23/1/11

Μεγίστη ανευθυνότητα και αδικαιολόγητα υπέρμετρη αισιοδοξία

Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*
Το ξαφνικό ενδιαφέρον μερίδος της εγχωρίου αρθρογραφίας για τη χάραξη της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή του Καστελλορίζου (Μεγίστης επί το ελληνικότερον) παρουσιάζεται σαν να προασπίζει ζωτικά εθνικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα, είναι μία ακόμη προσπάθεια εκτροχιασμού μιας ούτως ή άλλως δύσκολης διαπραγματεύσεως για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο.
Αυτό όμως που πραγματικά εκπλήσσει είναι η προχειρότης των ισχυρισμών και των χαρακτηρισμών. Ενδεικτικά, και στον βαθμό που επιτρέπει ο περιορισμένος χώρος της επιφυλλίδος αυτής: Η αντικατάσταση της αναφοράς στο Καστελλόριζο με τον όρο «νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου» προφανώς αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματολογίας για τη διεκδίκηση δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ΑΟΖ για μία νήσο εκτάσεως 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ωστόσο, μια απλή ματιά στον χάρτη της περιοχής αποκαλύπτει ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Πέραν της Μεγίστης, του Αγίου Γεωργίου (Ρω), της Στρογγυλής και μερικών βραχονησίδων στην είσοδο του λιμένος της Μεγίστης, υπάρχουν οι νήσοι Καράβολα (Κέκοβα), Αλιμενταριά, Δασειά και πολλές βραχονησίδες οι οποίες παραχωρήθηκαν στην Τουρκία βάσει της ιταλοτουρκικής συμφωνίας του 1932. Προκαλεί πραγματικά έκπληξη πώς «διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί επί του διεθνούς δικαίου» οι οποίοι διετύπωσαν και προτάσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος δεν μπήκαν στον κόπο καν να μελετήσουν την ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 ή έστω να δουν ένα χάρτη της περιοχής στο Διαδίκτυο. Είναι και αυτή μια άποψη περί υπευθυνότητος.
Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η καλλιεργούμενη υπέρμετρη αισιοδοξία σχετικά με το μέγεθος του υποθαλασσίου ορυκτού πλούτου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Δημιουργείται η εντύπωση ότι δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται στον βυθό της ανατολικής Μεσογείου και ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα μετατρέψει την Ελλάδα και την Κύπρο σε κάτι ανάλογο της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι. Η ύπαρξη εκμεταλλευσίμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανή, αλλά όχι βεβαία. Αυτό που είναι ακόμη λιγότερο βέβαιο είναι ότι οι ποσότητες που θα βρεθούν θα είναι τέτοιες, ώστε να αλλάξουν τις στρατηγικές και οικονομικές ισορροπίες στην περιοχή. Δεν παραξενεύει τους «ειδικούς» αναλυτές γιατί καμιά από τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες δεν σπεύδει να εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης από τις χώρες που ήδη έχουν οριοθετήσει την ΑΟΖ τους, αν όντως οι ενδείξεις είναι τόσο θετικές;
Σε νομικό επίπεδο, αυτό που ουσιαστικά προτείνεται με την έκκληση για άμεση χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ ισοδυναμεί με μονομερή καταγγελία των διμερών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος. Ετσι, η Ελλάς θα επιτρέψει στην Τουρκία να παρουσιασθεί ως το μέρος που όντως ενδιαφέρεται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο.
Εκεί, όμως, που η ανευθυνότητα συναντά την αναισχυντία είναι η συστηματική σπίλωση και απόπειρα ηθικής εξοντώσεως αντιφρονούντων ακαδημαϊκών, διπλωματών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Φαίνεται ότι οι εν λόγω «ειδικοί» διαθέτουν μία ειδική συσκευή (ας την ονομάσουμε «ελληνόμετρο»), η οποία όχι μόνον αμετακλήτως ορίζει τι αποτελεί το εθνικό συμφέρον, αλλά μετράει και τον βαθμό της εθνικής συνειδήσεως του καθενός. Ετσι, «προδότες» και «αργυρώνητοι» χαρακτηρίζονται ακαδημαϊκοί με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, οι οποίοι προτίμησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αγωνισθούν για ένα καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο σε συνθήκες αντίξοες, παρά να αποδράσουν στην Εσπερία, απολαμβάνοντας ξένες βασιλικές τιμές. Εφαρμόζονται και εδώ οι αλήστου μνήμης γκαιμπελικές πρακτικές: Λάσπη, λάσπη και όλο και κάτι θα κολλήσει.
Επειδή όμως στην Ελλάδα η μνήμη είναι συχνά βραχεία: Οι κύκλοι αυτοί αντιτάχθηκαν σε κάθε πρόσφατη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και καπηλεύθηκαν τη μεγαλύτερη νίκη της ελληνικής διπλωματίας, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέτυχαν να εκτροχιάσουν τη συμβιβαστική λύση του Μακεδονικού, το 1993, υπό όρους που η ελληνική διπλωματία σήμερα ούτε μπορεί να ονειρευθεί. Κατατρομοκράτησαν συστηματικά και επί μακρόν την ελληνική κοινή γνώμη με «ισλαμικά τόξα», «Μεγάλες Αλβανίες» και «αποσχιστικά κινήματα στη Θράκη», ενώ η πραγματική μείζων εθνική απειλή, η οποία άλλωστε οδήγησε και στην τουρκική κατοχή του 38% της Κύπρου, προήλθε από επίορκους αξιωματικούς και κάποιους υποστηρικτές τους οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται -με θράσος περισσό- ως κήνσορες. Και εγκαλούν όσους διαφωνούν μαζί τους για έλλειμμα πατριωτισμού.
Τα παραπάνω δεν αναιρούν το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών στη μεγάλη πλειοψηφία των ζητημάτων της ελληνοτουρκικής διενέξεως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναδεικνύουν, όμως, περίτρανα το βάθος της πνευματικής κρίσεως η οποία μαστίζει τη χώρα. Τριάντα χρόνια χορτάσαμε από τον λαϊκισμό των αγροτικών μπλόκων, των εργατοπατέρων, των κομματικών φοιτητικών οργανώσεων και της καφενειακού τύπου προσεγγίσεως ζητημάτων μείζονος σημασίας στα ΜΜΕ. Ο χύδην λαϊκισμός, όμως, ο ψιμυθιωμένος με τίτλους ακαδημαϊκούς και ευγενείας, είναι ό,τι αποκρουστικότερο.
* Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ - επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Kαθημερινή

