28/2/11

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Ο … «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ»

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Μια καινούρια «μεγάλη ιδέα» εξαπλώνεται σε διάφορους κύκλους στην Αθήνα και τη Λευκωσία. ‘Ότι μπορούμε να λύσουμε βασικά προβλήματα «συμμαχώντας» με το Ισραήλ. Μια σκόπιμη, ιδιοτελής σύγχυση εγκαθίσταται μεταξύ «συνεργασίας», «συμμαχίας» και «δορυφοροποίησης».
Ουδείς των οπαδών μιας ελληνοισραηλινής συμμαχίας δεν αντιμετωπίζει αναλυτικά και τους κινδύνους που εγκυμονεί, πέραν των πιθανών ωφελημάτων. Το Ισραήλ είναι κράτος σε «διαρκή πόλεμο» με όλο το περιβάλλον του. Η Ελλάδα (και η Κύπρος) έχει στηρίξει όλη την εξωτερική πολιτική της στο διεθνές δίκαιο και την παγκόσμια εικόνα της στις αρχές της ελευθερίας και δημοκρατίας, των οποίων απετέλεσε κοιτίδα. Οι ‘Ελληνες, εκ θέσεως και μεγέθους, οφείλουν να «ισορροπούν» έξυπνα ανάμεσα στους μεγάλους «κόσμους» της Δύσης, του Ισλάμ και των Σλάβων.
Οσάκις η Ελλάδα ταυτίσθηκε άκριτα με έναν από αυτούς τους κόσμους, υπέστη συντριπτική ήττα. Ως ένα σημείο, η Ελλάδα κέρδισε από τη συμμαχία με τη Βρετανία στις αρχές του 20ού αιώνα, η πλήρης όμως ταύτιση συνέβαλε στην Μικρασιατική Καταστροφή. Στο τέλος, οι ναύτες των «συμμάχων» έκοβαν τα χέρια των Ελλήνων που προσπαθούσαν να ανέβουν στα καράβια τους έξω από τη φλεγόμενη Σμύρνη.
Ο Ρήγας ήταν ο πρώτος στοχαστής στα νεώτερα χρόνια που δίδαξε την ανάγκη στήριξης προπάντων στις δικές μας δυνάμεις, βασιζόμενος στην εμπειρία των Ορλωφικών. Η Ελλάδα της Αντίστασης καταστράφηκε ακολουθώντας τυφλά το Κρεμλίνο του Στάλιν. Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν όταν στην Ελλάδα η αμερικανική Πρεσβεία αποφάσιζε ποιός θα γίνει Πρωθυπουργός. Η κυπριακή τραγωδία συνέβη όταν στην Ελλάδα κυβερνούσαν οι πράκτορες της CIA και στην Ουάσιγκτον ήταν παντοδύναμο το ισραηλινό λόμπυ. Η πλήρης ταύτιση με τις επιδιώξεις της αμερικανικής και ισραηλινής πολιτικής οδήγησε, το 2002, στην εμφάνιση του σχεδίου Ανάν. Η πλήρης ταύτιση του «εκσυγχρονισμού» με την Ευρώπη είναι στη ρίζα των σημερινών οικονομικών μας προβλημάτων. Και ήταν ο κατεξοχήν διεθνής σύμβουλός μας, η τράπεζα Goldman Sachs, που πρωταγωνίστησε στην οικονομική επίθεση εναντίον μας! Η Ελλάδα πάσχει διαχρονικά από ανάπηρη ανεξαρτησία και αδυναμία αυτοτελούς επεξεργασίας στρατηγικής.
‘Όταν το 1996 Αμερικανοί, Εβραίοι, Γερμανοί μας είπαν να τα φτιάξουμε με την Τουρκία, η ιδέα ίσως δεν στερείτο ορθολογικού πυρήνα. Από στενά εθνική άποψη, η Αθήνα θα μπορούσε να δοκιμάσει να ανταλλάξει τη συμφωνία στην τουρκική ένταξη (έστω κι αν μια τέτοια ιδέα είναι προβληματική γιατί διαλύει την ‘Ενωση στην οποία τόσα επενδύσαμε) με την δίκαιη επίλυση του κυπριακού και την άρση της απειλής στο Αιγαίο. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα, έγινε μια σειρά μονομερών, ακατανόητων υποχωρήσεων στην ‘Αγκυρα και παρολίγον να διαλυθεί το κυπριακό κράτος. Η βασική δικαιολογία ήταν το επιχείρημα ότι, με Κύπρο και Τουρκία στην ΕΕ, περίπου δεν υπάρχει λόγος υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων! Η έμπνευση ήταν του Χόλμπρουκ, η αποδοχή της δείγμα βαθιάς εξάρτησης και ιδιοτέλειας της ελληνικής πολιτικής ελίτ. Τώρα, κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες έντασης με την Τουρκία, γιατί δεν φροντίσαμε και δεν φροντίζουμε να ξεκαθαρίσουμε με τρόπο διαχρονικό, σαφή και αξιόπιστο ποιοι είναι οι όροι της Ελλάδας για την ειρήνη και για τον πόλεμο.
Ενώ η Αθήνα συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική προσέγγισης με την ‘Αγκυρα που απέδωσε κέρδη μόνον στην Τουρκία και να στηρίζει την ενταξιακή της προοπτική, τώρα της προτείνεται από μια πτέρυγα του αμερικανικού και ισραηλινού κατεστημένου να ασκήσει και μιαν άλλη πολιτική: την πολιτική στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας. Και η δέυτερη αυτή πολιτική δεν στερείται ορθολογικού πυρήνα. Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να εκμεταλλευθεί διπλωματικά τη σύγκρουση Ισραήλ και Τουρκίας. (Αν υποθέσουμε ότι έχει κάτι να την κάνει, γιατί το πρόβλημα της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι χρειάζεται να βρει στόχους προτού αναζητήσει συμμάχους, αλλοιώς θα διολισθήσει στην υιοθέτηση αλλότριων επιδιώξεων!). Αν η Αθήνα έχει λόγο να χρησιμοποιήσει τη διαμάχη Τουρκίας-Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να χρησιμοποιηθεί από τους Ισραηλινούς για να λύσουν δικά τους προβλήματα. Εκεί έγκειται η ουσία της υπόθεσης. (Δεν σχολιάζουμε τις ανοησίες περί επικείμενου «διαμελισμού» και «καταστροφής» της Τουρκίας)
Αξίζει επίσης το «δέντρο» να μην αποκρύψει τελείως το «δάσος». Η σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας είναι επίσης αντανάκλαση της πίεσης των ισλαμικών λαών για δικαιότερες διεθνείς διευθετήσεις, πίεση που συνέβαλε στις επαναστάσεις τους. Κι αν το «ορατό» πρόβλημα ασφαλείας είναι η Τουρκία, η Ελλάδα έχει γίνει εμμέσως αντικείμενο ελέγχου από ξένες δυνάμεις καθ’ όλη την περίοδο της ανεξαρτησίας της.Τώρα επιδιώκουν προφανώς να την αγοράσουν, με τα 50 δις κι αυτός δεν είναι κίνδυνος μικρότερος από την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να συνεργασθεί με το Ισραήλ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωργίας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στον αμυντικό τομέα είναι πιο συζητήσιμο. Η Αθήνα δεν έχει λόγο εμπλοκής στο μεσανατολικό, ούτε πώλησης πολεμικών βιομηχανιών. Οφείλει να διατηρεί απόρρητες τις κρισιμότερες αμυντικές πτυχές. Η μεταφορά ισραηλινού αερίου μέσω αγωγού στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί σπουδαίο σχέδιο, εφόσον έχει την πλήρη κάλυψη Γαλλίας και Γερμανίας. Η κάλυψη ασφαλείας δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στο Ισραήλ. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αποφύγουν εμπλοκή με Λίβανο/Παλαιστινίους για κυριότητα αποθεμάτων.
