25/2/11

Οι τελευταίες προσπάθειες Καντάφι και οι ξένες υπηρεσίες

"Πενία...".
Ο Αχμέντ Καντάφ-Εντάμ, ξάδελφος και πιστός σύμβουλος για τις αραβικές υποθέσεις του Μουαμάρ Καντάφι, είναι σε μια ειδική αποστολή για τον ηγέτη της Λιβύης, που παίζει τελευταία χαρτιά του για να επανακτήσει τον έλεγχο της χώρας. Ο Καντάφ- Εντάμ είναι προς το  παρόν στην Αίγυπτο και  μοιράζει μετρητά της τάξης των 500 εκ ευρώ, με την ελπίδα να πείσει τους κατοίκους στα σύνορα να βοηθήσουν να συνθλιβεί η εξέγερση στα ανατολικά, στις περιοχές Βεγγάζης, Τομπρούκ Μισουράτα.
Οι Αιγύπτιοι βρίσκονται κοντά σε φυλές στην ανατολική Λιβύη και  συμπληρώνουν τα προς το ζην από τη διασυνοριακή κυκλοφορία, ενώ συχνά εμφανίζονται και ένοπλοι κοντά στην κεντρική λεωφόρο που διατρέχει το βόρειο παραθαλάσσιο άκρο της Αφρικής.


Όμως, η επιχείρηση αυτή  μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αβέβαιη. Κατ’ αρχήν απουσιάζει πλέον από την Αίγυπτο ο φίλος του λίβυου ηγλετη Μουμπάρακ, αλλά και δύο εκατομμύρια Αιγυπτιακής ενθικότητας  κατοικούν στη Λιβύη (από έναν πληθυσμό 6,5 εκατομμύρια) και μεγάλο μέρος τους ανλήκει στους εξεγερμένους διαδηλωτές, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα. Η αποστολή Καντάφ-Εντάμ, είναι να στραγγαλίσει την πρώτη “ανεξάρτητη κυβέρνηση» που διαμορφώνεται στη Βεγγάζη στη εκεί βάση του στρατού. Οι αξιωματικοί της Βεγγάζης που προσχώρησαν  στους «αντάρτες»  διαμόρφωσαν ένα “στρατιωτικό συμβούλιο” για να διοικεί την πόλη και τα περίχωρά της, ενώ ο τοπικός πληθυσμός παραμένει σε επαγρύπνηση.  Δικαστές και δικηγόροι μαζί με πλήθος μκόσμου βρίσκονται πάντα γύρω από τα δικαστήρια σε κατάσταση επαγρύπνησης.
Φοβούμενη μια ξένη αεροπορική επίθεση στην περιοχή της Κυρηναϊκής,  ο Καντάφι  έχει καταστρέψει μέχρι και το διάδρομο του αεροδρομίου της Βεγγάζης. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Sehba στη νότια Λιβύη που αποτελεί  και το τελευταίο προπύργιο των φυλών πουστηρίζουν τον Καντάφι. Από εκεί μεταφέρει τους αφρικανούς μισθοφόρους του, μαζί με τις προμήθειες και πυρομαχικά με τα αεροσκάφη της AfriqiyahAirways , της οποίας γενικός διευθυντής, Ραμάχ Ετίρ, υπέβαλε την παραίτησή του.


Ο ρόλος των ξένων


Αν και η εξέγερση ξεκίνησε, όπως και στις υπόλοιπες αραβικές χώρες από νεανικά κινήματα ή επιστήμονες, στην περίπτωση της Λιβυής πολλές πλέον πληροφορίες δείχνουν ότι έχουμε ανάμειξη ξένων υπηρεσιών. Μια από τις πρώτες παρατηρήσεις είναι πως βρέθηκαν και μοιράστηκαν χιλιάδες σημαίες της Λιβυ΄λης (πριν την επανάσταση Καντάφι) στα χέρια των διαδηλωτών σχεδόν σ ολόκληρη την ανατολική Λιβυή αλλά και ανάμεσα στους νδιαδηλωτές Λίβυους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Μια δεύτερη υπόθεση, που υποστηρίζει την άποψη για δράση ξένων είναι το γεγονός ότι οι φρουρές στην ανατολική Λιβύη, έδρασαν ομοιόμορφα, στηρίζοντας τους εξεγερμένους χωρίς να έχουν έλθει εμφανώς σε επαφή μεταξύ τους. Το γεγονός επίσης ότι απέτυχε η προσπάθεια του Καντάφ-Εντάμ να εξαγοράσει τους αιγύπτιους των συνόιρων, καθώς είναι γνωστό πως για πολύ μικρότερα ποσά θα έκαναν ο,τιδήποτε δείχνει πως κάποιοι τον είχαν προλάβει.


