1/3/11

Το αργό τέλος του Καντάφι



του Δελαστίκ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μουαμάρ Καντάφι και το καθεστώς του θα ανατραπούν και μάλιστα πνιγμένοι στο αίμα των θυμάτων τους, καθώς προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία εξοντώνοντας αυτούς που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον τους. Ο Καντάφι θα απομακρυνθεί έτσι με ατιμωτικό τρόπο από το προσκήνιο της Ιστορίας. Η ύστατη φάση της εξουσίας του ως τυράννου που πνίγει τον λαό του στο αίμα, θα αμαυρώσει ανεξίτηλα όλα όσα προσέφερε στη Λιβύη και στον λαό της τα πρώτα είκοσι-τριάντα χρόνια της κυριαρχίας του.
Η απεχθής στάση του Καντάφι δεν πρέπει όμως να αποτρέψει την επισήμανση ορισμένων σκοτεινών πτυχών της διαδικασίας ανατροπής του, η οποία έχει ριζικές διαφορές από τις αυθόρμητες λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν και σε άλλες αραβικές χώρες. Τώρα έχει πλέον καταστεί εμφανές ότι στη Λιβύη είχαμε οργανωμένη ένοπλη εξέγερση.
Καμιά ειρηνική συγκέντρωση ειρηνικών και άοπλων πολιτών δεν είναι σε θέση να δίνει στρατιωτικές μάχες, να καταλαμβάνει πόλεις κάμπτοντας την αντίσταση στρατιωτικών μονάδων του καθεστώτος, χωρίς την ύπαρξη καθοδηγητικού κέντρου της εξέγερσης, το οποίο και θα συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αντικανταφικών δυνάμεων.

Η τυχαία αυτομόληση αξιωματικών και ανδρών του στρατού δεν επαρκεί συνήθως για τέτοιας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θεωρητικά βεβαίως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να το θεωρήσει κανείς ως την πιθανότερη εκδοχή. Υπάρχουν και κάποια άλλα γεγονότα, τα οποία εντείνουν τις υποψίες περί της ύπαρξης οργανωμένου λιβυκού κέντρου, που σχεδίασε και υλοποίησε την εξέγερση, διατηρώντας επαφές και με εξωτερικούς παράγοντες.
Το Σάββατο π.χ. ο υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα της λιβυκής κυβέρνησης, Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπντάλ Τζαλίλ, δήλωσε ότι προτίθεται να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, η οποία και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Λίγες ώρες αργότερα, ο ευρισκόμενος στο Κάιρο ακροδεξιός Αμερικανός γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν, παλαιότερα υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ και λυσσώδης υποστηρικτής των πιο επιθετικών κύκλων του Ισραήλ, κορυφαίο μέλος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, βγήκε στο CNN και ζήτησε «αναγνώριση της επαναστατικής κυβέρνησης» ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και άμεσο εξοπλισμό της με αμερικανικά όπλα!
Εύλογη η απορία: Πώς ένας Αμερικανός γερουσιαστής και δη τόσο δεξιός σαν τον Λίμπερμαν εμπιστεύεται έναν επί χρόνια υπουργό του Καντάφι και ζητάει να δοθούν αμερικανικά όπλα σε μια κυβέρνηση, στην οποία θα ηγείται ο προ εβδομάδος υπουργός του Καντάφι, μια κυβέρνηση μάλιστα που ούτε καν έχει συγκροτηθεί; Μόνο επειδή πίστεψε στη μεταμέλεια του αποσκιρτήσαντος υπουργού Τζαλίλ;
Προφανώς, όχι. Μόνο αν είχαν προηγηθεί επαφές του Τζαλίλ με παράγοντες των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είχε αποκατασταθεί μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης των Αμερικανών στο πρόσωπό του και μόνο αν οι επαφές αυτές είχαν κάποιο βάθος χρόνου, όχι φυσικά διάρκεια τεσσάρων-πέντε ημερών.Προς την ίδια κατεύθυνση συντείνει και το γεγονός ότι μαζί με τον Λίμπερμαν βρισκόταν στο Κάιρο και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ο υποψήφιος πρόεδρος που ηττήθηκε από τον Ομπάμα, μέλος και αυτός της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος έσπευσε κι αυτός στο CNN μαζί με τον Λίμπερμαν και δήλωσε κι αυτός χωρίς καμία επιφύλαξη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν αμέσως ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης τη μεταβατική κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα έφτιαχνε ο προ εβδομάδος υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι! Τόσο πολύ «μάγεψε» την αμερικανική Δεξιά αυτός ο Λίβυος;
Τελικά δεν έφτιαξε μεταβατική κυβέρνηση ο Τζαλίλ. Αντιθέτως, την επόμενη μέρα συγκροτήθηκε ένα «Εθνικό Συμβούλιο» από αντιπροσώπους πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια των αντικανταφικών δυνάμεων, με τον εκπρόσωπο Τύπου τους μάλιστα να υπογραμμίζει ότι αυτό το συμβούλιο «δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε μεταβατική κυβέρνηση» και να διαχωρίζει τη θέση τους από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι τα όσα είπε ο Τζαλίλ αποτελούν «προσωπικές του απόψεις».
Αναθάρρησαν
Σκλήρυνση όλων των καθεστώτων
ΝΕΚΡΟΙ διαδηλωτές σε όλη την Αραβία την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Δεκατρείς στο Ιράκ. Επτά στην Υεμένη. Πέντε στην Τυνησία. Δύο στο Ομάν. Τέσσερις στην Αίγυπτο. Πέντε στο Μαρόκο. Τα φιλοδυτικά αραβικά καθεστώτα εκτίμησαν την ιδιαιτέρως επιθετική στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ έναντι του Καντάφι ως στροφή της Δύσης υπέρ των καθεστώτων που είναι σύμμαχοι των δυτικών συμφερόντων στις αραβικές χώρες. Οι δικτάτορες και οι μονάρχες ερμήνευσαν τη στροφή αυτή ως αυξημένη ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ στην αιματηρή κατάπνιξη των διαδηλώσεων, που έχουν στόχο την ανατροπή τους. Εξαπέλυσαν έτσι την αστυνομία και τον στρατό με εντολές να δολοφονήσουν διαδηλωτές για να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εξεγερμένους γι’ αυτό και είχαμε τόσους νεκρούς.

