25/1/11

Ασφάλεια και ενεργειακά στην ατζέντα της Χίλαρι

Τι θα συζητήσει η αμερικανίδα υπουργός των Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό για τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στην περιοχή
Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον και ο κατάλογος των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι μακρύς. Ολη η βεντάλια των θεμάτων που βρίσκονται ανοιχτά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αναμένεται να τεθούν κατά την επίσκεψη, πιθανότατα στις 6 Φεβρουαρίου, της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου και τον Δ. Δρούτσα.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το θέμα της οικονομικής κρίσης, η οποία χαρακτηρίζεται πλέον ως απειλή και στον τομέα της ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Το θέμα της κρίσης θα συζητηθεί και στο διεθνές φόρουμ του Μονάχου, το «Νταβός της ασφάλειας και της άμυνας», στο οποίο θα συμμετάσχει η κυρία Κλίντον δύο ημέρες πριν την άφιξή της στην Ελλάδα. Στο Μόναχο θα συνεδριάσει και το «κουαρτέτο» για το Μεσανατολικό, με τη συμμετοχή του Μπαν Κι Μουν και της Κάθριν Αστον, πεδίο στο οποίο η Αθήνα έχει εκφράσει τη διαθεσιμότητά της να αναλάβει τις όποιες μεσολαβητικές πρωτοβουλίες.

Στο τραπέζι είναι βέβαιο ότι θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο την προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία και τις δυνατότητες επίλυσης των μεταξύ τους διαφορών, όσο και το Κυπριακό.

Από τις συζητήσεις φυσικά δεν μπορούν να λείψουν τα ενεργειακά και το νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή, μέσω και της «στρατηγικής» συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, την οποία ευνοούν οι ΗΠΑ, όχι μόνο για γεωστρατηγικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, αφού οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επενδύουν πολλά στην περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον, πάντως, όπως αναγνωρίζουν και στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι η προσέγγιση αυτή να μην αποβεί ανταγωνιστική με την Τουρκία, καθώς επιδιώκει να γεφυρωθεί σύντομα το χάσμα μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για τα ενεργειακά (και όχι μόνο για το Κυπριακό) έγινε φανερό και με την επίσκεψη τις προηγούμενες ημέρες του αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Φ. Γκόρντον, στη Λευκωσία, αμέσως μετά το ταξίδι της Αγκελας Μέρκελ.

Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι η κυρία Κλίντον θα εκφράσει ακόμη μία φορά στην Αθήνα την επιθυμία για διευθέτηση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μόλις λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση υπό τον Μ. Νίμιτς, παρέμβαση για την οποία εξέφρασε ελπίδες προ ημερών ο ίδιος ο Ν. Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα θέσει και την έξαρση της δράσης ένοπλων ομάδων στη χώρα μας, αλλά και θα θελήσει να εξωραΐσει τις εντυπώσεις από τις διαρροές του WikiLeaks και το θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Ντ. Σπέκχαρντ για την ΕΥΠ και την τρομοκρατία.

Τέλος, η ελληνική πλευρά αναμένει ότι θα τεθεί και το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, καθώς η οικονομική κρίση δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη απροθυμία για συμβολή στις εκεί επιχειρήσεις.

8 σχόλια:

  1. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΥΘΡΕΣ ΔΗΛΑΔΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Στόχος της Ουάσιγκτον είναι η προσέγγιση αυτή να μην αποβεί ανταγωνιστική με την Τουρκία, καθώς επιδιώκει να γεφυρωθεί σύντομα το χάσμα μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ."

    ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΧΛΟΛΟΓΙΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

    ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΟΘΤΕ ΚΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ. ΚΑΙΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ "ΦΙΛΙΑ" ΤΟΥΣ.

    ΟΤΑΝ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ "ΠΕθΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑθΕΙ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ", ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΣ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΟΣ.

