21/1/11

Τουρκία: Δεκάδες διανοούμενοι-στόχοι της χούντας πίσω από το Σχέδιο Βαριά

Απόρρητα έγγραφα περιγράφουν με λεπτομέρειες το σχέδιο για πραξικόπημα "Βαριά", και υποδεικνύουν ότι η χούντα ήλπιζε να σκοτώσει πολλούς ηγέτες της διανόησης στην Τουρκία
Τουρκία: Δεκάδες διανοούμενοι-στόχοι της χούντας πίσω από το Σχέδιο Βαριά
Απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τη Ναυτική Διοίκηση του Γκιολτζούκ (Gölcük) στην Τουρκία, και τα οποία περιγράφουν με λεπτομέρειες το σχέδιο για πραξικόπημα "Βαριά", υποδεικνύουν ότι η χούντα ήλπιζε να σκοτώσει πολλούς ηγέτες της διανόησης στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του δολοφονηθέντα Τούρκο-Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ (Hrant Dink).Μεταξύ των "στόχων " της χούντας ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος , η αρθρογράφος της Zaman Ναζλί Ιλιτζάκ (Nazlı Ilıcak), ο αρθρογράφος της Star Μεχμέτ Αλτάν (Mehmet Altan), ο αρθρογράφος της Bugün Τοκταμίς Ατές (Toktamış Ateş), και ο πρώην αρθρογράφος της Yeni Şafak Φεχμί Κορού (Fehmi Koru).
Τα ονόματα περιλαμβάνονταν σε έγγραφο με τίτλο "Ομάδες Εγχειρημάτων και Δραστηριότητες". Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του Ταγματάρχη Χανιφί Γιλντιρίμ (Hanifi Yıldırım). Όλοι οι στόχοι ήταν να εκτελεστούν εξαιτίας της αναμενόμενης αντίθεσής του για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.

Οι εγκέφαλοι του πραξικοπήματος σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τους αντιπάλους τους χρησιμοποιώντας επαγγελματίες χωροφύλακες, βάσει ξεχωριστών σχεδίων δράσης. Ένα από τα σχέδια, με τον τίτλο Orak (Δρεπάνι), επικεντρωνόταν στις δολοφονίες Αρμενίων μελών του τουρκικού Τύπου. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ντινκ, ο αρθρογράφος της Zaman Ετιέν Μαχτσουπιάν (Etyen Mahçupyan) και ο αρθρογράφος της Taraf Σεβάν Νισανιάν (Sevan Nişanyan).

Ο Ντινκ σκοτώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007 μπροστά από τα γραφεία της Αρμένικης εφημερίδας Agos, στην οποία και ήταν αρχισυντάκτης.

Θρησκευτικές προσωπικότητες και επιχειρηματίες εκτός του μουσουλμανικού χώρου, επρόκειτο να δολοφονηθούν σύμφωνα με το Σχέδιο Sakal (Γενιάδα). Οι στόχοι ήταν ο Βαρθολομαίος Ι, ο Αρμένιος Πατριάρχης Μεσρόμπ Μουταφιάν (Mesrob Mutafyan) και ο πρώην αντιπρόσωπος του Βατικανού Γεώργιος Μάροβιτς (George Marovic).

Άλλα σχέδια συμπεριλάμβαναν τις δολοφονίες αριστερών, φιλελεύθερων και δεξιών διανοούμενων, που θα εναντιώνονταν στο πραξικόπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.