25/1/11

O Μίκης, ο Νίκος Δήμου και ο ...Κακός ο Λύκος!!!

Μιά απάντηση στον κ. Νίκο Δήμου

Χθές 09-12-2010 στο LiFO και στην στήλη "Υπερκείμενα", πάνω από μιά πολύ βαριά υπογραφή, αυτή του Νίκου Δήμου, δημοσιεύτηκε το ακόλουθο σχόλιο:

Τα στερνά και τα πρώτα
"Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική ιστορία - ίσως και την παγκόσμια. Ένας μεγάλος δημιουργός, στο τέλος μιάς λαμπρής και ένδοξης σταδιοδρομίας, απολαμβάνει όλες τις τιμές που μπορεί να του δώσει η χώρα του - αλλά και όλη η υφήλιος. Δεν περνάει εβδομάδα, γιά να μην πω μέρα, που να μην γίνεται κάποια εκδήλωση. Βιβλία εκδίδονται, ταινίες γυρίζονται, λευκώματα, συναυλίες, τελετές, τίτλοι, παράσημα, ονοματοδοσίες.
Αυτό αναμφισβήτητα είναι καλό. Συνήθως οι τιμές έρχονται μετά θάνατον και αφορούν μόνο τους άλλους. Μεγάλοι μουσουργοί όπως ο Σκαλκώτας πέθαναν εντελώς άγνωστοι, με τα περισσότερα έργα τους ανεκτέλεστα (να μην αναφέρω τον υπερταλαντούχο Γιάννη Χρήστου, που χάθηκε νεότατος), Ακόμα και ο Μάνος Χατζιδάκις δεν πρόλαβε να απολαύσει την ευγνωμοσύνη του κοινού και του λαού. Ίσως, αν είχε ζήσει κι αυτός άλλα δέκα έξη χρόνια, (ήταν συνομήλικοι με τον Μίκη) να είχε απολαύσει κάποιες τιμες, αν και, από ότι ξέρω, έμοιαζε μάλλον αλλεργικός σε ταρατατζούμ και παράτες.
Κι ενώ λοιπόν το έθνος τιμά τον Μίκη, ο Μίκης προσπαθεί να σώσει το έθνος. Ιδρύει την "Σπίθα", κίνημα πατριωτικό και εθνοσωτήριο και σε μιά διακήρυξη δώδεκα πυκνοτυπωμένων σελίδων εφημερίδας αναλύει τα προβλήματα και προτείνει λύσεις.
Δεν ξέρω πόσοι είχαν τον χρόνο και την υπομονή να διαβάσουν την διακήρυξη. Από περιέργεια το έκανα - και ομολογώ πως ένιωσα άσκημα. Από σεβασμό στο όνομα, το έργο και την ιστορία του, δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτά που γράφει. (Πρόσεξα ότι το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι πολιτικοί, επιστήμονες η δημοσιογράφοι). Μετά από πολλές παραληρηματικές σελίδες, προτείνει πχ. την διενέργεια δημοψηφίσματος γιά το αν θέλουμε την Τρόικα και το ΔΝΤ. 
Αν θέλουμε; Κανείς δεν τους θέλει! Όμως, τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε; Αυτές που προβάλλονται από την "Σπίθα" είναι αδιέξοδες και επικίνδυνες, γιά να μην πω και καταστροφικές. Δίνονται γιά να στηρίξουν μιά ιδεοληψία - κι' όχι μία οικονομία.
"Έχουμε μία σοφή παροιμία που λέει : "Tα στερνά τιμούν τα πρώτα". Εδώ δεν ισχύει. Κρίμα. Δεν υπάρχει κανείς εχέφρων δικός του ή φίλος, να τον προστατέψει από τον εαυτό του;"

@ Ο Νίκος Δήμου είναι ένας σημαντικός σύγχρονος διαννοητής και δεν κρύβω μάλιστα πως από παιδί  θαύμαζα, όχι μόνο την κοφτερή του σκέψη και την κρυστάλλινή του φιλοσοφική ματιά αλλά και (κυρίως θάλεγα), τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα της πραγματικότητας ώστε να οδηγηθεί συχνότατα με ένα παιγνιώδη τρόπο, σε ένα πάντα βαθύ αλλά και ουσιαστικό διά ταύτα. Τα κείμενά του πάντοτε άριστα δομημένα και φυσικά με στιβαρή, είτε αναφορική είτε λογοτεχνική τεκμηρίωση. Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη του Νίκου Δήμου δεν είναι από αυτές που κάποιος αναγνώστης μπορεί ή ..."δικαιούται" να προσπεράσει εύκολα και ο ίδιος ο συγγραφέας δεν είναι από αυτούς που μπορείς να τους "κατατάξεις" στους "φύση έτσι ή  φύση αλλιώς", ώστε να μην μπεις κάν στον κόπο να "ασχοληθείς" με τις απόψεις τους. 
Το συγκεκριμένο όμως άρθρο, πραγματικά πιστεύω πως αποτελεί όνειδος γιά τον ίδιο τον συγγραφέα (που ούτως ή άλλως βαθιά εκτιμώ), και όχι τόσο γιά τις θέσεις που διατυπώνει - αυτές είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να τις διατυπώνει,  όσο γιά το ότι, (και κατά μία πρακτική στην οποία ο Νίκος Δήμου δεν μας έχει συνηθίσει), αναθέτοντας όλη την τεκμηρίωση των απόψεών του σε ένα (αφελές  και γεμάτο από κάθε τύπου παραίτηση) ψευδοερώτημα, ("όμως, τί εναλλακτικές λύσεις έχουμε ;"),  υποκαθιστά τον πολιτικό (του) λόγο με το κοινό χαβαλετζίδικο "γιαούρτωμα". 
Και φυσικά δεν είναι μόνο η απουσία ουσιαστικού αντιλόγου αλλά και το συνολικότερο "στήσιμο" του κειμένου καθώς και αυτά που εύκολα μπορεί κάποιος να αναγνώσει πίσω από τις γραμμές. Θα το αποτολμήσω :
"Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική ιστορία - ίσως και την παγκόσμια." 
Γιά κάτι εξαιρετικά "κακό" ή έστω "παράδοξο" προετοιμάζετε τον αναγνώστη κ. Δήμου. Ποιό είναι αυτό;
" Ένας μεγάλος δημιουργός, στο τέλος μιάς λαμπρής και ένδοξης σταδιοδρομίας..." 
"...στό τέλος..." Πώς γνωρίζετε αλήθεια; Έχετε κάποια άνωθεν "πληροφόρηση" γιά κάποιο επερχόμενο μοιραίο ? Ο θάνατος αγαπητέ δεν έχει επετηρίδα. Ασέβεια λοιπόν κύριε Δήμου. Αλλά και α-νοησία και φυσικά και αποκοτιά.

"...απολαμβάνει όλες τις τιμές που μπορεί να του δώσει η χώρα του - αλλά και όλη η υφήλιος. Δεν περνάει εβδομάδα, γιά να μην πω μέρα, που να μην γίνεται κάποια εκδήλωση. Βιβλία εκδίδονται, ταινίες γυρίζονται, λευκώματα, συναυλίες, τελετές, τίτλοι, παράσημα, ονοματοδοσίες".
Ποιό το μεμπτό ακριβώς εδώ δηλαδή; Δεν χαίρεστε που ίσως πλέον η "υφήλιος" να έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να τιμάμε κάποιον όσο ζεί και όχι μετά την ενδήμησιν; Ή μήπως ξαφνικά, ολόκληρη η "υφήλιος" έχει παρανοήσει ή μήπως ξαφνικά ολόκληρη η "υφήλιος" έχει κάποιο συμφέρον να τον επαινέσει, συνωμοτήσασα και ιδιοτελώς σκεπτόμενη;

"Αυτό αναμφισβήτητα είναι καλό". 
Από την συνολική αίσθηση που αποκομίζει ένας στοιχειωδώς σκεπτόμενος αναγνώστης και από τα συμφραζόμενα, μάλλον δεν το πολυπιστεύετε. Αλλά έπρεπε να το γράψετε γιά να μας δείξετε την αρχικά "καλή σας διάθεση/προαίρεση". 

