11/2/11

Επαναστατική αλλαγή στην Εθνική Φρουρά Ψηφίστηκε ομόφωνα η ενοποιημένη νομοθεσία

Η φυγοστρατία αντιμετωπίζεται πλέον με την ειδική θητεία και 32μηνη υποχρεωτική υπηρεσία στους στρατώνες, κάτω από στρατιωτική διοίκηση.
Ομόφωνα από όλα τα κόμματα ψηφίστηκε χθές η νέα ενοποιημένη νομοθεσία για την Εθνική Φρουρά, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι διατάξεις εναντίον της φυγοστρατίας. Τέρμα πια η εναλλακτική θητεία για όσους αποφεύγουν για διάφορους λόγους την κανονική στράτευση. Θα κρίνονται στρατεύσιμοι για ειδική στρατιωτική θητεία χωρίς όπλο, διάρκειας 32 μηνών. Αναλόγως της προόδου τους, θα λαμβάνουν και ευκαιρίες βολής, αν αυτό κριθεί αναγκαίο από το διοικητή τους. Διαφορετικά τα στρατόπεδα έχουν πολλές δουλειές που θα τις κάνουν οι ειδικοί στρατιώτες αντί οι στρατιώτες που πηγαίνουν με ζήλο και ενθουσιασμό για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους...Mετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις και σκληρή δουλειά στη Γενική Εισαγγελία, στο Υπουργείο Άμυνας και στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες βράδυ ομόφωνα την ενοποιημένη νομοθεσία περί Εθνικής Φρουράς. Ένα πλήθος διάσπαρτων ρυθμίσεων, που έγιναν σε διαφορετικές εποχές και με διαφορετική φρασεολογία και νομική γλώσσα από το 1964, ενοποιήθηκε και τακτοποιήθηκε σε ενιαίο νόμο.

Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του γιατί ένα στοίχημα και για τον ίδιο έγινε πραγματικότητα.

Άνθρακες ο θησαυρός;

Στη νέα ενοποιημένη νομοθεσία έχουν περάσει οι σημαντικές πρόνοιες για την πάταξη της φυγοστρατίας. Η κυριότερη πρόνοιά της είναι η εισαγωγή της ειδικής στρατιωτικής θητείας για όσους κρίνεται ότι αδυνατούν για κανονική στράτευση. Η ειδική θητεία, σε αντίθεση με την εναλλακτική που καταργείται, θα υπηρετείται κανονικά στα στρατόπεδα και θα είναι διάρκειας 32 μηνών. Οι διοικητές των ταγμάτων θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των ειδικών συνθηκών, βάσει των οποίων ο στρατεύσιμος κατετάγη. Ο Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας εκ μέρους του ΔΗΣΥ, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον οι πρόνοιες για τη φυγοστρατία θα εξαλείψουν το φαινόμενο. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι νέες ρυθμίσεις μπορεί να αποδειχθούν ως άνθρακες αντί για θησαυρό. Θέση του ΔΗΣΥ επί του θέματος είναι ότι μόνο με τη ριζική αναδιοργάνωση του στρατεύματος, την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και τον εκσυγχρονισμό των μέσων θα καταστεί δυνατή η μείωση της θητείας, που από μόνη της θα περιορίσει το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι διατάξεις για τη φυγοστρατία αποτελούν εργαλείο στα χέρια του στρατού και του Υπουργείου Άμυνας για να διαφυλάξουν το ιερότερο καθήκον· της υπηρεσίας των νέων προς την πατρίδα.

Ενοποίηση νομοθεσιών

Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στόχος της νέας Νοµοθεσίας ήταν η ενοποίηση διάσπαρτων Νοµοθεσιών, η ενσωµάτωση στη Νοµοθεσία αποφάσεων του Υπουργικού Συµβουλίου για θέµατα στρατολογίας, η ρύθµιση ζητηµάτων που αφορούν στην εφεδρεία και την Εθνοφυλακή και η εισαγωγή διατάξεων στη Νοµοθεσία, που στοχεύουν στην αντιµετώπιση του απαράδεκτου φαινοµένου της φυγοστρατίας.