Η απομάκρυνη των κινέζων


Η χθεσινή και συνεχιζόμενη απομακρυνση των κινέζων εργαζόμενων από τη Λιβυή, που γίνεται με βλαση σχεδιασμό από το Πεκίνο και προβλέπει την μεταφορά τους σταδιακά πίσω στη χώρα τους αντίκειται στις όποιες αντίστοιχες καταστάσεις αντιμετώπισε ως τώρα η χώρα αυτή.


Η Κίνα η οποία διέθετε το μεγαύτερο, κατά πολύ, όγκο ξένων εργαζομένων στο έδαφος της Λιβυής αλλά και ένα εξαιρετικά ισχυρό και εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών σύμφωνα με γαλλικά και ιταλικά ιδιωτικά κέντρα πληροφόρησης, δεν τους μετέφερε απλά εκτός της χώρας για ένα μικρό διάστημα ως ότου κωπάσει η εξέγερση, αλλά τους στέλνει οριστικά πίσω. Αυτό σημαίνει πως γνωρίζει ότι ο μελλοντικός σχεδιασμός που έχει γίνει από άλλες χώρες, δεν θα επιτρέψει την παραμονή στη χώρα αυτού του σημαντικού αριθμού κινέζων εργαζομένων. Κι αυτό επίσης ενισχύει την άποψη ότι έχουμε σε εξέλιξη σχέδιο ανατροπής του Καντάφι ή της διαίρεσης της χώρας, που εφαρμόστηκε εκμεταλλευόμενο την λαϊκή εξέγερση.

Δραγουμάνος

4 σχόλια:

  1. Εδώ βγάλαμε λαγό! Ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι ταραχές στη Λιβύη υποστηρίζονται και υποκινούνται απο τους Σκοπιανούς: O τύπος αριστερά στη φωτογραφία φοράει κράνος του Σκοπιανού στρατού!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνον αφελείς μπορούν να πιστεύσουν οτι οι για αιώνες παθητικές, αδρανοποιημένες απο το Ισλάμ και τα φυλετικά εθιμα αραβικές μάζες αίφνης...ξύπνησαν ομοθυμαδόν και πήραν τα οπλα ! Οσο για τους "επιστήμονες", είναι τα γνωστά και σ'εμάς "αναπτυσσόμενα μεσοστρώματα" παράγωγα του τομέα των υπηρεσιών(τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική...) στενά εξαρτώμενα απο τον ξένο παράγοντα και τις υπηρεσίες του. Με λίγα λόγια ετοιμάζονται οι τοπικές εκδόσεις ολετήρων - "δημοκρατικών" ομως - τύπου "γενιάς του πολυτεχνείου".Ολως δε τυχαίως εχουν τεθεί στην διάθεση τους τα πρακτοριλίκια τύπου Facebook - twitter και ολοι οι "ανυσυχούντες" για τα ... ανθρώπινα δικαιώματα, τα "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος" κλπ. αμερικανιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απλως ετοιμαζουν την ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ και δεν τους βγαινουν με τους νυν υπαλληλισκους και επειδη ισχυει το τερπνο μετα του ωφελειμου βγαζουν και το κατι τις τους απο την κερδοσκοποια στο πετρελαιο.(διωχνω παπαδοπουλο φερνω ιωαννιδη ,διωχνω ιωαννιδη φερνω καραμανλη ,διωχνω καραμανλη φερνω παπανδρεου κλπ κλπ κλπ)ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.
    ΝΙΚ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΙΚ,
    ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ.

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΩΝ ΟΜΟΚΕΝΤΡΩΝ ΚΥΚΛΩΝ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΖΩΗ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΜΙΚΗ ΣΤΑΘΜΗ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΑ ΠΕΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ.

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ.
    ΠΟΛΕΜΟ ΟΧΙ ΨΕΜΑΤΑ.

    ΟΙ ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΑΣΤΑΘΗ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.

    ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, Ή ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙΠΟΤΑ;

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.