"Ακόμα και ο Μάνος Χατζιδάκις δεν πρόλαβε να απολαύσει την ευγνωμοσύνη του κοινού και του λαού. Ίσως, αν είχε ζήσει κι αυτός άλλα δέκα έξη χρόνια, (ήταν συνομήλικοι με τον Μίκη) να είχε απολαύσει κάποιες τιμες, αν και, από ότι ξέρω, έμοιαζε μάλλον αλλεργικός σε ταρατατζούμ και παράτες". 
Και ποιός φταίει αλήθεια γιά το ότι ο παμμέγιστος Χατζιδάκις έφυγε τόσο πρόωρα; Και ποιός σας λέει κύριε Δήμου ότι η ίδια "υφήλιος" δεν θα ήθελε να τιμήσει αναλόγως και τον Μάνο Χατζιδάκι; Και ποιός σας είπε κύριε Δήμου πως και τώρα δεν τον τιμά με συνεχόμενες εκδηλώσεις και συναυλίες και αφιερώματα και ονοματοδοσίες; Και προς τί η χρήση των λέξεων "ταρατατζούμ και παράτες" παρά γιά να προκύψει εκ λογικής αντιδιαστολής, πως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι παρά ένας μωροφιλόδοξος που έχει ζωτική ανάγκη από "ταρατατζούμ και παράτες";

"Κι ενώ λοιπόν το έθνος τιμά τον Μίκη, ο Μίκης προσπαθεί να σώσει το έθνος". 
Παρακάμπτοντας το σκωπτικόν, (γιά να μην πω και κρυπτοχυδαίον της έκφρασης "σώσει το έθνος") θα σας ρωτήσω ευθέως: Και πού το κακό σε αυτό; Αντιθέτως, θάπρεπε να επαινεθεί γιά αυτή του την στάση, αφού οιοσδήποτε ενδιαφερόταν μόνο γιά τις τιμές και τις παράτες, κατά την γνωστή έκφραση θα καθόταν στα αυγά του, μη θέλοντας να δυσαρεστήσει αυτούς που τον τιμούν, ώστε να ...εξακολουθήσουν να τον τιμούν, και όχι να έχουν ξεκινήσει εκστρατεία λασπολόγησης και σπίλωσης που αφήνουν και θλιβερά υποννοούμενα ως και γιά την νοητική του διαύγεια.
Μήπως λοιπόν αν δεν "μιλούσε", κατά την προσφιλή τακτική της συντριπτικής πλειονότητας του πνευματικού κόσμου, τότε θα είχαμε να του προσάψουμε το ότι αυτοί τον τιμούν και αυτός σε αντάλλαγμα σωπαίνει ? Μήπως δηλαδή σε αυτόν τον γαμημένο τόπο κύριε Δήμου, ό,τι και να κάνεις, είτε αυτό-είτε το αντίθετό του,  αν το σύστημα θέλει να σε λιώσει θα καταφέρει να σε λιώσει; Πού είναι η ορθή και διαυγής σκέψη  στην οποία μας έχετε συνηθίσει κύριε Δήμου;  

"Ιδρύει την "Σπίθα..." 
Δεν "ίδρυσε" τίποτε ο Μίκης Θεοδωράκης, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, (και αυτό σύν τοις άλλοις αποτελεί και δημοσιογραφική σας γκάφα αφού ως γεγονός είναι απολύτως ανακριβές). Το μόνο που έκανε ο Μίκης, ήταν αυτό που ανέκαθεν, είτε με την μουσική του - είτε με την προσωπική του διαδρομή έκανε, να καταφέρει δηλαδή γιά ακόμη μιά φορά να ταράξει τον εθνικό μας λήθαργο. Και απλώς θέλησε γιά άλλη μιά φορά, να ανάψει μιά "σπίθα" στα καλοθρεμμένα οπίσθια μιάς κοινωνίας η οποία κινούμενη ανάμεσα στην Σκύλλα της αξιακής παρακμής και την Χάρυβδη της παραίτησης, βλέπει τα πάντα να γίνονται ερήμην της και η ίδια να παρακολουθεί ως τηλεθεατής το δράμα πάνω στην αναπηρική πολυθρόνα της ραστώνης και της παθητικότητας, μόνο που αυτή τη φορά παρακολουθεί το δικό της δράμα και εκεί ακριβώς συνίσταται και το συνολικώς τραγικόν του πράγματος. 
Αν λοιπόν μέμφεστε γιά αυτό τον Μίκη Θεοδωράκη ή και όποιον Μίκη Θεοδωράκη αποπειράται κάτι τέτοιο, με γειά σας και χαρά σας αλλά μην ξεχνάτε πως όλοι κρινόμαστε. 

"Δεν ξέρω πόσοι είχαν τον χρόνο και την υπομονή να διαβάσουν την διακήρυξη". 
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, να σας το πώ εγώ να μην ανησυχείτε, ακόμη και σείς κύριε Δήμου ο οποίος δόξα τω (όποιω) θεώ, δεν βρίσκεστε σε κάποια γωνία της κοινωνίας, είτε οικονομική είτε άλλη.

"Από περιέργεια το έκανα - και ομολογώ πως ένιωσα άσκημα". 
Όλοι τελικά είχαν κάποιο λόγο να το κάνουν, ακόμη και σείς, δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος λόγος να ...απολογείστε γιά το ότι την διαβάσατε. Και το να παροτρύνετε εμμέσως πλήν σαφώς μέσα από ένα λεκτικό σχήμα σε άλλους να μην την διαβάσουν, όχι μόνο απέχει παρασάγγας από το να αποτελεί παρότρυνση ενός πνευματικού ανθρώπου αλλά και βαριά προσβολή γιά τον αναγνώστη που αν την διαβάσει δεν θα έχει ο ίδιος την ωριμότητα να την πετάξει μόνος του στα σκουπίδια.(λέω εγώ ας πούμε). 

"Από σεβασμό στο όνομα, το έργο και την ιστορία του, δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτά που γράφει".
Κακώς αγαπητέ κύριε Δήμου, κακώς! Διότι θα είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι απόψεις σας επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Βέβαια γνωρίζω πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που διαθέσατε γιά να γράψετε το παραπάνω άρθρο αλλά τουλάχιστον έτσι, δεν θα έμοιαζε με ένα λιβελλογράφημα το οποίο ξεχειλίζει από μικρότητα και χολή και συμπαθάτε με γιά το οξύ των λέξεών μου.

 "(Πρόσεξα ότι το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι πολιτικοί, επιστήμονες η δημοσιογράφοι)." 
Ναι, έχετε δίκιο σε αυτό, το ίδιο κάνουν. Και υποθέτω ο καθένας γιά τους προσωπικούς του λόγους, δεν πιστεύω δα πως σεις εκπροσωπείτε τον "πολιτικό, επιστημονικό και δημοσιογραφικό κόσμο". Αλλά ακόμη και αν δεχτώ την άποψή σας, από πότε η πλειονότητα αποτελεί εγγύηση περί του ορθού ? Και από πότε ΕΣΕΙΣ κύριε Δήμου, αποκτήσατε αίφνης τόσο μεγάλη εκτίμηση στους πολιτικούς, στους επιστήμονες και στους δημοσιογράφους, ώστε να αναθέτετε την υπεράσπιση των απόψεών σας πάνω στην συλλογική τους αντίδραση και μάλιστα όταν αυτή η αντίδραση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μιά σιωπή ? (ένας σκασμός κατά το κοινώς λεγόμενο).

"Μετά από πολλές παραληρηματικές σελίδες, προτείνει πχ. την διενέργεια δημοψηφίσματος γιά το αν θέλουμε την Τρόικα και το ΔΝΤ."
Υπάρχει και συνταγματική πρόβλεψη περί αυτού νομίζω, ποιό αλήθεια θα ήταν το πρόβλημα ? Πάλι "ανώριμος" ο ..."λαός" κύριε Δήμου; Πάλι ανώριμος ο "λαός";

