28/3/11

Οι Σκοπιανοί ενάγοντες...

της Ελίνας Γαληνού
Πριν τρία χρόνια τέτοια εποχή, περιμέναμε με κομμένη την ανάσα την Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Εκεί ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, προέβαλε βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πράγμα που προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις από διάφορες χώρες. Όμως σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός θεωρούσε ότι οι διαφορές μας με τα Σκόπια δεν ήταν μόνο θέμα διμερών σχέσεων σε προσωπικό επίπεδο, αλλά θέμα που αφορούσε την ισορροπία μιας κοινότητας κρατών μελών που βασίζεται στην συνυπευθυνότητα και την ισότιμη τήρηση συμφωνιών.
H Ελλάδα, σταθμίζοντας με προσοχή την συμπεριφορά των Σκοπίων από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και έπειτα, προέβαλε το 2008 στο Βουκουρέστι το βέτο της με το επιχείρημα "Μη λύση, σημαίνει μη ένταξη..." . Αν το καλοεξετάσουμε, δεν ήταν ένα απλό βέτο, αλλά και ένα μήνυμα συνυπευθυνότητας απέναντι στις άλλες χώρες-συνομιλητές. Διότι αυτό το προσωπικό μας θέμα με τα Σκόπια, θα μπορούσε αύριο να επεκταθεί σε κάποιες άλλες χώρες και να διαταράξει έτσι, την ισορροπία όλης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Καθώς η αρχή είναι συνήθως το ήμισυ του παντός, ένα κακό ξεκίνημα μπορεί να αποτελέσει ένα ολέθριο παράδειγμα. 
Τα Σκόπια βέβαια αντέδρασαν προσφεύγοντας στη Χάγη και διαμαρτυρόμενα ότι εμείς προσβάλαμε όρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, κατά τον οποίο "καμία από τις δύο χώρες δεν δικαιούται να εμποδίσει την άλλη στο να αιτηθεί την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ..." Η Ελλάδα τότε, αντιμετώπισε ατάραχη αυτούς τους λεονταρισμούς των Σκοπίων-αλίμονο πόσες παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας δεν θα μπορούσαμε να θυμηθούμε εκείνη τη στιγμή. Μπορούμε να τις θυμηθούμε και τώρα, αν και δεν είναι για μας η καλύτερη εποχή ούτε η βολικότερη στιγμή. Κυρίως να θυμίσουμε σε όλους, ακόμα και στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που δήλωσε πέρυσι τέτοια εποχή ανοιχτά το ενδιαφέρον της "να βοηθήσει ο πρωθυπουργός μας τις μικρές χώρες των Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ", ότι κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιον αν δεν το θέλει πρώτα ο ίδιος. Και τα Σκόπια πηγαίνοντας στην Χάγη, απλά επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν κατανοήσει τι σημαίνει τήρηση κανόνων και συνυπευθυνότητα. Αυτές όμως είναι οι βασικές προυποθέσεις για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

14 σχόλια:

  1. Και μετά ήρθαν οι φωτιές... και οι κουκουλοφόροι.... και φέραν τον Γιωργάκη... και από τότε ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα... γι΄αυτό και δεν κουνιέται φύλο ούτε φωτιές ανάβουν... έτσι αποκτάται η ησυχία... και πού να δώσουμε και λίγα στρέμματα γη και ύδωρ... για καμμιά 20ριά χρόνια στην τούφα θά μαστε... μέχρι να δώσουμε κάτι ακόμα κ.ο.κ. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομιζω οτι η Ελλας προεβαλλε επισημα βετο.Μπορει κατω απο το τραπεζι μεν,οχι ομως επισημα.
    Πιστευω οτι γενικως το Ν.Α.Τ.Ο.
    απλα δεν ενεταξε τις τρεις χωρες:
    Aλβανια,ΠΓΔΜ,Ουκρανια, διοτι η ρωσια δεν επιθυμουσε την ενταξη της ουκρανιας ,οι δε υπολοιπες χωρες δεν θεωρουσαν οτι η πολιτικη κατασταση στην ΠΓΔΜ ηταν αρκουντως σταθερη ουτως ωστε να δεχθουν την ενταξη της.Ετσι και οι τρεις προαναφερθεισες χωρες απετυχαν να ενταχθουν ως ομαδα.
    Εξαιρεση εγινε βεβαια για την αλβανια οπου στην επομενη συνοδο αν δεν κανω λαθος ενταχθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αστέρι της Βεργίνας σε πτυχία της ΠΓΔΜ


    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=59284980

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @3:28μ.μ.
    Ακριβως.
    Περι αυτου προκειται.
    Και το Δ.Ν.Τ. αυτο σηματοδοτει.
    Οπως και η ελληνοισραηλινη "συμμαχια".
    Ειναι κιαυτο μια λυση...
    Αργος θανατος...
    Τουλαχιστον ομως θα μπορουσαν να πεταξουν και δυο μπουνιες στον νταουτογλου.
    Ετσι για την πλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
    ΝΑΙ
    ΟΧΙ

    http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAFN23PMGMJ147

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >προέβαλε βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πράγμα που προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις από διάφορες χώρες.<

    Καλό είναι να σταματήσει πια αυτό το παραμύθι με το "βέτο". Ουδέποτε η Ελλάδα πρόβαλε "βέτο". Έχοντας και την σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, υπενθύμισε ότι, βάσει της "ενδιάμεσης συμφωνίας", δεν μπορεί να κληθούν τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτό δεν είναι βέτο (αρνησικυρία). Έτσι ακριβώς αναφέρθηκε το ιστορικό και στο ΔΔΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η σκοπιανή πλευρά προσπαθεί να στοιχειοθετήσει την ύπαρξη βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στο Βουκουρέστι το 2008, επικαλούμενη δηλώσεις της τότε κυβέρνησης και του ίδιου του Κ. Καραμανλή, που αναφέρονταν σε «βέτο»."

