7/2/11

Μνημόσυνο στον καπτάν-Βασίλη

Με είδε σε μια εκδήλωση, τον Δεκέμβριο του 2009. Με κάλεσε στο τραπέζι του και μου είπε ότι παρακολουθεί την πορεία μου. Μου ζήτησε, μάλιστα, να τον επισκεφθώ στο γραφείο του.
Το ύφος του ήταν καλοσυνάτο, περίπου πατρικό.
Δεν πήγα να τον επισκεφθώ, λόγω έλλειψης χρόνου και λόγω συγκεκριμένης άποψης που έχω για τις λεγόμενες δημόσιες σχέσεις.
Ξέρω όμως ότι ήταν ένας καλός επιχειρηματίας, ένας καλός Έλληνας, ένας καλός άνθρωπος.
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του κ. Μαρίνου, δίκην μνημοσύνου:
Καλό ταξίδι καπτάν-Βασίλη...

Τηλεφωνικές εκμυστηρεύσεις
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Θα είναι πριν από 15 χρόνια που τον γνώρισα από κοντά κατά τον πιο απρόσμενο τρόπο και για πρώτη και τελευταία φορά που τον είδα προσωπικά.
Κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής γιορτής έτυχε να αναφερθώ στους γύρω μου για το αδιέξοδο ενός άγνωστού μου νέου (είχε έλθει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ζητώντας βοήθεια), που κινδύνευε να μην ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς η δυστυχία χτύπησε με διπλό θάνατο τους γονείς του μετά από οικογενειακή οικονομική καταστροφή. Και ξαφνικά ακούστηκε από το βάθος του τραπεζιού μια ανδρική φωνή: «Κύριε Μαρίνο, στείλτε τον σε μένα, θα τον αναλάβω εγώ». Εκπληκτος άκουσα τον προσφερόμενο άγνωστό μου φιλάνθρωπο να διευκρινίζει: «Είμαι τακτικός αναγνώστης σας και λέγομαι Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Προσφέρομαι να βοηθήσω αν αξίζει το παλικάρι». Και μέσα σε λίγα 24ωρα η μοίρα τού νέου αυτού άλλαξε προς το καλύτερο. Ο καπετάν Βασίλης, όπως ήθελε να τον αποκαλούν, με ενημέρωσε τηλεφωνικά την επομένη ότι η υπόσχεσή του είχε εκπληρωθεί. Ετσι άρχισε η ασυνήθιστη και ίσως άγνωστη στην επίσης άγνωστή μου οικογένειά του γνωριμία μου με τον εκλιπόντα μεγάλο εφοπλιστή και δημιουργό του μεγαλύτερου τουριστικού συγκροτήματος της χώρας μας στην Πύλο. Και έκτοτε συνέχισε να επικοινωνεί μαζί μου μόνο τηλεφωνικά. Πότε για να αναφερθεί σε κάποιο πρόβλημα της ναυτιλίας μας, πότε για να σχολιάσει κάποιο άρθρο μου και προ διετίας για να με ευχαριστήσει, που αναφέρθηκα επαινετικά στη μεγάλη προσφορά του με το Κόστα Ναυαρίνο στην Πύλο. Ετσι, πάντα τηλεφωνικά, με πληροφόρησε και για την οδύσσεια της επί 20ετία προσπάθειάς του να δημιουργήσει πλούτο στον τόπο. Για τις χιλιάδες υπογραφές, που χρειάστηκαν για να ξεπεράσει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Για τους εκβιασμούς που δέχθηκε καθώς αρνείτο να καταβάλει το απαιτούμενο «γρηγορόσημο» ή μίζα σε διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς ώστε να βάλουν την υπογραφή τους. Για το πώς στερήθηκε έναν σπουδαίο συνεργάτη του, επειδή παρά την απαγόρευση που είχε επιβάλει σε κάθε λάδωμα, ο αρμόδιος διευθυντής του υπέκυψε στον εκβιασμό κάποιου μανδαρίνου. Τον απέλυσε αμέσως για ανυπακοή με πόνο ψυχής, αλλά με γενναία αποζημίωση καθώς ήταν πολύτιμος και ευσυνείδητος υπάλληλος.
Ο «πλουτοκράτης», που ξεκίνησε πουλώντας κουμπιά, συνέχισε ως ναυτικός για να φθάσει να διαθέτει σήμερα έναν τεράστιο στόλο πλοίων κυρίως για κοντέινερ, δεν είχε δικό του αυτοκίνητο! Μετεκινείτο καθημερινά με ταξί. Ετσι ο ταξιτζής που τον ήξερε ως καπετάν Βασίλη του είπε μια μέρα: « Καπετάνιο, ο εργοδότης σου σε βρήκε κορόιδο και σε εκμεταλλεύεται άγρια. Σε αναγκάζει να εργάζεσαι μέχρι αργά το βράδυ και δεν σου δίνει ούτε ένα μισθό της προκοπής για να αγοράσεις ένα αυτοκινητάκι» . Ο καπετάν Βασίλης δεν είχε αποκαλύψει στον μεταφορέα του ποιος ήταν. Σεμνός, ταπεινός, απλός, άγνωστος στους κοσμικούς κύκλους, μαζί με τη σύζυγό του, το στήριγμά του στην αλματώδη σταδιοδρομία του αλλά και στην απλή διαβίωσή τους μαζί με τα παιδιά του που υπεραγαπούσε. Η μόνη πολυτέλεια του ζεύγους ήταν το ψάρεμα με ένα μικρό σκαφάκι. Επέμενε ότι θα έπρεπε να επισκεφθώ το τουριστικό δημιούργημά του, προτού τον καταβάλει η επάρατη νόσος, ώστε να τον γνωρίσω και από κοντά. « Επί 10 χρόνια με σώζει ο κοινός φίλος μας καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσσος, όμως και πάλι έχω πρόβλημα και θα πρέπει να βιασθείτε» μου είπε. Δεν πρόλαβα. Στο τελευταίο τηλεφώνημά μου για να ευχηθώ για τη γιορτή του η γραμματέας του με πληροφόρησε ότι βρισκόταν στο εξωτερικό. Ηταν το τέλος. Ετσι τερματίστηκε και η τηλεφωνική γνωριμία μου με έναν άνθρωπο που θαύμαζα, θεωρούσα πρότυπο και αισθανόμουν φίλο χωρίς να τον γνωρίσω ποτέ από κοντά.
jmarinos@tovima.gr
www.tovima.gr

