28/3/11

Αυτοψία σε ελληνικά αεροδρόµια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ∆ΗΜΑΚΑΣ

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ αξιωµατικών επισκέφθηκαν χθες και προχθές για αυτοψία ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόµια καθώς όπως όλα δείχνουν θα ζητήσουν κάποια από αυτά για υποστήριξη του µεγάλου αριθµού αεροσκαφών που αναµένεται να έρθουν στην περιοχή για να εµπλακούν στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι. Η Αθήνα, σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές, δεν δήλωσε στο ΝΑΤΟ πρόσθετα αεροπορικά µέσα ενόψει της ανάληψης από τη Συµµαχία της συνολικής ευθύνης «για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των αµάχων» στη Λιβύη, ενώ χθες λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ απέπλευσε από τη Σούδα και εντάχθηκε στη νατοϊκή επιχείρηση για το εµπάργκο όπλων η ελληνική φρεγάτα «Λήµνος».

Οι Αµερικανοί θέλουν να έχουν από πρώτο χέρι εικόνα για τις πραγµατικές δυνατότητες υποστήριξης και ασφάλειας που διαθέτουν τόσο τα αεροδρόµια που έχει δηλώσει η Αθήνα στο ΝΑΤΟ όσο και άλλα που, λόγω θέσεως, τους εξυπηρετούν.

Στο πλαίσιο αυτό αµερικανοί ειδικοί επισκέφθηκαν, σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές, την Ανδραβίδα και το Ακτιο – που έχουν διατεθεί ήδη στο ΝΑΤΟ µαζί µε τη Σούδα – καθώς και τον Αραξο και την Καλαµάτα, ενώ δεν απέκλειαν να επεκταθεί ο κύκλος και σε άλλες βάσεις. Οσον αφορά τη βάση στο Καστέλλι Ηρακλείου, έχει επιλεγεί ως αεροδρόµιο προσγείωσης λιβυκών αεροσκαφών σε περίπτωση κατά την οποία οι πιλότοι τους αυτοµολήσουν. Με την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου εµπλοκής του ΝΑΤΟ δηµιουργούνται, λένε αναλυτές, περισσότερες ανάγκες για µετασταθµεύσεις συµµαχικών αεροπορικών δυνάµεων στην περιοχή και η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η ελληνική πλευρά είναι η θετική ανταπόκριση. Ωστόσο, αρµόδιες πηγές ανέφεραν ότι κάθε αίτηµα εξετάζεται από την κυβέρνηση. http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.