21/1/11

Περί Δημοκρατίας και δημοσιογραφίας

Σχόλιο ανώνυμου φίλου του ιστολογίου στην ανάρτηση:
Ασχημονούν σε δημόσιες συχνότητες. Το ΕΣΡ δεν έχει λόγο γι' αυτό το ελεεινό κατάντημα; Οι ιδιοκτήτες του ΜEGA πώς και γιατί το ανέχονται;

Γράφει ο ανώνυμος σχολιαστής:

Διαθέτει η σημερινή Ελλαδική Δημοσιογραφία, την θεσμική γνησιότητα που απαιτεί ο ρόλος της;

Κατά πρώτον, ασκεί λειτούργημα ή όχι;
Αν ναι, τότε, έχει αποτύχει οικτρά σε αυτό, γιατί, είναι αυτή που μετέτρεψε την Δημοκρατία των πολιτών σε «δημοκρατία» των τηλεπαραθύρων και των εφημερίδων των προσφορών.
Αν όχι, τότε, θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά, γιατί, με εκπληκτική συνέπεια, ακυρώνει τους αγώνες των άλλων εργαζομένων οι οποίοι επιζητούν το δικό τους δίκιο στρέφωντας τις άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον τους.

Κατά δεύτερον, πληροφορεί τους πολίτες ή όχι;
Δημοκρατία, σημαίνει πληροφόρηση. Τίποτε άλλο!
Ο πολίτης συμμετέχει και αποφασίζει σωστά, τότε μόνο, όταν είναι καλά και σωστά πληροφορημένος. Διαφορετικά, η Δημοκρατία δεν έχει, δεν μπορεί να έχει, νόημα και περιεχόμενο.
Την εποχή της άμεσης δημοκρατίας του Κλεισθένους, οι πολίτες συμμετείχαν στα κοινά αυτοπροσώπως, όντας άριστα πληροφορημένοι, από τους ίδιους τους άρχοντες της Πολιτείας στην Εκκλησία του Δήμου.
Στην εποχή της "Δημικρατίας" δι' αντιπροσώπων, αυτό τον θεσμικό ρόλο της πληροφόρησης των πολιτών, τον ανέλαβε ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, μέσω των δημοσιογράφων.
Η απόσταση που απέχει η Ελλαδική δημοσιογραφία από αυτά τα δύο ζητούμενα, δίνεται με τον πιό παραστατικό τρόπο, στα αισχρά Δελτία ειδήσεων των οκτώ.
Είναι αγεφύρωτη αυτή η απόσταση.
Η Ελλαδική Δημοσιογραφία, επέλεξε να ενταχθεί στο ιεραρχικό σχήμα της εξουσίας, απεμπολώνας έτσι την παράλληλη λειτουργία της ως Τετάρτης Εξουσίας και την συνακόλουθη ανεξαρτησία που αυτή της προσέφερε. Επέλεξε να είναι, συστατικό στοιχείο της Εξουσίας και όχι ο ελεγκτικός μηχανισμός της. Αν αυτό συνέβη με την θέλησή της ή όχι, θα το δείξει η ιστορία. Το γεγονός είναι ότι συμβαίνει.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ως κοινωνία μέσα στα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια που δημιουργούνται, η Ελλαδική Δημοσιογραφία εξακολουθεί να είναι απούσα. Είναι προφανής η αδυναμία της να απεμπλακεί από την εξουσιαστική ιεραρχική δομή στην οποία συμμετέχει.
Όλες οι κρίσιμες περίοδοι, προσφέρουν και τις μεγάλες ευκαιρείες. Η Ελλαδική Δημοσιογραφία, οφείλει να τις αδράξει και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Όταν καταφέρει και απαντήσει σε αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα που άπτονται της θεσμικής της γνησιότητας, τότε, κανένας δεν θα τολμάει να «παραχωρεί» συνέντευξη δίκην ελεημοσύνης αλλά θα ενημερώνει τους πολίτες ως έχει Συνταγματική υποχρέωση, κανένας δεν θα μπορεί να ασκεί εξουσία από τα παρασκήνια, κανένας δεν θα μπορεί να αρθρογραφεί διατεταγμένα, κανένας δεν θα μπορεί να διαπλέκεται.
Και φυσικά η Ελληνική κοινωνία θα απολαμβάνει καλλίτερης ποιότητας Δημοκρατία.

2 σχόλια:

  1. Τα είχε πει όλα ο "τρελός"... Και τελικά στη Βουλή, μπήκε ο άλλος.

    http://www.youtube.com/watch?v=WXZ5ODEIDJE&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΡΗΚΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ, ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

    http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/01/2111924.html

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.