24/1/11

Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα Οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου

Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα Οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Υπάρχει έντονο παρασκήνιο το οποίο έχει φτάσει μέχρι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Διευθυντής  της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη και τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις τον κυπριακό ενεργειακό χάρτη.  Η Γαλλική κυβέρνηση, μέσω του Γάλλου Πρέσβη θέλησε να ενημερωθεί για τις σκέψεις που υπάρχουν τόσο για το Οικόπεδο 12 αλλά και για το πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης.
Ήδη φαίνεται πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την εταιρία Τοτάλ. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες η εταιρία έχει αγοράσει τρεις φορές σεισμικά δεδομένα για τα υπόλοιπα οικόπεδα και φαίνεται πως από την απόλυτη απαξίωση που έδειχνε αρχικώς η εταιρία να πέρασε στο πολύ σοβαρό ενδιαφέρον.

Αρμόδιες πηγές, ανέφεραν στο Σίγμα, ότι η Τοτάλ θα υποβάλει πρόταση και μάλιστα σύντομα. Την ίδια ώρα, η περίφημη πλατφόρμα με το 3ο τρυπάνι θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού στις 3 με 5 Φεβρουαρίου. Αυτό το τρυπάνι θα χρησιμοποιηθεί από την Noble για εξεύρεση πετρελαίου.  Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει και ο χορός των ενεργειακών συνομιλιών Ελλάδας και Ισραήλ.  Εξάλλου, το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, σε συνέντευξη του στο Ρόϊτερς.   Τα ευρήματα στο Λεβιάθαν έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, με το Ισραήλ να ψάχνει πια τον δρόμο για να μπει στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε βάθος την περασμένη βδομάδα κατά την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι  «Αυτό που προσπαθούμε τώρα να δούμε είναι πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η Ελλάδα ως κέντρο διαμετακομιστικό και παροχής υπηρεσιών, εφόσον αποτελεί φυσική δίοδο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη».   Ο κ. Παμπούκης τόνισε ωστόσο, ότι έχουν γίνει μόνο διερευνητικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν.
Έχει, επίσης ήδη ανακοινωθεί ότι το Ισραήλ συζητά πιθανή συνεργασία με την Κύπρο στον χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο Έλληνας Υπουργός προσέθεσε δε, ότι έχει διοριστεί συντονιστής της Ελλάδας για τις σχέσεις με το Ισραήλ.   

5 σχόλια:

  1. Θα πάω να ζητήζω Κυπριακή υπηκοότητα. Δεν έχω καμμιά διάθεση να έχω το νεο-οθωμανικό διαβατήριο που μας ετοιμάζει ο μινεζότας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα !παγκοσμιο διαβατηριο μας ετοιμαζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακολούθησε κανείς απόψε την συζητηση στην Βουλή για τα εθνικά θέματα;ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ;; ΕΛΕΟΣ

    ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ-Τόσο ο ΓΑΠ όσο και ο Δρούτσας χρησιμοποιούσαν τον όρο "θαλλάσιες ζώνες" αντι για ΑΟΖ.Δεν μιλάνε ξεκάθαρα.Είπε ο Δρούτσας "η Ελλάδα θα πάρει αυτο που δικαιούται" και ποιός το ορίζει αυτό;ΕΣΎ;ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ;Δηλαδή;

    Στην ερώτηση "γιατί δεν ορίζετε ΑΟΖ με την Κύπρο;" αλλ'αντ αλλων, ναα... λέει είμαστε κοντά ούτως ή άλλως με την Κύπρο και δεν χρειάζεται!!Εδειξαν το αέριο να διαφεύγει στο περιβάλλον!! ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ελα εδω να σου δωσει τουρκικο ο καταστροφιας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτσε να τελειώσει ο Χριστόφιας την διαπραγμάτευση με τον Έρογλου και μετά να κάνεις αίτηση για διαβατήριο!

    Δημοσίευμα της τουρκικής
    φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», κάνει λόγο για
    κατάθεση πρότασης λύσης «βελγικού μοντέλου», από πλευράς Έρογλου. Παρόλα αυτά η πλευρά μας διαμηνύει οτι μεταβαίνει στο ραντεβού με το ΓΓ με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα για λύση το συντομότερο δυνατό, στη βαση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.