36 σχόλια:

  1. Τα ιδια και τα ιδια...
    Μας πρηξατε ταρχεια...
    Ρεεεε, γορδιος δεσμος!!!
    Κοβεις και τελειωνεις...
    Τι αμπελοφιλοσοφιες ειναι αυτες...
    Mπαινουν στο FIR Αθηνων;τους κατεβαζεις...
    Μετα συζητας...
    Στην κυπρο δε, μαθαινουμε απο τα λαθη...
    Δεν ξανακανουμε τα ιδια λαθη...
    Δεν παλινδρομουμε...
    Στο κυπριακο το μονο λαθος ηταν οι απανωτες παλινδρομησεις...
    Βαλε την μεραρχια-παρε την μεραρχια...
    Ναι στον Μακαριο-οχι στον Μακαριο...
    Αφοπλιζουμε τους τουρκοκυπριους-δεν τους αφοπλιζουμε...
    Ωχου!...Υπαρχουν και σοβαροτερα πραγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυτυχως ο κ.καθηγητης ειναι σεσημασμενος συνεργατης του ΕΛΙΑΜΕΠ,οποτε ξερουμε απο ποιον να φυλαχθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ημιμαθεις αυτος ανθρωπος ειναι γνωστος σαν προοδευτικος Εθνομηδενιστης και πλανεμενος Νεοραγιας.

    - Κώστας Πικραμένος, "Λουκάς Τσούκαλης (του ΕΛΙΑΜΕΠ) και Λούκα Κατσέλη (βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ) σύμβουλοι Τουρκικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής!"
    http://www1.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=718:2008-10-01-23-08-56&catid=81:turkey&Itemid=156

    - Ι. Θ. Μάζης, "Περί ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδος και λοιπών «Δημιουργικών Ασαφειών»"
    http://www.antibaro.gr/node/2482

    - Νίκος Λυγερός, "Η απόφαση των Έξι και το λάθος της Τουρκίας όσον αφορά στο Καστελόριζο"
    http://neo.antibaro.gr/node/1771

    - Νίκος Λυγερός, "Χωρική θάλασσα, ραγιαδισμός και Casus Belli"
    http://neo.antibaro.gr/node/1785

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν Τούρκοι ακαδημαϊκοί που αναφέρονται συγκαταβατικά με άρθρα και δημοσιεύσεις στα δίκαια επιχειρήματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, στο νομιμότατο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 νμ και στο νομιμότατο δικαίωμα της Ελλάδος να κηρύξει ΑΟΖ.
    Επίσης, αν επικρίνουν την ίδια τους τη χώρα που απειλεί με πόλεμο γειτονική χώρα, που διατηρούν το μεγαλύτερο στόλο αποβατικών του κόσμου μπροστά από τα ελληνικά νησιά, που διατηρούν μια στρατιά για το Αιγαίο και μια στρατιά για τη Θράκη, επειλώντας την ειρήνη στην περιοχή.
    Αν υπάρχουν τέτοιοι Τούρκοι, τότε θα μπορούσε να δει κανείς με συγκατάβαση και την ύπαρξη ελλήνων ακαδημαϊκών, που πληρώνονται με λεφτά του έλληνα φορολογούμενου, να παραθέτουν στον ελληνικό λαό τις θέσεις των Τούκρων, δημιουργώντας το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα για να περάσουν οι θέσεις των φασιστών -κεμαλιστών ή ισλαμιστών- της Άγκυρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Καλό θά ήταν ο κ. Γρηγοριάδης να μας έλεγε ποιοι είναι οι έγκριτοι καθηγητές που προτιμούν να υπηρετούν στην΅Ελλάδα (μάλλον σε αντίθεση μετον ίδιο που εμφανίζεται ως καθηγητής ξένου ΑΕΙ)και μοιρ΄ζονται προφανώς τις ίδιες απόψεις με αυτόν πχ να χαρακτηρίζει χουντικούς όσους δεν συμφωνούν μαζι του! Ω ήθος!
    Κατάτα άλλα: έστω ότι δεν υππαρχει σταγόναστην ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Για΄τι τότε ενδιαφέρεται η Τουρκία να μην την ορ΄σιουμε ως έχουμε δικαίωμα; Επιτέλους δεν μας αμφισβητουν επισήμως και δημοσίως αυτό το διακαίωμα, γιατί λοίπόν να μη το κάνουμε αφού δεν βλάπτει κανέναν;
    Νομίζει ο κ. καθηγήτης ότι είναι ο έξυπνος και μεις -εκτός από χουντικοι-είμαστε και βλάκες; Σε κα΄θε περίπτωση δεν είμαστε, έξυπνοι ή βλάκες, πληρωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και δηλαδή τι προσπαθεί να μας πει ο κύριος καθηγητής με την διαπίστωση πως δεν ανήκει όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα στην Ελλάδα αλλά πως κατέχει και κάποιες νησίδες και βραχονησίδες η Τουρκία; Οι διεθνεις νόμοι για τον καθορισμο της ΑΟΖ αναφέρουν ρητά πως ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ εχουν ΑΟΖ!
    Για τόσο κάφρους μας έχουν και μας πουλούν φούμαρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "...ας την ονομάσουμε «ελληνόμετρο»..."

