20/1/11

Το μεγάλο παιχνίδι

Το Ισραήλ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση απέναντι στην Κύπρο: Ο ισραηλινός ενεργειακός κολοσσός Delek Group, που κατέχει ήδη σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στα άκρως ελπιδοφόρα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, κάλεσε επισήμως και γραπτώς την κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία, για την κατασκευή, σε κυπριακό έδαφος, μιας πολυμορφικής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα εν λόγω κοιτάσματα, που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της νήσου αλλά και εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ΣΧΕΤΙΚΗ επιστολή προς τον πρόεδρο Χριστόφια αποκαλύφθηκε από τα ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε. Η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και κυρίως τα πολιτικά κόμματα φαίνεται ότι αντιδρούν κατ' αρχήν θετικότατα στην ισραηλινή «πρόκληση». («Είναι η σημαντικότερη πρόκληση που έχει τεθεί ενώπιον της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ). Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό αν προηγουμένως οι δύο πλευρές δεν εξαντλήσουν τις συζητήσεις τους για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, το χρονοδιάγραμμα και τις τεχνικές πλευρές εφαρμογής του.
ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ, η πρόταση-σχέδιο είναι εντυπωσιακή και επιβεβαιώνει απολύτως τη σύγχρονη εκτίμηση ότι το «ειδικό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό βάρος των χωρών που "αγγίζουν" την Ανατολική Μεσόγειο παίζεται εν πολλοίς στις θάλασσες και στην πρόσβαση ή αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Μεσόγειος, από τα παράλια του Ισραήλ και της Κύπρου, έχει αποδεδειγμένα πια υπολογίσιμα υποθαλάσσια κοιτάσματα. Τα κοιτάσματα αυτά πιθανότατα εκτείνονται και δυτικότερα, σύμφωνα με μη επίσημες εκτιμήσεις, πλησιάζοντας ή «αγκαλιάζοντας» τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ έχει ήδη δείξει πολύ γρήγορα ανακλαστικά, γεγονός που το οφείλει στην προηγούμενη κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Λιλλήκα. Η παρούσα κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη «καθαρίσει» με το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να προβληθεί ως περιφερειακό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου.
Η ΚΥΠΡΟΣ όμως έχει -πλέον- αποσύρει την επιμονή της να καθοριστούν τα όρια της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου. Την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου η Αθήνα, που «σνομπάρει» το θέμα της ΑΟΖ, διστάζοντας να το εγείρει εν σχέσει με την Τουρκία, η οποία αρνείται (για την ώρα) κάθε συζήτηση για ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο με την Ελλάδα.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Αθήνα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση του σχεδίου στον Αστακό, με τη μεταφορά ειδών αερίου από το μακρινό Κατάρ. Μια επένδυση επιεικώς «κινηματογραφική», που κατέρρευσε βεβαίως, προτού καν συζητηθεί.
Η ΑΘΗΝΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει ένα «ενεργειακό σύνδρομο φόβου» απέναντι στην Αγκυρα και διστάζει να πάρει στα σοβαρά μεγάλα πλεονεκτήματα που πιθανόν θα έχει στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου υπό την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Εξακολουθεί να εθελοτυφλεί, να πιστεύει ότι «πιέζει» την Αγκυρα να λύσει πρώτα το θέμα του Αιγαίου χωρίς την Ανατολική Μεσόγειο. Το μεγάλο παιχνίδι, όμως, παίζεται εκεί, στην Ανατολική Μεσόγειο.

19 σχόλια:

  1. "Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ έχει ήδη δείξει πολύ γρήγορα ανακλαστικά"

    "ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Αθήνα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση του σχεδίου στον Αστακό, με τη μεταφορά ειδών αερίου από το μακρινό Κατάρ. Μια επένδυση επιεικώς «κινηματογραφική», που κατέρρευσε βεβαίως, προτού καν συζητηθεί."

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ;

    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Τ Ω Ρ Α !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιαν επιεικως και ...πολυ-πολυ τραβηγμενα θελω να ελπιζω οτι η Αθηνα ξερει τι κανει και περιμενει την καταλληλη στιγμη ακροβατωντας σε τεντωμενο σχοινι που η μια ακρη αγγιστρωνεται στα Ελληνικα συμφεροντα και η αλλη ακρη ειναι αγγιστρωμενη
    σε ενα πολυ ευθραυστο αγγιστρο που κραταει στο χερι μαζι με εμας και μια απειλητικη τουρκια.Δεν μπορω να πιστεψω οτι τα εχει κανει πλακακια
    με τους νεοοθωμανους διοτι αυτο δεν αγγιζει κανενα συμφερον που να δειχνει οτι οι κυβερνωντας την κανανε την βρωμια.Πιστευω οτι εκβιαζονται και φοβουνται καραδοκωντας ομως γυρω για την καταλληλη στιγμη.Παιχνιδι επικινδυνο με τον χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αληθεια ειναι φιλε Αρχελαε οτι κανεις μας δεν την καταλαβαινει την Αθηνα...
    Κιενω την βριζουμε και αγανακτουμε
    με αυτην ,αυτη ζει ενδεχομενως την απολυτη μοναξια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @@@@Ας όψεται βεβαίως ο Μέγιστος των Κυπρίων(ΤΑΣΣΟΣ)που σήμερα συζητάμε για ενεργειακό κόμβο της Κύπρου και όχι για ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟ-ΑΓΓΛΙΚΟ βάσει του σχεδίου ΑΥΝΑΝ.Και για να μην ξεχνιόμαστε ας υπενθυμίζουμε τα μπουμπούκια της Ελλάδος που σκύλιασαν να το περάσουν.@@@