.Αντίθετα, πιο συζητήσιμες είναι οι ιδέες υγροποίησης ισραηλινού φυσικού αερίου σε Κύπρο ή Κρήτη. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι στόχος. Λογικά το Ισραήλ δεν τις θέλει στο έδαφός του. Αντικειμενικά, τα σχέδια αυτά κινδυνεύουν να καταστήσουν τον ελληνικό χώρο «προέκταση» του ισραηλινού, κάτι πολύ διαφορετικό από το γίνει κόμβος σύνδεσης με την Ευρώπη.
Ούτε αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα σε τι χρησιμεύει η πανηγυρική ατμόσφαιρα κοινών Υπουργικών Συμβουλίων με μια από τις πλέον απομονωμένες, ακόμα και μεταξύ του διεθνούς εβραϊσμού, κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ (όπως και τα ελληνοτουρκικά υπουργικά συμβούλια!). Πρόκειται να συστήσουμε ομοσπονδία μετο Ισραήλ ή την Τουρκία. Δεν περνάει ούτε βδομάδα που κάποιος ‘Ελληνας αξιωματούχος να μην επισκέπτεται το Ισραήλ. Δεν είναι κακό, εκπλήσσει όμως η ανισορροπία. Γιατί δεν πατάνε το πόδι τους στη Μόσχα, γιατί οι ελληνορωσικές σχέσεις «έπιασαν πάτο»; Γιατί οι σχέσεις μας με Γαλλία, Γερμανία, την «ομοιοπαθούσα» ευρωπαϊκή περιφέρεια, με την Ευρώπη εν γένει είναι στο χειρότερο σημείο που βρέθηκαν μετά τη δικτατορία! Και τι να πούμε για την Κίνα ή για τον αραβομουσουλμανικό κόσμο, στον οποίο διαθέταμε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο και το διασπαθίσαμε.
Σήμερα, ζούμε την επαναστατική αφύπνιση των αραβικών μαζών και είναι αυτές οι μάζες που συγκροτούν κυρίως τη Μέση Ανατολή, με αυτές συνυπάρξαμε αιώνες και θέλουμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε εδώ που είμαστε. Δεν είμαστε Σταυροφόροι. Είναι σκόπιμο η ελληνοισραηλινή συνεργασία να μην προσλάβει μορφές θα μας κάνουν τμήμα της «εικόνας του εχθρού» αυτών των λαών, αλλά θα διατηρήσουν την μεγάλη ελληνική πολιτιστική υπεροχή και ακτινοβολία, δεν θα συσπειρώσουν όλο το Ισλάμ πίσω από την Τουρκία και, φυσικά, δεν θα μας καταστήσουν τμήμα του μεσανατολικού, θέτοντας σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, η διατήρηση και ανάπτυξη του ελληνικού πολιτικού κεφαλαίου και του κύρους της Αθήνας και της Λευκωσίας στον ισλαμικό κόσμο μπορεί να αποβεί και πολύ χρήσιμη στους Ισραηλινούς, όταν έρθει η ώρα της αναπόφευκτης σοβαρής διαπραγμάτευσης με τους ‘Αραβες.
Μερικοί φίλοι προσάπτουν στον γράφοντα κάποια καχυποψία απέναντι στην ανάπτυξη των ελληνοισραηλινών σχέσεων. Δεν το αρνούμαι. Η καχυποψία έχει να κάνει περισσότερο με την Ελλάδα, παρά με το Ισραήλ, το οποίο άλλωστε είναι μια γνωστή οντότητα, με τα καλά και τα κακά της. Αυτοί που ασκούν σήμερα την πολιτική της προσέγγισης είναι οι ίδιοι που «διαπραγματεύτηκαν» το σχέδιο Ανάν και το Μνημόνιο. Δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα με έναν τόσο ισχυρό και ικανό παίκτη όπως το Ισραήλ και, παρόλο που εδώ και χρόνια αρθρογραφώ υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ, δεν εκτιμώ επίσης ότι συνιστά λυδία λίθο για όλα τα ελληνικά προβλήματα. Παραξενεύομαι μάλιστα για το τόσο όψιμο της ανακαλύψεώς της από τόσο πολλούς.
Μερικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγονται «ιδεολογικές» προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική όπου δεν υπάρχουν δίκαια αλλά μόνο συμφέροντα. Ας μου επιτραπεί να θεωρώ αυτή την άποψη μεγάλη βλακεία. Αυτό δηλαδή, όλο κι όλο, που κατάλαβαν από τον Θουκυδίδη, είναι ότι τους επιτρέπει να κάνουν κάθε ανηθικότητα, υποτίθεται λόγω εθνικού συμφέροντος; Στο «Λαμογιστάν» που κατάντησε η πατρίδα του Θουκυδίδη, ίσως βέβαια είναι εν τέλει λογικό να τον διαβάζουμε έτσι.
Γιατί έχασε η Αθήνα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο; Γιατί έφαγαν τα μούτρα τους Αμερικανοί και Ισραηλινοί στο Ιράκ και στον Λίβανο; Γιατί ανατρέπονται το ένα μετά το άλλο τα αραβικά καθεστώτα; Ο Βενιζέλος έλεγε ότι η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι ανέντιμος και δύσκολα διακρίνει κανείς όποιο εθνικό συμφέρον πίσω από την παράδοση του αρχηγού της κουρδικής επανάστασης στην Τουρκία, με το σύνθημα μάλιστα «Πρώτα η Ελλάδα». Γιατί ο Ερντογάν, παίζοντας στη Μέση Ανατολή το παιχνίδι που κάποτε έπαιξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, κατέληξε σήμερα να γίνει, αν και μη ‘Αραβας, ο δημοφιλέστερος πολιτικός μεταξύ των Αράβων, μαζί με τους Αχμαντινετζάντ και Νασράλα. Τα όπλα συνιστούν πηγή ισχύος, όχι όμως τη μόνη, εξίσου συνιστούν οι ιδέες και η πολιτική. Κατά τον Κλαούζεβιτς μάλιστα ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, όχι η πολιτική του πολέμου. Οι «ιδεολογίες» δεν είναι μόνο στενός, δογματικός «κορσές», αλλά συνόψιση κοσμοαντίληψης, «χάρτη» για να πορεύονται άτομα και λαοί στον αβέβαιο και επικίνδυνο κόσμο. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά άσκηση ηθικής, αλλά και αγνόηση της ηθικής συνεπάγεται τεράστιο τίμημα. Χρειαζόμαστε προπάντων κυβέρνηση και κράτος με ικανότητα στάθμισης αυτών των παραγόντων, επεξεργασίας στρατηγικής και ελιγμών. Πολύ περισσότερο όταν η κατάσταση της χώρας έχει ανοίξει την όρεξη πολλών και διάφορων να την αγοράσουν και να την ελέγξουν.
To τουρκικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη υπήρξε ίσως μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία. Κατάφερε να τη χρησιμοποιήσει εις βάρος της! Η διένεξη Τουρκίας-Ισραήλ και τα ενεργειακά κοιτάσματα μπορεί να είναι επίσης μεγάλη ευκαιρία. Κινδυνεύει δυστυχώς και αυτή να εξελιχθεί εις βάρος μας!
Konstantakopoulos.blogspot.com