    Ώπα της, διαθέτουμε και χιούμορ κύριε Γρηγοριάδη; Νέα ήθη εκεί στην έρημο του ΕΛΙΑΜΕΠ; Είδατε ότι με την ξύλινη γλώσσα και τις "πολιτικά ορθές" αναλύσεις δεν γίνεται προκοπή και δεν τσιμπάει αυτός ο λαός; Και εσένα ποιός σε έβγαλε μπροστά ρε γίγαντα (γιατί μπροστινός είσαι) να τα χώσεις στον Μαρκεζίνη; Βλέπεις, αυτόν τον ξέρουμε όλοι ενώ εσύ είσαι παγκοσμίως άγνωστος... Γνωρίζουμε όμως τις πρακτικές και τις μεθόδους του ΕΛΙΑΜΕΠ. Γι αυτό καλύτερα μην παίζεις με το ελληνόμετρο, έχω ακούσει ότι είναι πολύ βαρύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. - Αυτή τη φορά δεν θα ’πώ το «...με όλο το’ σεβασμό μου στον κ. καθηγητή» και τα σχετικά. Ας είμαι λίγο αγενής μ’ έναν θρασύ, που απευθύνεται -τάχα- σε ανόητους, με υπεροψία σαν αυτή’ των «40 καρδιναλίων», που λέγεται.
    Ξεκινώντας -Γιαννάκη μας- σου επιστρέφω όλους τους άδικους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, σ’ όποιους κι’ αν απευθύνονται. Δεν μ’ αφορούν, ως απλό πολίτη της χώρας. Πολίτη -βέβαια- ενσυνείδητο και μη εξαγορασμένο.
    Επιχειρώ, ανειδίκευτος ων έναντι ενός ειδικού κι’ εντρυφισμένου περί του θέματος, μιαν αντίστοιχη απάντηση, βήμα-βήμα, προκειμένου να διασφαλιστώ -κατά το δυνατόν- απ’ τον κίνδυνο να σφάλω.
    Πού το είδες «Το ξαφνικό ενδιαφέρον» αγαπητέ μας;
    Κουραστήκαμε εδώ και τριάντα πέντε -τόσα- χρόνια να διαβάζωμε συχνότατα σχετικά άρθρα, μ’ απόψεις και θέσεις αντικρουόμενες, μέσα από τις οποίες είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς, αν δεν έχει στοιχειώδη γνώση. Πάντα, βέβαια, απόψεις σαν τις δικές σου -στρεβλές- είναι εκείνες που επιχειρούν τη’ σύγχυση, όσων τυχόν δεν γνωρίζουν ούτε τ’ αναγκαία βασικά, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.
    Γιατί λές «σαν να προασπίζει ζωτικά εθνικά συμφέροντα»; Τί κάνει; Το αντίθετο μήπως;
    Γιατί λές «Στην πραγματικότητα, είναι μία ακόμη προσπάθεια εκτροχιασμού μιας ούτως ή άλλως δύσκολης διαπραγματεύσεως για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο»; Ποιοί προσπαθούν τον εκτροχιασμό... και γιατί είναι δύσκολη αφ’ εαυτής η διαπραγμάτευση, εν όσω υπάρχει το σχετικό διεθνές δίκαιο, βάσει του οποίου πλείστες χώρες διευθέτησαν τα θέματά τους, εύκολα και γρήγορα. Ή μήπως εκεί είναι το ζήτημά σας; Πώς -δηλαδή- θα περάσετε μια διευθέτηση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, ως αναγκαία και ως εκ τούτου -εν δυνάμει- αποδεκτή; Ξεχάστε αυτό το εν δυνάμει γιατί δεν πρόκειται ο λαός μας να πειστεί και σ’ άλλα τόσα κι’ ακόμη περισσότερα χρόνια.
    Γιατί χρησιμοποιείς φράσεις & όρους, που ελάσσονα σημασία μπορεί να έχουν -και μάλιστα εντελώς παραπλανητικά- εκπλησσόμενος δήθεν, χωρίς όμως να παραλείπεις να χαρακτηρίζεις ως «πρόχειρους», μ’ ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει για τέτοια ζητήματα, όλους τους άλλους, που δεν συμφωνούν μαζί σας;
    Συγκεκριμένα, για το... «Η αντικατάσταση της αναφοράς στο Καστελλόριζο με τον όρο «νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου» προφανώς αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματολογίας για τη διεκδίκηση δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ΑΟΖ για μία νήσο εκτάσεως 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. ...», δεν πρόκειται περί καμίας αντικατάστασης αλλά περί αποκατάστασης της ακριβέστερης περιγραφής, αφ’ όσον έτσι είναι. Γίνετε έστω μια φορά σαφέστεροι. Ποιός διεκδικεί; Ο δικαιούχος νομίμως ή ο μη νόμιμος; Ο δικαιούχος ήδη κέκτηται δεν διεκδικεί.
    Ακολούθως: για το, «Ωστόσο, μια απλή ματιά στον χάρτη της περιοχής αποκαλύπτει ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Πέραν της Μεγίστης, του Αγίου Γεωργίου (Ρω), της Στρογγυλής και μερικών βραχονησίδων στην είσοδο του λιμένος της Μεγίστης, υπάρχουν οι νήσοι Καράβολα (Κέκοβα), Αλιμενταριά, Δασειά και πολλές βραχονησίδες οι οποίες παραχωρήθηκαν στην Τουρκία βάσει της ιταλοτουρκικής συμφωνίας του 1932. ...», δεν αμφισβητεί η Ελλάδα τις εν ισχύει συμφωνίες και συνθήκες, όπως είναι παγκοίνως γνωστό αλλά άλλοι και εν προκειμένω οι γείτονες με τους όπισθέν τους μεθοδεύοντες, όπως -προφανώς- κι’ εσείς. Ό,τι ανήκει στην Ελλάδα και ό,τι στη’ γείτονα έχουν καλώς, για ’μάς. Έχουν και για κείνους; Όπως δείχνουν τα έως τώρα πεπραγμένα τους όχι. Αυτά υποστηρίζετε; Το τουρκικό λοιπόν έδαφος -κάθε έδαφος- έχει την υφαλοκρηπίδα του όπως αμοιβαίως και το δικό μας και το κατοικημένο απ’ αυτά επί πλέον την Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη, κατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα κι’ εφαρμοζόμενα.
    ...η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο
    Για το, ««Προκαλεί πραγματικά έκπληξη πώς «διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί επί του διεθνούς δικαίου» οι οποίοι διετύπωσαν και προτάσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος δεν μπήκαν στον κόπο καν να μελετήσουν την ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 ή έστω να δουν ένα χάρτη της περιοχής στο Διαδίκτυο. Είναι και αυτή μια άποψη περί υπευθυνότητος. ...»», τους ρώτησες -αν και εκ περισσού- αν την λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, όπως -βεβαιότατα- το κάνουν, όχι μόνον γι’ αυτή αλλά για όλες τις ισχυρές μας αλληλοδεσμεύσεις, από τις οποίες και προκύπτουν τ’ αντίστοιχα δικαιώματά μας; Ποιός είσαι -εν κατακλείδι- εσύ, ο -εν τέλει- ανάγωγος, αν μη τί άλλο*, που -εμμέσως- αποκαλείς αυτούς τους διακεκριμένους -όπως λές- ακαδημαϊκούς, ως ανεύθυνους;
    Για το, «Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η καλλιεργούμενη υπέρμετρη αισιοδοξία σχετικά με το μέγεθος του υποθαλασσίου ορυκτού πλούτου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Δημιουργείται η εντύπωση ότι δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται στον βυθό της ανατολικής Μεσογείου και ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα μετατρέψει την Ελλάδα και την Κύπρο σε κάτι ανάλογο της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι. Η ύπαρξη εκμεταλλευσίμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανή, αλλά όχι βεβαία. Αυτό που είναι ακόμη λιγότερο βέβαιο είναι ότι οι ποσότητες που θα βρεθούν θα είναι τέτοιες, ώστε να αλλάξουν τις στρατηγικές και οικονομικές ισορροπίες στην περιοχή. Δεν παραξενεύει τους «ειδικούς» αναλυτές γιατί καμιά από τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες δεν σπεύδει να εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης από τις χώρες που ήδη έχουν οριοθετήσει την ΑΟΖ τους, αν όντως οι ενδείξεις είναι τόσο θετικές;», να σου ’πώ συνοπτικά -αφ’ ενός- πως, χωρίς αμφιβολία είναι πάντα ισχυρό και πλέον ωφέλιμο το «μέτρον άριστον», το οποίο κατά τα φαινόμενα δεν γνωρίζεις είτε δεν σέβεσαι και αφ’ ετέρου ότι, άλλο είναι να σέβεται κανείς την όποια οικονομική αξιοποίηση και άλλο να θεωρεί ό,τι εξ αυτής αλλάζουν -αυτομάτως- και οι «στρατηγικές» στην περιοχή τους, όπως τουλάχιστον το εννοείς εσύ και οι ομοϊδεάτες σου. Όρα, Περσικός κόλπος, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.. Όσο για το αν τους εκπλήσσει ή όχι, η αναμονή των μεγάλων πολυεθνικών, θα σου ’πώ πως όχι. Δεν τους έχετε -προδήλως- ακόμη «στρώσει το χαλί» ώστε να τ’ αποσπάσουν έναντι ψιχίων, εάν κι’ εφόσον υπάρχουν, που μάλλον υπάρχουν και δεν είναι κι’ εύκολο να το κάνουν εδώ «Ιράκ» για τα πάρουν με το έτσι θέλω.
