27/4/11

«Είν’ όμορφη, ρε παιδιά», η ελληνική σημαία, «πώς να το κάνουμε;»

Με τον Σάββα Ιακωβίδη
ΣΕ ΕΝΑ ανέκδοτο ποίημά του, ο μεγάλος ποιητής μας, Κώστας Μόντης, έγραψε για την ελληνική σημαία: «Είν’ όμορφη, ρε παιδιά, πώς να το κάνουμε;». Η ελληνική σημαία είναι όμορφη για όσους Έλληνες την τιμούν και τη σέβονται και γι’ αυτήν είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και τη ζωή τους. Αυτό δεν χρειάστηκε να το πει κανείς στους Αυξεντίου, Παλληκαρίδη, Μάτση, Πετράκη Γιάλλουρο, Λένα, Πατάτσο, Καραολή…
Η ελληνική σημαία είναι πανέμορφη για όσους κατανοούν τους συμβολισμούς της ως η ένσαρκη αποτύπωση της ιστορίας μας, ως η αδιαμφισβήτητη ταύτισή μας με τους αγώνες του ελληνικού Έθνους, ως η εθνική μας ιδιοπροσωπία, ως η αλατόμητη πιστοποίηση της αξιοπρέπειας, της λεβεντιάς, του αίματος, των θυσιών και των ολοκαυτωμάτων στρατιών Ελλήνων. Η ελληνική σημαία είναι όμορφη, πώς να το κάνουμε, για όσους ριγούν από υπερηφάνεια υπό τις πτυχώσεις της, επειδή συμβολίζει τι είμαστε, ποιοι είμαστε και γιατί οφείλουμε να αγαπάμε όσα εκφράζει και επιβεβαιώνει: την ελληνικότητά μας.

Γράφουμε αυτά με αφορμή μια νέα προσπάθεια κάποιων να κάψουν τρεις ελληνικές σημαίες αντί του Ιούδα, σε λαμπρατζιά έξω από το οίκημα της ΠΕΟ, στη Λευκωσία. Οι άγνωστοι αποκλήθηκαν ανεγκέφαλοι. Λάθος! Αυτοί είναι τα κωμικά εκτελεστικά όργανα άλλων, που για δεκαετίες τώρα τους φυτεύουν στα μυαλά ότι δεν είναι Έλληνες αλλ’ απλώς… Κύπριοι. Και αφού έτσι τους έκαναν να πιστεύουν, και να μισούν καθετί το ελληνικό, γι΄ αυτό και, ασεβούντες, θέλησαν να κάψουν τρεις, όχι μια, ελληνικές σημαίες. Όσοι υποκίνησαν τους νεαρούς, εμφανώς δεν γνωρίζουν τι η ελληνική σημαία συμβολίζει για μας τους Έλληνες της Κύπρου. Να τους επισημάνουμε, λοιπόν, ότι χωριανοί του προέδρου Χριστόφια, Δικωμίτες, στις 30/4/1930 («Φωνή της Κύπρου», 1/5/1930), φυλακίστηκαν για δέκα ημέρες, επειδή παραβίασαν τον αποικιοκρατικό νόμο περί παρελάσεων και την 25η Μαρτίου παρέλασαν στο χωριό με επικεφαλής ελληνική σημαία.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ο αρχηγός Διγενής είχε εκδώσει διαταγή (29/1/1956) προς όλους τους τομεάρχες όπως στα ελληνικά σχολεία αναρτώνται ελληνικές σημαίες. Επίσης, κάθε Κυριακή, όλοι οι Έλληνες της Κύπρου καλούνταν να αναρτούν μπροστά από τα σπίτια τους την ελληνική σημαία. Γιατί; Διότι, πρώτον, ήταν ευθεία προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των Ελλήνων. Δεύτερον, ήταν πράξη αντίστασης και αντίδρασης στο Βρετανό δυνάστη και, τρίτον, ήταν η έμπρακτη απόδειξη του προαιώνιου πόθου των Ελλήνων για Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ διεξαγόταν μια ατέλειωτη μάχη σημαιών, που κερδήθηκε από τους Έλληνες. Όσα, όμως, δεν πέτυχαν οι Εγγλέζοι επιχειρούν να το πετύχουν κυπριακές κυβερνήσεις και ένα κόμμα. Προτάσσουν την κυπριακή και αφαιρούν την ελληνική σημαία. Πρόκειται περί γελοίας προσπάθειας επειδή οι δύο σημαίες μπορούν να συνυπάρχουν. Η κυπριακή εκφράζει την κρατική μας υπόσταση και η ελληνική την ελληνική μας ταυτότητα.

Και οι δύο είναι κάρφος και πρόκληση για τους Τούρκους ή για ημέτερους τουρκόφρονες και τουρκολιγούρηδες. Γιατί; Επειδή η κυπριακή και η ελληνική σημαίες αντιμάχονται και εκφράζουν την αντίστασή μας στον τουρκισμό. Η ελληνική σημαία μας δίνει το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα. Οι Έλληνες της Κύπρου ανήκουμε στο ελληνικό έθνος. Αυτό δεν μπορούν να το διαγράψουν ή να το αμφισβητήσουν ούτε όσοι κατά καιρούς καίνε ελληνικές σημαίες ούτε οι ιδεολογικοί ινστρούχτορες και μέντορές τους. Πώς να το κάνουμε; Η ελληνική σημαία είναι όμορφη, πανέμορφη και είναι η σημαία του ελληνικού έθνους μας. Να το χωνέψουν!

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.