29/1/11

Αίγυπτος: Υποχώρησε η κυβέρνηση του Μουμπάρακ


 Υπό την πίεση των αναταραχών στις μεγάλες πόλεις της χώρας ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης κι όχι την παραίτησή του. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κόσμος συνεχίζει να διαδηλώνει στο Κάιρο.
Τη διάλυση της κυβέρνησης του ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, χωρίς ωστόσο να δηλώσει παραίτηση ο ίδιος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συμμετάσχει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Μετανιώνω για τις απώλειες τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των αστυνομικών», δήλωσε. «Αυτές οι διαδηλώσεις και ό,τι είδαμε νωρίτερα δεν θα γίνονταν σε χώρο που δεν θα δινόταν η ελευθερία της έκφρασης», επεσήμανε και συνέχισε:
«πάντα θα εκφράζω αυτές τις ελευθερίες αλλά υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ελευθερίας και του χάους. Γι΄αυτό το λόγο, επιθυμώ τη σταθερότητα της Αιγύπτου, της μεγαλύτερης χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καταλαβαίνω τις επιθυμίες και τους στόχους αυτών των διαδηλώσεων αλλά οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με βία, παρά μόνο με εθνικό διάλογο».
Νωρίτερα, διαδηλωτές που ζητούσαν την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησαν να πλησιάσουν απόψε στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.
Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε ότι είδε χιλιάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ να προσπαθούν επανειλημμένα να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν στη Βουλή που απέχει από το σημείο περίπου 15 λεπτά με τα πόδια.
Η πλατεία είχε καλυφθεί από πυκνούς καπνούς ενώ θραύσματα γυαλιών ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.
Τα δημόσια κτήρια στο κέντρο του Καΐρου είναι καλυμμένα με γκράφιτι και αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «κάτω το καθεστώς». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ωραιότερο κι από όνειρο, ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είπε ένας νεαρός φοιτητής την ώρα που από πάνω πετούσαν ελικόπτερα.
Πάνω από 1000 οι τραυματίες - πέντε οι νεκροί
Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στο Σουέζ, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές στο πρακτορείο Reuters. Ιατρικές πηγές πάλι ανέφεραν πέντε νεκρούς στο Κάιρο.
Την ίδια στιγμή, νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο ότι 1030 άτομα τραυματίστηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και ότι ορισμένοι από τους τραυματίες είχαν χτυπηθεί από σφαίρες.
«Παρακαλούμε ακυρώστε την πληροφορία περί επέκτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλα τα κυβερνεία» της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που έστειλε το πρακτορείο Mena στους συνδρομητές του.
Περίπου 870 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Κάιρο κατά τις βίαιες κινητοποιήσεις με αίτημα την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή. Οι 450 από τους τραυματίες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και μόνο 420 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία.
Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αριθμοί αυτοί από επίσημες πηγές.
Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Την ίδια στιγμή, αναφορές κάνουν λόγο για κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών. Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το κτίριο φλέγεται. Την ίδια στιγμή, πυροβολισμοί ακούστηκαν στους δρόμους του κεντρικού Καΐρου. Συγκρούσεις σημειώνονται στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιοτο γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές παραμένουν στην περιοχή, από την οποία υψώνεται πυκνός καπνός.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που ξεκινούσε στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για το Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια μέχρι τις 7 το πρωί. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που αρχίζει από σήμερα (Παρασκευή), μετά τις χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του.
«Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε εκφωνητής της κρατικής τηλεόρασης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα (Παρασκευή) το βράδυ, από τις 6 μ.μ. (16:00 GMT), έως τις 7 π.μ. (05:00 GMT), και οι κυριότερες πόλεις είναι το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Eντολή σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο «έλαβαν την εντολή να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωση του στο Λονδίνο ο βρετανικός γίγαντας στον χώρο των τηλεπικοινωνιών Vodafone.
«Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να δώσουν τέτοια εντολή και πρέπει να υπακούσουμε», διαβεβαίωσε η Vodafone διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση ισχύει για «όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο."
«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να αποσαφηνίσουν την κατάσταση σε εύθετο χρόνο», προστίθεται σε αυτή τη σύντομη ανακοίνωση, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Όμως και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να θέσει τέρμα στον «χωρίς προηγούμενο» αποκλεισμό των επικοινωνιών στη χώρα, όπου πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, Σάμι Άναν, που είναι επικεφαλής της αιγυπτιακής στρατιωτικής αντιπροσωπείας η οποία επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, σκοπεύει να επιστρέψει στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Καρτράιτ.
«Βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι σκοπεύει να επιστρέψει σήμερα», είπε ο στρατηγός, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν τα υπόλοιπα μέλη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας θα παραμείνουν στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες.
Στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Αμερικανών και Αιγύπτιων αξιωματούχων ήταν μεταξύ άλλων και η αμερικανική βοήθεια προς την Αίγυπτο στον τομέα της ασφάλειας. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ωστόσο, οι ΗΠΑ πρόκειται να αναθεωρήσουν την πολιτική παροχής βοήθειας προς το Κάιρο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.
Σουέζ
Τανκς έφτασαν απόψε στους δρόμους της πόλης του Σουέζ μπροστά από τα απανθρακωμένα ερείπια ενός αστυνομικού τμήματος που πυρπολήθηκε χθες τη νύχτα, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Δεκάδες διαδηλωτές ανέβηκαν στα τανκς, ανέφερε ο μάρτυρας που είδε τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης. Προσπάθησαν να μιλήσουν στους στρατιώτες οι οποίοι τους απομάκρυναν. Σε ένα τανκ είχαν ανέβει περίπου 25 διαδηλωτές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Κάτοικοι δήλωσαν στο Ροιτερς ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν ανέβει στα τανκς. Δεν κατέστη πάντως αμέσως δυνατό να επιβεβαιωθούν οι μαρτυρίες τους.
Aλεξάνδρεια
Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι χωρίς προηγούμενο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Στήλες καπνού υψώνονταν από το φλεγόμενο κτίριο μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ αρκετοί διαδηλωτές παραβίασαν την είσοδο του κτιρίου ενός αστυνομικού τμήματος μιας άλλης συνοικίας στο κέντρο της πόλης.
Στο μεταξύ στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν σήμερα στους δρόμους του Καΐρου, μετά από μια ημέρα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο το CNN.
Και το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι στρατιωτικά αυτοκίνητα εμφανίστηκαν στους δρόμους του Καίρου, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή πολίτες λένε πως είδαν δεκάδες Αιγύπτιους μωλωπισμένους, ματωμένους και να λιποθυμούν στο Κάιρο στη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός.
Ένας πολίτης που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς είδε ανθρώπους ματωμένους με τραύματα στο κεφάλι και άλλους να καταρρέουν στο έδαφος, αν και τα αίτια των τραυματισμών δεν έχουν διευκρινιστεί καθώς χάος επικρατεί στους δρόμους. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες έδωσαν παρόμοιες περιγραφές.
Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν στην πλατεία Μόνεϊμ Ριάντ στο κέντρο του Καΐρου. Δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει νεκρός. Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι τραυματίστηκε ο Αϊμάν Νουρ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2005.
Σε μια περαιτέρω εξέλιξη, δυνάμεις ασφαλείας εθεάθησαν να αποκλείουν την πλατεία Ταχρίρ, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο» για να αποφευχθεί μια «επανάσταση» στην Αίγυπτο.
«Πουθενά στον κόσμο η ασφάλεια δεν μπορεί να βάλει τέλος στην επανάσταση», δήλωσε ο Μούσταφα αλ-Φέκι σε δηλώσεις του στο Αλ-Τζαζίρα.
«Η επιλογή να ενισχυθεί μόνον η ασφάλεια δεν είναι αρκετή και ο πρόεδρος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει να σταματήσουν αυτά τα γεγονότα», πρόσθεσε ζητώντας να γίνουν «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο».
Αποκλεισμένος ο Μπαραντέι στην περιοχή της Γκίζας
Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος προσευχήθηκε μαζί με άλλους 2.000 πολίτες στην περιοχή της Γκίζας, στα περίχωρα της πόλης., εμποδίζεται από το να φύγει από την περιοχή, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Ο πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ δεν ηγείται κάποιου κόμματος, όμως δημιούργησε ένα κίνημα, τον Εθνικό Σύλλογο για την Αλλαγή, το οποίο ζητεί δημοκρατικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο από τις αιγυπτιακές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε στο Παρίσι ένας αρχισυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Λε Φιγκαρό, ένας συνεργάτης της οποίας ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.
Οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ επεκτείνονταν νωρίς το απόγευμα σ' όλο το Κάιρο, μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ξεκινώντας από πολλές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς της δυτικής όχθης της πρωτεύουσας, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
Νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν το νεκρό σώμα ενός διαδηλωτή, μέσα από τους δρόμους του Σουέζ, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία αναχώρησε από τις κεντρικές περιοχές της πόλης, αφήνοντας κάποιους κύριους δρόμους στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.
«Σκότωσαν τον αδελφό μου», φώναξε ένας από τους διαδηλωτές.
Οι διαδηλωτές είπαν ότι ονομάζεται Χαμάντα Λαμπίμπ, 30 ετών, και ήταν οδηγός. Πρόσθεσαν ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από τραυματισμό του από σφαίρα.
Η αιγυπτιακή αστυνομία εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης-λιμάνι, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε ο μάρτυρας.
Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και ζητούσαν κραυγάζοντας το τέλος της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλά καθώς δεν ήταν σε θέση να τους περιορίσει υποχώρησε, εγκαταλείποντας τουλάχιστον οκτώ μεγάλα φορτηγά της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα και προσπάθησαν να αναπογοδυρίσουν ένα από τα φορτηγά.
Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη ομάδα γύρω από το γραφείο του κυβερνήτη, όπου δεν υπήρχαν καθόλου διαδηλωτές.
Δεν υπάρχει πρόσβαση στο Ιντερνετ στο Κάιρο, σύμφωνα με χρήστες
Διακόπηκε σήμερα στο Κάιρο η πρόσβαση στο Ιντερνετ, δήλωσαν χρήστες και ξενοδοχεία, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας κατά του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Η πρόσβαση στο Ιντερνετ έχει διακοπεί σήμερα στην Αίγυπτο», ανακοίνωσαν εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καΐρου, πληροφορία που επιβεβαιωθηκε και από άλλα ξενοδοχεία.
Πολλοί χρήστες σε όλη τη χώρα δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Χρονολόγιο γεγονότων
-Η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών στο τζαμί αλ- Αζάρ, στο κέντρο του Καΐρου
-Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, προσεύχεται μαζί με άλλους 2.000 πολίτες στην περιοχή της Γκίζας, στα περίχωρα της πόλης. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, εμποδίζεται από το να φύγει από την περιοχή.
-Τουλάχιστον 1.000 πολίτες διαδηλώνουν στην Γκίζα, ανταλλάσσοντας χειραψίες με αστυνομικούς, οι οποίοι τους επιτρέπουν να περάσουν ειρηνικά.
-Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου. Αστυνομικοί με πολιτικά προχωρούν σε συλλήψεις ατόμων που θεωρούν επικεφαλής της πορείας.
-Διαδηλωτές αποκλείονται στο τζαμί Αλ Φατάχ, στην πλατεία Ραμσή, κατά των οποίων χρησιμοποιούνται δακρυγόνα. Ένα αυτοκίνητο πυρπολείται.
-Η αστυνομία μπλοκάρει τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ, όπου έλαβαν χώρα συγκρούσεις την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων. Απόπειρα περίπου διαδηλωτών να διασπάσει τον κλοιό αποτυγχάνει.
-Εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά, ανταλλάσσοντας χειραψίες με αστυνομικούς, μετά από συγκρούσεις στο Μοχαντισίν του Καΐρου).
-Η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Αλεξάνδρεια. Οι διαδηλωτές σπάνε τις γραμμές τις αστυνομίας και καταλαμβάνουν οχήματά της, τα οποία πυρπολούν, ενώ αιχμαλωτίζουν αστυνομικούς.
-Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν μετά τις προσευχές της Παρασκευής στο Σουέζ, συγκεντρωνόμενοι μπροστά από αστυνομικό τμήμα, το οποίο και πυρπολούν.
-Διαδήλωση χιλιάδων στο Καφρ Ελ Σεΐχ.
-Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στο νότιο Ασουάν. Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.
-Περίπου 3.000 πολίτες διαδηλώνουν σε διαφορετικά σημεία της Μανσούρα. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να διαλύσει τα πλήθη, τα οποία τείνουν να ανασυγκροτούνται.
-Διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε κτίριο του κυβερνώντος κόμματος στη Δαμιέττη.
-Διαδηλωτές πυρπολούν τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κομ Όμπο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. Πάντα υποπτευόμουν τους σιωνιστές πίσω από την βομβιστική επίθεση κατά των Χριστιανών.