    Πόσο εύκολα αποκαλύπτεσαι, όμως;
    Για το, «Σε νομικό επίπεδο, αυτό που ουσιαστικά προτείνεται με την έκκληση για άμεση χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ ισοδυναμεί με μονομερή καταγγελία των διμερών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος. Έτσι, η Ελλάς θα επιτρέψει στην Τουρκία να παρουσιασθεί ως το μέρος που όντως ενδιαφέρεται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο. ...», περιορίζομαι να σου ’πώ πως δεν πείθετε κανέναν. Διαπραγμάτευση αέναη, που να διολισθαίνει συνεχώς προς απώλειες δεν είναι τέτοια. Αυτό εξ άλλου φαίνεται ότι επιδιώκετε, ως εντεταλμένοι, όπως δείχνουν τα πράγματα και οι θέσεις σας.
    ...η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ...συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο
    Για το, ««Εκεί, όμως, που η ανευθυνότητα συναντά την αναισχυντία είναι η συστηματική σπίλωση και απόπειρα ηθικής εξοντώσεως αντιφρονούντων ακαδημαϊκών, διπλωματών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Φαίνεται ότι οι εν λόγω «ειδικοί» διαθέτουν μία ειδική συσκευή (ας την ονομάσουμε «ελληνόμετρο»), η οποία όχι μόνον αμετακλήτως ορίζει τι αποτελεί το εθνικό συμφέρον, αλλά μετράει και τον βαθμό της εθνικής συνειδήσεως του καθενός. Έτσι, «προδότες» και «αργυρώνητοι» χαρακτηρίζονται ακαδημαϊκοί με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, οι οποίοι προτίμησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αγωνισθούν για ένα καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο σε συνθήκες αντίξοες, παρά να αποδράσουν στην Εσπερία, απολαμβάνοντας ξένες βασιλικές τιμές. Εφαρμόζονται και εδώ οι αλήστου μνήμης γκαιμπελικές πρακτικές: Λάσπη, λάσπη και όλο και κάτι θα κολλήσει.
    Επειδή όμως στην Ελλάδα η μνήμη είναι συχνά βραχεία: Οι κύκλοι αυτοί αντιτάχθηκαν σε κάθε πρόσφατη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και καπηλεύθηκαν τη μεγαλύτερη νίκη της ελληνικής διπλωματίας, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέτυχαν να εκτροχιάσουν τη συμβιβαστική λύση του Μακεδονικού, το 1993, υπό όρους που η ελληνική διπλωματία σήμερα ούτε μπορεί να ονειρευθεί. Κατατρομοκράτησαν συστηματικά και επί μακρόν την ελληνική κοινή γνώμη με «ισλαμικά τόξα», «Μεγάλες Αλβανίες» και «αποσχιστικά κινήματα στη Θράκη», ...»», εδώ αγόρι μου εκτροχιάζεσαι εντελώς και σχεδόν θα σιωπήσω, για να μη παραφερθώ και ’βγώ από τους κανόνες ευπρέπειας. Μόνο σου λέω, «φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». «Κούνια που σας κούναγε» κακομοίρηδες!
    Ξεκουμπιστείτε στις «βασιλικές σας τιμές» στις έδρες και καθέδρες του «αφανούς» διευθυντηρίου που εκπορεύεστε και μη περιμένετε να σας βγάλουμε -βίαια- τις μάσκες.
    Για το, «ενώ η πραγματική μείζων εθνική απειλή, η οποία άλλωστε οδήγησε και στην τουρκική κατοχή του 38% της Κύπρου, προήλθε από επίορκους αξιωματικούς και κάποιους υποστηρικτές τους οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται -με θράσος περισσό- ως κήνσορες. Και εγκαλούν όσους διαφωνούν μαζί τους για έλλειμμα πατριωτισμού. ...», αν θεωρείς πως προήλθε από επίορκους αξιωματικούς, είσαι τόσο ψευδής ή τόσο αφελής και/η μ’ εγκέφαλο τόσο πλυμένο, που αδυνατώ να σε παρακολουθήσω. Εδώ έχουν αποκαλυφτεί τα πάντα. Εσύ σε ποιούς θαρρείς πως απευθύνεσαι; Εδώ το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης και οι ηθικοί αυτουργοί έχουν ομολογήσει προ πολλού. Στα «πριν» είσαι ακόμη;!
    Τέλος, για τα, «Τα παραπάνω δεν αναιρούν το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών στη μεγάλη πλειοψηφία των ζητημάτων της ελληνοτουρκικής διενέξεως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. ...», καθώς και «Αναδεικνύουν, όμως, περίτρανα το βάθος της πνευματικής κρίσεως η οποία μαστίζει τη χώρα. Τριάντα χρόνια χορτάσαμε από τον λαϊκισμό των αγροτικών μπλόκων, των εργατοπατέρων, των κομματικών φοιτητικών οργανώσεων και της καφενειακού τύπου προσεγγίσεως ζητημάτων μείζονος σημασίας στα ΜΜΕ. Ο χύδην λαϊκισμός, όμως, ο ψιμυθιωμένος με τίτλους ακαδημαϊκούς και ευγενείας, είναι ό,τι αποκρουστικότερο.», να σου σημειώσω -για το πρώτο- πως, δεν σου δίνει άφεση, για όσα προείπες, αυτό, με το οποίο ο ίδιος τ’ αναιρείς όλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της -γνωστής πια- μεθοδολογίας (άλλης νεογκεμπελικής πρακτικής), που υποτίθεται καταγγέλλεις. Για το δεύτερο έχεις εν μέρει δίκιο να ’πώ ενώ για το υπόλοιπο -το μεγάλο μέρος- κοίταξε τον καθρέπτη και ξαναπές τα. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος ακροατής σου.
    Λυπούμαι για τον ανάξιο τίτλο που φέρεις και για τη’ δημόσια -άμεση ή έμμεση- δαπάνη μας, που αφορά την πραγματεία σου, είτε ενεργητικά είτε αμυντικά.
    (*) εξαγορασμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ,ΑΛΛΑ ΜΑΛΟΝ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΒΟΥΛΑ.ΑΝ Ο ΚΑΘΕ ΒΛΑΚΑΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΔΕΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΟΖ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ???.ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΣΩΠΑΣΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. OI TOURKIKES VRAHONISIDES POU LEEI O @@RAS AYTOS EINAI KATOIKIMENES?? GIA NA EXOYN DIKAIOMA SE AOZ?? EHOYME GEMISEI HESTES DOSILOGOUS KAI PRODOTES!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΤΟ ΦΑΕΙ ΜΑΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΜΕ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://www.bilkent.edu.tr/index.html

