10/1/11

"Τιμήθηκε" το μνημείο του διεστραμμένου Σφαγέα των Λαών της Ανατολίας στο Ντιγιαρμπακίρ.

Στις 8 Ιανουαρίου, άγνωστοι πυρπόλησαν το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ (Σφαγέα των Λαών της Ανατολίας) ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο Ντιγιαρμπακίρ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δράστες της πράξης αυτής είναι υποστηρικτές του ΡΚΚ οι οποίοι πέταξαν βόμβες Μολότοφ και μετέπειτα εξαφανίστηκαν στους γύρω δρόμους..Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σβήσουν τη φωτιά  πριν καεί ολοσχερώς το μνημείο ενω η αστυνομία προχώρησε σε έρευνες για την σύλληψη των δραστών (hurriyetdailynews.com,http://news.am)

Οπως τονίζει η Χουρριέτ ο αριθμός των μνημείων του Αττατούρκ σε όλη την Τουρκία είναι τόσο μεγάλος που προκαλεί έκπληξη (υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω απο χίλια). Τα μνημεία είναι τοποθετημένα παντού απο σχολεία και κρατικά ιδρύματα μέχρι πλατείες και δημόσια πάρκα, για την κατασκευή τέτοιων μνημείων έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία. Τα μνημεία αυτά, αποτελούν σύμβολα της σύγχρονης Τουρκίας και έχουν ως στόχο την αναγωγή του Αττατούρκ σε αντικείμενο λατρείας ενώ αποτελούν και ένα νέο εργαλείο για την οπτικοποίηση της ιδεολογίας του σύγχρονου κράτους.Ετσι η βεβήλωση τους ή η κατάργηση τους θεωρείται πράξη που προσβάλει την Τουρκική Δημοκρατία και τιμωρείται ποινικά.Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι οτι παραγγέλνονται κάθε χρόνο περί τα 25 αγάλματα και οτι οι παραγγελίες είναι δυνατόν να αυξηθούν αν υπάρχουν γεγονότα όπως λ.χ. εκλογές ή ίδρυση νέων σχολείων.Παράλληλα είναι συνηθισμένο το φαινόμενο της χρησιμοποίησης της ανέγερσης μνημείων απο κρατικούς αξιωματούχους ως μέσο κάλυψης λαθών ή απόκτησης εύνοιας.

Το 2001 το μνημείο Ατατούρκ στη Μερσίνα παρασύρθηκε απο πλημμύρα στην θάλασσα.Λίγες μέρες αργότερα, το ίδιο μνημείο βρέθηκε στη γειτονική Αττάλεια, αλλά είχε χάσει τα πέλματα του.Δεδομένου ότι είναι παράνομο να καταστρέψει κάποιος μνημείο του Ατατούρκ, σκέφτηκαν οι αρμόδιοι και αποφάσισαν να το τοποθετήσουν σε ένα σχολείο ενός χωριού, το δε άγαλμα να στηρίζεται στους αστραγάλους. Και έτσι σε ένα σχολείο όπου δεν υπάρχει βιβλιοθήκη ή ακόμα και υπολογιστής εντούτοις υπάρχει μνημείο Ατατούρκ.

11 σχόλια:

  1. Ιαπετέ
    γιατί το κάνεις αυτό. Θέλεις να μην φάνε το φαι τους από τη στενοχώρια οι κεμαλιστές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;
    Θέλεις να πέσει σε κατάθλιψη ο Μπουτάρης και να ξαναρχίσει το πιοτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα δεν ξέρω πόσο θα επηρεάσει και ποιούς, ξέρω μόνο ένα πώς οι ίδιοι οι Τούρκοι αρχίζουν και αηδιάζουν με την προσωπολατρεία και κάποιοι εδώ ονειρεύονται δρόμους και άλλοι παρουσιάζουν το μεγάλο ρητορικό.Σημεία των Καιρών.

    Χουριέττ:Το 2001 το μνημείο Ατατούρκ στη Μερσίνα παρασύρθηκε απο πλημμύρα στην θάλασσα.Λίγες μέρες αργότερα, το ίδιο μνημείο βρέθηκε στη γειτονική Αττάλεια - αλλά είχε χάσει τα πέλματα του.Δεδομένου ότι είναι παράνομο να καταστρέψει κάποιος μνημείο του Ατατούρκ, σκέφτηκαν οι αρμόδιοι και αποφάσισαν να το τοποθετήσουν σε ένα σχολείο ενός χωριού, το δε άγαλμα να στηρίζεται στους αστραγάλους. Και έτσι σε ένα σχολείο όπου δεν υπάρχει βιβλιοθήκη ή ακόμα και υπολογιστής εντούτοις υπάρχει μνημείο Ατατούρκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Iapete, oi katoikoi tou Ntigiarmpakir den einai Tourkoi, alla Kourdoi...
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την ίδια μοίρα με αυτά του Σαντάμ θα έχουν όλα.

    Τζίμη

    Τι έγινε και το έριξες στα greeklish?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. diabazo kai grafo apo aerodromia kai ksenodoxeia mexri na bretho vasi mou. siggnomi.
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...σκέφτηκαν οι αρμόδιοι και αποφάσισαν να το τοποθετήσουν σε ένα σχολείο ενός χωριού, το δε άγαλμα να στηρίζεται στους αστραγάλους."

    Ρε το φουκαρά τον Κεμάλ. Είναι αυτό που λέμε "φωτιά στα μπατζάκια του"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τζίμη αναφέρομαι στο άρθρο της Χουριέτ ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στο Ντιγιαμπακίρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πατερούλης των Τούρκων στο φυσικό του χρώμα, το μαύρο της κόλασης.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέτοια να γίνονται. Αποκαθηλώσεις δηλαδή κτηνωδών εβραίων αποστατών. Αλλά έχετε, με όλον τον σεβασμό δυό μικρά λαθάκια. Γράφετε: "του Κεμάλ ... ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας...".
    1. Καμιά δημοκρατία δεν έκανε ο ντονμές Μουσταφάς, με "Η". Σίγουρα έκανε ΔΕΙΜΟκρατία με ΕΙ από το αρχ. ελλ. Δείμος =τρόμος, δηλ. Τρομοκρατία, συνήθως περιγράφεται ως 'δικτατορία'. 2. Δεν ήταν φυσικά 'τουρκική' αυτή η πατάτα. Ήταν μια εβραϊκή δικτατορία στην Τουρκία. Ίσως, ούτε εβραϊκή, διότι τέτοια είχε γίνει το 1908 με την επανάσταση των σαλονικιών εβραίων και μασόνων νεοτούρκων. Ο Μουσταφάς ήταν ένα περίεργο είδος έκφυλου και άθεου εβραίου λαϊκιστή και αιμοβόρου όπως οι αντίστοιχοι πάνω κάτω εβραιογενείς θιασώτες του εν Ελλάδι, Βενιζέλος και Μεταξάς, οι πιο φιλοκεμαληστές κακούργοι στον πλανήτη. Πιθανόν γιατί όλοι αυτοί 'δούλευαν' για τους αγγλοεβραίους. Ψάξτε το. Α. Γάτσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα τι αλλη αποδειξη θελουμε οτι οι κατοικοι του Ντουλανμπακιρ δεν θελουν να θεωρουνται "τουρκοι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Ερντογάν τι λέει για όλα αυτά, μια που αντιστρέφεται το κεμαλικό κατεστημένο; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.