" Άν θέλουμε; Κανείς δεν τους θέλει! Όμως, τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε; "
Τί "λύσεις" έχει κύριε Δήμου μιά αλυσσοδεμένη  γυμνή ξανθή νεάνις, ευειδής και καλλίπυγος μέσα σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο με "συντροφιά" τρεις άρτι αποφυλακισθέντες οι οποίοι έχουν να συνευρεθούν με γυναίκα ερωτικώς επί σειρά ετών; Ο ρεαλισμός κύριε Δήμου είναι αρετή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε πως από κάτι τέτοιες "αρετές" (και όχι μόνο φυσικά εννοείται-οφείλουμε πάνω από όλα να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως έθνος και ως πολίτες), μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν. Η ρητορική σας ερώτηση αυτή κύριε Δήμου, δεν μπορεί να είναι ερώτηση ενός πνευματικού ανθρώπου που θέλει τον πολίτη ενεργό και πάντα αγωνιζόμενο, ακόμη και όταν "οι λύσεις" δείχνουν να λείπουν. Και πάμπολλες φορές η ιστορία έχει αποδείξει πως η έννοια του αδυνάτου δεν έχει να κάνει παρά με την κοινωνική παραίτηση. Η ιστορία κύριε Δήμου, (και θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά ανεπαρκή γιά να κάνω σε σάς μάθημα ιστορίας), όχι μόνον δεν αποτελεί κάποια ακολουθία "λογικώς αναμενομένων γεγονότων" αλλά θα λέγαμε πως οι σημαντικότερες καμπές της έχουν ταυτιστεί με το ακριβώς αντίθετο αυτών, δηλαδή με ανατροπές λογικών.
Και δεν θέλω σε καμμία περίπτωση να αποδώσω στην ηλικία σας την λογική πλήρους παραίτησης την οποία εκφράζετε, αφού γνωρίζω πως η νεότητα δεν έχει να κάνει με ημερομηνίες ληξιαρχικών πράξεων, κάτι το οποίο εσείς βέβαια ξεχνάτε, προσπαθώντας να μειώσετε την αξία των λόγων κάποιου όπως στην περίπτωσή μας του Μίκη Θεοδωράκη, εστιάζοντας αγενώς αλλά και χωρίς νόημα θάλεγα, στο προχωρημένο της ηλικίας του. (η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν νομίζω πως απέχει και πολύ από την δική σας όσον αφορά την πιθανή ημερομηνία έναρξης αλλοίωσης των εγκεφαλικών κυττάρων).

"Αυτές που προβάλλονται από την "Σπίθα" είναι αδιέξοδες και επικίνδυνες, γιά να μην πω και καταστροφικές. 
Κρίσεις και αφορισμοί χωρίς την ελάχιστη προσπάθεια τεκμηρίωσης, που χωρίς δεύτερη σκέψη τοποθετούν το άρθρο σας στην εξαίρετο κατηγορία της αυριανικού τύπου "αρθρογραφίας".

"Δίνονται γιά να στηρίξουν μιά ιδεοληψία - κι' όχι μία οικονομία".
Η οικονομία μιάς χώρας κύριε Δήμου δεν είναι λογιστική διαχείριση. Και δεν νομίζω πως υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αιτιολόγησης πάνω σε αυτό το θέμα, πιστεύω πως και σείς θεωρείτε αυτονόητο   πως δεν μπορείς παραδείγματος χάριν να κλείσεις ένα νοσοκομείο το οποίο "μπαίνει μέσα" οικονομικά, με την ίδια λογική που ως ιδιώτης θα έκλεινες μία βιοτεχνία εσωρούχων. Τώρα αν εσείς το (όποιο) όραμα το ονομάζεται "ιδεοληψία", προφανώς είναι ένα θέμα καθαρά δικό σας και από την στιγμή που, αν μη τι άλλο, το όραμα αυτό εκφράζεται από έναν άνθρωπο που ποτέ του δεν έδωσε γή και ύδωρ σε κανένα κομματικό μηχανισμό. Και το να ονομάζεις αυθαίρετα την (όποια) ιδεολογία ιδεοληψία, όταν δεν είναι ξεκάθαρα υβριστικό, είναι λιγότερο ξεκάθαρα ύποπτο. (συγχωρέστε με αλλά πλέον έχω γίνει πολύ επιφυλακτικός με τις θέσεις "πνευματικών ανθρώπων" και εδώ δεν αναφέρομαι σε σας). 

"Έχουμε μία σοφή παροιμία που λέει : "Tα στερνά τιμούν τα πρώτα". Εδώ δεν ισχύει. Κρίμα.
Θα είχατε κάθε "δικαίωμα" σε ένα τέτοιο επιμύθιον, αν είχε προηγηθεί από μέρους σας μιά πλήρης και επαρκώς τεκμηριωμένη τοποθέτηση. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. "Κρίμα" κύριε Δήμου. (και μάλιστα,  ...κρίμα βαρύ).

"Δεν υπάρχει κανείς εχέφρων δικός του ή φίλος, να τον προστατέψει από τον εαυτό του;"
Προφανώς το ίδιο θα μπορούσε κάλλιστα να αναρωτηθεί κάποιος και γιά σας. Μήπως θα θέλατε να μεταφέρουμε το επίπεδο του σοβαρού πολιτικού διαλόγου (διαλόγου πολιτών), σε αυτό της τύπου μάπετ σώου γεροντομαχίας;
Και όπως εύστοχα επικαλεστήκατε την λαϊκή σοφία κύριε Δήμου, πράγματι, "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Σας καλώ λοιπόν να τα τιμήσετε, ζητώντας δημόσια συγγνώμη, όχι φυσικά γιά τις απόψεις σας, αλλά γιά το ότι δεν μπήκατε στην βάσανο να τις τεκμηριώσετε, ίσως γιατί βασιστήκατε περισσότερο από ότι θα έπρεπε στην βαρύτητα της υπογραφής σας, θεωρώντας ότι αυτή "θα καθαρίσει" γιά σας.
Και μετά από μιά τέτοια πνευματική πορεία, ίσως θα έπρεπε να έχετε την σοφία να γνωρίζετε, πως δεν είναι η υπογραφή που προσδίδει αξία σε ένα άρθρο αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο. Και αν ένα τεκμηριωμένο άρθρο συνοδεύεται και από μιά βαριά υπογραφή, τότε ναι, αποκτά μιά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Αν όμως όχι, τότε εκπίπτουν όλα. Και το άρθρο και η υπογραφή. Και μάλιστα εκπίπτουν στο επίπεδο μιάς ψευδεπίγραφης πνευματικής ανθρωποφαγίας και ενός ευτελούς λογοτεχνικοφανούς χουλλιγκανισμού. 
Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, εξακολουθώ να σας εκτιμώ και θέλω να πιστεύω πως θα έχετε την γενναιότητα μιάς δημόσιας συγγνώμης. 

Ελπίζοντας, 
Παύλος Κιρκασίδης.
(Και κατά κόσμον "Ο Κακός Λύκος", ένας ανώνυμος δηλαδή).

48 σχόλια:

  1. Οταν ο Νίκος Δήμου Ξεχνά
    http://www.ndimou.gr/kypros_gr.asp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μενα ουδεποτε ο κ.Δημου ανηκε στους διανοουμενους του τοπου μας και παντα ειχα αλλεργια στις οσφυοκαμπτικες και χλιαρες αναλυσεις του επι παντος επι στητου.Δεν με εκπλησει λοιπον η υπουλη και καχεντρεχης αναλυση του για τα πεπραγμενα του Μικη Θεοδωρακη και θα αναρωτιομουν δυσαρεστα αν επαινουσε τις δηλωσεις και τις ενεργειες του.Βλεπετε ο καθεις εφ'ω εταχθει.Για παραδειγμα οι αποψεις του Δημου ποιο πολυ απηχουν αυτες των αρβανιτοβλαχων ευρισκομενοι σε κατασταση εν υπνωσει παρα δραστηριων Ελληνων σαν του Μικη.Αποτελει λοιπον υψιστη τιμη για τον Μικη να τον κατακρινουν τυποι σαν τον κ.Δημου και επιβεβαιωση για μας που τον θαυμαζουμε και αναγνωριζουμε πως ειναι απο τους ελαχιστους Ελληνες που εχει το ειδικο βαρος να δωσει ελπιδα στον τοπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΜΑΣ
    ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ
    ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΩΣ ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ.
    2.ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ.
    3.ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΜΑΣ ΟΤΙ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ
    ΤΟΥ κου ΔΗΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΣΧΟΥΝ
    ΑΠΟ ΨΥΧΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ή ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,
    ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΒΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ κουΔΗΜΟΥ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ
    ΟΤΙ ΚΙΑΥΤΗ(Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ;
    ΓΙΑ TON ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα καλά από που και ως που κάτι εθνομηδενιστικες μετριότητες σαν τον Δήμου έγιναν και περιούσια ιντελιγκέντσια στην Ελλάδα; Ο συγκεκριμένος ούτε τσελεμεντέ μαγειρικής δεν είναι άξιος να γράψει έχει και άποψη περί πολιτισμού; Περισσότερο σαν γεροντοσκυλο ξένων συμφερόντων συμπεριφέρεται, γραφεί και μιλάει παρά σαν πνευματικός εκπρόσωπος του Ελληνικού λαού. Αναρχοκομμμουνιστές σου λέει μετά, με αμύθητες περιουσίες και φοβερά κόμπλεξ, ντόλτσε βίτα σου λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Σέ ποιό βιβλίο τού Γυμνασίου γράφει ο Κος Δήμου ότι:
    "οι ΜΚΟ θά πρέπει να είναι παράδειγμα και με αυτές νά γίνεται η διακυβερνητική Πολιτική!"κάπως έτσι λέει,άς το πεί ο ίδιος!!!"