    Giorgos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. kai kati allo:

    http://www.bilkent.edu.tr/~ioannis/

    Giorgos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγνώμη, ξέχασα το λινκ του
    "εξυπνάκια" καθηγηταρά:

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_29/08/2010_413094

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εγώ φταίω τώρα κ.Καθηγητά που διαβάζοντας το άρθρο σας, συνειρμικά στο "Γρηγοριάδης" μου έρχεται το "Στεργιάδης (Αριστ.)"...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το σχόλιο αυτό μετριάστηκε από τον Σκαλ:

    Ο ίδιος αμετανόητος +++
    προσπαθούσε τον Αύγουστο
    να μας πείσει ότι ο καημένος
    ο Ερντογάν θα καταργήσει το casus belli για ελληνική επέκταση 12 ν.μ.!

    Διότι "είχε πληροφορίες" ο ++++++++:

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα δώδεκα μίλια παύει να θεωρείται απειλή εναντίον της τουρκικής ασφαλείας και casus belli"

    Και αφού διαψεύστηκε ο ++++++,
    γιατί δεν πάει στο ΣΠΙΤΙ του;;;
    Δε ντρέπεται καθόλου;;;

    Σας παρακαλώ, πείτε μου, ότι
    αυτός ο κλόουν που διαβάζει βουλωμένο γράμμα,
    δεν πληρώνεται από εμάς τους φορολογούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χριστέ μου, δως μου υπομονη να μην σπάσω το υπολογιστη που γράφει αυτά που διάβασα!!

    Τι να πρωτοδιαβάσεις και να μην γίνεις μπαρούτι:

    1. "Έτσι, «προδότες» και «αργυρώνητοι» χαρακτηρίζονται ακαδημαϊκοί με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, οι οποίοι προτίμησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αγωνισθούν για ένα καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο σε συνθήκες αντίξοες, παρά να αποδράσουν στην Εσπερία, απολαμβάνοντας ξένες βασιλικές τιμές"
    Εδω απλώς γελάμε, γιατί στην εσπερία καθηγητές σαν τον παραπάνω κύριο θα τους είχαν να σκουπίζουν τα πατώματα

    2. "για τη διεκδίκηση δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ΑΟΖ για μία νήσο εκτάσεως 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων"
    Κύριε καθηγητά, το ζήτημα ΑΟΖ δεν είναι ποσοτικό, γιατί μ αυτη τη λογική τα μικρά νησιωτικά κράτη, ας πούμε η Μαλτα, δεν δικαιούνται ΑΟΖ!!! Η ΑΟζ, δεν καθορίζεται σε σχέση με το μέγεθος της χώρας που την διεκδικεί!
    2. "Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η καλλιεργούμενη υπέρμετρη αισιοδοξία σχετικά με το μέγεθος του υποθαλασσίου ορυκτού πλούτου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου".
    Μάλλον δεν κατάλαβες κ. καθηγητά μου, ότι ο ορυκτός πλούτος είναι μπαρούφα, για να βρεθεί αιτία να χωρίσουν το Αιγαίο. Ήδη κάποιος το δήλωσε, "ε, ας τα βρούμε να μην χάσουμε τον πακτωλό των δις που θα αντλήσουμε από την περιοχή.
    3."η πραγματική μείζων εθνική απειλή, η οποία άλλωστε οδήγησε και στην τουρκική κατοχή του 38% της Κύπρου, προήλθε από επίορκους αξιωματικούς"
    με άλλα λόγια, για την κατοχή της Κύπρου, πάλι εμείς φταίμε.