37 σχόλια:

  1. ...Η κυπριακή τραγωδία συνέβη όταν στην Ελλάδα κυβερνούσαν οι πράκτορες της CIA και στην Ουάσιγκτον ήταν παντοδύναμο το ισραηλινό λόμπυ....

    Πίσω απο το σχέδιο Ανάν το Ισραήλ απο παλαιότερο άρθρο του

    Τι "κακίες" γράφει αυτός ο ΕΛΛΗΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρεπει να το καταλαβουμε οτι ουδεις εκ των ξενων ενδιαφερεται για την υποθεση Ελλαδα.
    Η Ελλαδα ειναι ενα μεσον για να καταφερουν τους δικους τους στοχους.
    Το δυστυχημα ειναι οτι οσοι κατοικουμε σαυτη την χωρα-χωρο δεν ειμαι καθολου βεβαιος οτι ενδιαφερομαστε επισης για αυτο που ολοι ονομαζουμε Ελλαδα.
    Και μην πατε πολυ μακρυα.
    Δεστε την νοικοκυρα.Ποτε ενδιαφερθηκε αν το προιον που βαζει στο καλαθι της ειναι ελληνικο;;;;
    To ελληνικο δε δημοσιο σκεφτεται ως εξης:
    Γιατι να δωσω προτεραιοτητα στο εγχωριως παραγομενο οπλικο συστημα;
    Aφου για να το αποκτησεις και το ελληνικο και το ξενο χρειαζονται δανεια????
    Aσε που στο εισαγωμενο εχει και μιζα!!!!
    Ετσι ουδεις ενδιαφερεται για το τοπικο συστημα "αξιων" με αποτελεσμα να γινομαστε ολοι "ψωφοδεεις" λατρεις του ξενου.
    Του ξενου προιοντος γενικως:
    Tων ξενων τυριων,των ξενων ιδεων,των ξενων πανεπιστημιων,των ξενων τραπεζιτων ,των ξενων εργατικων χεριων...αλλα παντα προς οφελος της ελλαδας?????
    Νομιζω οτι ειναι ζοφερο το ολο αυτο θεμα...
    Ακομη λοιπον κιαν υποθεσουμε οτι οι ξενοι οντως ενδιαφερονται για την ελλαδα...δεν εχει νοημα...
    γιατι εμεις οι ιδιοι ειμαστε ερωτευμενοι οχι με τον Θουκιδιδη ή τον Αριστοτελη,τον Πυθαγορα,τον Λυκουργο ή τον Αγη αλλα με τον Κλαουζεβιτς,τον Μαρξ,τον Καντ και τον Κενεντυ.
    Οι τουρκοι νομιζω δειχνουν τον δρομο...
    Μηπως θαπρεπε να γινουμε ολοι τουρκοι για να αλλαξουμε τροπο σκεψης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί οι σχέσεις μας με Γαλλία, Γερμανία, την «ομοιοπαθούσα» ευρωπαϊκή περιφέρεια, με την Ευρώπη εν γένει είναι στο χειρότερο σημείο που βρέθηκαν μετά τη δικτατορία! Και τι να πούμε για την Κίνα ή για τον αραβομουσουλμανικό κόσμο, στον οποίο διαθέταμε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο και το διασπαθίσαμε.

    ε και τι κερδισαμε με τους αραβες? αμα τα συμφεροντα μας ειναι με το ισραηλ τοτε με το ισραηλ. αμα ειναι με τον διαβολο, τοτε με τον διαβολο. ο βενιζελος πηγε με τους αγγλους γιατι προβλεψε οτι θα ειναι νικητες. και για την μικροασιατικη καταστροφη φταινε οι ξενοι η εμεις που ψηφισαμε τους ψωμιαδηδες της εποχης και τους στειλαμε να κανουν κουμαντο?

    λευκαδιτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΤΟ ΤΟΥ ΚΡΕΙΤΤΟΝΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ"

    Ποιός ενδιαφέρθηκε γιά τό συμφέρον τό δικό μας ,τών Ελλήνων,τής Ελλάδας;
    Αυτό τό ερώτημα μάς τυρανάει διαχρονικά!
    Δέν τιμωρέιται κανείς στήν ελληνική νέα "δημοκρατία"τής Πατρίδας μας Ελλάδας,μετά τό 1974!
    Τό ερώτημα πού έθεσε ο αείμνηστος καθηγητής Πανεπιστημίου καί Πρόεδρος τού Πατρών,Ανδρέας Παναγόπουλος,ηχεί στά αυτιά μου ακόμα....
    "ΩΜΉ ΚΑΊ ΑΠΡΟΣΧΗΜΆΤΙΣΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΕΚΤΡΟΠΉ"
    δηλαδή:{Έγινε βίαιη(σκληρή)καί χωρίς πρόφαση(ειλικρίνεια),κοινοβουλευτική παρέκκλιση."

    Έκλεισαν τό "ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟΝ"ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!Δηλαδή παρανόμησαν κάποιοι πού αυθέρετα έπαψαν τούς Βουλευτές,τούς οποίους εξέλεξαν οι Έλληνες Πολίτες!
    Δέν ρωτήθηκαν ούτε οι Βουλευτές,ούτε οι Πολίτες αυτής τής χώρας!
    Άρα αυτήν τήν "εκτροπή-παρανομία",ποίο όργανο τής Πολιτείας τήν ελέγχει,τήν τιμωρεί!
    Η Δικαιοσύνη εφ'όσον είναι θέματα τής Βουλής,δέν δύναται νά δικάσει κανέναν!
    Τί ωραία!Τί καλά!
    Ψηφίζουμε εμείς οι Πολίτες γιά νά παρανομούν μερικοί,χωρίς νά δικάζονται;
    Κάτι λέει όμως τό Σύνταγμα:
    "η διαφύλαξις τής δημοκρατίας καί τών Νόμων....επαφίενται στόν
    "πατριωτισμό"τών Ελλήνων!!!
    Κύριοι Συνταγματολόγοι,καθηγητές τού Δικαίου,...θά φταίνε οι ΠΟΛΙΤΕΣ ,εάν φτύσουν τό ΣΎΣΤΗΜΑ;
    "ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ"

    Εάν,λέω εάν,όλοι οι Έλληνες άνεργοι κατέβουν σέ απεργία πείνας στό ΣΥΝΤΑΓΜΑ,τί θά κάνει η ελληνική Πολιτεία;
    Άς απαντήσει κάποιος πού γνωρίζει,γιατί μπορεί νά κάνω λάθος εκτιμήσεις.
    Έχω όμως τίς δικές μου απόψεις!

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 10:56 π.μ.

    Τι σχέση έχουν αυτά που γράφεις με το θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φλύαρο κείμενο, με πολλές αυθαίρετες απόψεις, που αφήνει την γεύση "μία από τα ίδια". Δεν βλέπω την παραμικρή πρωτοτυπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. elpada
    Εμπνευσμένο το άρθρο. Πράγματι οι Ελλάδα συμπεριφέρεται μονίμως σαν ένα μικρό παιδί που ψάχνει μια μεγάλη «αγκαλιά».
    Το δεύτερο τεράστιο πρόβλημα όπως σωστά αναφέρετε είναι πως «η ελληνική διπλωματία χρειάζεται να βρει στόχους προτού αναζητήσει συμμάχους».
    Αυτό δηλαδή που λείπει είναι το όραμα. Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτικούς που να έχουν όραμα, και αυτό προϋποθέτει πολίτες που θα επιλέξουν τους κατάλληλους πολιτικούς. Ας δεχθούμε πως όλοι οι πολιτικοί που έχουμε στην Ελλάδα είναι αλήτες, είναι κακοί. πολιτικοί. Το να επιλέγεις όμως ανάμεσα στους κακούς τον χειρότερο, δεν δείχνει και αυτό κάτι! Επιτέλους οι έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η ψήφος είναι επικίνδυνο όπλο. Αν δεν γνωρίζουν, αν δεν είναι σίγουροι, ας καθίσουν στο σπίτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακαρι να γινοτανε αλλα δεν γινεται λογω ΝΑΤΟ για Ελλαδα που δεν ανηκει το Ισραηλ και λογω μερικων αλλων θεματων.Αρα συζητηση
    χωρις περιεχομενο τελικα.Συμμαχωντας καποιος μαζι μας αναλαμβανει να ξεχρεωσει και το κοστος της ελλαδικης βλακειας και συχνα και προδοσιας.Το Ισραηλ ομιλει μια "γλωσσα" που οι ιθαγενεις του ελλαδισταν εχουν ξεχασει προ πολλου οι περισσοτεροι μεσα στην μασσα και στην ανομια των τελευταιων ετων.Για συγκερινετε
    επιβιωτικα σαν Εθνος τους δυο αυτους λαους και θα καταθλιβειτε.Καμια συγκριση.Γιατι να κουβαλησουν την αναπηρια μας αλλοι οταν εμεις απλως καιροσκοποι ειμαστε και εχωμε τα παγκοσμια πρωτεια σαν απατεωνες.Καλη Χωνεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ίδιο, γνωστό και βαρετό αντι-ισραηλινό μενού.
    Σαν ένα κρύο χιλιοξαναζεσταμένο πιάτο. Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλλο ενα που πρεπει να καταλαβουμε ειναι οτι οι χρηματοδοτες των πολεμων υπαρχουν μονο και μονο γιατι οι λαοι ειναι πολεμοχαρεις.
    Οπως και οι χρηματοδοτες των "υποδομων", των Ολυμπιαδων και των βαλκανικων διεισδυσεων υπαρχουν γιατι οι λαοι ειναι φιλοδοξα "οραματικοι" και ανεπαρνοθωτα μεγαλοιδεατικοι(ενθυλακωνοντας παραλληλα και το κατι τις)...
    Το τελικο αποτελεσμα ειναι οτι παντα κερδιζουν οι χρηματοδοτες και οι λαοι στο τελος σερνονται
    στην δουλια του Δ.Ν.Τ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για ποιό λόγο είναι κατά της ηθικής και του διεθνούς δικαίου να συνεργάζονται τρεις χώρες στην εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων?
    Όλα τα καθεστώτα τα αραβικά με τα οποία μας προτείνει ο κυρ. Κωνσταντακόπουλος να συνεγαστούμε πιό στενά, τα έχουν ή τα είχαν καλά
    με το διεθνές δίκαιο ?
    Εχει γράψει καποιο άρθρο ο κυρ. Κωνσταντακόπουλος που να επικρίνει την συνεργασία της Ελλάδος με τον Καντάφι όταν ξέραμε όλοι ότι πρόκειται για ένα στιγνό δικτάτορα που σφάζει τον ίδιο τον λαό του?
    Γιατί μια τέτοια συνεργασία δεν την καταδίκασε ο Κωνσταντακόπουλος?
    Και γιατι δεν ήταν ανήθικο να συνεργαζόμαστε τόσα χρόνια με τον Καντάφι με τον Μουμπάρακ με το Κατάρ και την Σ. Αραβία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "για την μικροασιατικη καταστροφη φταινε οι ξενοι η εμεις που ψηφισαμε τους ψωμιαδηδες της εποχης και τους στειλαμε να κανουν κουμαντο?