10 σχόλια:

  1. Σε μια εποχή σαν τη σημερινή που διανύουμε , ηρθε η απώλεια του να μας δωσει κουραγιο οτι υπαρχουν ανθρωποι ηθικοι ακομη σε αυτο τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 7 Φεβρουαρίου 2011 4:50 μ.μ.
    Να σε ρωτήσω κάτι φίλε, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΗΘΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ; ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ;

    ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ (ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΩ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ) ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΡΑΒΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΘΕΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ.
    ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΕΔΩ; ΕΔΩΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @5:17 Μα νομίζω ,οτι ο κ.Μαρίνος εξηγεί πολύ καθαρά την προσωπικότητά του. Αν ήταν λαμόγιο δεν θα έμπλεκε όπως έμπλεξε με τους παλιανθρώπους για να κάνει στην πατρική του γη,αυτό που έκανε.... μου θυμίζει το κ.Ι.Καρρά που έμπλεξε με τα κοπρόσκυλα στο Πόρτο-Καρράς.Τα λαμόγια δεν μπλέκουν για όνειρα και ιδανικά. Ας είναι καλά οι δικοί του να τον θυμούνται. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμε 5.17.Στην προσπαθεια σου να τα ισοπεδωσεις ολα,φευγεις απο το θεμα που αφορα συγκεκριμενο προσωπο και την γνωστη δραση του και τους βαζεις ολους στο ιδιο τσουβαλι.Κατι μου θυμιζει το σκεπτικο σου,αν εβαζες μερικα συνθηματα θα εδενε το γλυκο.Παντως να ξερεις οτι ο πιο δικαιος κριτης για καποιον που εχει εργαζομενους στην δουλεια του ειναι ο τροπος που φερεται στους εργαζομενους του.Ρωτα λοιπον και μαθε και εδω ειμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς 7 Φεβρουαρίου 2011 5:17 μ.μ.
    Η εταιρεια του Κωνσταντακοπουλου φορολογειται στην Ελλαδα και επειδη εχει Ελληνικη σημαια υψωμενη σε ΟΛΑ της τα πλοια, απασχολει και Ελληνες ναυτικους βαση της νομοθεσιας για τη συνθεση πληρωματων.
    Μακαρι να υπηρχαν κι αλλοι πολλοι σαν τον Καπτα-Βασιλη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΣ. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ ΚΟΥΜΠΙΑ Ή ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ; ΤΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑ; ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ ΡΩΤΗΣΑ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΗΘΙΚΗ ΚΑΤ'ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ7 Φεβρουαρίου 2011 7:54 μ.μ.; ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ;