    Πολύ σωστός !!!
    Πάρα πολύ σωστός!...Όλα αυτά τα μπουμπούκια τύπου ΕΛΙΑΜΕΠ , Μπακογίαννη, Δρούτσας , που απειλούσαν την Κύπρο για πολύ δυσάρεστες συνέπειες και αντίποινα αν δεν ψηφιστεί το σχέδιο ΑΥΝΑΝ. Τί έχουν να πούν όλοι αυτοί τώρα? Αν είχε ψηφιστεί το σχέδιο αυτό τώρα τα κοιτάσματα θα ήταν στα χέρια των Άγγλων και των Μογγόλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μπόι Τζορτζ επιστρέφει κλεμμένη εικόνα του Χριστού στην Εκκλησία της Κύπρου

    http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231075245

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί φίλοι ας μην κοροϊδευόμαστε και κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.
    Σε περίπτωση που η Ελλάδα έκανε μέχρι χθες οριοθέτηση των ΑΟΖ , θα ήταν πράγματι αιτία πολέμου για τους στρατομαλάκες της ανατολικής μας πόρτας.
    Εάν αύριο (σύντομα) το κάνει που θα το κάνει, θα είναι επειδή θα έχει τις περιβόητες «πλάτες» και την σιγουριά του ότι και να προκύψει αυτές οι πλάτες θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα, συγνώμη τον λύκο ήθελα να πω. Τι να κάνουμε έχουμε φοβικούς χαρακτήρες στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας ή κοινώς δεν έχουν άντερα.
    Γι ‘ αυτό επιτέλους για καλό και για κακό ας είμαστε πανέτοιμοι για τα «καλύτερα».

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τοσο η Λευκωσια οσο και η Αθηνα καλα θα εκαναν να μην ανακατευονται με τα σκατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν είχε περάσει τό σχέδιο Αννάν πού τό προωθούσαν τά βρωμοκάναλα, θά μιλούσαμε γιά κοινές γεωτρήσεις Τούρκων, Εγγλέζων καί Εβραίων.

    Σκεφτείτε πόσο προδότες καί πουλημένοι είναι οι δημοσιογράφοι, πού γιά λίγα δολλάρια πουλούσαν Κύπρο καί πετρέλαια στούς τουρκαλάδες.

    Είναι οι ίδιοι πού προωθούν τήν ισλαμοποίηση της χώρας μας γιά νά αναλάβει τήν προστασία μας η Τουρκία όπως τό έκανε στήν κατεχόμενη Κύπρο.

    Προδότες προδότες προδότες....