    "Μέ τήν άμβλυνση τού πατριωτικού συναισθήματος,πού καλλιεργούν εν ονόματι της "προδευτικότητας"΄δήθεν,οι κρατούντες τίς τελευταίες δύο δεκαετίες,προκαλούν από αντίδραση έκρηξη φιλοπατρίας στον ελληνικό λαό (από άκρα δεξιά μέχρι τήν άκρα αριστερά),Οι ΄Ελληνες λοιπόν θεωρούν ότι είναι εθνική αυτογνωσία τό νά πιστεύουν ότι είμαστε οι καλύτεροι στόν κόσμο.Αυτό καλλιεργούν καί τό υποδαυλίζουν οι πάσης φύσεως Ελλαδοπώλες καί Ελλαδέμποροι(όπως λέμε λαδέμποροι),οι οποίοι μάλιστα συχνά συσχετίζουν τήν πατριωτική αφύπνιση καί τήν αρχαία ελληνική λαμπρότητα μέ ιδεολογήματα φτηνά καί λαικίστικα τού είδους:"Ενώ ,νά πούμε,εμείς χτιζαμε Παρθενώνες,αυτοί,νά ούμ'ζούσαν στά δάση σάν πίθηκοι".Έχτιζε Παρθενώνες κατά φαντασίαν,ο ίδιος,πού συχνά οι δικές του πολιτιστικές καί αρχιτεκτονικές ικανότητες επαρκούν τό πολύ γιά κανένα κακορίζικο τετράγωνο πλίνθινο εκκλησάκι πλάι στό παράνομο προκατασκευασμένο εξοχικό του.Κάποτε μάλιστα εναρμονίζοντας τόν άδολο πατριωτισμό του μέ τή μορφωτική του στάθμη καί τήν γλωσσικήν του επάρκεια καί νοημοσύνη,δέν λέει"είμαστε οι καλύτεροι",αλλά "είμαστε οικαλυτερότεροι",όπως τού τό έμαθαν οι κωμικοί μας τής τηλεόρασης,οι Ψευτο-Αριστοφάνηδες.
    Άλλοι λαοί,ιδιαίτερα όσοι έχουν γνωρίσει "κακούς"έλληνες τού εξωτερικού καί έχουν πάθει απ'αυτούς,πιστεύουν πολύ συχνά ότι είμαστε οι χειρότεροι:ψεύτες,κλέφτες,επιδειξίες,φωνακλάδες,αναξιοπιστοι,ερωτύλοι,χυδαίοι,ανάγωγοι καί φτηνοί.Πάνω σ'αυτή τή φυλετική προκατάληψη στηρίζουν τίς μισελληνικές εκδηλώσεις τους κάποιοι Δυτικοί,ιδίως Αγγλοσάξωνες καί Αμερικανοί τού Τύπου.
    Η σύγχρονη επίθεση τού διεθνούς lobby κατά τής Ελλάδος,(φοινικιστές,αφροκεντριστές,"Contre Piaton",National Review,D.Klinghoter,Martin Bernal,Μαύρη Αθηνά κλπ.)δέν προέρχεται από μισελληνισμό ή φθόνο η προαιώνιο,όπως λένε,ανταγωνισμό καί σύμπλεγμα κατωτερότητας,αλλά τάχα από αντιστασιακή,αντιναζιστική καί αντιφαστική επίθεση,επειδή οι Γερμανοί πρόβαλαν στό παρελθόν τά αρχαία ελληνικά ιδεώδη καί μάς έκαναν τάχα ρατσιστές καί ανταγωνιστές άλλων λαών.Τραγική πλάνη,τό ότι ο Friedrich Holderlin(Υπερίων ή Ερημίτης στήν Ελλάδα,1821)οραματίζεται μία Γερμανία οικοδομημένη πάνω στά ιδανικά τών αρχαίων Ελλήνων,ή ότι ο Νίτσε είναι ο μεγαλύτερος φιλέλληνας(δηλαδή θαυμαστής τών αρχαίων Ελλήνων)της ευρωπαικής Φιλοσοφίας,ή ότι ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ βαυκαλιζόταν ότι εμπνεόταν από τούς αρχαίους ΄Ελληνες,αυτό δέν σημαίνει καθόλου ότι φταίνε γιά τίς ψευδεασθήσεις τών άλλων οι αρχαίοι ΄Ελληνες.Τούς αρχαίους ΄Ελληνες προσπαθησαν να τους σφετερισθούν όλοι,από τόν Marx,τούς ιδρυτές Πατέρες{Foynding Fathers}τής Αμερικανικής Επανάστασης {Jefferson,Adams,Livingstone,Franklin,προπάτορα τού σημερινού ανθέλληνα αναλυτή Samuel Huntington,τόν θερμό φιλέλληνα Payne κ.α.}μέχρι καί τόν ίδιο τόν Hitler....}"
    ANDREAS PANAGOPOULOS
    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
    "Η ΞΕΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ"ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΠΛΕΟΝ...

    Εσείς πού ανήκετε κύριε Δήμου,στούς πατριώτες ή στούς απέναντι τής ελληνικότητας!
    Ελληνικού Πολιτισμού;

    ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσεις Κε Κιρκασιδη απορειτε με το γεγονος πως ο Κος Δημου εγραψε αυτο το λιβελογραφημα.
    Εγω απορω πως αργησε τοσο πολυ...
    Ο νοων νοειτω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε 500 χρόνια, ας πούμε, όταν όλοι θα θυμούνται τον "μεγάλο" Νίκο Δήμου, ποιος θα θυμάται έναν "μικρό" ταλαίπωρο μουσικοσυνθέτη με τον όνομα Μίκη Θεοδωράκη;
    Εεεε;;;;


    ΥΓ: Ο Νίκος Δήμου ποτέ δεν "ευτύχησε" ως άνθρωπος!
    Επειδή είχε πάντα την "Δυστυχία του να είναι Έλληνας"!!!

    Εύγε για την απάντηση κ. Παύλο Κιρκασίδη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α! τον συγκεκριμένο κύριο τον ενοχλεί οτιδήποτε είναι Ελληνικό, παλαιοτέρα αρθρογραφούσε και μας έλεγε πόσο αλγεινή εντύπωση έκανε στους ξένους και στον ίδιο η αναγγελία της αεροσυνοδού της ολυμπιακής κατά την άφιξη της πτήσης στο… Ελληνικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η διαφορά ανάμεσα Ελλάδα και ο κ. Δήμου είναι ότι η Ελλάδα έχει σωτηρία!

    Όσο περισσότερο Άφθαρτο είναι ο πολιτικός της Αριστεράς.......Χειρότερο για τη χώρα...... Έτσι, χαμόγελο, αύριο θα είναι χειρότερο.....

    Από τον ουρανό......

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σιγα που ειναι αριστερος, ενεργουμενο του Σορος ειναι , φιλος του Δημητρα, του μπιστη και του Κουναλακη, δηθεν εστετ, και τριχες.Οταν τα κονομαει απο εχθρους της χωρας , οπως για το σχεδιο ΑΝΑΝ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΚΟΠΙΑ,ΤΟΥΡΚΙΑ, υπερ ολων αυτων που βρισκεται η φιλοσοφικη διαθεση στο πουγγι που εισπρατει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενα μισελληνικο,συμπλεγματικο,ψευδοκουλτουριαρικο,ελληνοφωνο ον ειναι ο Ν.Δ. που απο το 1992 τουλαχιστον ωρυετο σε περιοδικο(4Τ),προπαγανδιζοντας την επιβολη των γρεκυλικων με ξενικη προφορα και γραφη των ξενων ονοματων,χωρις το αντιστοιχο για τα ελληνικα.Δηλαδη ηθελε να γραφουμε και να συλλαβιζουμε London και οχι Λονδινο,οχι ομως το αντιστοιχο και για τους Αγγλους.Γελοια επιχειρηματα λογω ηλιθιας και ανερματιστης προπαγανδας.Εραστης του σχεδιου Αναν και πολλα αλλα.Ο τεως διαφημιστης δεν μπορει να κρυψει την χολη του διοτι ο Μικης αν και αριστερος και 86 ετων και επιτυχημενος,ασχολειται ακομη με την ενδοξη πατριδα του και ανησυχει για το μελλον μας.Αφηστε τον να σκασει απο το κακο του.Ευτυχως που δεν εχετε και φωτογραφια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ"