    7 Φεβρουαρίου 2011 8:56 μ.μ."Μακαρι να υπηρχαν κι αλλοι πολλοι σαν τον Καπτα-Βασιλη....." ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. 600ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @5:17 μ.μ. (ΓΙΩΡΓΟ, ΠΑΤΡΑ)
    Τι να κάνουμε; Στον καπιταλισμό υπάρχουν και ...πλούσιοι που περνούν καλύτερα από τους προλετάριους.
    Αλλά μήπως και στον "υπαρκτό σοσιαλισμό", δεν υπήρχαν οι τεράστιες ανισότητες μεταξύ των προλετάριων και των γραφειοκρατών;
    Βίλες, κότερα, ταξίδια κλπ;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς 8 Φεβρουαρίου 2011 3:14 π.μ.
    Φαινεται οτι δεν καταλαβαινεις Ελλη νικα.
    Οταν λεω μακαρι να υπηρχαν αλλοι σαν τον Καπτα-Βασιλη, εννοω ανθρωπους με περιουσια που δεν εχει αλλοιωσει στο παραμικρο την ταπεινοφροσυνη και την ηθικη τους.
    Ο Καπτα-Βασιλης εχει προσφερει στη χωρα του. Εχει πληρωσει αμετρητα εκατομμυρια σε φορους, εχει δωσει εργασια σε χιλιαδες Ελληνες σε μια εποχη που ο κανονας ειναι τα κρατικοδιαιτα λαμογια με τις ιλιγγιωδεις καταθεσεις σε τραπεζες της Ελβετιας, οπως πολυ σωστα λες.
    Εννοω δηλαδη με λιγα λογια οτι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τον βαζεις στο ιδιο τσουβαλι με τα εν λογω λαμογια, με το Κωστοπουλικο λαιφ-σταιλ βαρονου κοκαινης.
    Δεν ειναι χυδαιο να κανει καποιος περιουσια, χυδαια ειναι η επιδειξη πλουτισμου και η αποκομιση κερδους με αθεμιτα μεσα και χωρις κοπο. Ετσι εχουμε καταντησει στην Ελλαδα, οποιον εχει δημιουργησει και αποκομισει και το αναλογο κερδος να τον αποκαλουμε κλεφτη και απατεωνα.
    Προτυπο μας δεν ειναι δυστυχως η δημιουργια αλλα το βολεμα στο Δημοσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οχι, ο Γ. Μαρίνος δεν νομίζω ότι λέει υπερβολές. Το άτομο αυτό έτσι ήταν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 8 Φεβρουαρίου 2011 11:16 π.μ.
    "Φαινεται οτι δεν καταλαβαινεις Ελλη νικα."-- Και η γυναίακ του η κινέζα ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΙΣ ΤΑ ΤΣΕΠΟΣΕ ΧΕΧΕΧΕ,

    ΕΣΥ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ "ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ ΚΟΥΜΠΙΑ Ή ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ;" ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΣ; ΑΛΛΑ ΑΝΤ'ΑΛΛΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.