    Κατά τά άλλα τούς πειράζει η Χρυσή Αυγή! Τελικά μέ τήν βρωμοπολιτική τους θά μας κάνουν όλους χρυσαυγίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι κολλημα ειναι αυτο με τον πολεμο
    ρε πετρο...
    Αλλη μια τρομολαγνικη προσεγγιση σαν τοσες και τοσες οπως οι εμβολιασμοι και η αλβανοφοβια.
    Πισω απο καθε τρομολαγνικη προσεγγιση κρυβεται κιαπο ενα εως μερικα φιλειρηνικολαμογιο-α...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 20 Ιανουαρίου 2011 10:09 μ.μ.
    Μπα, κόπτεσαι για την Αθήνα και τη Λευκωσία, οθωμανάκο;
    Έτσι απειλούσατε και τη Λευκωσία για να περάσει το σχέδιο Ανάν. Τελικά εκείνες τις απειλές τις βάλατε σε χώρο ευάερο, ευήλιο και διαμπερή.
    Ετοιμαστείτε πάραυτα να βάλετε εκεί και τις νέες σας απειλές. Μιλάμε, οθωμανάκο, για ατέλειωτη ευχαρίστηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια συμμαχία των πολεμικών αεροποριών Ελλάδος - Ισραήλ δημιουργεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πολεμική αεροπορία του κόσμου. Ποιά Τουρκία θα τολμήσει μετά να αμφισβητήσει την ελληνική Α.Ο.Ζ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τον σωστο δρομο δειχνει ο Βενιζελος.
    Η σωστη γραμμη δεν ειναι οι αμερικανοεβραιοι ή για την ακριβεια μονο οι αμερικανοεβραιοι.
    Ο σωστος δρομος ειναι οι ελληνοαμερικανοι και η συνεργασια με την αμερικη.
    Δεν κανουμε πολιτικη τυπου εξω ο κακος μπαμπουλας απο την παλαιστινη γιατι κιαυτος για το σπιτι του πολεμαει.
    Διατηρουμε συνεργασια με ολους τους παιχτες της περιοχης οπως το Ισραηλ χωρις να πηγαινουμε κοντρα στα συμφεροντα του ,σε στενη συνεργασια με τους αδελφους στην αμερικη.
    Κιαν μας προδωσαν καποτε,ε ας τους το συγχωρησουμε...
    Κοπαναμε και κανα μακακα τουρκο στον αερα οταν παραβιαζει εθνικο εναεριο χωρο, αν και αυτο ειναι το τελευταιο που θαπρεπε να μας απασχολει...
    Και δεν ξεπουλαμε τιποτα σε κανεναν.
    Ουτε στους γερμανους ουτε στους ισραηλινους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. παντως εχει πολυ ενδιαφερον φιλοι
    το ποσοι ελληνες της ελλαδος επισκεπτονται το ιστολογιο και ποσοι απο τις αλλες χωρες .
    Καταλαβατε τι παει να πει προπαγανδα;
    Εδω πες,πες για αντεθνικισμους και πολυπολιτισμους κανεις δεν ενδιαφερεται...
    Ενω εκει εξω διψουν...
    Γιατι δεν γυρνατε ρε παιδια πισω να τους πεταξουμε στην θαλασσα τους κεφτεδες τους πολιτικους να φτιαξουμε μια νεα ΕΛΛΑΔΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 1:01 π.μ.
    Δηλαδή εννοείς ότι εμείς θα στείλουμε αεροπλάνα μας να επιτεθούν π.χ. στην Συρία ή στον Λίβανο, όταν αυτές οι χώρες θελήσουν να πάρουν πίσω τα εδάφη τους που έχει καταλάβει το Ισραήλ;
    Για κορόιδα ψάχνετε ρε;

    Ή ότι θα ενδιαφερθούν οι σιωνιστές -οι μέχρι σήμερα σύμμαχοι της τουρκιάς- για την Ελλάδα ή την Κύπρο, στα κατεχόμενα της οποίας έχουν επενδύσει πάνω από 4 δισ. σε ξενοδοχεία, καζίνα και σε αγορές ακινήτων που πολλά ανήκουν ακόμη σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες;

    Που έχουν και διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος, αφού πηγαίνει εκεί κρυφά ο πρέσβης τους ο διαπιστευμένος στην Κυπριακή Δημοκρατία και συνομιλεί με τον Ταλάτ και τον Έρογλου, αναγνωρίζοντας δι΄αυτού του τρόπου, ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν κρατική υπόσταση;

    Οι χειριστές μας εάν χρειαστεί, θα πέσουν "υπέρ Πατρίδος" της μίας και μοναδικής και όχι "υπέρ εσμών και φασισμών" !!!

    Κάποια παρεξήγηση έχει γίνει εκ μέρους σας...
    Νομίζω;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ναι ναι τζιμη οπως κανατε και το 1974
    θπερ βλακειας θα πεσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. #@21 Ιανουαρίου 2011 12:56 π.μ.
    Τι λες μωρε ορνιο. Αν απλως θελεις εκτονωση κανε κατι αλλο απο το να βριζεις σε σχολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Το Ισραήλ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση απέναντι στην Κύπρο"

    Συγνώμη αλλά....μήπως ομιλείτε την ελληνικήν;
    Περί "πρόσκλησης" πρόκειται και όχι "πρόκλησης" και μάλιστα "ανευ προηγουμένου"! Το ξέρω ότι όλοι κατάλαβαν "τι ήθελε να πει ο ποιητής" αλλά παρ'όλα αυτά να εξηγούμαστε και σε ό,τι αφορά τη χρήση της γλώσσας.
    Σε "προκλήσεις ανευ προηγουμένου" προβαίνουν οι τούρκοι με τις παραβιάσεις και τις αξιώσεις τους. Μην μπερδεύουμε τις βούρτσες με....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια συμμαχία των πολεμικών (αεροποριών=διαγραφεται και αντικαθισταται με την λεξη ΨΥΧΩΝ) Ελλάδος - Ισραήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μη τυχόν και στείλουν αντίστοιχη επιστολή και στην Ελληνική κυβέρνηση και ξεβρακωθούμε... Λέτε ο Παμπούκης να πήγε εκεί να τους παρακαλέσει να μην μας υπολογίζουν γιατί ο Ερντογάν τα έχει πάρει και οι δικοί μας έχουν χεστεί τα μάλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.