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=59122954

    O Καραμανλής, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, χρησιμοποιούσε αφειδώς τον όρο "βέτο", ενώ ουδέποτε έκανε χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας, όπως κάνει π.χ. η Τουρκία για την Κυπριακή Δημοκρατία.
    Όσοι επαναλαμβάνουν την ανοησία αυτή, απλώς παίζουν το παιχνίδι των Σκοπίων. Τα εθνικά θέματα θέλουν προσοχή στην ιώτα και την τελεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρός κ.Καλεντερίδη
    Άσχετο με το θέμα-Δεν βρήκα κατάλληλο άρθρο για να σας κάνω μια επισήμανση.

    Αξιότιμε κ.Καλεντερίδη, επειδή στο 24 φίλλο της Ποντιακής Γνώμης αναφέρεστε στο τέως πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ισαάκ Λαυρεντίδη με τον τίτλο "αείμνηστος" και επειδή ο ίδιος αυτός άνθρωπος (παρα το ότι ποντιακής καταγωγής) υπήρξε αρνητής της γενοκτονίας των Ελλήνων στο Πόντο και επειδή η εφημερίδα σας λέει
    "Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των Ποντίων η αναγνώρηση της γενοκτονίας"
    θα ήθελα να μου πείτε αν ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός (αειμνηστος) σε έναν αρνητή της γενοκτονίας.
    Σας παραπέμπω στην εξής ηλ.διεύθυνση http://kars1918.wordpress.com/2008/12/17/plevris-nakratzas/

    "Η σημαντικότερη τέτοια παρέμβαση θα εκδηλωθεί από τον βουλευτή της Ν.Δ. και πρόεδρο της Βουλής Ισαάκ Λαυρεντίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δεσμός» θα δηλώσει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, αλλά απλώς πόλεμος, όπου τα συγκρουόμενα μέρη διέπραξαν αγριότητες."

    υγ.Μην δημοσιεύετε αν θέλετε το παρόν, αλλά θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται περί λάθους,το οποίο θα διορθωθεί στο επόμενο τεύχος, γιατί όπως λέει μια παροιμία "ενα κουτάλι πίσσα, χαλάει ένα βαρέλι μέλι".Όποιος και αν ήταν, αν είπε αυτά τα λόγια δεν αξίζει να μνημονεύεται θετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε 7:00
    Είχα κι εγώ μια σχετικά απογοητευτική εμπειρία με τον αείμνηστο Ισαάκ Λαυρεντίδη, όσον αφορά το θέμα των Ελληνόφωνων του Πόντου.
    Η στάση του ήταν αποκαρδιωτική.
    Παρόλα αυτά, η προσφορά του και η αγάπη του στο Ποντιακό δεν μπορεί να μηδενιστεί.
    Πάντως για τη στάση του δίνω μια εξήγηση.
    Όταν τέθηκαν τα ζητήματα αυτά, ήταν ήδη 85-90 ετών και δεν είχε τη 'δύναμη' να τα ασπαστεί και να πολεμήσει γι' αυτά.
    Όσον αφορά την Ποντιακή Γνώμη, φιλοξενεί άρθρα και απόψεις που μπορεί να έχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, ακόα και γι' αυτό της Γενοκτονίας.
    Αυτό δεν αλλοιώνει την κετρική γραμμή της εφημερίδας ούτε την άποψη του εκδότη.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.france24.com/en/20110326-europe-district-macedonia-part1

    http://www.france24.com/en/20110326-europe-district-macedonia-part2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι βρε Ηλία, για την περηφάνεια τουλάχιστον.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ηλίας (28 Μαρτίου 2011 3:31 μ.μ. )

    Η Αλβανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ. Θα ενταχθεί, όμως, με την σύμφωνο γνώμη και της Ελλάδος, η οποία δεν έθεσε απολύτως κανέναν όρο για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητος της Β. Ηπείρου, τα οποία καταπατώνται ασύστολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με το τσουνάμι πιέσεων που δεχόμαστε, κάπου θα την πατήσουμε στο τέλος χοντρά. Για να μην πώ ότι την έχουμε πατήσει ήδη. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα εμείς οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει τα σκόπια σαν δημοκρατία της Μακεδονίας απο το 1991 !!!! Τι λέτε τώρα ;;; Ακόμη και τα σχέδια πτήσεων που καταθέτουν οι σκοπιανοί στους ελληνες κατάφεραν(απο το 1991) ,ελεω ΥΠΑ,να αναφέρονται σαν Δ της Μ. Ολα τα οχήματα και αγαθά περνάνε τα ελληνικά σύνορα σαν Δ της Μ.Ποιός κοροϊδεύει ποιόν ;;;; Το ελάχιστο που έπρεπε να κάνουμε είναι να απαιτήσουμε τα διαβατήρια τους να γράφουν ΦΥΡΟΜ,οπως είναι το αναγνωρισμένο τους όνομα στον ΟΗΕ. Αλλά εμείς ξυνόμαστε .... καλά μας κάνουν. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.