16/3/11

Πως διαλύθηκε το Πανεπιστήμιο-Σκέψεις ενός παλιού πρύτανη



του Δημήτρη Μυταρά
Το 1982 ετέθη σε λειτουργία ο νόμος-πλαίσιο , ο οποίος φιλοδόξησε να δώσει νέα μορφή στην Ανωτάτη Παιδεία. Δύο σημαντικές καινοτομίες τον χαρακτήρισαν. Πρώτον: οι φοιτητές αποκτούν άπειρα δικαιώματα για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι σπουδαστές έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση κάθε σχολής και να αποφασίζουν ισοδύναμα με τους υπόλοιπους  καθηγητές. Όσες ψήφους διέθεταν οι καθηγητές, τόσοι ήταν και οι φοιτητές που ψήφιζαν για οποιοδήποτε θέμα αφορούσε τη γενική συνέλευση. Οι ψήφοι των φοιτητών ήταν αποτέλεσμα απόφασης της Γενικής  Συνέλευσης του φοιτητικού Συλλόγου και ήταν πάντοτε   «μονοκούκι». Έτσι κατάφεραν να έχουν πλειοψηφία σ’ όλες,  Κατά κανόνα, τις αποφάσεις της Συγκλήτου.

Πολύ σύντομα, τα κόμματα και ο συνδικαλισμός εισχώρησαν στους φοιτητικούς συλλόγους και επηρέασαν δραματικά τις οποιεσδήποτε αποφάσεις, με κομματικά κριτήρια. Η Γενική Συνέλευση δεν είχε, πλέον, καμία δύναμη και διάφορα πρωτοφανή φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους , αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία των πανεπιστημίων. Ο φοιτητικός σύλλογος, μπορούσε να εκλέγει τους πρυτάνεις με κομματικά κριτήρια , ακόμη μπορούσαν να σταματούν τα μαθήματα κατά τη κρίση τους , με τις γνωστές σε όλους καταλήψεις, συχνά για απροσδιόριστο λόγο και χρόνο και χωρίς καμία συμμετοχή του συλλόγου  των καθηγητών, οι οποίοι μάθαιναν τελευταίοι ότι έπρεπε να παραδώσουν τα κλειδιά της σχολής και, στη συνέχεια, να πάνε στα  σπίτια τους.  Δεύτερο  σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση , ταυτόχρονα με το νόμο πλαίσιο, έδωσε δικαίωμα ψήφου από τα 16 χρόνια, και θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι όλες αυτές οι παροχές έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους.
Αν δούμε το θέμα συνολικά, οι περίφημες καταλήψεις για πολλά χρόνια ήταν μία σωστή καταστροφή. Το μισό πολυτεχνείο κάηκε, καθώς και δεκάδες αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους εμπρησμοί, καταστροφή καταστημάτων, κλοπές τεχνικού και εποπτικού υλικού εργαστηρίων, αξίας  πολλών εκατομμυρίων. Και αν σας ενδιαφέρει, τα εργαστήριά μου κάηκαν και καταστράφηκαν δύο φορές, όπως και τα γραφεία της πρυτανείας.  Ένας τρομακτικός εμφύλιος πόλεμος είχε ξεσπάσει, ο οποίος μας διέσυρε διεθνώς. Τα πανεπιστήμιά μας αξιολογήθηκαν στον πάτο του σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης οι ξυλοδαρμοί καθηγητών στην Αθήνα και Θεσσαλονίνη ήταν καθημερινή πρακτική με επιστέγασμα την απόπειρα δολοφονίας του Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Μουντζούρη , ο οποίος εν συνεχεία και παραιτήθηκε. Η εικόνα ήταν εμφύλιος πόλεμος εν εξελίξει.  Ποινικές ευθύνες δεν αποδώθηκαν ποτέ για όλα αυτά και η κυβέρνηση ποτέ δεν αντέδρασε όπως δεν αντέδρασε και ο σύλλογος καθηγητών κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και ούτε εφαρμόστηκε ο Νόμος,  ο οποίος  προβλέπει εισαγγελική παρέμβαση στα ποινικά αδικήματα…
Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους, διότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός. Το πολιτικό κόστος διαμορφώνει συνεχώς την κατάσταση.. Ας πάρουμε σαν υπόδειγμα ένα πανεπιστήμιο της  Ευρώπης ή της Αμερικής. Πρώτον : είναι αδιανόητο να εισέρχεται στο χώρο του Πανεπιστημίου  οποιοσδήποτε  χωρίς άδεια ή επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για περιθωριακά άτομα με ανεξέλεγκτη προέλευση. Η αστυνομία του  Πανεπιστημίου ελέγγχει την τάξη.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων στη Γερμανία είναι ιερή. Με τέσσερις αδικαιολόγητες απουσίες επαναλαμβάνεις τη χρονιά και, αν συνεχίσεις τις απουσίες απ’ τα εργαστήρια, παίρνεις διαβατήριο για το χωριό σου. Τα κόμματα δεν έχουν καμιά σχέση και οι φοιτητικοί σύλλογοι ασχολούνται και  συνεργάζονται με τους καθηγητές, μόνο για θέματα σπουδών.  Τα προγράμματα είναι ξεκάθαρα και το προσωπικό ελέγχεται κάθε χρόνο για την  απόδοση και την εφαρμογή προγράμματος. Πριν απ’ όλα το κάθε πανεπιστήμιο ή σχολή , είναι σχολείο που διαμορφώνει  το ήθος των μαθητών, τη γνώση και την έρευνα. Και, βέβαια, ο πολιτισμός περνάει μέσα  απ’ όλα αυτά . Αν δεν καταφέρουμε και δεν οργανωθούμε κατάλληλα , τότε δεν έχουμε Παιδεία. Πιο σωστά δε, δεν έχουμε μέλλον.  Στον σύχρονο κόσμο του ανταγωνισμού , της πληροφόρησης και της παγκοσμιοποίησης.