    Αλήθεια, μας περνάτε για τοοοοοοσο ηλίθιους για να τολμάτε να μιλάτε έτσι; Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ρίξει την ευθύνη της κατοχής στην πλευρά της Ελλάδας. Μόνοι έλληνες καθηγητές, που έχουν πάρει πόστο στο Πανεπιστήμιο για να μπορούν να υβρίζουν την Αρχή που τους πληρώνει. Και αυτά τα περι λαϊκισμού βαρεθήκαμε να τα ακούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Skal 1152

    Δύο λέξεις γενικότερα, όχι σε αναφορά με το κείμενο που αναδημοσιεύεται αλλά το γενικότερο ερώτημα που θέτει ο Σκάλ. Συνοπτικά οι λεγόμενοι καθηγητές στα δυτικά πανεπιστήμια χωρίζονται και διακλαδώνονται τριαδικά ως εξής:
    1. Οι αυστηρά ακαδημαϊκοί. Στις ΗΠΑ οι scholars ακαδημαϊκοί των διεθνών σπουδών ανήκουν στην Θουκυδίδεια παράδοση και μετά ο 1945 αριθμούν περίπου 10. Επιστήμονες υψηλών βαθμίδων. Όταν παρεμβαίνουν (πχ Mearsheimer, Waltz, Morgenthau) το κάνουν για να αντικρούσουν ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Τις βασικές τους περιγραφές και ερμηνείες κανείς δεν μπορεί να τις παρακάμψει ή παραβλέψει γιατί είναι αληθινές. Τους σέβονται όλοι. Στην περιφέρειά μας μετά το 1990 έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί ακαδημαϊκή ανάλυση. Τα γνωστά γιουσουφάκια της ξένης εξάρτησης ούτε αυτό ανέχθηκαν. Μαζικές, αήθεις δολοφονίες χαρακτήρα: Οι Βαλκάνιοι δεν έπρεπε να ξέρουν: Η γνώση απαγορεύεται. Πρέπει να ξέρουν μόνο για «παγκοσμιοποίηση» δήθεν … «εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», κοσμοπολιτισμό και να αγαπούν τον «καλοπροαίρετο αμερικανικό ηγεμονισμό». Αυτά τα όντα έμειναν ζωντανά και επανέρχονται. Η νταβουτόγλεια αδηφαγία κατά των Βαλκανικών κοινωνιών θέλει στηρίγματα και έτσι ο πλουτοπαραγωγικός μας πλούτος δεν μας ανήκει. Βέβαια οι εθνικοί «ηγέτες» θα προσαρμοστούν, η Τουρκία θα διαλυθεί, οι ηγεμονικές δυνάμεις φθίνουν και μόνο ντροπή θα μείνει σε όλα τα γιουσουφάκια της περιφέρειάς μας.
    2. Οι δεύτερη ομάδα ακαδημαϊκών, είναι όσοι γράφουν μέτρια πράγματα. Σχεδόν καθολικά επιστρατεύονται στο κράτος τους. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μερικές χιλιάδες «ιδρύματα» που σχετίζονται με τις «υπηρεσίες» μαλακής ισχύος (βλ. εξαιρετικό δοκίμιο του Mowat στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/47SoftPower.htm) κινούνται στο τρίγωνο «ινστιτούτο», πανεπιστήμιο (επιστημονικά με π μικρό) «Πεντάγωνο» (θαμώνες του τελευταίοι μεταναστεύουν και σε κράτη στόχους). Λέω το εξής: «Επιστήμονες» όλοι αυτοί δεν είναι αλλά τουλάχιστον υπηρετούν την πατρίδα τους. Θα έλεγα, Σκάλ, ότι το ίδιο συμβαίνει πλέον με την Τουρκία όπου τα πανεπιστήμιά της υπηρετούν το τουρκικό κράτος χθες το κεμαλικό και σήμερα ή αύριο το νταβουτόγλειο.
    3. Η τρίτη ομάδα βρίσκεται σε μικρά και εξαρτημένα κράτη-στόχους ή κουβαλώντας κάποιο όνομα περιφέρονται στον αχανή διεθνικό χώρο ή σε μητροπόλεις οι κυβερνήσεις των οποίων στοχεύουν εξαρτημένα κράτη. Είναι πλέον μια πανίσχυρη δύναμη (δικός μου επιστημονικός όρος: «σόροι, σοράκια και κοράκια») και όπως σωστά έγραψε ο σ. Μάριος Ευρυβιάδης, τι ΜΚΟ όταν εξαρτώνται από κρατικά συμφέροντα. Είναι θλιβερό φορολογούμενοι ενός λιγότερο ισχυρού κράτους να πληρώνουν δήθεν επιστήμονες, που διακινούνται μεταξύ «μητροπόλεων του αναθεωρητισμού και του ηγεμονισμού» και διεθνικών παρασυναγωγών για να ροκανίζουν τα εθνικά συμφέροντα.

    Περαιτέρω σχόλια περιττεύουν γιατί όποιος έχει μάτια και λογική βλέπει και κρίνει.
    Π. Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΄΄ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ΄΄ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ....ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΩΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΣ ΨΑΞΕΙ ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟ....
    ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Skal,
    καλά έκανες και το μετρίασες.
    Διάβασες τη σκέψη μου!

    Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξουμε
    τη χαμηλή του επιστημοσύνη,
    είναι να δούμε τα ίδια του τα γραπτά. Και πως "προέβλεπε" τον Αύγουστο ότι θα αρθεί το casus belli "επειδή το θέλει ο Ερντογάν"... ο πολυχρονεμένος μας...