    ΤΙ ΦΡΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;

    ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΑΡ ΜΕ ΤΗΝ Κα ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ!
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΑΤΣΗΣ;ΤΑΣΗΣ;
    ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ ΛΕΕΙ,ΕΦΕΡΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΜΕΡΙΑ ΜΕ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΓΕΜΙΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΑΘΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ;
    ΜΗΠΩΣ ΤΟ "ΦΙΔΙ"ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ;
    ΕΝΝΟΩ ΠΡΑΚΤΟΡΟΓΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.....
    ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΔάκια,ΠΑΣΚΕδάκια,δεν μπορούν να υπερασπισθούν τά δικαιώματά τους.
    Κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας γι'αυτό σάς ψηφίσαμε;
    Μιλήστε λοιπόν!
    Η Ελλάδα βρώμισε!
    Δέν αντέχουμε τήν φτώχεια καί την ανεργία τών παιδιών μας!
    Τά σπουδάσαμε γιά νάναι άνεργα:
    Η Υπομονή μας εξαντλήται πλέον!!!
    Ας τούς πάρουν οι δήθεν φίλοι μας Αμερικάνοι καί οι ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ .....
    Αγανακτισμένος ΕΛΛΗΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όταν είμασταν μικροί όλοι μας, μας άρεσε να πετάμε πέτρες και μάλιστα εκεί που θα έκαναν θόρυβο, αυτό ακριβώς κάνει ο κ. Δήμου και ως μηδενιστής που είναι δεν διστάζει να πετροβολίσει ακόμα και τον ΜΙΚΗ.
    Αγαπητέ κ. Δήμου θα παραμείνης για πάντα μικρός πετροβολιστής δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σάββα μου να μου επιτρέψεις να σε χαρακτηρίσω αφελή. Ο κ. Δήμου είναι "διανοούμενος" που μετέφερε ο ίδιος βαλίτσες με λεφτά σε κομματικά ταμεία. Δεν το λέω εγώ. Το ομολογεί σε κείμενο που υπέγραψε στην Lifo στις 24-9-2009.

    Μπορώ να βεβαιώσω, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στον οικονομικό χώρο, πως οι ενισχύσεις αυτές ήταν υπόθεση ρουτίνας. Από πότε; Από τις αρχές του ελληνικού κράτους! Από τον καιρό που ο Μποδοσάκης έδινε χρυσές λίρες στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Εγώ ο ίδιος έχω μεταφέρει χρήματα σε κομματικά ταμεία.

    Το link είναι εδώ
    http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp?cat_parent=45&time_id=596&cat_id=45

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η φράση "μιά πολύ βαριά υπογραφή (του Ν.Δ.)" στην αρχή του άρθρου, ανήκει στον ΣΚαλ;;;
    Εάν ναί, ΗΜΑΡΤΟΝ ΘΕΕ ΜΟΥ !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είχα διαβάσει κάποτε το βιογραφικό του στο οποίο δήλωνε επάγγελμα ..."Φιλόσοφος" !!!
    Πήγα να ξεράσω !!!

    Αν ήμουνα εκδότης εφημερίδας, δεν θα τον έβαζα να μου γράφει ούτε την στήλη με τα ...διανυκτερεύοντα φαρμακεία !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ε, όχι και αριστερός ο Ν. Δήμου ρε παιδιά! Μπορεί να έχει και η αριστερά τις δικές της αμαρτίες (και ποιός δεν έχει;), αλλά όχι τόσο ώστε να τής χρεώνουμε και τον Δήμου...

    Ίδια συνομοταξία είναι με τον Ανδριανόπουλο, τον Μανδραβέλη, τον Ι. Λοβέρδο (το δημοσιογράφο), και διάφορους άλλους εκλεκτούς. Και ποιός ξέρει; Πιθανόν να συνεχίζουν ακόμα να συσκέπτονται (λέμε τώρα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. και επειδη αυτη την στιγμη βρισκεται σε πληρη εξελειξη μια σοβαροτατη και οργανωμενη προβοκατσια κατα της Ελλαδας δηλαδη η σχεδιασμενη καταληψη της Νομικης Σχολης Του Παν.Αθηνων απο 250 Λαθρομεταναστες με την καθοδηγηση πρακτορισκων ψευτοαριστερων θα ηθελα να ερωτηθει ο Μικης Θεοδωρακης με την ..."Σπιθα" του για το τι προτεινει.Εγω παντως προτεινω μια και το θεμα παιρνει διασταση την αμεση κατασβεση.Τωρα 5 κλουβες χ 50
    ατομα = 250 και κατευθειαν στο "Ελευθεριος Βενιζελος" σε 747με ξεβρασμα τσαμπουκαλιστικο στη Γερμανια οπου και θελουν να πανε.
    Και αν χωραει και μερικους αλλους να βαλουν και αυτους απο τον συνασπισμο που τοσο κοπτονται για τους λαθρομεταναστες μεσα στο αεροπλανο και να τους ξεβρασουν και αυτους.
    Προκειται για την ΠΡΩΤΗ καταληψη δημοσιου κτιριου απο λαθρομεταναστες και το θεωρω οργανωμενο σχεδιο που πρεπει αμεσα να παταχθει διαφορετικα θα κτυπησουμε το κεφαλι μας.Ας σκεφτουμε τι θα γινοτανε αν αυτο γινοτανε αλλου,Τουρκια,Ιραν,Κινα,Ρωσσια,Αγγλια,Γαλλια κλπ.Τιποτα αλλο.
    ΥΓ
    Δεν ειδα να ασχοληθηκε ο ινφογνομον
    καθολου με το σοβαροτατο αυτο θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε Παύλο Κιρκασίδη, εάν περίμενες να δεις το άρθρο του Δήμου για τον Μίκη, για να καταλάβεις εν έτει 2011 ότι "αποτελεί όνειδος", ενώ μέχρι χθές για σένα:
    // "Ο Νίκος Δήμου είναι ένας σημαντικός σύγχρονος διαννοητής και δεν κρύβω μάλιστα πως από παιδί θαύμαζα, όχι μόνο την κοφτερή του σκέψη και την κρυστάλλινή του φιλοσοφική ματιά αλλά και (κυρίως θάλεγα), τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα της πραγματικότητας ώστε να οδηγηθεί συχνότατα με ένα παιγνιώδη τρόπο, σε ένα πάντα βαθύ αλλά και ουσιαστικό διά ταύτα. Τα κείμενά του πάντοτε άριστα δομημένα και φυσικά με στιβαρή, είτε αναφορική είτε λογοτεχνική τεκμηρίωση. Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη του Νίκου Δήμου δεν είναι από αυτές που κάποιος αναγνώστης μπορεί ή ..."δικαιούται" να προσπεράσει εύκολα και ο ίδιος ο συγγραφέας δεν είναι από αυτούς που μπορείς να τους "κατατάξεις" στους "φύση έτσι ή φύση αλλιώς", ώστε να μην μπεις κάν στον κόπο να "ασχοληθείς" με τις απόψεις τους."//
    ...εγώ τι να σου πώ τώρα;
    Μήπως -με όλο τον σεβασμό- είσαι για τα μπάζα κι εσύ;
    Με όλον τον σεβασμό !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ καλά κάνει και κρίνει τον Μίκη ο Δήμου. Ο Μίκης είναι τεράστιος, μέγιστος. Αλλά πρέπει και αυτός όπως όλοι εμείς οι απλοί ανώνυμοι άνθρωποι να υπόκειται σε κριτική. Τουλάχιστον οποιοσδήποτε θεωρεί εαυτόν δημοκράτη. Όμως η κριτική έχει κανόνες. Αντιτάσεις λογικά επιχειρήματα και κάνεις μάχη με αυτά. Δυστυχώς για τον -πνευματώδη και διανοούμενο όπως κάποιοι τον χαρακτηρίζουν - Ν. Δήμου, κανείς κανόνας δεν εφαρμόζεται στο κείμενό του. Ο διανοούμενος Ν. Δήμου συνέταξε απλώς ένα απαξιωτικό αρθρίδιο αντάξιο επαρχιώτη δημοσιογραφίσκου που δεν του έκατσε η γυναίκα του το βράδυ. Επιτηδευμένο ως προς το λεξιλόγιο και τη σύνταξη, κάργα γκροτέσκο όμως ως προς όλα τα άλλα. Τόσο δε, που μου άφησε την εντύπωση πως ο παντογνώστης αρθρογράφος στο επόμενο του άρθρο θα προτείνει στον συνθέτη την επιλογή της ευθανασίας ως αναγκαία λύση σωτηρίας από τον πνευματικό κατήφορο.
    Το πρώτο πάντως που μου ήρθε στο νου ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του άρθρου του Δήμου, ήταν αυτό που ο αγράμματος μα σοφος λαός μας συνηθίζει να λέει σε αυτές τις περιπτώσεις:
    "Έκανε και ο Δήμου κώλο και έχεσε τον Μίκη όλο.