Όπως εξήγησε, κακώς δόθηκε η εντύπωση ότι το Νοµοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση αφορούσε στο ζήτηµα της φυγοστρατίας και κάκιστα υπήρξε απαίτηση για άµεση ψήφισή του από τη Βουλή. Αν το Νοµοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αφορούσε µόνο στη φυγοστρατία, η Κοινοβουλευτική

Επιτροπή Άµυνας θα µπορούσε να ολοκληρώσει σε µία ή δύο συνεδρίες την εξέτασή του για να παραπεµφθεί στην Ολοµέλεια.

Ανασύνθεση εκ βάθρων

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι για ένα Νοµοσχέδιο που ανασυνθέτει εκ βάθρων και ενοποιεί πληθώρα Νοµοθεσιών που αφορούν στην Εθνική Φρουρά, ήταν πράξη ευθύνης για την Επιτροπή να ασχοληθεί σε βάθος και έκταση µε όλες τις πτυχές του, για να παρουσιάσει ενώπιον της Ολοµέλειας µια ολοκληρωµένη Νοµοθεσία.

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «η Εθνική Φρουρά, οι Ένοπλες Δυνάµεις της Κυπριακής Δηµοκρατίας, διαδραµάτισαν από της ίδρυσής τους το 1964 έναν κορυφαίο ρόλο στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Νεοσύστατη, άπειρη και χωρίς την ύπαρξη στρατιωτικής παράδοσης υπεράσπισε τη δεκαετία του 1960 το Κυπριακό Κράτος από την απόπειρα κατάλυσής του από την τουρκική ανταρσία, ιδιαίτερα κατά τις ηρωικές µάχες της Τηλλυρίας. Δυστυχώς, η άλωση και ο έλεγχος της Εθνικής Φρουράς από τη Χούντα, οδήγησε στο προδοτικό και τoυρκοφόρο πραξικόπηµα, αφού η χουντική διοίκηση του Σώµατος έστρεψε τα παιδιά του κυπριακού λαού εναντίον του νόµιµου Προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του κράτους και του ίδιου του δηµοκρατικού πολιτεύµατος».

Συνέχισε λέγοντας: «Καθηµαγµένη η Εθνική Φρουρά από το πραξικόπηµα, προέβαλε εντούτοις άνιση αλλά ηρωική αντίσταση εναντίον της τουρκικής εισβολής. Mvηµoνεύoυµε και τιµούµε όλους όσοι ηρωικά έδωσαν τη ζωή τους, Έλληνες Κύπριους και Ελλαδίτες, στην άνιση µάχη µε τον Τούρκο εισβολέα. Τιµούµε όσους κληρωτούς και εφέδρους από την Εθνική Φρουρά τραυµατίστηκαν, αιχµαλωτίστηκαν και αντιστάθηκαν στη θηριωδία και βαρβαρότητα που συνιστούσε η τουρκική εισβολή.

Μετά την επούλωση των πληγών, η Εθνική Φρουρά ανασυντάχθηκε, αναδιοργανώθηκε, ενισχύθηκε µε σύγχρονα οπλικά συστήµατα και η εµπιστοσύνη του λαού προς τις Ένοπλες Δυνάµεις της Κυπριακής Δηµοκρατίας, που είχε κλονιστεί από το προδοτικό πραξικόπηµα, αποκαταστάθηκε».

Απολαμβάνει εμπιστοσύνης

Αποσπώντας τη θετική αντίκριση από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας επισήμανε: «Σήµερα η Εθνική Φρουρά, παρά τα προβλήµατα και τις δυσκολίες, είναι ίσως ο θεσµός της Κυπριακής Πολιτείας που απολαύει το µεγαλύτερο βαθµό εµπιστοσύνης και αποδοχής από τον Κυπριακό Ελληνισµό. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, όσο η τουρκική απειλή είναι παρούσα, η άµυνα πρέπει να αποτελεί κορυφαία παράµετρο της εθνικής µας στρατηγικής».