    Για αυτό σε παρακαλώ βάλε το λινκ της Καθημερινής για να θαυμάσουμε
    το μεγαλείο της διάνοιας του καθηγητή!
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_29/08/2010_413094

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είναι πολλά τα γρόσια... Ξέρει κι ο ΜΙΤζης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. >επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ<

    Εμ βέβαια του ΕΛΙΑΜΕΠ, ποιανού άλλου, του ... Βατικανού θα ήταν;

    Βρε δεν τον χέζετε, παρά πάτε και αναρτάτε τα σκουπίδια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στην πολύχρονη Ιστορία της Ελλάδος αλλα και στην παγκόσμια έχουμε δει και ανόητους και πουλημένους, και "αμαθείς" καθηγητάς. Οι γονείς μου δεν ήταν καθηγητές πανεπιστημίου, η μάνα μου ειδικά μόνο να γράφει λίγο ήξερε, φυσικά τότε έτσι ήταν η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, αλλα ήταν και Έλληνες και καλοί κουμανταδόροι στο σπίτι τους, και πανω απο ολα είχαν ψυχή, κύριε Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλα αυτος ο ελληνοφωνος εγραψε οτι εγραψε.
    Η Καθημερινη γιατι το δημοσιευσε;
    Μηπως ειχε δικιο ο Φαηλος;




    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη


    ΥΓ.
    Μιας και μιλαμε για οβριους ας μην ξεχασουμε να ευχαριστησουμε τους απατεωνες οβριους των πετρελαϊκων εταιριων που αρπαζουν το βαρελι σχεδον τζαμπα απ τους αραβες "εχθρους τους" και τους πληρωνουμε στα βενζιναδικα 1.70 ευρω το λιτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πως γινεται ολοι οι του ΕΛΙΑΜΕΠ να εχουν αποψεις που συμπιπτουν με τα τουρκικα εκφρασθεντα συμφεροντα και ποτε με τα Ελληνικα.Και αφου ολοι μπορουν να οριζουν τις ΑΟΖ [Ισραηλ,Κυπρος,αιγυπτος,λιβανος,τουρκια] γιατι δεν μπορει η χωρα μας.Αν αυτοι πληρωνονται για να φροντιζουν για τα εθνικα μας συμφεροντα και εκφραζουν αυτες τις αποψεις τοτε εναι υπευθυνες οι Ελληνικες κυβερνησεις και κατ'επεκταση ο Ελληνικος λαος που πρεπει καποια στιγμη να φροντισει για την παραδειγματικη τιμωρια των δοσιλογων που ποτε στον τοπομας δεν εδωσαν εξηγησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οι φίλοι που σχολιάζουν παραπάνω φαίνεται προσπερνούν τη βασικότερη πληροφορία που δίνει ο εν λόγω κύριος:

    Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ - επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    Το πανεπιστήμιο Μπίλκεντ είναι ΤΟΥΡΚΙΚΟ και είναι στην Άγκυρα. Ούτε δυτικό ούτε τίποτα άλλο! Ο άνθρωπος απλά κάνει τη δουλειά που του είπαν τα αφεντικά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Με λίγα λόγια,πρόκειτε για δυο κατηγορίες ανθρώπων,η μια έκανε σκόντο στα πιστεύω της και τον πατριωτισμό της χάριν της προσωπικής τους ευημερίας, και η δεύτερη είναι φοβισμένη απο δύο παράγοντες,τη δύναμη των Τούρκων και τις διαθέσεις της υπερδύναμης.

    Όπως και να έχει,πρόκειται για ανθρώπους επικίνδυνους,πεμπτοφαλαγγίτες.

    Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερωθεί αυτός ο κίνδυνος είναι απλά να χάσουν το κοινό τους,αυτό μόνο με σοβαρή και τεκμηριωμένη αντι-πληροφόρηση μπορεί να επιτευχθεί,θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει ήδη,είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι ''κύριοι'' αυτοί πλέον χάνουν την ψυχραιμία τους,ο στόχος τους προφανώς δεν επιτυγχάνεται και οι χρηματοδότες ανυσηχούν,και ως γνωστόν,στους κύκλους τους δεν μετράει η προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα.

    Μπροστά τους,σιγά σιγά υψώνεται ένα τείχος που δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν παραπέρα,βασική προυπόθεση για να πετύχουν ήταν το σκοτάδι,εδώ και καιρό μέσω πολών και διάφορων ανθρώπων και μέσων τα κρίσιμα αυτά θέματα δεν προσφέροντε για ''μαγείρεμα''.

    Το νού μας στην Κύπρο,εκεί παίζεται πλέον το παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τα πιο κάτω δεν τα λένε ακόμη οι "ημέτεροι" Κύριοι του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τα λέει όμως ο … Νταβούτογλου. Θαυμάστε τον στο «Στρατηγικό βάθος».
    «Σύμφωνα ακόμη και με το ισχύον καθεστώς των χωρικών υδάτων που διαμορφώνεται βάσει της αρχής των 6 ν.μ., την οποία υποστη¬ρίζει και η Τουρκία, μόνο το 8,8% του Αιγαίου βρίσκεται υπό τουρ-κική κυριαρχία. Το ποσοστό που κατέχει η Ελλάδα βάσει αυτού του καθεστώτος, που δεν της αρέσει, αγγίζει το 35%, ενώ το 56,2% του Αιγαίου συνιστά ανοικτή θάλασσα (διεθνή ύδατα). Στην περίπτωση που ισχύσει η εφαρμογή των 12 ν.μ., η Τουρκία στην πράξη δεν θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο χωρίς την άδεια της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση, ενώ το ποσοστό της ανοικτής θάλασσας θα υποχωρή-σει στο 26% του Αιγαίου, η κυριαρχία της Ελλάδας θα ανέλθει στο 63,9%, το Αιγαίο θα γίνει μία κλειστή θάλασσα της Ελλάδας και το ποσοστό της Τουρκίας θα κυμαίνεται γύρω στο 10%.
    Στην περίπτωση που η ελληνική θέση αποκτήσει ισχύ, η Τουρ¬κία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία στρατηγική πολιορκία, αλλά θα επηρεαστεί απευθείας και στις οικονομικές της δραστηριότητες. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: …. … Αν ληφθεί υπό-ψη και το γεγονός ότι το Αιγαίο αποτελεί την περιοχή-διάπλου της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, η γεωοικονομική σημασία αυτής της θάλασσας-διάπλου μπορεί να γίνει αντιληπτή κατά τον πιο ευδιάκριτο τρόπο.
    Οι εντάσεις που υφίστανται στις σχέσεις με την Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στο πλαίσιο μίας γενικής θαλάσσιας στρα¬τηγικής στο Αιγαίο, δεδομένου ότι η χώρα αυτή, θεωρώντας ως μη ικανοποιητικό το ισχύον καθεστώς που περιορίζει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας … Η υπεροχή της Ελλάδας σε αυτό το θέμα πηγάζει όχι μόνο από το εύ¬ρος της περιοχής που κατέχει στο Αιγαίο αλλά και από την ικανότητα που διαθέτει στις θαλάσσιες μεταφορές.
    Μια πιο αποτελεσματική χρήση του Αιγαίου, που αποτελεί θά¬λασσα-σύνδεσμο, μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με τη σύνδεση αυτής της θάλασσας με τις άλλες θαλάσσιες περιοχές. Η Τουρκία, για να γίνει μία πραγματική περιφερειακή δύναμη, είναι υποχρεωμένη να αυξήσει την πολιτική και οικονομική της επιρροή στις θαλάσσιες αρτηρίες που εκτείνονται από το Αιγαίο ως την Αδριατική και από το Σουέζ ως την Ερυθρά θάλασσα. Είναι αναπόφευκτο η Τουρκία να ακολουθήσει μία δραστήρια πολιτική σε κάθε σημείο που οδηγεί τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο στις ανοικτές θάλασσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ολοι οι βολεμένοι υποστηρίζουν τήν Τουρκία, διαφορετικά θά χάσουν τό μεροκάματό τους.