    Λέτε να ολοκληρώνεται το σχέδιο διάλυσης της Αιγύπτου πίσω από τις πρόσφατες δολοφονίες των Χριστιανών;
    Διάβαζα πριν από δυό-τρείς βδομάδες...
    Συνεχίζεται η αναταραχή στην Αίγυπτο, μεταξύ Χριστιανών κοπτών και μουσουλμάνων. Μια κατάσταση που άρχισε από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία των κοπτών και που κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί έως τώρα, την επίμαχη βόμβα τοποθέτησαν φανατικοί μουσουλμάνοι της Αιγύπτου, που έχουν σχέσεις με την οργάνωση Άλ-Κάιντα. Και λέμε σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει συλληφθεί κανένας από τους δράστες της επίθεσης κι έτσι μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Επειδή μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως, εμείς θα σας αναφέρουμε μια άλλη εκδοχή για τους εμπνευστές της αιματηρής αυτής επίθεσης, στη λογική του "Ποιος ωφελείται" από την αναταραχή που προκλήθηκε και από τις συνέπειες που μπορεί να έχει γι’ αυτήν ακόμη την ενότητα του Αιγυπτιακού κράτους. Θα σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από την ελληνική έκδοση του βιβλίου του πασίγνωστου Γάλλου συγγραφέα Ροζέ Γκαρωντύ, "Ο ισραηλινός σιωνισμός στο εδώλιο" – ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ (σελίς 171) και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
    "Αυτό το σχέδιο, που εξετέθη ανοικτά στο περιοδικό Kivounim (Προσανατολισμοί) που εκδίδεται στην Ιερουσαλήμ από την Παγκόσμια Σιωνιστική Οργάνωση, υπό τον τίτλο Στρατηγικά σχέδια του Ισραήλ, απαιτεί την αποσύνθεση όλων των γειτονικών κρατών του Ισραήλ, από τον Νείλο έως τον Ευφράτη. Και ιδού τα βασικά του αποσπάσματα:
    "Ως ενιαίο κράτος υπό κεντρική εξουσία, η Αίγυπτος είναι ήδη ένα πτώμα, κυρίως αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την σύγκρουση που γίνεται όλο και περισσότερο σκληρή μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Η διαίρεσίς της σε χωριστές γεωγραφικές επαρχίες πρέπει να είναι ο πολιτικός μας στόχος για το δυτικό μέτωπο. Άπαξ και η Αίγυπτος διαλυθεί και στερηθεί κεντρικής εξουσίας, χώρες όπως η Λιβύη, το Σουδάν και άλλες πιο απομακρυσμένες, θα γνωρίσουν την ίδια διάλυση. Η δημιουργία ενός κοπτικού κράτους στην Άνω Αίγυπτο και μικρών περιφερειακών οντοτήτων άνευ σημασίας, είναι το κλειδί μιας ιστορικής εξελίξεως που στις ημέρες μας έχει καθυστερήσει εξ’ αιτίας της συμφωνίας ειρήνης, αλλ’ αναπότρεπτος μακροπροθέσμως...".


