31/3/11

Aρθρο θεωρητικού της Αλ Κάιντα για τις αραβικές εξεγέρσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ως μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, για τους ανά τον κόσμο ισλαμιστές, χαιρετίζει τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, θεωρητικός της Αλ Κάιντα με σημαντική επιρροή. Σε άρθρο του στα αγγλικά, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ιnspire της Αλ Κάιντα στο Διαδίκτυο, ο Αλ Αουλάκι, Αμερικανός υεμενικής καταγωγής, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στην Υεμένη, τονίζει ότι οι εξεγέρσεις θα ωφελήσουν τους σκοπούς της Αλ Κάιντα διότι απελευθερώνουν τους ισλαμιστές από την καταστολή των τυραννικών καθεστώτων και τους δίνουν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα.
Αξιωματούχοι στη Δύση αλλά και σε χώρες του αραβικού κόσμου υποστηρίζουν ότι το παράδειγμα που δίνουν οι νέοι Αραβες που εξεγείρονται διεκδικώντας πολιτική αλλαγή αποτελεί αντίβαρο στις πιέσεις της Αλ Κάιντα υπέρ της άσκησης βίας και αποδυναμώνει το επιχείρημα της τρομοκρατικής οργάνωσης ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία είναι ασύμβατα.

Σύμφωνα όμως με τον Αλ Αουλάκι, η απομάκρυνση των τυράννων που είναι εναντίον του Ισλάμ θα έχει ως συνέπεια οι μαχητές και οι θεολόγοι του Ισλάμ να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και να έχουν καλύτερες δυνατότητες να οργανωθούν.

«Οι αδελφοί μας στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να αναπνεύσουν ξανά έπειτα από τρεις δεκαετίες που η φωνή τους είχε πνιγεί», γράφει ο Αλ Αουλάκι. Δεν έχει σημασία, τονίζει, τι είδους κυβερνήσεις θα είναι αυτές που θα διαδεχθούν τα τυραννικά καθεστώτα στις συγκεκριμένες χώρες, καθώς οι νέες κυβερνήσεις αποκλείεται να είναι τόσο αυταρχικές όσο οι προηγούμενες. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η έκβαση (σε μια συγκεκριμένη χώρα) και θα πρέπει οπωσδήποτε να το γνωρίζουμε. Για να θεωρήσουμε ότι τα όσα συμβαίνουν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα πρέπει οπωσδήποτε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι μια ισλαμική κυβέρνηση», σημειώνει. Σχολιάζοντας την περίπτωση της Λιβύης, αναφέρει ότι δεν έχει σημασία πόσο άσχημη θα γίνει η κατάσταση ή πόσο δυτικόφιλη ή πόσο καταπιεστική θα είναι η επόμενη λιβυκή κυβέρνηση. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν ο κόσμος να δημιουργήσει έναν ακόμη παράφρονα του διαμετρήματος του Καντάφι». Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο «κατέρριψαν τα όρια του φόβου μεταξύ των μουσουλμάνων», των οποίων η ηττοπάθεια κατά τη διάρκεια των απολυταρχικών καθεστώτων είχε επιταθεί, μετά κυρίως και την πάταξη της εξέγερσης των ισλαμιστών της Αλγερίας στη δεκαετία του 1990.

Ετερος θεωρητικός της Αλ Κάιντα, ο συγγραφέας Γιάχια Ιμπραήμ, υποστηρίζει ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι εναντίον των αλλαγών καθεστώτων μέσω διαδηλώσεων, αλλά αντιμάχεται την ιδέα ότι η αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο με ειρηνικά μέσα και απορρίπτοντας τη χρήση βίας. Το ηλεκτρονικό περιοδικό Inspire, που χρηματοδοτεί η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, παρακλάδι της Αλ Κάιντα με έδρα την Υεμένη, φιλοξενεί επίσης και συνέντευξη του Κασίμ αλ Ραΐμι, εκ των αρχηγών της οργάνωσης και εκ των πλέον καταζητούμενων ισλαμιστών. Ο Αλ Ραΐμι καλεί τους μουσουλμάνους της Δύσης να σκοτώνουν ομάδες χριστιανών και Εβραίων κάθε φορά που οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν στόχους ισλαμιστών στο Πακιστάν ή οι Ισραηλινοί επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων.http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.