9/2/11

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΟΖ

του Θεόδωρου Καρυώτη
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ( ΑΟΖ).
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΟΖ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΙΟΤΙ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, ΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΖΑΚΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
Στη συνέντευξή του προς τη δημοσιογράφο κα Δώρα Αντωνίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (6/2/2011) σχετικά με την ΑΟΖ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής :
“Είναι ουσιαστικά μια ζώνη που περιλαμβάνει την κολόνα του νερού από τον βυθό ως την επιφάνεια, και μέσα σε αυτήν το κράτος έχει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης, που περιορίζονται μόνον από την άσκηση της ελευθερίας των θαλασσών (η ΑΟΖ δεν καταργεί την ελευθερία της ανοιχτής θάλασσας, απλά την περιορίζει στη βάση των λειτουργιών της, λ. χ. η αλιεία γίνεται αποκλειστικό προνόμιο του κράτους της ΑΟΖ), και από την υποχρέωση του κράτους της ΑΟΖ να σέβεται το περιβάλλον και τα δικαιώματα των τρίτων.”
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΟΤΙ Η ΑΟΖ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
ΕΔΩ και 25 ΧΡΟΝΙΑ δεν έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω τα εξής:
“Με βάση τα άρθρα 55, 56, 57 της νέας Σύμβασης (1982), ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή, το πλάτος της οποίας μπορεί να φθάσει τα 200 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Εντός της ΑΟΖ το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, την εκμετάλλευση, την διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και υπεδάφους της θάλασσας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα, που αναφέρονται στην εξερεύνηση και οικονομική εκμετάλλευση των ρευμάτων και των υπερκείμενων της θάλασσας ανέμων.”

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 56 ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:
“Article 56
Rights, jurisdiction and duties of the coastal State in the exclusive economic zone
1. In the exclusive economic zone, the coastal State has:
(a) sovereign rights for the purpose of exploring and exploiting, conserving and managing the natural resources, whether living or non-living, of the waters superjacent to the seabed and of the seabed and its subsoil, and with regard to other activities for the economic exploitation and exploration of the zone, such as the production of energy from the water, currents and winds;”

ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ: Να λανθάνω άραγε τόσο πολύ στην ανάγνωση και ερμηνεία του ανωτέρω άρθρου στο οποίο η αναφορά στο βυθό και το υπέδαφος της θάλασσας είναι τόσο ρητή και σαφής ή οι διάφορες «παρερμηνείες» της ΑΟΖ προβάλλονται για να συσκοτίσουν το θέμα και να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες;
Ποια άραγε εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούν τέτοιες ερμηνείες ή παραλείψεις, σκόπιμες ή μη, στην ανάγνωση του άρθρου 56, που εγώ αδυνατώ να αντιληφθώ;

21 σχόλια:

  1. Παρακολουθώ τα άρθρα σας κύριε Καριώτη όσον αφορά την ΑΟΖ,και σας συγχαίρω τα μέγιστα,αλλά παρακολουθώ τελευταίως και τα πικρόχολα σχόλια μερικών εκ των μελών της ΕΛΙΑΜΕΠ ,περί 'νεοεθνικιστών'...,θα ήθελα να τους επισημάνω,ότι όσον αφορά την ΑΟΖ,είμαστε όλοι 'νεοεθνικιστές'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά τα σημάδια ότι η εποχή του πετρελαίου τελειώνει. Πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν ότι έφτασε η ώρα να ξεκινήσει η παράδοση ενός μέρους της τεχνολογίας (που είναι από καιρό ήδη έτοιμη) στον κόσμο της καθημερινότητας.

    To πείραμα Rossi - Focardi στο πανεπιστήμιο της Bologna έφερε επανάσταση στη φυσική επιστήμη, και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα την εκμεταλλευτεί εμπορικά.