    ‘Ο τα πάντα παρατηρών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τα σημερινα γεγονοτα στην Αιγυπτο βλεπουμε οτι τo σχεδιο της διαλυσης των εχθρων της ισραηλογιαφκας ειτε με πολεμο ειτε με εκ των εσω με πορτοκαλο-κεδρο-επαναστασεις προχωρει κανονικα και χωρις διαλειμματα.

    Αφου με την βοηθεια των Χριστιανων Αμερικανων διελυσαν το Ιρακ (το επομενο βημα τους θα ειναι και η τριχοτομηση του σε μικροκρατιδια σουνιτων-σιϊτων κλπ) εχουν τον Λιβανο στο χερι τους, ενω η Ιορδανια ειναι "προς το παρον συμμαχος τους" και απειλουν παντα το Ιραν με ατομικο ολοκαυτωμα, εστραφησαν οι υιοι του διαβολου, στο "ξεφτισμα" της Αιγυπτου ξεκινωντας νοτια με την διχοτομιση του Σουδαν (γρηγορα θα επελθη και τριχοτομιση της χωρας αυτης) και τωρα βλεπουμε ξεκαθαρα τα αιτια των προσφατων βομβων σε Χριστιανικες εκκλησιες (και ποιος τις εβαλε) που ειχαν σαν σκοπο τις εσωτερικες αναταραχες και τελικα την επιδιωκομενη διαλυση της Αιγυπτου σε μικροτερα κρατη-φατριες.
    Επεται η Σαουδικη Αραβια και η Συρια ενω στο τελος (νομιζουν) οτι θα φωναξουν ενα σκουπιδιαρικο να παρη τους εναπομειναντες Παλαιστινιους σε μια αλλη ανθρωπινη χωματερη ωστε ετσι να εκπληρωθη η γη της επαγγελιας τους με ενα "καθαρο ιουδαϊκο κρατος" (Χιτλερ ωχριας μπροστα τους με την αρεια φυλη σου) που θα "κυβερνηση ειρηνικα τον υπολοιπο κοσμο" χωρις πολεμους και φασαριες.

    Ή ετσι νομιζουν. Αλλα στο χωριο μου λενε:
    "Οποιος σκαβει τον λακκο του αλλου, πεφτει ο ιδιος μεσα".

    Για του λογου μου το αληθες και για να δειτε τα προσφατα σχεδια τους απο την δεκαετια του 1990 (μην παω πισω στα Πρωτοκολλα των Σοφων της Σιων και βγαλουν σπυρακια παλι οι σαγιανιμ) δειτε το κειμενο του στρατηγικου σχεδιου των εβραιων.

    (Στα αγγλικα)
    A Clean Break:
    A New Strategy for Securing the Realm
    http://www.iasps.org/strat1.htm




    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    Σκλαβωμενη απο εβραιους
    εθνοκτονους γενοκτονους
    Παλαιστινη


    ΥΓ.
    Ανοιξτε και δειτε.
    http://www.ifamericansknew.org/
    Εαν ηξεραν το τι κουμασια ειναι ΚΑΙ οι Ελληνες, θα τους ειχαν παρει με μια βρεγμενη σανιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα !!!περι της ΑΟΖ Τουρκιας-Αιγυπτου ,ο λογος...
    Δεν θελουν την γειτνιαση των ΑΟΖ Τουρκιας-Αιγυπτου η οποια υπαρχει
    και παρεμβαλλεται μεταξυ ΑΟΖ Ελλαδας-Κυπρου.
    Σε λιγο θα δουμε και τους τουρκοκυπριους να πετουν τα τουρκικα αρματα στη θαλασσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ξεκουμπιστεί ο εγκληματίας συνεργάτης των σιωνιστών που έχει κλείσει τα σύνορα με την Γάζα και έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο από πείνα και έλλειψη φαρμάκων...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ομαδεον
    29 Ιανουαρίου 2011 4:29 μ.μ.

    Δυστυχως για εσενα το σχολιο σου δειχνει οτι εισαι βαθεια νυχτωμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην μου χαραμιζεις την πολυτιμη ωρα μου, πολυωνυμε σαγιαν.
    Ανοιξε λακριντι με καναν αλλο.

    Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ

    http://tsoutsouneros.wordpress.com/2011/01/30/%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B7/






    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    Σκλαβωμενη απο εβραιους
    εθνοκτονους γενοκτονους
    Παλαιστινη


    ΥΓ.
    Ανοιξτε και δειτε.
    http://www.ifamericansknew.org/
    Μιλαμε για τους εγκληματιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 31 Ιανουαρίου 2011 2:02 π.μ.

    ομαδεον
    σε βλεπω ανεργο σε λιγο καιρο που θα γινει το κρατος των παλαιστηνιων ΤΗΣ PLO.Σκεψου αποτωρα αναληψη εθελοντικη των συμφεροντων των ερυθροδερμων της περιοχης βορειας αμερικης+καναδα.
    δεν μπορω να σε βλεπω ανεργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.