25/2/11

Τουρκία: Επιστροφή αγάλματος ή απαγόρευση ανασκαφών

Ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού απειλεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται να απαγορεύσει τις γερμανικές αρχαιολογικές ανασκαφές αν η Γερμανία δεν επιστρέψει ως τον Ιούνιο ένα αρχαίο άγαλμα της Σφίγγας.


Η Σφίγγα, η οποία ανακαλύφθηκε από γερμανούς αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη των Χεταίων Χατούσα, ανατολικά της Άγκυρας, βρίσκεται από το 1915 στο μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο όπου αρχικά επρόκειτο απλώς να αποκατασταθεί, αναφέρει η εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ.

"Αν από σήμερα μέχρι την έναρξη της περιόδου των ανασκαφών δεν υπάρξει συμφωνία (για την επιστροφή της Σφίγγας), είμαι αποφασισμένος να ακυρώσω την άδεια για ανασκαφές στη Χατούσα", δήλωσε ο Γκιουνάι.

Η ευθύνη των ανασκαφών θα ανατεθεί στην περίπτωση αυτή σε τούρκους αρχαιολόγους, όπως συνέβη ήδη φέτος με το ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο του Αλζανόι (σήμερα Τσαβνταρχισάρ), στη δυτική Τουρκία, πρόσθεσε ο υπουργός. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI) διεξήγε ανασκαφές στο Αλζανόι από το 1926.

Ο Γκιουνάι ζήτησε εξάλλου να αφιερώσει το DAI περισσότερα κεφάλαια για την προστασία και τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Χατούσα, ο οποίος χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού.http://www.nooz.gr

5 σχόλια:

  1. Συγνώμη αλλά δεν είναι ο Τούρκος ο παράλογος σ'αυτή την περίπτωση.
    Δίκιο έχει. Όχι σαν εμάς που παρακαλάμε τους Άγγλους να μας δώσουν πίσω τα κλεψιμέικα μάρμαρα, χωρίς καμία πίεση, τη στιγμή μάλιστα που κανένα όφελος δεν έχουμε και δεν είχαμε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία από την Αγγλία.
    Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, κατηγορούν τους Τούρκους και καλά κάνουν, αλλά καλά θα ήταν επίσης να εξετάσουν και τη δική τους στάση σε μερικά θέματα, ειδικά οι πρώην μεγάλες αποικιακές δυνάμεις, που σύλλησαν τόσους πολιτισμούς. Ντροπή!
    Μακάρι σε μερικά θέματα να ήμασταν κι εμείς πιο αποφασιστικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί οι Μογγόλοι που δεν σεβάστηκαν καμια αρχαία ιστορία, τώρα ξύπνησαν και θελουν το άγαλμα των Χεταίων;

    Ε, τι να κάνουμε μετα το 21 του Βερέμη και του Τατσιόπουλου θα ξεσηκωθει η τουρκιά να ζητάει και τα ρέστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικά ...δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα!

    Ας τους απαγορεύσουν τις ανασκαφές, ας κάνουν τέτοιες "μαγκιές" οι Τούρκοι, μικρές-μεγάλες,μια στον έναν μια στον άλλον,φασούλι φασούλι,γεμίζει το σακούλι!

    Πόσο νομίζουν θα "κάνουν υπομονή" οι μεγάλοι με τις τάσεις μεγαλομανίας τους και την ..."ανερχόμενη δύναμή" τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι "ανερχόμενη μεγαλομανία" έχουν. Ας βγάλουν και άλλη γλώσσα να τους γνωρίσουν από την καλή και άλλοι.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.