    Η ΑΟΖ χάνει εν πολλοίς τη σημασία της. Οι αλλαγές μετά την ελεύθερη ενέργεια θα είναι θεμελιώδεις. Ο κόσμος μας αλλάζει

    http://talefta.blogspot.com/
    http://www.journal-of-nuclear-physics.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καρυώτη μήπως λείπατε στο εξωτερικο και δεν μπορούσε να σας βρεί ο κ. Παπαχελάς όταν γύρισε τους Φακέλους;

    Εντύπωση μου κάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΑΟΖ δεν χάνει τη σημασία της, γιατί πρακτικά φέρνει κοινά σύνορα σε Ελλάδα και Κύπρο. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο σπουδαίο είναι αυτό, ειδικά όταν το Ισραήλ υποχρεώνεται να αφήσει την Τουρκία, με την άνοδο του ισλαμισμού την ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα συμπαρασύρει και τις ΗΠΑ προς όφελός μας, ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΕΞΥΠΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν καταλαβαίνω καλά, τα κοινά σύνορα και η σημασία της ΑΟΖ είναι συνάρτηση της σημασίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ή υπάρχει και άλλος λόγος που δεν τον έχω καταλάβει?

    Αν το πετρέλειο και το φυσικό αέριο πάψουν να έχουν σημασία επειδή δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον για την παραγωγή ενέργειας, οι σημασίες αλλάζουν. Τι δεν έχω καταλάβει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ροζάκης όπως λέμε ΡΟΖΕΝΣΤΑΪΝ;; ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήσιμος σύνδεσμος για τη Σύμβαση:
    "UNITED NATIONS CONVENTION ON THE LAW OF THE SEA". Τα άρθρα περί ΑΟΖ ανήκουν στο "Part V".

    sand

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια κ. Καρυώτη αλλά δυστυχώς προβάλλονται οι μηδίζοντες.
    Ο κ. καθηγητής του ΕΛΙΑΜΕΠ μας παρέθεσε τις βραχονησίδες που δήθεν "περιορίζουν" το δικαίωμα ΑΟΖ στην Μεγίστη και μάλιστα εγκαλεί εσάς και τον κ. Μαρκεζίνη οτι ...δεν συμβουλευθήκατε εναν χάρτη. Ας δεί λοιπόν ο κύριος ενα χάρτη, ας δεί το Google Earth και ας μας εξηγήσει γιατί τα 12 - 13 περίπου τουρκικά νησάκια περιορίζουν την ελληνική ΑΟΖ. Το μεγαλύτερο, η Σαριότ αντά είναι περίπου το μισό απο την Στρογγύλη και φυσικα ΔΕΝ κατοικείται ούτε εχει οικονομική δραστηριότητα.
    ΠΑρόλα αυτά, λόγω της μέσης γραμμής τα ορια της ΑΟΖ μας "ελίσσονται" συναρτήσει των αποστάσεων απο τις βραχονησίδες αυτές χωρίς σε καμμία περίπτωση η αρχή της μέσης γραμμής να αμφισβητά την ΑΟΖ του "νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου" που ειρωνεύεται ο κύριος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 9 Φεβρουαρίου 2011 9:49 μ.μ. Ροζάκης όπως λέμε ΡΟΖΕΝΣΤΑΪΝ;; ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ //Eβραιος ετσι αυτο δεν λες;;Τωρα γιατι οι ισραηλινοι [εβραιοι] θελουν να εχουμαι ΑΟΖ που συνορευει μαζι τους και οι εβραιοι της διασπορας οχι, για μεταφρασε .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το έχω επαναλάβει 10000000 φορές εδωπέρα... το θέμα της ΑΟΖ έχει γίνει πλέον κουραστικό, προσφέρεται μονάχα για ακαδημαϊκό κανιβαλισμό (εγώ ξέρω, εσύ όχι) και λαϊκή κατανάλωση (μη πιστοποιημένα στοιχεία, απόψεις του στυλ μου είπανε/άκουσα κτλ κτλ). δεν με νοιάζει ούτε το γράμμα ούτε το πνεύμα του νόμου. πολύ περισσότερο η γνώμη των θαμώνων των τηλεοπτικών εκπομπών. προσωπικά βλέπω μονάχα αδιευκρίνιστα οικονομικά ωφέλη/κόστη και αβέβαιες γεωστρατητικές ανακατατάξεις. ας καθορίσουμε πρώτα την υφαλοκρυπίδα και μετά βλέπουμε και για τα περί ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πείραμα rossi focardi φέρνει και καμιά επανάσταση ώστε οι δειλοί να αποκτήσουν αξιοπρέπεια ή θα αποτελέσει τον φερετζέ των εσκυμμένων;
    Once yusufak always yusufak...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το αυθεντικό κείμενο υπερισχύει της μετάφρασης (τουλάχιστον στο εμπορικό δίκαιο που γνωρίζω). νομίζω ότι η λέξη κλειδί είναι το subsoil. μπορεί κάποιος γεωλόγος να μας την ορίσει ? δηλ οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται στα όριο του subsoil ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 9 Φεβρουαρίου 2011 11:35 μ.μ.