9 σχόλια:

  1. Το άρθρο περιέχει αρκετές ανακρίβειες.

    Πρώτον οι φοιτητές δεν έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων με τους καθηγητές αλλά έχουν έναν ελάχιστο αριθμό ψήφων που δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης.

    Δεύτερον, αν και διαφωνώ με την πρακτική των άνευ λόγου καταλήψεων, οι περισσότερες κλοπές και βανδαλισμοί γίνονται όταν το πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικά. Άρα το πρόβλημα είναι η φύλαξη των χώρων και το άσυλο, το οποίο είναι άσυλο διακίνησης ιδεών και όχι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

    Τώρα όσον αφορά τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις: Στα εργαστήρια υπάρχουν απουσίες όπως και στο εξωτερικό. Στις διαλέξεις είναι αδύνατο να υπάρξει υποχρεωτική παρακολούθηση με το σημερινό αριθμό εισακτέων. Για παράδειγμα όταν ήμουν φοιτητής κάναμε μάθημα που είχαν δηλώσει ~250 άτομα σε αίθουσα 100 θέσεων. Πώς θα παρακολουθήσουν όλοι;

    Παρόλα αυτά, όσα αναφέρονται στο άρθρο για την κομματικοποίηση του πανεπιστημίου είναι αληθή και λυπηρά.

    Τέλος, τα ελληνικά πανεπιστήμια (τουλάχιστον τα μεγάλα π.χ. ΕΜΠ, ΑΠΘ κτλ.) κάνουν πολύ σημαντική δουλεία στην έρευνα αλλά δεν μπορούν να μπουν στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως γιατί υστερούν αφάνταστα σε άλλους τομείς όπως αριθμό φοιτητών ανά καθηγητή, χρηματοδότηση κτλ.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΕΚΕΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ.

    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΗΘΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΨΙΛΙΑΣΤΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΤΑΤΕ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΟΣΟ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΡΑ

    Ευχαριστώ θερμότατα για την υποστήριξη. Θα στείλουμε σε πρώτη φάση περίπου 10 εκατομμύρια. Ελπίζω να μην είναι πολλοί και σας κουράσουν.

