28/2/11

Ρωγμές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν


Κατασκευασμένη από τη Ρωσία, η πυρηνική μονάδα του Μπουσέρ
 καταγράφει μια περαιτέρω καθυστέρηση.
Η θέση σε παραγωγική λειτουργία του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού που κατασκευάζεται από τη Ρωσία, έχει υποστεί άλλο εμπόδιο, μετά από τις πολλές καθυστερήσεις των τελευταίων ετών.
Ο Ιρανός πρεσβευτής στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) στη Βιέννη, ο Αλί Ασγκάρ Σολτανίεχ, επιβεβαίωσε ότι οι 163 ράβδοι καυσίμου που είχαν ήδη τοποθετηθεί στον αντιδραστήρα, που βρίσκεται στις ακτές του Περσικού Κόλπου, θα πρέπει να αδειάσουν "για τεχνικούς λόγους" όπως είχαν αποκαλύψει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ την προηγούμενη ημέρα στην τριμηνιαία έκθεσή τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 

«Βάσει των υποδείξεων της Ρωσίας, που είναι επιφορτισμένη με την ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέρ, το καύσιμο θα αδειάσει από την καρδιά (του αντιδραστήρα) για κάποιο διάστημα για να προχωρήσουμε σε τεχνικές εργασίες και πειράματα», δήλωσε ο Σολτανίεχ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους της εκκένωσης ή τη διάρκειά της.

Αν και η ακριβή αιτία του περιστατικού αυτού παραμένει άγνωστη, οι συνέπειές της, στο διπλωματικό πεδίο, θα μπορούσαν να είναι πολύ βαριές: Η Τεχεράνη είχε κάνει την θέση σε λειτουργία του Μπουσέρ ένα ισχυρό σύμβολο, ως ύστατη απόδειξη της ειρηνικής φύσης των προθέσεων της.

Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, που έγινε υπουργός Εξωτερικών, είχε παρουσιάσει το Μπουσέρ ως μια πρόκληση κατά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το 2006. Το εργοστάσιο, που θεωρείται «μη διαδόσιμο» από τον ΔΟΑΕ γιατί βρίσκεται πλήρως υπό ρωσικού έλεγχου, θα χρησιμοποιούταν ως «κόκαλο στο λαιμό των εχθρών μας", σύμφωνα με τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Το εργοτάξιο, ωστόσο, δεν σταμάτησε να συσσωρεύσει βάσανα.
Εγκαινιάστηκε με μεγάλη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2010, και η τροφοδοσία με καύσιμα άρχισε τον Οκτώβριο. 
Η σύνδεση με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο, είχε υποστεί αρκετές διαδοχικές καθυστερήσεις και τελικά αναβλήθηκε για την 9η Απριλίου.
Οι λόγοι που προβλήθηκαν μέχρι τώρα από τις αρχές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ασαφείς, μια οι καιρικές συνθήκες, μια τα προβλήματα ασφάλειας.

Ιός πληροφορικής

 Ο Αλί Ασγκάρ Σολτανίεχ, αυτή τη φορά κατηγόρησε το ρωσικό κύριο ανάδοχο, υπενθυμίζοντας ότι είναι «υπεύθυνος για την ασφάλεια του αντιδραστήρα του Μπουσέρ ", η οποία θα έπρεπε να "πληρεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα".
Δεν ανέφερε τις ζημίες που προκάλεσε ο ιός πληροφορικής Stuxnet, που χτύπησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον Οκτώβριο και για τον οποίον οι ένοχοι παραμένουν άγνωστοι, αν και τα μάτια είναι στραμμένα προς το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αναγνωρίσει τότε ότι, ο Stuxnet είχε χτυπήσει το Μπουσέρ.
" Αλλά δεν είχε καμία επίπτωση για τον έλεγχο της εγκατάστασης, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της οργάνωσης της πυρηνικής ασφάλειας του Ιράν, ο Nasser Rastkhah. 
«Οι υπολογιστές έχουν ελεγχθεί και καθαριστεί," ανάφερε προηγουμένως ο Mohammad Ahmadian, του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). 
Η Ρωσία, μετά την υπόθεση Stuxnet, είχε προειδοποιήσει όμως ότι μια «λεπτομερέστερη επιθεώρηση» των εγκαταστάσεων θα έπρεπε να διεξαχθεί για την αποφυγή μιας πιθανής "πυρηνικής καταστροφής".

Maurin Picard

Le Figaro 28/02/2011

5 σχόλια:

  1. Η ασφάλεια των πυρηνικών:

    Αν κινδυνεύουν και απο χάκερσ, τοτε φεξε μου και γλύστρησα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΕ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΡΑΒΔΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΎΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ...

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.newsweek.com/2011/02/27/an-islamist-makeover.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποσο εγκυρη ειναι η ειδηση και απο που προερχεται;
    απ την εβραϊλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.