    Για τον ίδιο λόγο που οι εκπρόσωποι της φυλής (σας,) αυτής που κυβερνούσε(ή είχε πρόσβαση στη εξουσία με εξαιρέση την περίοδο του Στάλιν, και του Αντρόποβ, για αυτό και τους βγάλατε απο τη μέση) την ΕΣΣΔ βρισκόταν σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους της φυλής σας που κυβερνούσαν και κυβερνούν τις ΗΠΑ.

    Δεν είναι νέο φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για τον ίδιο λόγο που οι εκπρόσωποι της φυλής (σας,)/Πεταξες την κακια σου αλλα ξερω εισαι απο αυτους που λενε τους Ποντιους Ρουσους τους Β.Ηπειρωτες αλβανους και τους Κων/πολιτες τουρκοσπορους , ...... υποκειμενα κομπλεξικα ..Τελικα και οι Εβραιοι ειναι χωρισμενοι ετσι δεν μας λες .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 10 Φεβρουαρίου 2011 10:49 π.μ.
    Αν με το να σου λέει κάποιος οτι ανήκεις στην φυλή σου,(στην οποία βεβαίως και ανήκεις) θεωρείς οτι λέει κακίες τοτε αποδεικνύεις στην πράξη πως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΥΛΗ ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΩΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΊΓΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ.
    ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΎΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΒΛΑΨΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΕΙ Η ΦΥΛΗ ΑΥΤΗ. ΤΟ ΟΤΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΟΜΠΙ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ. ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ. ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΑΠ'ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΝΑΣ.ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΙΣΩΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 10 Φεβρουαρίου 2011 1:34 μ.μ. Μου αρεσει η σιγουρια σου για την φυλη μου,[βασει αυτον κρινω τα λεγομενα σου ]πριν ειμουν τουρκοσπορος τωρα εγινα Εβραιος .Οτι θελεις παλιο λιγδα .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μήπως οι ανευ αποχρώντος για το παρόν, λόγου, αψιμαχίες περί φυλών, το μόνο που κάνουν είναι να συσκοτίζουν τα προβλήματα εις βάρος τής Ελλάδος και υπέρ συμφερόντων τρίτων ? Μιλάμε για θέματα κυριαρχίας δηλαδή γεωστρατηγικά και όχι συναισθηματικά.
    Φιλικά
    ΓΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 10 Φεβρουαρίου 2011 4:48 μ.μ. Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται))Είσαι και φαίνεσαι... κρύψου αφου έτσι σ'αρεσει.