    Μία παράκληση: Μην τους βάλετε τίποτε "ιδέες" και μου γυρίσουν επιδιώκοντας την ανατροπή μου :(

    Σαγιονάρα

    Ακιχίτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ, ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΩΣ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ.

    ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ, ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ, ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΙ ΦΙΛΕ.

    ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ Ή ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ.
    ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΑΣ.

    Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΥΣΤΡΟΚΟΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ.
    ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΡΜΠΑΪΤ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΨΕΙ.

    ΣΕΒΑΣΜΟ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ, ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ Ή ΜΗ.

    ΣΕΒΑΣΜΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΤΕ ΙΑΠΩΝΕΣ, ΕΙΤΕ ΚΟΥΡΔΟΙ, ΕΙΤΕ ΑΛΒΑΝΟΙ, ΕΙΤΕ ΑΦΓΑΝΟΙ, ΕΙΤΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΟΙ.

    ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ.

    ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ;

    ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ.

    Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ. ΣΤ΄ ΑΡΧΙΔΙΑ ΟΤΥ ΚΙ ΑΝ ΤΙΝΑΧΤΕΙ. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ Ο ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.

    Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΝΙΞΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΟ ΘΡΙ ΜΑΙΛ ΑΙΛΑΝΤ.
    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΕΠΑΝΩ ΣΑΝ ΚΟΡΑΚΙΑ.
    Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ.

    ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΙΤΕ ΦΤΩΧΟΙ.

    ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ. ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ.
    ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ.

    ΔΕΝ ΜΕ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝ, ΕΜΕΝΑ. ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ. ΕΧΩ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.
    ΒΓΑΛΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΕΙΠΙΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ MADE IN JARAN.


    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ!!!
    Ο μεγάλος Αρχιγκάγκστερ Ανδρέας Παπανδρέου, διέλυσε όχι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά και ηθικά τη χώρα !!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεώργιε εκ Πατρών, ειλικρινώς σε συγχαίρω για την σκέψη σου. Δεν αστειεύομαι. Όμως, για να σκεφτείς τέτοιο πράγμα, σίγουρα είχες την δυνατότητα από προηγουμένως να φιλοξενήσεις τουλάχιστον μια οικογένεια. Γιατί δεν φιλοξένησες τόσο καιρό έστω και έναν αδελφό μουσουλμάνο (όχι οικογένεια) από τις χιλιάδες που κατοικούν στην πόλη σου;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω τα πράγματα από την μέσα πλευρά, όπως την έζησαν τα πρώτα χρόνια που εφαρμόστηκε ο Νόμος Πλαίσιο καθηγητές και φοιτητές, βρίσκω στο άρθρο πολλές αλήθειες.
    Ισως ο νόμος να μην αποσκοπούσε βέβαια στο να διαμορφωθεί έτσι η κατάσταση, αλλά τελικά έγινε.
    Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

    Ειδες τι κανει η ψωρα του εβραιομποσελβικομμουνισμου;
    Με τα χρονια σαπιζει τον εγκεφαλο.
    Ολο μαλακιες σκεπτεσαι και μας τις ανακοινωνεις καθε τοσο εδω μεσα και με κεφαλαια μαλιστα.
    Τωρα "ψηθηκαμε" ολοι οτι εισαι μεταξυ αλλων, και ενας φιλανθρωπος.
    Για την ακριβεια κομμουνιστης φιλανθρωπος.
    Σου συνιστω να φιλοξενησεις μια οικογενεια Γιαπωνεζων που λογω ραδιενεργειας "λαμπουν" πιο πολυ κι απο τον Ηλιο. Ετσι θα γλυτωσεις και το ηλεκτρικο. Πονηρουλη.
    Πας να ριξεις την ΔΕΗ εξω ε;;;;
    Χαιρετισμους στα Ταμπαχανα.

    Φαιη
    "Ολυμπια", Ηλειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.