31/3/11

Συρία: Οι αρχές εξετάζουν ένα κουρδικό ζήτημα παλιό από μισό αιώνα


Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα για την ίδρυση μιας επιτροπής για να οργανωθεί η απογραφή των Κούρδων στην επαρχία Αλ-Hasaka (βορειοανατολικά της χώρας), όπου τα μέλη αυτής της εθνότητας θεωρούνται Τούρκοι πρόσφυγες από το 1962, ανακοίνωσε το πρακτορείο SANA.


Η επαρχία του Αλ-Hasaka κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Το πρόβλημα που καλείται να λύσει η επιτροπή εκκρεμεί από το 1962. 
Οι αρχές που πραγματοποίησαν την απογραφή του πληθυσμού το 1962, θεώρησαν ότι οι λίγες χιλιάδες Κούρδοι που ζούσαν στην επαρχία αυτή δεν ήταν αυτόχθονες κάτοικοι, αλλά Τούρκοι πρόσφυγες και δεν είχαν το δικαίωμα να έχουν τη συριακή υπηκοότητα.

Από τότε, ο αριθμός των απατρίδων Κούρδων που ζουν στην Αλ-Hasaka έφθασε σχεδόν τα 300.000 άτομα. Οι Κούρδοι αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας, η οποία έχει 23 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της πριν τις 15 Απριλίου 2011, αναφέρει το ανακοινωθέν της SANA, προσθέτοντας ότι βοηθά τους Κούρδους να πολιτογραφηθούν.
Κατά το πρακτορείο, το προεδρικό διάταγμα έχει ως στόχο την « ενίσχυση της εθνικής ενότητας της Συρίας». 

Αυτό το έγγραφο εντάσσεται στη λογική των αποφάσεων που πάρθηκαν την Πέμπτη από τους ηγέτες της χώρας για την αντιμετώπιση των αναταραχών που συγκλόνισαν τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και που άφησαν δεκάδες θύματα.

RIA Novosti      31.03.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.