    λευκαδιτης"

    Ατυχές το παράδειγμα σου γιατί απο όλα τα λαμόγια που πρόδωσαν την Ελλάδα σε αυτα τα 40 τελευταία χρόνια εσύ βρήκες τον Ψωμιάδη.Πάντως μόνο για μικρά πλην έντιμο Ελλάδα δεν θα μιλούσε ο Ψωμιάδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σήμερα εδώ αύριο εκεί... όλοι έτσι κάνουν.... τελικά γιατί ο κοιλόπονος; Πάλι γρόσια στον ορίζοντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αρχέλαος

    28 Φεβρουαρίου 2011 1:10 μ.μ.

    Για συγκερινετε
    επιβιωτικα σαν Εθνος τους δυο αυτους λαους και θα καταθλιβειτε.Καμια συγκριση.

    -------------------

    Ελλάδα = 377 χρόνια χωρίς Κράτος.

    Ισραήλ= 1878 χρόνια χωρίς Κράτος.

    Ορίστε, έκανα τη σύγκριση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο καημος δεν κρυβεται.Περισσοτερο ενοχλει να χασουμε το κολητιληκι με τους τουρκοαραβες και οχι η σχεση μας με το ισραηλ καθ'οτι η αιγυπτος φερ'ειπειν ειχε καλες σχεσεις με τι ισραηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο κύριος αυτός θα έπρεπε να μας εξηγήσει τη στάση σχεδόν της μισής πολιτικής ηγεσίας για το σχέδιο ΑΝΑΝ σε Ελλάδα και Κύπρο.Επίσης ότι πολλοί πήραν τα αργύρια(ακόμη και ο σύλογος του Κυπριακού Γαιδάρου που πρόεδρος ήταν η κόρη του Κληρίδη) και τις Κερκόπορτες τις ανοίγουν απο μέσα.
    Για τα λοιπά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στις Διεθνείς σχέσεις υπάρχουν μόνο συμφέροντα και όχι φυλίες.Την συγκεκριμένη περίοδο το συμφέρον του Ελληνισμού είναι πολύ ορατό.
    Οσον αφορά για τους φίλους μας τους Μουσουλμάνους θα έπρεπε να θυμάται ότι το 1979 η Ισλαμική Διάσκεψη αναγνώρισε την ΤΔΒΚ και το 2010 μας επιπλήτουν για τους ''Τούρκους''της Θράκης και μας απειλούν ότι θα έρθουν να ελέγξουν την παροχή επιπλέον διευκολύνσεων.
    Υπάρχουν και πολύ άλλοι λόγοι που εάν χρειαστεί μπορεί να αναπτυχθούν για να πεισθεί ο κύριος αυτός, εκτός και εάν εκπροσωπεί κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ είναι το Ισλάμ.

    Ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδος είναι το Ισλάμ.

    Ο μεγαλύτερος εχθρός της Δύσης είναι το Ισλάμ.

    Άρα είναι φυσικό η Ελλάδα να συμμαχήσει με το Ισραήλ.

    Μην είσαι τόσο κοντόφθαλμος αρθρογράφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κυρ-Γεράσιμε, τι είδους σχέσεις είχαμε με την Λιβύη; Πέρα από το ότι αγοράζαμε λίγο πετρέλαιο από εκεί; Ή ήθελες οι κατασκευαστικές μας να μη δουλεύουν σε αυτή τη χώρα επειδή ο ηγέτης της ήταν τρελοκομείο;
    Μήπως είχαμε στρατιωτική συμμαχία και δεν το ξέραμε;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 28 Φεβρουαρίου 2011 2:45 μ.μ.

    Δεν καταλαβα τι εννοεις με το σχολιο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι σοβαρή συζήτηση μπορεί να γίνει με άτομα που δεν καταλαβαίνουν την διαφορά μεταξύ "εμπορικών σχέσεων" και "συμμαχίας";;;

    Σύμμαχοι της Λιβύης είναι οι εγγλέζες και οι αμερικάνοι. Οι μεν πρώτες εκπαίδευαν από το 2008 τις ειδικές δυνάμεις του Καντάφι σε "αντιτρομοκρατικές" τακτικές, οι δε αμερικανοί εξόπλισαν πρόσφατα την Β΄Ταξιαρχία του στρατού.
    Και οι δύο τώρα -ως πιστές στον Καντάφι- σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες πολίτες.

    Τελικά τι θέλετε να κάνουμε με το Ισραήλ;
    Εμπορικές σχέσεις; Έχουμε εδώ και χρόνια!
    Πολιτιστικές; Και από αυτές έχουμε μπόλικες!!!
    Τουριστικές; Έχουμε!!!
    Όπως έχουμε και με όλο τον αραβικό κόσμο.

    Αλλά επειδή ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχαμε στρατιωτική συμμαχία με κάποια από αυτές, έτσι ακριβώς δεν πρέπει να έχουμε και με το Ισραήλ!!!
    Ίσες αποστάσεις έναντι ΟΛΩΝ, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

    Εάν μπλέξουμε με το Ισραήλ σε στρατιωτική συμμαχία, πώς θα πούμε όχι, εάν αυτοί θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την χώρα μας για να εξαπολύσουν επίθεση για παράδειγμα εναντίον του Ιράν;
    Γιατί να στοχοποιηθούμε εμείς, επειδή οι σιωνιστές με τις σφαγές αμάχων στην Παλαιστίνη, έχουν κάνει εχθρούς τους όλο τον ισλαμικό κόσμο;;;
    Δεν μας φτάνει η Τουρκία; Πρέπει να έχουμε εναντίον μας και όλο το ισλάμ επειδή το θέλουν οι σιωνιστές και οι ΗΠΑ που ξέμειναν από ...εχθρό μετά την πτώση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και αφού δεν βρίσκουν άλλον, δημιουργούν τεχνηέντως έναν νέο;;;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΑΝΤΑ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο χρυσός λάμπει στη Θράκη!