    Ερχεται Πασχα, καμία ανθρωποθυσία εν όψη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγχαρητήρια στον Κύριο Καρυώτη!
    Θάλεγα: ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Όμως δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξεχνάμε: ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ !!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ με τον «Ανώνυμο» (σχόλιο 10 Φεβρουαρίου 2001, 12:04 π.μ.). Αλλά
    όπως φαίνεται, ο καθηγητής κ. Καρυώτης, στην επίμονη εμμονή του ότι η ΑΟΖ αποτελεί «πανάκεια» και πιο εύκολη νομικά υπόθεση σε σύγκριση με την Υφαλοκρηπίδα, καταφεύγει και σε παραπλανητικό σχολιασμό της συνεντεύξεως του καθηγητού κ. Ροζάκη (που έχει αναρτηθεί και στον «Ινφογνώμονα»), απομονώνοντας μόνο ένα σημείο των λεχθέντων του, για να τον εγκαλέσει επιεικώς ως αδιάβαστο!!!
    Μάλιστα, ο κ. Καρυώτης γράφει για τον κ. Ροζάκη ότι είναι «ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ».
    Αν λοιπόν τον αποδέχεται τον κ. Ροζάκη, χωρίς ειρωνεία, έτσι όπως τον περιγράφει, τότε γιατί δεν τον τιμά με το να παραθέσει ολόκληρο εκείνο το απόσπασμα της συνεντεύξεως του για την ΑΟΖ, και να σχολιάσει εκείνα στα οποία διαφωνεί, ώστε ο αναγνώστης της ενστάσεως του κ. Καρυώτη, να καταλάβει καλλίτερα που και γιατί τον εγκαλεί;;;
    Διαβάζοντας όμως προσεκτικά την συνέντευξη Ροζάκη για την ΑΟΖ και την σύγκριση που κάνει με την Υφαλοκρηπίδα, θα καταλάβουμε όλοι πως ο «πατέρας της ΑΟΖ» (όπως αρέσκεται δημοσιογραφικά να τον αποκαλούν), καθηγητής κ. Καρυώτης, θα ήταν πιο φρόνιμο να ασχοληθεί και με την νομική έννοια και την ουσία της Υφαλοκρηπίδας και να μην σπέρνει φρούδες ελπίδες ότι, η επίλυση της οριοθετήσεως της ΑΟΖ είναι πιο εύκολη, σίγουρη, μονομερής και γρήγορη υπόθεση που θα εξασφαλίσει απρόσκοπτα την εκμετάλλευση των πόρων του βυθού και του υποθαλασσίου υπεδάφους (παρασύροντας κατά την άποψή μου και το κύρος του καθηγητού Sir Β. Μαρκεζίνη, να υποστηρίζει την εμμονή του).
    Ανεξάρτητα με το εάν δικαιολογημένα ή όχι ο καθηγητής Ροζάκης έχει περιπέσει (για ποιους λόγους μάλλον αδιάφορο εδώ) στην «μήνιν» των ελλήνων, οι απαντήσεις του στην συνέντευξη, εδράζονται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο θαλάσσης, και
    συνεπώς, κατά την γνώμη μου, ο καθηγητής κ. Καρυώτης θα πρέπει να απαντήσει πού έχει διαφορετική άποψη και να την τεκμηριώσει αν θέλει με τις σχετικές διατάξεις της Συμβάσεως 1982, ώστε να διακριβώσουμε και εμείς γιατί η ΑΟΖ μας λύνει ως δια μαγείας τα προβλήματα. Αλλιώς και οι καθηγητές συμπεριφέρονται ως πολιτικολογούντες και όχι ως επιστήμονες.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 1α- Ροζάκης όπως λέμε ΡΟΖΕΝΣΤΑΪΝ;; ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ

    9 Φεβρουαρίου 2011 9:49 μ.μ.

    1Τ - 9 Φεβρουαρίου 2011 9:49 μ.μ. Ροζάκης όπως λέμε ΡΟΖΕΝΣΤΑΪΝ;; ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ //Eβραιος ετσι αυτο δεν λες;;Τωρα γιατι οι ισραηλινοι [εβραιοι] θελουν να εχουμαι ΑΟΖ που συνορευει μαζι τους και οι εβραιοι της διασπορας οχι, για μεταφρασε

    2α- 9 Φεβρουαρίου 2011 11:35 μ.μ.

    Για τον ίδιο λόγο που οι εκπρόσωποι της φυλής (σας,) αυτής που κυβερνούσε(ή είχε πρόσβαση στη εξουσία με εξαιρέση την περίοδο του Στάλιν, και του Αντρόποβ, για αυτό και τους βγάλατε απο τη μέση) την ΕΣΣΔ βρισκόταν σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους της φυλής σας που κυβερνούσαν και κυβερνούν τις ΗΠΑ.Δεν είναι νέο φαινόμενο. 2Τ- 10 Φεβρουαρίου 2011 1:34 μ.μ. Μου αρεσει η σιγουρια σου για την φυλη μου,[βασει αυτων κρινω τα λεγομενα σου ]πριν ειμουν τουρκοσπορος τωρα εγινα Εβραιος .Οτι θελεις παλιο λιγδα .Τ 3α- 10 Φεβρουαρίου 2011 4:48 μ.μ. Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται))Είσαι και φαίνεσαι... κρύψου αφου έτσι σ'αρεσει.
    Ερχεται Πασχα, καμία ανθρωποθυσία εν όψη;;; 3Τ - TΟ ΟΤΙ ψευδεσαι μεσα σε 3 απαντησης με κανεις και υποψιαζομαι οτι εισε Σουνετλης αυτα τελος .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.