30/3/11

Το “Φόρουμ των Βρυξελλών”, ο Μπαγίς και ο Ρόντος!

Με παρουσία περιφερειακών ηγετών και τα γεγονότα να τρεχουν στον αραβικό κόσμο, το Σαββατοκύριακο που πέρασε πραγματοποιήθηκε στην βελγική πρωτεύουσα το «Φόρουμ των Βρυξελλών» που έδωσε την ευκαιρία (για μια ακόμη φορά) στην τουρκική πολιτική ηγεσία να υπογραμμίσει το ρόλο της Τουρκίας αυτόν που μπορεί να διαδραματίσει εν μέσω της αναταραχής που σαρώνει τις αραβικές χώρες. Ταυτοχρόνως όμως δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για όλα όσα κατηγορείται η Άγκυρα, όπως το Κυπριακό, τα Ελληνο-Τουρκικά αλλά και η μη συμμετοχή της στη δράση κατά του Καντάφι. .


Την Τουρκία εκπροσώπησε ο υπουργός και κύριος διαπραγματευτής της Τουρκίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγίς. Όσο η αναταραχή συνεχίζει να σαρώνει τις χώρες στα ανατολικά και νότια της Τουρκίας, «», σύμφωνα με τον υπουργό αλλά χωρίς αυτό ν αποδίδει το πραγματικό κλίμαμια νέα σχέση φαίνεται να αναδύεται προς τα δυτικά, εντός και μεταξύ των χωρών που τόσο συχνά λειτουργούν ανταγωνιστικά στις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ των συμμετεχόντων στη συνάντηση καθώς τα ερωτηματικά για την τουρκική εξωτερική πολιτική παρέμειναν ζωντανά. Την Ελλάδα σαν εκπρόσωπος του ΥΠΕξ, εκπροσώπησε ο Άλεξ Ρόντος (που φυσικά δεν έβγαλε λέξη για την Άγκυρα!).

Το «Φόρουμ των Βρυξελλών» που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ταμείο Marshall, που προσφέρει μια γεύση από τη μετατόπιση των διεθνών σχέσεων – σε περίπτωση που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, δινει την ευκαιρία σε ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και διπλωμάτες να αναπτύξουν τις απόψεις τους και συχνά των… κυβερνήσεών τους, ενώ ισχυρή παρουσία έχουν οι λομπίστες.

Οι εξελίξεις, το Σαββατοκύριακο στη Συρία, καθώς οι ευρωπαίοι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη Λιβύη, υποδεικνύει την ανάγκη να καλέσουν τηνΤουρκία να δράσει δήλωσε ο γνωστός για τις φίλο-τουρκικές του απόψεις, γερμανός βαρόνος Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έμεινε «εμβρόντητος ότι η Τουρκία δεν κλήθηκε έγκαιρα να εκφράσει τις απόψεις της για το σχεδιασμό της επέμβασης στη Λιβύη όπου κλήθηκε αργά και μετέχει μ ένα στολίσκο και τη βάση της Σμύρνης“. (Προφανώς η πληροφόρηση που του παραχωρήθηκε δεν ανέφερε ότι η Τουρκία εμπόδιζε το ΝΑΤΟ να λάβει αποφάσεις απί μια εβδομάδα για να μην θιγεί ο φίλος της Μ. Καντάφι).

Στο πάνελ για τη Λιβύη ο σουηδός υπεξ, Καρλ Μπιλντ, επίσης επεσήμανε ότι ελπίζει σύντομα να ζητηθεί από την Τοιυρκία να δράσει στη Συρία, όπου έχει επαφές υψηλού επιπέδου και μπορεί να παίξει ρόλο.

Στις συναντήσεις που έλαβε μέρος ο τούρκος διαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγκίς, κατέδειξε επίσης ότι τα προβλήματα με την ΕΕ δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Για παράδειγμα, ο διευθυντής της ΕΕ στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης Μάικλ Λι και άλλοι επέκριναν την Τουρκία για τις γνωστές υποθέσεις που αρνείται να βρει λύσεις σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όπως, να ανοίξει τα λιμάνια της για πλοία με Κυπριακή σημαία, η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και τις συνεχείς επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και των συλλήψεων δημοσιογράφων, εξηγήσεις για τις οποίες δεν λάβαμε ποτε «αληθοφανείς απαντησεις» κατέληξε ο κ. Λι.