    Π.Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Την ιστοσελίδα του που είχε παλιότερα, την έκλεισε υπό το βάρος των μπινελικίων που την κατέκλυζαν καθημερινά.
    Γράφοντας εκεί, είχα αποκτήσει μια σχετική άνεση στην δακτυλογράφηση !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμφωνώ και επαυξάνω των προλαλησάντων. Ο Δήμου ψύχραιμος διανοητής με κοφτερή σκέψη;;;Που και πότε κύριε Κιρκασίδη;;;Θα θέλατε να μας παραπέμψετε σε κάποιο πόνημα του εν λόγω πρός επίρρωσιν των όσων λέτε;

    Με εκτίμηση

    Καλός σκύλος
    (φίλος του κακού λύκου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευτυχως που η Ελλαδα ειναι ενα μικρο χωριο και λιγο πολυ ολοι γνωριζομαστε μεταξυ μας.Οποια μασκα και να φορεσει κανεις,αποκαλυπτεται απο το περπατημα.Προσπαθει λοιπον ο 'διανοουμενος' να τυχει καποιας προσοχης περπατωντας στην σκια του Μικη,δυστυχως ομως ο συνθετης ειναι τοσο ψηλος που μονο σαν μυρμηγκι φαινεται διπλα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το γεγονός οτι ο Δήμου ήταν και ίσως είναι ακόμη έξυπνος δεν σημαίνει οτι είναι και καλός ανθρωπος.Το ότι νομίζουμε οτι είναι Ελληνας δεν σημαίνει οτι δεν είναι προδότης.Το οτι νομίζουμε οτι είναι σοσιαλιστής δεν σημαίνει οτι δεν έχει τις φερράρι του,τις πόρσε του και την ρόλς του.Το οτι νομίζει ο ίδιος οτι λοιδωρεί τον Μίκη-διάβασα την Σπίθα και είναι μια χαρά,αν δεν αρέσει στους όποιυς δήμου,χέστηκς- καθώς γραφεί κάποιος πιό πάνω μετά 20 χρόνια όλοι θα θυμούνται τον δήμου και ποιός θα θυμάται τον Μίκη;;; Δεν βαρυεστε,ενα έξυπνο κ.λόπαιδο είναι. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προ ετών, είχα διαβάσει ένα άρθρο του σε μια εφημερίδα για την συναδέλφωση των διαφόρων λαών κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ. .....!

    Ανεφέρετο στην παρέα του στην Γερμανία την οποία αποτελούσαν οι Γερμανοί φίλοι του και μερικοί αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων ο Δήμου, γράφοντας ότι δεν είχαν καμία διαφορά ο ένας έναντι του άλλου και υπήρχε πλήρης συναδέλφωση μεταξύ τους.

    Επειδή έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Αυστρία και στην Γερμανία και είχα καταφέρει να γίνω δεκτός στην κλειστή σε ξένους ανώτερη κοινωνία τους και γνωρίζω καλά πως μας βλέπουν!

    Πληροφορώ τον κ. Δήμου πως είναι πολύ βαθιά νυχτωμένος.!!!!

    Οι Γερμανοί, εδώ μιλάμε κυρίως για την ελίτ και λιγότερο για τον πολύ κόσμο, θεωρούν όλους τους ξένους "αλλοδαπούς", Ausländer, δηλαδή κατ’ αυτούς κατώτερα όντα.

    Θεωρούν ότι αυτοί οι Γερμανοί αποτελούν σπουδαίο έθνος και σε σύγκριση με τα άλλα Ευρωπαϊκά έθνη, κατά πολύ ανώτερο έθνος ....όλων!

    Θεωρούν ότι δεν μπορείς να γίνεις φίλος με έναν Ausländer διότι είναι ανάρμοστο (sic!) και όχι πολιτισμένο!
    (Συνεχίζεται)
    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. (Συνέχεια εκ του προηγουμένου)
    Ιδιαίτερα τώρα με την τρομερή οικονομική κρίση που μας μαγείρεψαν οι πολιτικοί μετά την μεταπολίτευση, μας θεωρούν ξεπεσμένο έθνος ... ξεφτίλες!

    Αυτά περί υπερήφανης Ελλάδας που κραύγαζε ο Σημίτης, γνώριζε καλά ότι ήταν ... ήταν μπούρδες ....!

    Οι εγχώριοι, οι ντόπιοι, οι "ιθαγενείς" πολιτικοί, γνωρίζουν ότι έχουμε πολύ κακή φήμη στο εξωτερικό, αλλά δεν τους νοιάζει καθ' όσον αυτοί περνούν πολύ καλά ......!!

    Δικαιολογούνται στους ξένους λέγοντας, "τι να κάνουμε, αυτός είναι ο Ελληνικός λαός" διεφθαρμένος, κατώτεροι άνθρωποι οι Έλληνες ….. Αυτοί βέβαια διαφέρουν και ας τα πιάνουν και πράττουν σημεία και τέρατα …!

    Υπάρχει άλλως τε το πρόσφατο παράδειγμα του Γιωργάκη, που πρωθυπουργός ον, γύριζε ανά την υφήλιο και κατασυκοφαντούσε την Ελλάδα ως διεφθαρμένη χώρα, χώρα ξεφτίλα ...!

    Τόσα χρόνια υπουργός σε καίριες θέσεις, τι έκανε για την διαφθορά ; Ο πατέρας του υπήρξε ο αρχιδιαφθορέας των πάντων ; Ο Γιωργάκης δεν τα έβλεπε, τα έβλεπε αλλά έκανε τα ίδια και την δουλειά του!


    Ο Δήμου ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, τα έχει πιάσει χονδρά, και αυτός είναι …. Ο διανοούμενος διαφημιστής διαφέρει ημών και κριτικάρει τα πάντα!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ρε παιδιά με τα σωστά σας ξοδεύετε τόσο χρόνο για να σχολιάζετε τον Νίκο Δήμου???

    Ξεχάσατε περι τίνος πρόκειται??

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. zei kai grafei akoma autos?egrafe palia tis flyaries tou sto ram, apo otan efyge to diavaza me megalyteri eyxaristisi.Apla na toniso oti stin periptosi tou diafimisti n. dimou h fysiki epilogi leitourghse sosta kai den tha afhsei os ateknos kapoion apogono tou piso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. το κείμενο είναι του Κακού Λύκου, από την αρχή ως το τέλος και νομίζω ότι αυτά περί 'βαριάς υπογραφής' κλπ, είναι δούλεμα ψιλό γαζί, για να ακολουθήσει το 'χέσιμο'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αν και πιστεύω ότι Έλληνας γίνεσαι και δεν αρκεί να γεννηθείς .. (κ. Δήμου σας γνώρισα μέσα από τους 4τροχους που γράφατε για αυτοκινητάκια) … ο Μίκης είναι η απόδειξη της γονιδιακής μας συνέχειας με τους δημιουργούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του πολιτισμού του βυζαντίου, που οι Φράγκοι και οι κουτόφραγκοι προσπαθούν να κρύψουν γιατί εμείς δεν ζήσαμε την αναγέννηση εξαιτίας των τούρκων.. αλλά εμείς δεν ζήσαμε και των μεσαίωνα εξαιτίας του ’’βυζαντίου’’ .. εξάλλου τι ήταν η αναγέννηση ? η διάδοση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στους δυτικούς… Δεν είστε ικανός να κρίνεται τον Μίκη, όπως δεν είναι ικανός να τον κρίνει και κανένας μας και ας διαφωνεί … ειδικά με τέτοια λόγια… ξεπέσατε … συνεχίστε να γράφεται κάνα διαφημιστικό για σερβιέτες, σαμπουάν και σαπούνια και αφήστε την ιστορία να κρίνει τον Μίκη… Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τον Δήμου τον διάβαζα στην εφηβία μου. Είχε ένα στύλ δήθεν ποτέ δεν κατάλαβα ποια είναι η θέση του. Γιατί δεν είχε θέση σε τίποτα. Μόνο πούλαγε εξυπναδίτσες και παραμονές μόνο εκλογών με τον τρόπο του έπαιρνε θέση αναλόγα με την τάση. Όσο πρωτοπόρος μου φαινόταν στην αρχή τόσο α-νόητος επρόβαλε όσο τον διάβαζα στη συνέχεια. Τα ίδια και τώρα ασχολούμενος με τον Μίκη Θεοδωράκη προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Μόνο γι αυτό γράφει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το προβλημα δεν ειναι το τι πιστευουν οι ξενοι για εμας.
    Το προβλημα ειναι τι πιστευουν οι
    πολιτικοι για εμας.

