28/3/11

Σε πλήρη απομόνωση το Αγαθονήσι

Ερώτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγαθονησίου κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο κ. Πλακιωτάκης επισημαίνει ότι το ακριτικό μας νησί δεν εξυπηρετείται αυτή τη στιγμή από κανένα πλοίο καθώς και τα δύο που κάλυπταν τη σύνδεσή του, βρίσκονται εκτός γραμμής λόγω ετήσιας συντήρησης.

Με την ερώτησή του ζητά από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη να πληροφορηθεί πως θα εξυπηρετηθεί το νησί και γιατί και τα δύο πλοία αποσύρθηκαν ταυτόχρονα για συντήρηση.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Το ακριτικό Αγαθονήσι βρίσκεται σε καίριας σημασίας γεωγραφική θέση για τα εθνικά μας δίκαια και την εθνική ασφάλεια. Άλλωστε είναι συχνές οι υπερπτήσεις πάνω από το νησί, με τις οποίες η Τουρκία αμφισβήτησε για πρώτη φορά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κατοικημένο έδαφος.

Η Πολιτεία, λοιπόν, έχει ένα λόγο ακόμη, ώστε να πράττει ό,τι είναι δυνατό για την ενίσχυση και αδιάκοπτη ακτοπλοϊκή του σύνδεση, χωρίς ωστόσο αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, το Αγαθονήσι καλυπτόταν ακτοπλοϊκά από δύο πλοία, το οχηματαγωγό «Νήσος Κάλυμνος» και το επιβατηγό «Άννα Εξπρές». Ωστόσο από το Φεβρουάριο και τα δύο πλοία βρίσκονται (αναίτια) συγχρόνως σε ακινησία για την ετήσια καθιερωμένη επιθεώρηση, χωρίς μάλιστα η Κυβέρνηση να φροντίσει ακόμη να αντικατασταθούν τα δρομολόγια και να μη διακοπεί η σύνδεση του Αγαθονησίου με τα άλλα νησιά.

Σοβαρότατες, λοιπόν, είναι οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων του, εφόσον διαπιστώνονται ελλείψεις ακόμη και σε προϊόντα διαβίωσης, ενώ πρόσφατα χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος του νησιού φιλότιμα προσπάθησε να καλύψει -έστω προσωρινά- μέρος των δρομολογίων με επιβάρυνση και του δήμου, συμφωνία, όμως, η οποία λήγει αύριο, οπότε και πάλι το Αγαθονήσι θα είναι παντελώς αποκομμένο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πως θα αντιμετωπίσετε την παντελή έλλειψη δρομολογίου μετά την αυριανή λήξη της πρωτοβουλίας του δημάρχου του νησιού;

- Γιατί τέθηκαν συγχρόνως σε ακινησία τα δύο πλοία τα οποία κάλυπταν ακτοπλοϊκά το Αγαθονήσι;

- Για ποιο λόγο δεν έχουν -ακόμη και σήμερα- αντικατασταθεί τα δρομολόγια, όπως άλλωστε οφείλετε; Σκοπεύετε να καλύψετε πλήρως το κόστος κάλυψής τους από τη στιγμή που ο Δήμος δε δύναται να ανταπεξέλθει; http://www.rodiaki.gr

6 σχόλια:

  1. Περιμένουν να φιλοτιμηθεί η Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός ο Δήμαρχος !!!!Τα δρομολόγια είναι επιδοτούμενα,οπότε εκεί βρίσκεται το κουμπί.Δλδ επιδοντούνται μηνιαίως ή κατά δρομολόγιο;;;Και φυσικά οι ελάχιστοι κάτοικοι και οι ακόμη λιγώτεροι επιβάτες,δεν καλύπτουν τα έξοδα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε κάποια συνομιλία θα βρίσκονται οι Υπουργοί σε ό,τι αφορά τα περί Αγαθονησίου.Καλά λέω ότι κάποιες φορές πρώρα εκτελείς και μετά δικάζεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 28 Μαρτίου 2011 10:26 μ.μ.

    Το πρόβλημα των ακριτικών νησιών είναι μεγάλο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και όντως η Τουρκία φιλοτιμείται. Σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών (αρρώστιες, τοκετοί, ακόμη και για τρόφιμα), καταφεύγουν στην Τουρκία, αφού ούτε ελικόπτερο, ούτε πλοίο ελληνικό μπορεί να προσεγγίσει. Στην Τουρκία πηγαίνουν με το καΐκι, ειδοποιούν καθ' οδόν ότι έχουν το τάδε περιστατικό και τους περιμένουν "απέναντι" με νοσοκομειακό. Η αλήθεια να λέγεται, χωρίς προκατάληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ιστορία μέχρι τώρα δείχνει πως Τουρκία δεν κάνει ποτε κάτι από φιλότιμο . Πόσο μάλλον όταν αφορά ειδικά θέματα ακριτικών νησιών που τα ''γλυκοκοιτάει''.
    Θα μου πεις η Ελλάδα τι κάνει;
    ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εννοείται, το φιλότιμο της Τουρκίας μόνο ως "φιλότιμο" μπορεί να ειπωθεί.
    Τα εισαγωγικά,μην τα ξεχνάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.