27/5/11

Τουρκικό «όχι» στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Προκλητική τοποθέτηση και ενώπιον της Ευρωβουλής - Η Τουρκία ζητά άνοιγμα «Ενέργειας»
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«ΟΧΙ»στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων πριν την επίλυση του Κυπριακού είπε η Άγκυρα και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρεμβαίνοντας προκλητικά και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση της Τουρκίας διατυπώθηκε στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή από τον Πρέσβη της χώρας Σελίμ Κουνεράλπ. Ο κ. Κουνεράλπ απέφυγε μάλιστα να απαντήσει σε αιχμηρή ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους που τον κάλεσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη τουρκικών απειλών, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί «αιτία πολέμου».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια, με φόντο την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι με βάση το άρθρο 17 της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια (1994), η Τουρκία οφείλει να διαβουλευθεί με όλες τις γειτονικές της χώρες, άρα και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως, ο Πρέσβης της Τουρκίας όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση για διαβούλευση, αλλά «ζητώντας και τα ρέστα», αξίωσε την άρση του κυπριακού βέτο και το άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων προκειμένου η Άγκυρα να υλοποιήσει την υποχρέωσή της για συμμετοχή στα τεχνικά προγράμματα ασφάλειας της Ε.Ε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν δεν έχει ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης προς την Άγκυρα. Το μόνο που στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει η Ε.Ε. είναι να ζητήσει από την Άγκυρα να προβεί σε «δοκιμές αντοχής» του αντιδραστήρα, μετά από την εγκατάσταση του εργοστασίου στο Άκκουγιου.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι μελέτες ασφάλειας για εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου αμφισβητούνται, αφού έγιναν πριν από 40 χρόνια, κάτι που κατήγγειλε εκπρόσωπος της Greenpeace. Επί του προκειμένου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο θεομηνιών, ενώ η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου επέκρινε την Άγκυρα ότι προχωρεί στους σχεδιασμούς της αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/05/2011

2 σχόλια:

  1. H ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΡΑΣΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσε η απορία σου! Θέλεις απάντηση; Στο ότι είμαστε χώρα καραγκιόζηδων αγαπητέ μου με πουλημένους πολιτικούς που εμείς ψηφίζουμε. Έχεις άλλες απορίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.