    Διοτι αν πιστευουν τα χειροτερα
    οπως μας δειχνουν εξαλλου,το αποτελεσμα ειναι το ιδιο:
    Aφανισμος της χωρας.

    Εχω δε την υποψια ,επειδη ολοι ζουμε στην ελληνικη κοινωνια και δυστυχως βλεπουμε πως αυτη κινει-ται,οτι η αποψη των πολιτικων για τους πολιτες εχει δημιουργησει την αποψη των ξενων για εμας.
    Απλα δε θυμιζω ωρισμενα παραδειγματα:
    Γεωργιος Παπαδοπουλος:"O ελληνικος
    λαος δεν ειναι ετοιμος για δημοκρατια"
    Κων/νος Καραμαν-αλης πρεσβυτερος:
    "H Ελλας ειναι ενα απεραντο τρελλοκομειο"
    Σημιτης: "Ας προσεχαν"(εκραξε στην χρηματιστιτηριακη κριση του '99,αφου πρωτα μας διατυμπανισε την ανοδο του στις 7000 μοναδες).
    Κωστας Καραμαν-αλης νεωτερος:
    "Οι ελληνες ειναι ανωριμοι"(επευκαιρια της επικυρωσης του ευρωπαικου συνταγματος και δικαιολογουμενος την μη τελεση δημοψηφισματος).

    Και ρωτω:
    Σε τι διαφερει η μοναρχια
    απαυτους τους ελεω θεου ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΕΣ;

    Σας λεω οτι οι ανθρωποι εχουν ψυχιατρικο προβλημα.
    Για ποσο ακομη θα πρεπει να τους ανεχομαστε να μας προσβαλλουν;
    Για ποσο θα ανεχομαστε το μισος τους;
    Tι αρχαιοι ελληνες και κουραφεξαλα μου λετε ,οι ανθρωποι εχουν προβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η μόνη ουσιαστική συνεισφορά του ΝΔήμου ήταν το σλόγκαν "Δεν ξεχνώ" για την Κύπρο.

    Βέβαια κάνοντας μια αποτίμηση του σλόγκαν σήμερα θα έλεγε κανείς ότι τελικά ήταν ένα κακό σλόγκαν.

    Προδιάθετε αρνητικά εξ αρχής, δημιουργούσε ένα αίσθημα ότι θα αργούσε να λυθεί το πρόβλημα της εισβολής και ότι θα υπήρχε κίνδυνος να ξεχαστεί τελικα ΄το ζήτημα.

    Ήταν ένα απαισιόδοξο, αρνητικό μήνυμα. Και ένα εξ αρχής αρνητικό μήνυμα σε βάθος χρόνου φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκεί κάποιος.

    Βεβαίως για τον ΝΔ μπορούμε επίσης να επισημάνουμε ότι είχε ένα πολύ καλό μπλογκ για ...γάτες και ότι είναι ο συγγραφέας της "δυστυχίας του να είναι κάποιος Έλληνας".

    Τι άλλο να θυμηθούμε επίσης; Το ότι του άρεσαν οι βόλτες με γρήγορες κούρσες, ότι όταν δεν άντεχε ηλικιακά και πολύ την ταχύτητα το έριξε στους γρήγορους υπολογιστές και ότι για ένα φεγγάρι πίστευε ότι η επιστήμη θα τον κάνει "αθάνατο"...

    Αυτά. Τώρα κάτι γράφει εδώ για τον Μίκη αλλά ποιος τον... του δίνει πλέον σημασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ελληναράδες σχολιαστές στο κείμενο του Ν.Δήμου... να σα θυμήσω δυό ρήσεις.
    «Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας» E.Ροϊδης.
    Και... "δύο πράγματα παίρνουν μπροστά το άπειρον, το σύμπαν και η βλακεία, δια το πρώτον δεν είμαι και βέβαιος."Αϊνστάιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. //...Δεν βαρυεστε,ενα έξυπνο κ.λόπαιδο είναι. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ
    25 Ιανουαρίου 2011 5:54 μ.μ.//
    ---------
    Αναζήτησε στον ...γούγλη το πόνημα του Ευάγγελου Λεμπέση "Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω", διάβασέ το και μετά πες μου εάν ο Δήμου έχει τα χαρακτηριστικά του έξυπνου ανθρώπου!!!

    Υπάρχει και η ανάρτηση του Ινφογνώμονα πριν ένα χρόνο με πρόλογο του Δημήτριου Καρατζίδη,
    Πολιτικού Επιστήμονα - Διεθνολόγου:

    //Το δοκίμιο «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω», του συγραφέα Ευάγγελου Λεμπέση (1906-1968), δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον μηνιάτικο νομικό έντυπο «Εφημερίς των Ελλήνων Νομικών», τον Σεπτέμβριο 1941. Στο δοκίμιό του ο συγγραφέας κατατάσσει τους βλάκες σε δύο τελείως αντίθετες μεταξύ τους ομάδες: α) αυτούς που καταλαμβάνουν τις υποδεέστερες θέσεις στην κοινωνία και β) αυτούς που κατέχουν σπουδαίες θέσεις στην κοινωνία (κυβερνώσα elite). Επίσης εξετάζει το φαινόμενο μερικών ευφυών ανθρώπων, οι οποίοι διαισθανόμενοι με το ένστικτό τους τον ανυπέρβλητο ρόλο των βλακών και τη λαμπρή τους κοινωνική σταδιοδρομία, αποφασίζουν να παίξουν το ρόλο αυτό, για ν’ ανέβουν, «κάνοντας την πάπια».//

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_2062.html

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η Τουρκία επιβάλλει τήν πολιτική της μέσω τέτοιων τύπων: Σημαιοφόρος είναι ο Συνασπισμός καί ακολουθεί η τριασάθλια δημοσιογραφία, βολεμένοι πανεπιστημιακοί, πολιτικούληδες, μηκυβερνητικάκηδες, συνδικαλιστές, σκοπιανούληδες κτλ.

    Ακολουθούν παραδίεγματα:

    Α) Ξεπούλημα Κύπρου. Οσοι απέριπταν τό σχέδιο Ανάν εβγαιναν οι δημούληδες καί οι μπιστηκούληδες καί τούς έλεγαν φασίστες.

    Β) Ξεπούλημα Μακεδονίας. Οσοι λένε ότι οι Μακεδονία είναι ελληνική βγαίνουν οι μπουτάρηδες καί οι κουναλάκηδες καί τούς λένε πάλι φασίστες.

    Γ) Οσοι θέλουν τό Αιγαίο ελληνικό καί ζητούν νά εξορύξουμε τά πετρέλαια είναι εθνικιστές διότι ..θέλουν τόν πόλεμο μέ τήν Τουρκία.

    Δ) Οσοι δέν θέλουν τά εκατομμύρια των μουσουλμάνων πού μας στέλνει ο Νταβούτογλου είναι ρατσιστές. Οσοι δέν θέλουν τό οθωμανικό πού επιζητεί η Τατιάνα (γιά πολιτισμό εννοώ) είναι εθνικιστές καί ξενοφοβικοί.

    Ε) Οσοι δέν ασπάζονται τήν άποψη της Τουρκίας γιά τόν Κεμάλ καί γιά τήν Ιστορία είναι εθνικιστές καί ρατσιστές.

    Μέ αυτά πού γίνονται, όταν ακούω δημοκράτης & προοδευτικός τρέχω μακρυά. Τελικά θά γίνουμε όλοι χρυσαυγίτες. Βλέπω τήν Χρυσή Αυγή στή Βουλή νά υπερασπίζεται τά αυτονόητα γιά εμάς πού μεγαλώσαμε μέ τίς αρχές πού μάς έδωσαν οι γονείς μας καί τά υπόλοιπα κόμματα νά μιλούν γιά ...σόκ καί αποτροπιασμό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η δυστυχια του να εισαι ο Νικος Δημου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @25 Ιανουαρίου 2011 8:11 μ.μ.