    H Eλλάδα ν’ αξιοποιήσει τώρα τον Ορυκτό Φυσικό Πλούτο μας…

    Υπάρχει μια… Αλάσκα σε πετρέλαιο στο κρητικό πέλαγος…

    «Uranium 2009»: Η Ελληνική γή είναι πλούσια σε ουράνιο

    Αναξιοποίητα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ήπειρο

    «Φλέβα» χρυσού 11 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική

    https://ellas2.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιατι εμεις πρεπει να ειμαστε προσδεδεμενοι με καποιον παντοτε ανεξαρτητα αν τα συμφεροντα μας συμπιπτουν η οχι ,νομιζω οτι η σωστη διπλωματια επιλεγει την πολιτικη που την εξυπηρετει μεσα σε ενα διεθνες περιβαλον που δημιουργουν δυστυχως οι δυνατοι,μεσα σαυτο το περιβαλον πρεπει καιεμεις να δημιουργησουμε τις συμμαχιες που μας εξυπηρετουν και να εκμεταλευθουμε τις συγκυριες, αλλωστε οι συμμαχιες δεν ειναι μονιμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΑΝΤΑ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Ο χρυσός λάμπει στη Θράκη!
    «Φλέβα» χρυσού 11 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική
    https://ellas2.wordpress.com
    28 Φεβρουαρίου 2011 5:23 μ.μ.

    Κρατα τα να τα κανεις σκουλαρικια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 1)Δηλαδή αν συμμαχήσουμε με τούς Ισλαμιστές θα έχουμε κανένα κέρδος και αν ναι ποίο είναι αυτό ;
    2)Τα τόσα χρόνια με συμμαχίες με τους Άραβες κερδίσαμε τίποτα ;
    3)Το να κάνεις συμμαχία με το Ισραήλ σι μένει ότι την άλλη μέρα θα μας επιτεθεί το Ιράν και ναι δηλαδή οι Ισλαμιστές θα μας σεβαστούν και θα μας δεχτούν ;
    Άς δούμε τα πράγματα με λογική το συμφέρων μας κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι με το Ισραήλ και όχι με το Ισλάμ , φυσικά η σχέσεις με το Ισραήλ πρέπει να είναι πραγματικές συμμαχικές και όχι δουλικές που είχαμε τόσο χρόνια με τους λοιπούς "συμμάχους" μας.

    Γεώργιος Αθανασίου

    Η ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΘΗΚΕ ΤΟ 1821 ΑΠΛΆ ΣΚΛΑΒΏΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΉ ΜΑΣ ΘΈΛΗΣΗ ΣΤΟΥ ΦΡΑΓΟΣΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΥΤΟΝΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΑΝΑΣ, Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΟΤΑΝ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ. ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ.

    ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ,

    "Μια καινούρια «μεγάλη ιδέα» εξαπλώνεται σε διάφορους κύκλους στην Αθήνα και τη Λευκωσία..." ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΑΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ? ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ? ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΑΡΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ.

    ‘Ότι μπορούμε να λύσουμε βασικά προβλήματα «συμμαχώντας» με το Ισραήλ..." ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

    Το Ισραήλ είναι κράτος σε «διαρκή πόλεμο» με όλο το περιβάλλον του..." ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 3. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ? LOW INTENSITY, HIGH IMPACT.

    "Οι ‘Ελληνες, εκ θέσεως και μεγέθους, οφείλουν να «ισορροπούν» έξυπνα ανάμεσα στους μεγάλους «κόσμους» της Δύσης, του Ισλάμ και των Σλάβων." ΑΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.


    "Ο Ρήγας ήταν ο πρώτος στοχαστής στα νεώτερα χρόνια που δίδαξε την ανάγκη στήριξης προπάντων στις δικές μας δυνάμεις, βασιζόμενος στην εμπειρία των Ορλωφικών..." 100% ΣΥΜΦΩΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

    "Και ήταν ο κατεξοχήν διεθνής σύμβουλός μας, η τράπεζα Goldman Sachs, που πρωταγωνίστησε στην οικονομική επίθεση εναντίον μας!..." ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Goldman Sachs ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ. Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΒΡΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ! ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΓΟΝΗ? ΝΑ ΔΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ ΦΥΛΑΚΗ.

    "Η Ελλάδα πάσχει διαχρονικά από ανάπηρη ανεξαρτησία και αδυναμία αυτοτελούς επεξεργασίας στρατηγικής..." Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ. ΑΠΛΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ. ΡΩΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @8:48
    μην το παιρνεις προσωπικα ,ολοι στο ιδιο καζανι βραζουμε :των χρηματοπιστωτων .
    Αυτοι θελουν το χρυσαφι της Τραπεζας Ελλαδος και την γη της Ελλαδας να την
    πουλησουν στους ισραηλινους και στους καταριανους(το ιδιο τους κανει).
    Οι ισραηλινοι μας θελουν για back-up...
    Eιδαλλως Ελληνες-Ισραηλινοι και Αραβες μαζι στο ιδιο καζανι βραζουμε...
    Αυτοι απλα εκμεταλλευονται την βλακεια ολων μας...
    Και στο τελος αφου μας βαλλουν να
    τσακωθουμε σαν τα κοκκορια θα μας υποδουλωσουν ολους μαζι, αν δεν τοχουν ηδη κανει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 28 Φεβρουαρίου 2011 8:48 μ.μ.

    Πολύ αργά μας πρόλαβε ο Σόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 28 Φεβρουαρίου 2011 8:48 μ.μ.