    Η ΗΠΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ (ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΛΠ). θΑ ΕΡθΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ θΑ ΒΡΕθΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΑΛΑΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΩΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μοιρασμα της πιτας απο τη "συνεκμεταλλευση" θα συζητησει.
    Για την ακριβεια δε θα συζητησει καν, οδηγιες θα δωσει στο Τζεφρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σιγα μην κανει τον κοπο να ερθει για να συζητησει με καποιον που ειναι ομολογος του σωφερ της λιμουζινας της. κατι αλλο θελει εδω..ειναι υποτιμητικο για μια κυρια αντιπροεδρου να ζηταει απο εναν να μην πω, κατι. απλα βαζει εναν και του τηλεφωναει, και του λεει το και το...δεν εχετε αντιληφθει οτι η λεξη Ελλαδα στο εξωτερικο αποτελει μικρο αλλα καλο αστειο; Αυτος ο συρφετος που ανεδειξαν οι γυφτοι της χωρας μας, καταφεραν να την κατεδαφισουν μεσα σε εναμιση χρονο. Οι σκατοκεφαλοι του πασοκ, δηλαδη οι λαθρομεταναστες, οι γυφτοι, οι τουρκοι της θρακης, οι κατινες και οι μητσοι και ολος ο κοινωνικος αποπατος, που ειδε στο πασοκ αραλικι και αρχιδοξυσιμο μεχρις αιματου, μας διαλυσανε. Η Ελλαδα τελος. Τωρα το μονο που μας μενει ειναι να την κανομε απο δω..το σημειο συγκρουσης εγινε πλεον ορατο.
    παρτε και εναν στιχο σε ζειμπεκικο
    τι την θελεις την ρημαδα
    την αστραφτερη βιταρα
    το σκαρι το τελευταιο στο γαλαζιο του αιγαιο
    το ροδοξανθο αιδειο φουσκωμενο ενυδρειο

    και συνεχεια με ραπ

    τα μικρα τα μπακιρακια ηταν για τα μπατιρακια
    ουτε σκυβω να τα δω ουτε σκυβω να τα πιασω
    απ τις τσεπες τα πετω ετσι για να μην ξερασω
    μενα μεστειλε ο θεος για να ζω σαν βασιλεας
    καποιοι μουπανε σταυτι η δουλεια ειναι ντροπη
    συρε παρ'ενα χαρτι και βολεψου στην στιγμη
    Εχει η μαμα ελλας γαλα για ολα τα χαρτια

    Και σε γρηγορο ζειμπεκικο

    Ωχ και τι θα γινω
    Ωχ πως δεν μπορω
    να μαζευω χορτα
    και να τα πουλω

    Πεινω πεινω πεινω
    αλλα και τι να φαω
    πεινω πεινω πεινω
    πια αλλο δεν βασταω
    αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σίγουρο είναι ότι θα "συνεννοηθούν" εύκολα. Έχουν και οι δύο την ίδια midwest προφορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάστε αυτό για το ποιοί μας κυβερνούν

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ε.α ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ..."Γνωρίζω πολλά ! ! ! !"

    klassikoperiptosi.blogspot.com

    ετσι για αρχή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η εποχή του πετρελαίου τελείωσε. Θα πρέπει να μάθουμε να αναλύουμε τα γεγονότα σε καινούριο πλαίσιο. Επιτυχημένο πείραμα παραγωγής ενέργειας στην Ιταλία, 14 Ιανουαρίου 2011. Focardi Rossi energy catalyzer. Νομπελίστας φυσικός από το Cambridge προσφέρεται για συνεργασία. Ψαξτε το journal of nuclear physics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Στόχος της Ουάσιγκτον είναι η προσέγγιση αυτή να μην αποβεί ανταγωνιστική με την Τουρκία, καθώς επιδιώκει να γεφυρωθεί σύντομα το χάσμα μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ."
    ---------------
    Και θα το πετύχει, αφού αυτή είναι το αφεντικό...
    Άσε που όλα όσα γίνανε -η δήθεν διαμάχη Ισραήλ Τουρκίας- ήταν σικέ !!!
    Οι δε Έλληνες, επάνω στον ...χειροφυλαχτήρα!!!
    Τι θυμήθηκα τώρα;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.