Σύζευξη με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Ο Γιαννάκης Ομήρου συνέχισε λέγοντας πως στόχος είναι η επιχειρησιακή σύζευξη µε τις ελληνικές ένοπλες δυνάµεις, ώστε η άµυνα να αποτελεί παράγοντα αποτρεπτικής ισχύος και να ενδυναµώνει τη διαπραγµατευτική ικανότητα της Κυπριακής Δηµοκρατίας και της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Επισήμανε ότι το θουκυδίδειον αξίωµα περί της αµυντικής και οικονοµικής ισχύος, ως απαραίτητης προϋπόθεσης, εκ των ων ουκ άνευ, για την κρατική και εθνική μας επιβίωση, παρέµεινε αδιατάρακτο διαµέσου χιλιετιών.

Υπήρξε υποβάθμιση εξοπλισμών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας επισήμανε ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξε υποβάθµιση σε ό,τι αφορά τις αµυντικές δαπάνες, στασιµότητα ή µείωση της εισαγωγής νέων οπλικών συστηµάτων και ακύρωση των ασκήσεων που πραγµατοποιούνταν στα πλαίσια του Δόγµατος του Ενιαίου Αµυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας, που αφέθηκε σταδιακά να ξεθωριάσει.

Παρατήρησε ότι «Είναι η σταθερή µας και ακράδαντη πεποίθηση ότι όσο η τουρκική απειλή είναι παρούσα, χρέος της πολιτείας είναι να ενισχύει την Εθνική Φρουρά και να ενδυναµώνει την επιχειρησιακή της ικανότητα και την αποτρεπτική της ισχύ. Παράλληλα, η πλήρης επιχειρησιακή σύζευξη µε την Ελλάδα στα πλαίσια της Συνθήκης Εγγυήσεως αλλά και της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι όρος και προϋπόθεση για να συνεχίσει η άµυνα να αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα της εθνικής µας στρατηγικής».

Ευρύτερες οι ευθύνες για τη φυγοστρατία
Ο Γιαννάκης Ομήρου αλλά και άλλοι βουλευτές, που πήραν το λόγο, επισήμαναν ότι, πέρα από το στράτευμα, υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες για την πάταξη του αρρωστημένου φαινομένου της φυγοστρατίας. Οικογένεια, εκπαίδευση, εργασιακό περιβάλλον και οργανωμένα σύνολα πρέπει να φέρουν την Κύπρο στην εποχή που νοιαζόταν για την τιμή τα παιδιά της να υπηρετούν την πατρίδα. Μόνο έτσι οι φυγόστρατοι θα αισθανθούν ασφυξία και δεν θα τους παίρνει άλλο να διαφεύγουν τη στράτευση.
ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΔΗ-ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

 1. Αξιοκρατικότατη ρύθμιση με βάση την αρχή της ισότητας. Δεν διαχωρίζει καλούς και κακούς πολίτες, αλλά δύο υποσύνολα πολιτών που προσφέρουν σε κατάλληλη θέση καί όσο μπορούν για την άμυνα της χώρας τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα.
  Να μην φοράνε όμως στρατιωτική στολή αγγαρείας, αλλά να είναι ντυμένοι...καμαριέρες, με σκουφάκι, διχτυωτό καλτσόν και γόβα.
  τζιμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να δρομολογηθούν άμεσα δύο οχηματαγωγά μεταξύ Πειραιά και Κύπρου μέσω Μεγίστης, με τα οποία να ταξιδεύουν δωρεάν Κύπριοι και Ελλαδίτες.
  Με τα οποία θα μπορούν να μεταφέρονται οχήματα και μέλη Συλλόγων Εφέδρων από Ελλάδα και Κύπρο για κοινές εκδηλώσεις (στρατιωτικούς αγώνες, πολιτιστικές/ιστορικές κλπ).

  Να μεταφερθούν στην Κύπρο το συντομότερο και να τεθούν σε υπηρεσία και οι S-300 !!!
  τζιμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.