    Θα ξανακάνει φέτος ο Αρης,η ομάδα σας επεισόδια κόντα στον χώρο εκδηλώσεων μνήμης για την ημέρα της 19 Μαϊου;α
    Ανθέλληνες είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ή ήθελες οι κατασκευαστικές μας να μη δουλεύουν σε αυτή τη χώρα επειδή ο ηγέτης της ήταν τρελοκομείο;@@@@
    Ακριβώς , κάναμε εμπορικές και άλλες σχέσεις για εξυπηρέτιση του κοινού συμφέροντος.
    Δεν εξετάζαμε αν η συγκεκριμένη χώρα τηρεί το διεθνές δίκαιο ή αν οι ηγέτες τις είναι ηθικοί και δημοκράτες ούτε την στάση που τήρισε ο συγκεκριμένος ηγέτης κατά την εισβολή στην Κύπρο!
    Τι μας εμποδίζει επομένως να έχουμε ίδια καλές σχέσεις με το Ισραήλ και συνεργασία στα ενεργειακά, κοινούς αγωγούς ή τερματικά?
    Σε συμμαχία η σημερινή Ελλάδα λίγο δύσκολο να ανταποκριθεί καθως περνά βαθιά κρίση και εσωστρέφεια.
    @@@@Γιατί να στοχοποιηθούμε εμείς, επειδή οι σιωνιστές με τις σφαγές αμάχων στην Παλαιστίνη, έχουν κάνει εχθρούς τους όλο τον ισλαμικό κόσμο;;;@@@@
    Οι Τούρκοι που είχαν στρατιωτική συμμαχία δεκαετιών με το Ισραήλ και συνεργάζονταν σε τόσα στρατιωτικά θέματα ,,στοχοποιήθικαν ποτέ από τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο?
    Στράφηκε όλο το Ισλάμ κατά της Τουρκίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. //...Τι μας εμποδίζει επομένως να έχουμε ίδια καλές σχέσεις με το Ισραήλ και συνεργασία στα ενεργειακά, κοινούς αγωγούς ή τερματικά?...// Γεράσιμος
    --------------------
    Εμπορικές, πολιτιστικές κλπ σχέσεις είχαμε και έχουμε με το Ισραήλ.
    Αυτό που δεν είχαμε και δεν πρέπει να κάνουμε, είναι στρατιωτική συμμαχία.
    Και μάλιστα με αυτούς που είχαν (και έχουν κρυφή) στρατιωτική συμμαχία με τους εχθρούς μας Τούρκους.

    Οι Τούρκοι, για να μη στοχοποιηθούν από τους άλλους ισλαμιστές, έστελναν βοήθεια στην Γάζα και μάλιστα χωρίς να υπολογίζουν νεκρούς (Μαβί Μαρμαρά κλπ).

    Στρατιωτική συμμαχία είναι εντελώς άλλο πράγμα.
    Εμπορικές σχέσεις έχει και το Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο. Αγοράζει πετρέλαιο από Λιβύη κλπ.
    Εμπορικές σχέσεις είχαν και οι ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ ακόμα και την πιό σκληρή περίοδο του Ψυχρού Πολέμου (πωλούσαν στάρι κλπ).

    Εμπορικές σχέσεις με το Ιράν έχουν και χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ν.Κορέα οι οποίες εισάγουν περσικό πετρέλαιο, μέρος του οποίου καταλήγει στα αμερικανικά πολεμικά πλοία, αεροπλάνα και οχήματα των δεκάδων αμερικανικών βάσεων στην Άπω Ανατολή.

    Αλλά, μέχρι εκεί!!!

    Άλλωστε είδαμε το χαΐρι μας με την στρατιωτική μας συμμαχία στο ΝΑΤΟ, πόσο μας προστάτεψε όλες αυτές τις δεκαετίες.
    Το Ισραήλ τι θα μας κάνει; Θα διώξει αυτό τους Τούρκους από την Κύπρο ή θα τους εμποδίζει να μη παραβιάζουν αέρα και θάλασσά μας;
    Να μας πουλήσουν όπλα θέλουν και να μας χρησιμοποιήσουν εναντίον των δικών τους εχθρών, οι οποίοι δεν είναι και δικοί μας.

    Ακόμα και ΛΟΓΙΚΑ, όλη αυτή η ιστορία πάσχει πολύ. Δεν έχουμε κοινούς εχθρούς με τους σιωνιστές, κάτι που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ σε μια στρατιωτική συμμαχία.
    Και πολύ φοβάμαι ότι αυτοί, για να μας κινητοποιήσουν προς την κατεύθυνση που επιθυμούν, θα προβούν σε προβοκατόρικες ενέργειες ότι αυτές δήθεν είναι έργο ισλαμιστών.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συνεργασία και με τους Άραβες και με το Ισραήλ. Να γίνου τα νησιά του Αιγαίου κάστρα με αντι-πυραυλικές ασπίδες κτλ, όλα χρεωμένα στο Ισραήλ.. Εάν θέλει σύμμαχο την Ελλάδας μέτα από τόσα κακά που μας έκανε, να πληρώσει την συμμαχία. Να φτιαχτει στρατός με σπόνσορα τους Εβραίους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δεν καταλαβα τι εννοεις με το σχολιο σου

    28 Φεβρουαρίου 2011 4:28 μ.μ.
    ---------------

    Αρχέλαε μου,
    Τι δεν κατάλαβες; Είναι τόσο απλό!
    Δεν είπες να συγκρίνουμε "επιβιωτικά" (αν και είναι αδόκιμος ο όρος) τα δύο Έθνη;
    Ελλάδα και Ισραήλ;
    Βέβαια, εσύ είχες υπόψιν σου το σύγχρονο Ισραήλ και για αυτό το προέκρινες σε σχέση με την Ελλάδα που την οικτίρεις.
    Άλλωστε υπάρχει μια τάση τελευταία που προωθεί το μηδενισμό της Ελλάδας και την ανύψωση του Ισραήλ στην κοινή γνώμη!
    Έχω την εντύπωση ότι αυτό οφείλεται σε μια προσπάθεια καλλιέργειας ψυχολογικού κλίματος υπέρ της συμμαχίας με την χώρα αυτή.
    Όμως εγώ θεωρώ, μιας και αναφέρθηκες σε δύο αρχαία Έθνη, πως θα έπρεπε να πιάσουμε την ιστορία των Εθνών αυτών από την αρχή και όχι από το 1948 και μετά, και να δούμε την "επιβιωτική" διαδρομή τους μέχρι σήμερα.
    Ποιά είναι λοιπόν αυτή; Αυτή που σου έγραψα στο πρώτο σχόλιο.
    Οι Έλληνες ξανάφτιαξαν Κράτος μετά από μόλις 377 χρόνια από την καταστροφή τους (έχοντας χάσει και μια Αυτοκρατορία), ενώ οι Εβραίοι έφτιαξαν Κράτος μετά από 1878 χρόνια!!
    Ποιος λαός λοιπόν "επιβιωτικά" συγκρινόμενος στην διαχρονία είναι και πρέπει να λέγεται ισχυρός;

    Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν το γεγονός, πως οι Έλληνες με την αντίσταση τους εναντίον των Γερμανών, τους καθυστέρησαν και βοήθησαν στην ταχύτερη πτώση του Χίτλερ, ε, τότε, το Ισραηλινό Κράτος του 1948 μάλλον μας οφείλει πολλά για την ύπαρξη του, δεν νομίζεις;

    Χαίρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΑΠΕΛΛΗΣ 1 Μαρτίου 2011 1:35 μ.μ.

