16/4/11

Κίνα: Οι πέντε αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις (BRICS) ζητούν, ριζική μεταρρύθμιση, στο Συμβουλίου Ασφαλείας

 Οι 5 αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις που απαρτίζουν την ομάδα BRICS -- η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική -- ζήτησαν αυτή την εβδομάδα μια ριζική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να αποκτήσουν ισχυρότερη φωνή οι αναπτυσσόμενες χώρες.

 «Η Κίνα και η Ρωσία επαναλαμβάνουν τη σημασία που αποδίδουν στο καθεστώς της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής στις διεθνείς υποθέσεις και κατανοούν και στηρίζουν την επιδίωξή τους να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των BRICS στο νησί Χαϊνάν της Κίνας.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, «δεν είναι δυνατόν να παραμένει ο κόσμος προσκολλημένος στις συμφωνίες που υπεγράφησαν μετά τον πόλεμο».

 Η στήριξη του Πεκίνου και της Μόσχας στις επιδιώξεις των τριών άλλων χωρών έχει μεγάλη σημασία, καθώς αντανακλά την προσπάθεια αλλαγής της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας.

Τόσο η Βραζιλία όσο και η Ινδία θέλουν μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Μόσχα συμφωνεί. Το Πεκίνο, που οι σχέσεις του με το Νέο Δελχί δεν είναι πάντα αρμονικές, δεν το έχει κάνει ακόμη. Στις BRICS ζει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το συνολικό ΑΕΠ τους ξεπέρασε πέρυσι το 18% του παγκοσμίου.

Οι πιέσεις για να αλλάξει η δομή του ΟΗΕ αυξάνονται. Η Γερμανία και η Ιαπωνία επιδιώκουν κι αυτές μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ οι αφρικανικές χώρες θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον δύο έδρες. Μεγαλύτερη εκπροσώπηση θέλουν επίσης οι κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου και της Λατινικής Αμερικής.

Το κοινό ανακοινωθέν των BRICS ζητεί επίσης τον τερματισμό της διεθνούς ένοπλης επέμβασης στη Λιβύη. «Η χρήση ισχύος πρέπει να αποφεύγεται», τονίζεται. Η Νότια Αφρική ήταν η μόνη χώρα αυτής της ομάδας που υπερψήφισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Το Πεκίνο και η Μόσχα, που θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο, προτίμησαν να απόσχουν. Το ίδιο έπραξαν η Ινδία και η Βραζιλία.

Όπως επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η κυριαρχία της Κίνας στις BRICS είναι εμφανής. Εκπρόσωπος της χώρας αυτής δήλωσε μετά τη σύνοδο στο Χαϊνάν ότι «ο 21ος αιώνας πρέπει να είναι ένας αιώνας ειρήνης, αρμονίας, συνεργασίας και επιστημονικής ανάπτυξης». Μόνο που οι λέξεις «αρμονία» και «επιστημονική ανάπτυξη» είναι τα βασικά πολιτικά συνθήματα που χρησιμοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Η ανακοίνωση αυτή δίνει έτσι την εντύπωση στους Κινέζους ότι η χώρα τους αρχίζει να εξαπλώνει την επιρροή της στο εξωτερικό.
http://www.e-typos.com

7 σχόλια:

  1. ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΒΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ, ΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ, ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΒΡΙΚΣ.
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΑΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ, ΕΒΡΑΪΚΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ (ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΙΝΕΪΚΟ,ΣΗΜΗΤΗΣ)ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ.

    ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΡΑ, ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ν. Αφρική είναι "αναδυόμενη μεγάλη δύναμη";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Intelligence agencies may recruit students before, during, or after studying abroad. Some countries allows students to study abroad and gather foreign business and technological data instead of performing compulsory military service. For example, the Japanese government has ordered some
    Japanese graduate students in the United States to report on scientific developments or face having their scholarships terminated. China’s conduct is perhaps even more brazen. They are suspected of routinely sending visiting scholars, business delegates, and students to the United States in an orchestrated effort to infiltrate companies and eventually bring back valuable
    information and trade secrets to China.59 Predictably, Chinese officials consistently deny charges of economic espionage."

    Ακούει κανείς; Εμείς τι κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις σημαίες που έχετε αναρτήσει, η
    τελευταία δεν μου φαίνεται για της
    Νοτίου Αφρικής.

    Ιππολάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ιππολαριος
    Η πεμπτη απο αριστερα σημαια,ειναι της Σιγκαπουρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ν. ΑΦΡΙΚΗ:ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΩΚΕΑΝΩΝ.

    ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΝΕΡΟ.

    ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑΧΝΟΛΟΓΙΑ.

    ΡΩΣΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΟΠΛΙΚΗ ΤΑΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ, Ή ΣΥΝΑΛΑΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ.

    ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΡΩΣΙΑ Ή ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 16 Απριλίου 2011 9:02 μ.μ.

    Σωστό. Μήπως το "S" σημαίνει Σιγκαπούρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.