10 σχόλια:

  1. Μα ο Καντάφι δεν πεθαίνει! Λέει ότι η επανάσταση είναι υπέρ αυτού....

    Καντάφι: "Ο λαός μου...πεθαίνει για μένα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ΝΕΚΡΟΙ διαδηλωτές σε όλη την Αραβία.."
    - Μα πότε θα μάθετε ότι η "Αραβία" δεν είναι όλος ο αραβικός κόσμος, παρά η γεωγραφική περιοχή της αραβικής χερσονήσου.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Καντάφι είναι εγκληματίας όπως ήταν και ο Σαντάμ Χουσεϊν. Και οι δύο πραγματοποίησαν διωγμούς, δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Αν μείνει ο Καντάφι οι διωγμοί θα επαναληφθούν. Και θα υπάρξει μεγάλο κύμα πολιτικών προσφύγων προς την Ευρώπη. Επίσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν κυρώσεις προς την Λιβύη. Και οι πρώτοι που θα την πληρώσουν είναι οι Λίβυοι πολίτες.

    Πιστεύω ότι ο Καντάφι μετράει ημέρες. Κρίσιμος παράγοντας είναι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν θιγούν τα συμφέροντά τους τότε η Νατοϊκή υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ επιχείρηση είναι αναπόφευκτη.
    Ο Καντάφι έχει μείνει χωρίς συμμάχους αφού επέλεξε την συνεργασία με την Δύση (ΗΠΑ, ΕΕ). Οπότε δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους μουσουλμάνους, τους Ρώσους, και το συμβούλιο Ασφαλείας.
    Αλλά και η κοινή γνώμη σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ευρώπη, αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο θα είναι υπέρ της επέμβασης ή τουλάχιστον θα έχει μία ουδέτερη στάση.
    Η στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη θα είναι ζήτημα ημερών καθώς τα στρατεύματα που είναι πιστά ακόμα στον Καντάφι βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία. Ενώ οι μισθοφόροι εύκολα θα διαλυθούν.

    Για τον Καντάφι είναι μονόδρομος να επικρατήσει. Αν φύγει από την εξουσία γρήγορα θα βρεθεί στην Χάγη αν δεν απαγχονιστεί από το λιβυκό δικαστήριο. Αυτό το ξέρει ο Καντάφι και θα προτιμήσει να πεθάνει.