Ο Κ. Μπαγίς από την πλευρά του απάντησε πως η ΕΕ έχει την ευθύνη σχετικά με το «πάγωμα» του Κυπριακού, το ΝΑΤΟ ευθύνεται για την μη έγκαιρη διαβούλευση με την Τουρκία για τη Λιβύη και κατηγόρησε την ΕΕ επίσης για τη μη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Υπουργών! Όσο για την εσωτερική κατάσταση στηνΤουρκία μετέφερε την ευθύνη στην «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» που εκδίδει αποφάσεις για συλλήψεις ή κρατήσεις….

Ανάμεσα σ’ αυτούς που δικαίωσαν την τουρκική πολιτική ήταν το πρώην μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσσου Ρόμπερτ Βέξλερ και ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Στο Φόρουμ ήταν ακόμη ανάμεσα σε άλλους, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρομπερτ Ζέλλικ, ο πρωην βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο πρόεδρος της ΕΕ, Βαν Ρομπάι, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Λιαμ Φοξ, ο πρόεδρος της Σέρβιας Μπόρις Τάντιτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλ. Σχιζόφ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Υβ Λεττέρμ, η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου των Γερμανλών Φιλελευθέρων, κ.ά.

Σφυροκόπησαν τον Μπαγίς στις Βρυξέλλες

Δύσκολες ώρες πέρασε στις Βρυξέλλες ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, ο Μπαγίς δέχθηκε σκληρές ερωτήσεις .

Μετά το τέλος της ομιλίας του, που είχε θέμα « Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων της Τουρκίας και η Ε.Ε» , δέχθηκε τα πυρά του Αμερικανού πρώην γερουσιαστή Ρόμπερτ Ουέξλερ, του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερμανία Πόλεντς και του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου.

Ο κ. Μπαγίς αναγκάστηκε να απαντήσει για θέματα ελευθεροτυπίας, ελευθερίας έκφρασης, για τη σύλληψη δημοσιογράφων, για την κατάσχεση βιβλίων που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα, για την υπόθεση Εργκενεκόν, για τη στάση της χώρας του έναντι του Ισραήλ και για το Κυπριακό.

Ειδικότερα για την Κύπρο ο Επίτροπος επεσήμανε την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Ο κ. Μπαγίς υποσχέθηκε να ανοίξει αμέσως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μόλις προσγειωθεί αεροσκάφος της Λουτφχάνσα στο Ερτζάν, το αεροδρόμιο των Κατεχομένων.

Επανέλαβε δηλαδή τις ίδιες γνωστές τουρκικές θέσεις για την άρση του εμπάργκο στα Κατεχόμενα, πίσω από τις οποίες κρύβεται η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Δεν ξέρουμε αν οι συνομιλητές του, του επεσήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ούτε την προστασία, αλλά ούτε τους ίδιους στο νησί τους…..
http://e-dragoumanos.gr/?p=11775
http://www.elzoni.gr/html/ent/989/ent.7989.asp

1 σχόλιο:

  1. "Την Ελλάδα σαν εκπρόσωπος του ΥΠΕξ, εκπροσώπησε ο Άλεξ Ρόντος (που φυσικά δεν έβγαλε λέξη για την Άγκυρα!).
    [...]
    Δεν ξέρουμε αν οι συνομιλητές του, του επεσήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ούτε την προστασία, αλλά ούτε τους ίδιους στο νησί τους….."


    Επειδή καλό είναι να διαβάζουμε
    (από http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_1047.html):

    "Ο κ. Ρόντος κάνει τη δουλειά του. Είναι σύμβουλος και βγάζει λεφτά. Προφανώς προσφέρει τις συμβουλές του σε όποιον πληρώνει.
    [...]
    Ποιός είναι λοιπόν ο μόνος που όχι μόνο πετυχαίνει αλλά και δημιουργεί συστεμικά ζήτηση για τις υπηρεσίες του; Ο σύμβουλος."

    Άσε που, πλέον της έλλειψης κινήτρου να εξυπηρετηθούν αμιγώς τα εθνικά συμφέροντα, υπάρχει ισχυρό αντικίνητρο για να την οποιασδήποτε μορφής δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης εθνικής στρατηγικής.

    Για οτιδήποτε βραχυπρόθεσμο που να εξυπηρετεί κολλητούς εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος είναι κουτί, έτσι δεν είναι Χρύσανθε;

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.