30/3/11

Ανοιγμα Ερντογάν προς τους Κούρδους μέσω του βορείου Ιράκ

Οι εξεγέρσεις στη Μ.Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δεν άφησαν ανεπηρέαστους του Κούρδους. Στη φωτ. από διαδήλωση Κούρδων στη Σουλεϊμανίγια του Β.Ιράκ. Η επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε ένα βεβαρημένο για την περιοχή κλίμα.
Ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ έγινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία κρίσιμη για τη χώρα του συγκυρία κατά την οποία ο ρόλος του κουρδικού παράγοντα αποκτά και πάλι ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Συγκεκριμένα, η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε περίπου δέκα εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, αλλά και σε μία στιγμή που στους κόλπους των Κούρδων της Τουρκίας καλλιεργείται η ιδέα να πάρει το ΡΚΚ πίσω του κύμα εξεγέρσεων που σαρώνει τη Μέση Ανατολή για να προβάλλει πιο δυναμικά τα αιτήματά του.

Μετά τις επαφές του στη Βαγδάτη και τη σιιτική πόλη Νετζέφ, ο Τούρκος πρωθυπουργός ταξίδεψε την Τρίτη στην πρωτεύουσα Αρμπίλ του Βορείου Ιράκ, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από σύσσωμη την κουρδική ηγεσία με επικεφαλής τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν και ιστορικό ηγέτη, Μασούντ Μπαρζανί. Τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υποδέχτηκαν μικρά παιδιά που κρατούσαν κουρδικές, τουρκικές και ιρακινές σημαίες.

Από την Αρμπίλ -τα αρχαία Αρβηλα- ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχείρησε άνοιγμα όχι μόνο στους Κούρδους του Ιράκ, αλλά κυρίως της Τουρκίας.

«Στις περιοχές που ζουν κουρδικής καταγωγής πολίτες μας, βάζουμε τέλος στις διακρίσεις και τις πολιτικές άρνησης και ενισχύουμε τους δεσμούς του κράτους με το λαό» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του έκανε σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση της δημοκρατίας και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Υποστήριξε ακόμη ότι στα οκτώ χρόνια της κυβερνήσεως του έγινε η μεγαλύτερη στην Ιστορία της Τουρκίας προσπάθεια για την αύξηση των επενδύσεων στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες και την άρση των οικονομικών διαφορών με άλλες περιοχές της χώρας.

Επισήμανε, τέλος, ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας και η λειτουργία των θεσμών της Δικαιοσύνης προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη.

Στα θετικά της επίσκεψης η Αγκυρα κατέγραψε την κατανομή μεταξύ των Κούρδων και των Τουρκομάνων των κορυφαίων αξιωμάτων στο τοπικό συμβούλιο της Κιρκούκ. Η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη αποτελεί τα τελευταία χρόνια το «Μήλον της Έριδος» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων του Ιράκ, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι αποτελεί ιστορική κοιτίδα των Τουρκομάνων της περιοχής και τους δεύτερους να προσανατολίζονται στην de facto ενσωμάτωσή της στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν. Η εκλογή ενός Κούρδου ως «νομάρχη» και ενός Τουρκομάνου στη θέση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου ερμηνεύτηκε από την Αγκυρα ως κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους του Μασούντ Μπαρζανί.

Η πρωτοβουλία του Ερντογάν να επισκεφθεί το Βόρειο Ιράκ προκάλεσε εκνευρισμό στους Κούρδους της Τουρκίας, που επεσήμαναν τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή -λίγο δηλαδή πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Η συμπροεδρεύουσα του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDT) της Τουρκίας, Γκιουλτέν Κισανάκ, δήλωσε ότι πέραν της σημασίας που έχει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αρμπίλ, «το Κουρδικό πρόβλημα θα λυθεί στην Αγκυρα, το Νιγιαρμαπκίρ και το Βαν», διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι συνομιλητές στη λύση του προβλήματος είναι οι Κούρδοι της Τουρκίας και όχι οι Κούρδοι του Ιράκ και ο Μπαρζανί. «Ας μην ξεχνάει ο πρωθυπουργός ότι οι Κούρδοι του Αρμπίλ δεν ψηφίζουν (στην Τουρκία)» κατέληξε η κ. Κισανάκ.


Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ!!!

    ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ???

    ***ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ***

    ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!!!

    ΕΞΩ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ!!!

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.