    Αναφερθηκα στο παρων και στο μελον με την λεξη περι επιβιωσεως και η συγκριση ειναι καταλυτικη και μη συγκρισημη.
    Ειμαστε ενα εθνος που την θητεια τους την κανουν μονο τα κοροιδα σαν το παιδι μου ενω στο ισραηλ ερχονται απο τα περατα του Κοσμου επιστημονες απο Χαρβαρντ,Γειλ,ΝΑΣΑ κλπ κλπ και γεματη ενθουσιασμο κατατασσονται για το δικο τους εθνος.Επισης οι γυναικες τους ολες υπηρετουν μακροχρονη εθελοντικη θητεια.
    Ειμαστε ενα εθνος σε βαθεια παρακμη και δυστυχια με πληρη αποβιομηχανηση και ειναι ενα εθνος σε ανθηση με ελαχιστη ανεργια με τρομερα σημαντικη πρωτοπορεικη τεχνολογια και βιομηχανια,πολυ καλο ΑΕΠ και χαμηλη ανεργια.
    Ειμαστε ενα εθνος με παγκοσμια πρωτεια στην απατη και εκμεταλευση του κρατους για λογαριασμο ατομικο και ειναι ενα εθνος που ουτε να διανοηθει καποιος να κανει παρομοια.
    Ειμαστε ενα εθνος που το εχουν ρημαξει στην σφαλιαρα και στην συνεχη ταπεινωση και ειναι ενα εθνος που θα δωσει αμεσα σκληρη απαντηση σε αυτον που θα επιβουλευθει τον λαο του.
    Ειμαστε ενα πλεον πολυεθνικο κρατος με συσσωρευμενο ολο το σκουπιδαριο του κοσμου και ειναι ενα εθνος που παρολο ειναι πλεον πολυεθνικο εχει βαθεια ενοτητα και ομοιογενεια μεσω και της ιστοριας και της θρησκειας του.
    Ολα αυτα μας κανουν εντελως διαφορετικους απο το Ισραηλ οσον αφορα το σφριγος και την διαθεση και ικανοτητα τους να επιζησουν ενω εμεις αντιλαμβανομαστε πλεον οτι τριζει το ανθωποσυστημα μας.
    Μακαρι να ητανε διαφορετικα τα πραγματα αλλα δυστυχως εχουμε συμβαλλει λιγο πολυ ολοι μας στην αυτοκτονικη πορεια της Πατριδας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αρχέλαε,

    Δεν διαφωνώ, αλλά έτερον -εκάτερον!
    Εγώ απάντησα στα περί ιστορικής "επιβιωτικής" σύγκρισης των δύο λαών, όπως έγραψες, και σε διαβεβαίωσα ότι έχω καταλάβει πως εσύ αναφέρεσαι στο σύγχρονο Ισραήλ! Εγώ απλώς σε μετέφερα στην ιστορική διαχρονία για να σου δείξω ότι από το ένα, (σημερινή περίπτωση, κατάσταση, κλπ) δεν είναι ασφαλές να κρίνεις το όλον! Μοιάζει αυτό που λέω με το ρητό του Σόλωνα "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε"!
    Ίσως σου φαίνεται αδιανόητο τώρα, αλλά δεν είναι απίθανο σε 50 χρόνια να μην υπάρχει καν το Ισραήλ!! (Ως κράτος εννοώ, όχι ως Έθνος).
    Και το ίδιο, φευ, μπορεί να συμβεί και για εμάς, αν και δεν το πιστεύω.
    Η ιστορία ενός Έθνους, όπως ακριβώς και η ζωή ενός ανθρώπου, έχει τα πάνω-κάτω της. Τώρα, είμαστε στα κάτω μας. Είναι ανάγκη να μαζέψουμε δυνάμεις. Είναι αργά για να αυτομεμψιμοιρούμε!
    Όσον αφορά στην επιβιωτική μας υπεροχή στο βάθος του ιστορικού χρόνου, δεν σε είδα πάντως να διαφωνείς !

    Χαίρε και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

    Θεέ, συχώρεσε τους παντίδους, που θέλουν να μας πάρουν τον αγέρα που αναπνέομεν και την τιμήν που με ντουφέκι και γιαταγάνι πήραμε. Εμείς το χρέος, το κατά δύναμιν, επράξαμεν. Και αυτοί βγήκαν σήμερον να προκόψουν την Πατρίδα. Μας γέμισαν φατρία και διχόνοιαν. Και την Πατρίδα δεν την θέλουν Μητέρα κοινή. Αμορόζα εις τα κρεβάτια τους την θέλουν. Γι’ αυτό περνούν και ρεθίζουν τον κόσμον με τέχνες και καμώματα. ...

    ... Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της εβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία , διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον.
    Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα.

    Στρατηγός Μακρυγιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.
    truth.freeforums.org/topic-t618.html

    ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
    http://politicsgr.com/forum/showthread.php?t=447

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ευγε Αρχελαε!

    Γραφει ο Παναγιωτης Κονδυλης (1997) :

    α) "... η αξία μιας συμμαχίας για ένα της μέλος καθορίζεται από το ειδικό βάρος του τελευταίου μέσα στο σύνολο της συμμαχίας. Πιο λιανά: οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς. ..."

    β) "... Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον όποιο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια.
    Οι μετριότητες που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον ορό να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον ορό να τεχνουργηθούν ανακουφιστικές εκλογικεύσεις («ελληνοκεντρικές» ή «εξευρωπαϊστικές», αδιάφορο). ..."

    (Π. Κονδυλης 1997, "Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου", http://kondylis.wordpress.com/2008/11/24/geopolitikes/)


    - Π. Ηφαιστος, "Εχθρολαγνεία, ο «Άλλος» και εμείς",
    
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_542.html

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.