    Πακισταναρα μου, θυμασαι κανενα περιστατικο οπου καηκαν 100 ανθρωποι και ο Ροιδης ειρωνευτηκε τα θυματα, οπως εκανε τον Αυγουστο του 2007 το ινδαλμα σου στο μπλογκ του;
    Τι σχεση ειχε ο Ροιδης με το μισθανρο σιχαμα που εχει τη μεγιστη δυστυχια να ειναι ο εαυτος του και το μεγιστο θρασος να αποδιδει τη δυστυχια του σε μια ολοκληρη χωρα και να την συκοφαντει με καθε ευκαιρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Όχι και διανοητής ο Ν. Δήμου ή Μπενρουμπής όπως γράφει ο ίδιος! Ένας διαφημιστής είναι που δοκίμαζε κάμερες κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. "Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας E.Ροϊδης"

    Εννοεί Ελληνες τύπου Δήμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φίλε, 25 Ιανουαρίου 2011 9:42 μ.μ, πως ειρωνεύτηκε τα θύματα το ραμολυμέντο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Έλεος κ Κιρκασίδη,
    θαυμάζετε τον κ Δήμου ...
    Λαπαθιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πριν από αρκετά χρόνια, ο Ν.Δήμου είχε μια στήλη στην Καθημερινή. Τότε είχαν αρχίσει να έρχονται αθρόοι οι Αλβανοί στην Ελλάδα. Είχε όντως δημιουργηθεί μια αναστάτωση τότε.
    Στην στήλη του, λοιπόν, θέλοντας να υπερασπιστεί τους Αλβανούς άράδιασε ένα κατεβατό από τους αγωνιστές του 1821 και έγραφε ότι όλοι ήταν Αλβανοί,( όχι Αρβανίτες, που κάποιοι ήταν), αλλά Αλβανοί!!!
    Την άλλη μέρα η στήλη του δεν υπήρχε στην εφημερίδα. Η μακαρίτισα η Ελένη Βλάχου τον έδιωξε.
    Όσο για το "φιλόσοφος", ας μην παραποιούμε και την έννοια της λέξης!
    Για τον Μ.Θεοδωράκη δε, και τα πρώτα και τα στερνά του τιμημένα είναι.
    Δεν θα πάρει την άδεια του κ. Δήμου για να μιλήσει, να γράψει ή να κάνει κάτι που νομίζει ότι ωφελεί τους ανθρώπους του τόπου του !!!
    (Α.Κ.Ο.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Κ. ΔΗΜΟΥ. ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ. ΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ. Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΘΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΑ, ΔΗ,ΩΣΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΣΒΓΑΛΟΥΜΕ ΞΩ , ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΟΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ !!!!!!! ΚΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΩΡΟΙ ??????
    ΟΠΟΙΟΣΟ ΑΚΟΥΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΘΕΣΩ 2 ΑΠΟ ΑΥΤΑ

    1) ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΣ. ΜΕΓΑ ΜΕΓΑ ΨΕΥΔΟΣ. Ο ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΝ ΕΦΕΡΑΝ.. ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΕΤΕ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ.

    2) ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΑ 6 ΚΑΙ 12 ΜΙΛΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ.

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τα θερμα μου συγχαρητηρια.Αυτο το αρθρο-απαντηση πραγματικα το απολαυσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ας τα πάρουμε,λοιπόν, απ'την αρχή:
    Περί προόδου:
    Η πρόοδος προϋποθέτει ρήξη με το κατεστημένο και μάλιστα προς κατεύθυνση βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης.

    Περί προοδευτικότητας Θεοδωράκη:
    Ο Θεοδωράκης, ενώ θα μπορούσε να είναι ένας γέρος απόλυτα ενταγμένος στο σύστημα και να είναι απλώς ένα μέλος της ελίτ του συστήματος (σαν τον Παπούλια), κάνει στροφή 180 μοιρών και πάει κόντρα στη λογική "της επανάστασης του αυτονόητου" και "του αναπόφευκτου" καθώς και στη τρομοκρατία του διπόλου πολιτικής εξουσίας-ΜΜΕ. Το αν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θα το κρίνει η ιστορία.

    Περί κριτικής Θεοδωράκη:
    Αυτό, όμως, που όντως επιδέχεται κριτική είναι τα κίνητρα του Θεοδωράκη για τη δημιουργία αυτού του κινήματος (πράγμα που ο κ. Δήμου αποφεύγει καταλήγοντας αυθαίρετα στο συμπέρασμα εν ολίγοις ότι ο Μίκης έχει ξεμωραθεί ή το'χει χάσει).
    Λένε πολλοί ότι ο Μίκης έγινε ξαφνικά εθνικιστής... Πόθεν προκύπτει αυτό; Το να προσπαθείς να βοηθήσεις τους συμπατριώτες σου που δέχονται μια επίθεση άνευ προηγουμένου στα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα είναι εθνικισμός;
    Επίσης, ο κ. Δήμου λέει ότι ο Μίκης αποφάσισε να σώσει το έθνος... Μήπως έχει πάθει παράκρουση ο κ.Δήμου; Το κίνημα του Μίκη έχει ως σκοπό ο λαός να ξεσηκωθεί ώστε να σωθεί από μόνος του. Άλλοι λένε ότι θέλουν να μας σώσουνε και μας επέβαλαν μνημόνια και τροικανό ζυγό... Όμως, προφανώς, ο κ. Δήμου με τους κκ. της κυβέρνησης εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, επομένως οι αυτόκλητοι σωτήρες της πολιτικής εξουσίας δεν του κάνουν καμία εντύπωση...

    Κατακλείδα:
    Πρόοδος, κ. Δήμου, δεν είναι το να τραγουδάς τραγούδια του Μίκη στο τσακίρ κέφι ή για να κάνεις τον προοδευτικό, αλλά το να κάνεις πράξη αυτό που λένε τα τραγούδια: Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες...Απάντηση θα πάρουν ενότητα κι αγώνα!
    Καλήνυχτα σου, γκαιμπελίσκε της κακιάς ώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ρώτησα τόν αείμνηστο καθηγητή Πανεπιστημίου ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ,σέ μιά συζήτησή μας.
    -Λέγε Αντρέα.
    Αίτια,συμπεράσματα 1945-1947.
    -Απάντηση:Γύρισε την "μέλαναν"σελίδα τής ελληνικής ιστορίας,τού Ελληνισμού....
    -Μά Αντρέα,οι αγωνιστές...
    -Άκουσε...Ωρισμένοι εγκάθετοι,από ξενα κέντρα αποφάσεων,αιμοτοκύλισαν τούς ΄Ελληνες καί διέλυσαν τόν κοινωνικόν μας ιστο...τών Ελλήνων τίς κοινότητες...
    Αυτό πληρώνουμε τώρα!
    Δηλαδή τά αποτελέσματα μιάς συμφοράς,αρχίζουν μέ τήν κατεστραμενην οικονομία μας,...τήν μετανάστευση τών παθόντων Ελλήνων τήν δεκαετία τού'60...εξόντωση τών Ελλήνων ένθεν κακείθεν...καί τίς οικονομικές τώρα συνέπειες,δυσχέρειες...καί έπεται συνέχεια τού αδελφοκτόνου διχασμού...!!!τώρα έχουμε τούς πνευματιστές ψοράκια,μού έλεγε γελόντας....
    Ο Αντρέας έφυγε τον Ιούνιο του 2009
    Αν ζούσε τώρα μέ τό ΔΝΤ!
    ΄Ισως γινόταν αναχωρητής,όπως καί ο αγαπητός συνάδεσφός του καί φίλος του Δ.ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ!
    Εκεί στόν Ταύγετον,Ταυγέτην!!!
    "χαίρειν εν Αίδοιο"
    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ο Δήμου σηματοδοτεί για τη νεοελληνική κατάσταση έναν από τους χαρακτηριστικότερους συνδυασμούς αυτοαναφορικότητας και μεταπρατικότητας-παρασιτικότητας του ελληνικού γίγνεσθαι(των ακινησίας και στασιμότητας και αδρανείας και απαθείας από καθ'έδρας).Με ισχυρές δόσεις ελλαδιτικού φθόνου(εγγενούς)με τον οποίον και έχουν γαλουχηθή δυο με τρεις ελληνικές γενεές τώρα και από τον οποίον καταλήγουν 'στον ιδιότυπον αυτό μηδενισμό της ιδεοληψίας των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.