26/2/11

Σαρκοζί: «Αν προσέξατε, δεν έκανα κάποια δήλωση για το Κυπριακό…»

Για πρώτη φορά, μετά από 19 χρόνια, Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε χθες την Τουρκία. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ως προεδρεύων των G20. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Σαρκοζί αναφέρθηκε στα ευρωτουρκικά ζητήματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «θέματα που δεν συμφωνούμε», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να κατανοήσουν η μία τις κόκκινες γραμμές της άλλης, για να χαράξουν ένα δρόμο για το μέλλον.


«Μπορεί να έχουμε διαφωνίες», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος, «αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να έχουμε στενές σχέσεις». Στο μεταξύ, είπε, η Τουρκία θα οδεύει προς το μοντερνισμό και η Ε.Ε. θα διατηρεί την πολιτική της ενότητα.


Ειρήσθω εν παρόδω…

Ο Σαρκοζί διευκρίνισε ότι η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της κατοχικής χώρας ανήκε στην Ε.Ε., αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη. Ο ίδιος, τόνισε, δεν θεωρεί σωστή την πλήρη ένταξη αλλά πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι χρήσιμες. Φρόντισε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει το χαρτί της Κύπρου με το γάντι, λέγοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, «αν προσέξατε δεν έκανα κάποια δήλωση για το Κυπριακό, το οποίο έχει και αυτό κάποιον ρόλο στην όλη διαδικασία». Πρόσθεσε δε ότι «θα πρέπει να αναζητούμε συμβιβασμό και όχι αδιέξοδα».


Η Τουρκία προσπαθεί

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε, πάντως, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «έχει μέσα του το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες που έχει η χώρα του με την Τουρκία, θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ειρήνη. Απέδωσε την πεποίθηση αυτή, όχι βέβαια στις… δραστηριότητες της Άγκυρας στην Κύπρο, αλλά στις διεθνείς πρωτοβουλίες που λαμβάνει, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική τη στάση της στο Ιράν. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο ίδιος είναι υπέρ των κυρώσεων στο Ιράν και η Τουρκία διατηρεί ενστάσεις, όμως «ο καθένας μας έχει ρόλο να παίξει». Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε, επίσης, ότι πρότεινε στην Τουρκία απεριόριστη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, γεγονός που ερμηνεύει ως «έκφραση της εμπιστοσύνης προς τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Από πλευράς του, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ανέφερε ότι περιμένει όπως «όλες οι χώρες της Ε.Ε. δώσουν την ευκαιρία να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τις αποφάσεις που θα λάβουν οι λαοί στις χώρες της Ε.Ε., αλλά όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
SigmaLive

4 σχόλια:

  1. ''Aν παρατηρησατε,δεν εκανα δηλωση για το κυπριακο''
    Αρχισε και ο Σαρκοζυ τα ''Γαλλικα'';

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Χάγη ο Καντάφη για τους 2000 νεκρούς....
    Οι πρόσφατου ομαδικοί τάφοι που ανακαλύφθηκαν στην Τουρκία σημαίνουν Δημοκρατία; http://original-fippak.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

    Μόνο το Τουρκουάζ Στα γαλικά σημαίνει Τουρκικό) κασκόλ δεν φόρεσε πρόλαβε βλέπεις το γιωργάκι μας αι χάλασε τη μόδα.

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Γάλλοι (ως επίσημο κράτος) υπήρξαν πάντα τουρκόφιλοι!!
    Τώρα, πως μας έχει προκύψει η πλανεμένη εντύπωση πως είναι φιλέλληνες, αυτό είναι ένα ερώτημα.
    Ίσως φταίει το "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Totally agree with your suggestion... Very nice post and good information here... Thanks for posting that....

    http://star-drama.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.