    Όσον αφορά την επιχείρηση του ΝΑΤΟ οι στρατιωτικές δυνάμεις θα εξορμήσουν από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Κρήτη απέχει την μικρότερη απόσταση από την Λιβύη (ανατολική) από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ ή της Ευρώπης. Αλλά και η Κύπρος θα είναι βάση λόγω των βρετανικών βάσεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να συνεργαστούν πλήρως με το ΝΑΤΟ ώστε να αποκομίσουν οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά οφέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν όψει μεγάλου κύματος προσφύγων από την Αφρική, δεν έχει περιπολικό το Λιμενικό!

    Ήταν χαλασμένα εδώ και καιρό, κι όμως δεν έκαναν τίποτε για να τα φτιάξουν. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγκληματίες δεν υπήρξαν μόνο ο Σαντάμης και ο Καντάφης.
    Ή ο Μουμπάρακ και ο Μπεν-Αλή...
    Εγκληματίες είναι όλοι όσοι κυβερνούν τα αραβικά κράτη είτε είναι βασιλιάδες, σεΐχηδες, εμίρηδες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και πάει λέγοντας.
    Όμως, εξαρτάται εάν κάνουν τις χάρες στην Αμερική και το Ισραήλ, για να τους χαρακτηρίσεις έτσι ή όχι.

    Οι Σαούντηδες που δίνουν το πετρέλαιο κοψοχρονιά, είναι μια χαρά ...κύριοι για τις ΗΠΑ και τους σιωνιστές, κι ας κόβουν κεφάλια δημοσίως στα στάδια, χέρια και πόδια, ή κάνουν υποχρεωτικά κλειτοριδεκτομές στα ανήλικα κοριτσάκια και εκτελέσεις γυναικών διά λιθοβολισμού.
    Κι ας μην έχουν κάνει ΠΟΤΕ εκλογές στις χώρες τους...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @4:43
    και ναχαν περιπολικα τι να τα καναν;
    Nα μαζευουν τους ναυαγους;
    To θεμα ειναι να περιπολουν στις αφρικανικες ακτες...
    Αλλα ουτως ή αλλως πιστευω οτι δεν θα επεμβουν οι "συμμαχοι" στη λιβυη.
    Απλα θα πετουν ξεροκλαδα να συντηρουν τη φωτια.
    Κιη φωτια θα σιγοκαιει για καιρο...
    Σολη την μεση ανατολη-βορεια αφρικη-αραβικη χερσοννησο...
    θελεστα και παθεστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 5:18 μ.μ.

    Σωστά, δίκιο έχεις. Και τον στρατό που τον έχουμε τι τον κάνουμε; Μόνο λεφτά πετάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μπορουσε να ειναι ενα πολυ ενδιαδερον αρθρο αν ο συγραφεας δεν υπεκυπτε στα γνωστα αριστερα του κολληματα.π.χ. ποια ακριβως ηταν τα θετικα που προσφερε στην Λιβυη ο Κανταφι; η προφανως για να αποδειξουν οι Λιβυοι οτι δεν ειναι υποκινουμενοι θα επρεπε να καθησουν να σφαγιασθουν! Βεβαια θα μου πειτε οτι η Αριστερα στην Ελλαδα ειναι πλοιο χωρις πυξιδα (απο το 1956 με την συγκαλυψη που ειχε δωσει τοτε στην καταστολη της Βουδαπεστης) και ο συγγραφεας ειναι τυπικο δειγμα! Ειναι πραγματικα αξιος λυπησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον δεν θα γινόταν ο Τζαλίλ και ο ...επόμενος πρωθυπουργός, της έστω, μεταβατικής κυβέρνησης.
    Ο Καντάφι πάντως, μπορεί να πάει για σύνταξη. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΛΙ ΟΙ "ΚΑΚΟΙ" ΔΥΤΙΚΟΙ

    Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ, γνωστός για την αντικειμενικότητα των διεθνών αναλύσεών του (γιά όλα φταίνε κυρίως οι Αμερικανοί) διατύπωσε ρητορικό ερώτημα από την στήλη του: "Εύλογη η απορία: Πώς ένας Αμερικανός γερουσιαστής και δη τόσο δεξιός σαν τον Λίμπερμαν εμπιστεύεται έναν επί χρόνια υπουργό του Καντάφι".

    Yπάρχει όμως κι ένα άλλο αναπάντητο ερώτημα που θέτω εγώ προς τον αγαπητό αναλυτή: "πως προοδευτικοί δημοσιογράφοι αποκαλούν εγκληματία τώρα τον Καντάφι, τον οποίο για τόσες δεκαετίες δόξαζαν που σαν μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συμμετείχε σαν ισότιμος σύντροφος στους αγώνες εναντίον του "δυτικού ιμπεριαλισμού;"

    andrianopoulos.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.