    Οταν ελευθερώηθκε η Γαλλία καί ανοίξαν τραπεζικοί λογαριασμοί βρέθηκαν τεράστια ποσά προερχόμενα από τράπεζες της ναζιστικής Γερμανίας, σέ λογαριασμούς διαφόρων Γάλλων διανοούμενων, πολιτικών, επιχειρηματιών, κτλ.

    Ολοι αυτοί, πρίν από τόν πόλεμο ήταν - όλως τυχαίως - φιλογερμανοί καί διέδιδαν ότι δέν πρέπει η Γαλλία νά ετοιμάζεται γιά πόλεμο μέ τη Γερμανία γιά τό χατήρι των Αγγλων ιμπεριαλιστών. Διεκύρηταν τήν γαλλογερμανική φιλία. Αυτή ήταν η ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ του Χίτλερ στήν Γαλλία αλλά καί στίς Κάτω Χώρες.

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΕΧΕΙ ΠΗΞΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΓΕΛΟΙΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ "ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ"/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

    ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΤΗΝ ΦΘΗΝΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΠΡΕΠΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΩΝ ΠΟΥ ΚΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑ'Ι'ΚΟΥΣ.

    ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΣΑΣ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μια πο τις τραγωδιες της νεωτερης Ελλαδας ειναι οτι ενω θα πραγματικα θα χρειαζοταν οπως καθε σοβαρο κρατος αλλωστε ενα κεντρο μελετης και χαραξης εξωτερικης πολιτικης αξιο του ονοματος το μονο που εχει ειναι ενα "ιδρυμα" το οποιο μοιαζει αποφασισμενο να προωθυσει "παντι`τροπω" τα συμφεροντα...της τουρκισς!
    Στα τελη του 18ου αιωνα τους Σουηδους πολιτικους οι οποιοι υποστηριζαν τα Ρωσσικα συμφεροντα ακομα και εις ζημια των ιδιων των συμφεροντων της Σουηδιας ( αρκετοι απο αυτους το επραταν λογω παχυλων αμοιβων οπως αποδειxτηκε) τους αποκαλουσαν "σκουφους" επειδη "κοιμοντουσαν" σε οτι αφορουσε τα εθνικα σθμφεροντα της πατριδας τους
    (Will Durant Παγκοσμια Ιστορια των Πολιτισμων τομιδιο Ι2. 1955)Μηπως θα επρεπε να αρισουμε να αποκαλουμε "σκουφους" και τους "κυριους" του εν λογω "ιδρυματος";
    "παρά να αποδράσουν στην Εσπερία, απολαμβάνοντας ξένες βασιλικές τιμές."Αληθεια ο "κυριος" απο που και ως που νιμιζει οτι μπορει να διαβαλει τον Β. Μαρκεζινη; αραγε αυτος ακολουθει γκαιμπελικη τακτικη η απλως μιλα η ζηλοτυπια του γιατι ο Κ. Μαρκεζινης εχει διαδαξει σε πανεπιστημια κυρους ενω αυτος...στο Πανεπιστημίο Μπίλκεντ το οποιο "συμπτωματικα" ειναι στην Τουρκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητοί φίλοι,
    μην παρασύρεστε και τον χαρακτηριζετε "κύριο καθηγητή". Δεν είναι. Πρόκειται για έναν νεαρό, περί τα 35, που σύμφωνα με την υπογραφή του είναι επίκουρος, δηλ. υποδεέστερη του καθηγητή διδακτική-ερευνητική θέση, στο ΤΟΥΡΚΙΚΟ πανεπιστήμιο Bilkent, ένα αγγλόφωνο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Οι απόψεις του προφανής συνάρτηση του επαγγελματικού περιβάλλοντος του, και της διάθεσης του να γλύψει τους "μεγάλους" του ΕΛΙΑΜΕΠ προκειμένου να τον φέρουν σε καμιά θέση εδώ. Επίσης έχει καβαλήσει το καλάμι. Μου προκάλεσαν βδελυγμία η αμετροέπεια του και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στον Μαρκεζίνη, έναν άνθρωπο μπροστά στο επιστημονικό έργο και την παγκόσμια ακαδημαϊκή διάκριση του οποίου, το όποιο έργο του κ. Γρηγοριάδου είναι αμελητέο. Και σίγουρα δεν είναι ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο με το οποίο επιχειρεί να εμπλακεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ναί το διάβασα χτές στην Καθημερινή αυτό. Επεξεργασία "ψιλοβελονιά" όμως να σου πετύχει! Διατυπωμένο έτσι για να αισθανθούν όσοι αλαφιάζονται για τις ΑΟΖ και τα ελληνικά συμφέροντα, ότι οι αγωνίες τους είναι κάτι σαν "γραφικές" ή και "παιδιαριώδεις" ακόμα.
    Μπράβο ψυχολογικό στυλιζάρισμα!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.