28/5/11

Αντιτουρκικές κραυγές από Αμερικανο-εβραίους. Σημαντικές διακηρύξεις και ανακοινώσεις στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας

Εβραϊκής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές επιτέθηκαν εναντίον της Τουρκίας, για την πολιτική που ακολουθεί τόσο για το Κυπριακό όσο και για την ισλαμική στροφή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ ήταν το αντικείμενο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, κατά την τρίτη και τελευταία μέρα του 27ου συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα.


Ομιλητές, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών και Κυβερνητικών Σχέσεων της Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Jason Isaacson, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη ραγδαία αναβάθμιση κατά την τελευταία τριετία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και των προοπτικών που υπάρχουν για περαιτέρω ενδυνάμωση.

Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στις συγκεκριμένες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στην ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και στο ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξη των σχέσεων οι οργανισμοί της ελληνικής και της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε καλύφθηκαν ζητήματα που άπτονται και των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από ποτέ, όσο και οι δυνατότητες που δημιουργούνται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα να αυξήσει την επιρροή της στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον και να προωθήσει αποτελεσματικότερα τα εθνικά θέματα.

Εκείνο που κατέστη σαφές από τον κ. Ισάακσον ήταν ότι οι αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις επιχειρούν, μέσω των σχέσεων που ακόμη διατηρούν με τις αντίστοιχες τουρκο-αμερικανικές αλλά και διασυνδέσεις τουε στην Τουρκία, να βελτιωθούν οι σχέσεις Άγκυρας - Ιερουσαλήμ.

«Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κυβερνήσεων και απλών ανθρώπων. Δεν μπορεί κανείς να διαγράφει εύκολα μακροχρόνιες σχέσεις», είπε ο κ. Ισάακσον, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μετά τα περυσινά γεγονότα του «Μαβί Μαρμαρά», δεν μπορούν να συζητήσουν παραγωγικά με τους Τουρκοαμερικανούς.

Φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου
Ο κ. Ισάακσον συστήθηκε ως φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου, και τόνισε ότι η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή θεωρεί «προνόμιο να έχει ως εταίρους τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις».
Μεγάλο μέρος των εργασιών του συνεδρίου παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπία της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, ενώ οι εβραϊκής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές πρωτοστάτησαν σε επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας, τόσο για το Κυπριακό όσο και για την ισλαμική στροφή της κυβέρνησης Ερντογάν, των σχέσεων της Άγκυρας με το Ιράν, και τη στάση που τηρεί προς το Ισραήλ.

Ο κ. Ισάακσον αναφέρθηκε στις διάφορες επισκέψεις της Επιτροπής σε Ελλάδα και Κύπρο, και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ιδιαίτερα για το Ισραήλ και την Κύπρο, είπε πως οι δύο χώρες έχουν πολλά θέματα να αλληλοπροωθήσουν.
Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία να βαθύνουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομογενειών, για να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τις χώρες τους.

Η επόμενη επίσκεψη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί το προσεχές δίμηνο και θα ακολουθήσει ακόμη μία το Σεπτέμβριο.

Ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στις μακρές ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, με το οποίο η Δημοκρατία συνήψε διπλωματικές σχέσεις την ίδια μέρα της ανακήρυξής της.
«Την τελευταία τριετία η πορεία των σχέσεών μας άλλαξε δραματικά. Η συνεργασία μας επεκτάθηκε σε όλα τα δυνατά επίπεδα, πολιτικά και οικονομικά, πολιτιστικά και ασφαλώς στους τομείς της ενέργειες και του τουρισμού. Η συχνότητα της ανταλλαγής επισκέψεων έφτασε σε πρωτοφανή ύψη σε σύγκριση με το παρελθόν», είπε.
Κύπρος-Ισραήλ
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ, την πρώτη στα τελευταία 11 χρόνια, η οποία επιβεβαίωσε τον εντατικό ρυθμό της ανταλλαγής επισκέψεων, συμφωνιών και μνημονίων που υπογράφτηκαν πρόσφατα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία προσδιορίζει τα θαλάσσια σύνορα σε μία ευαίσθητη περιοχή, η οποία είναι στρατηγικά ζωτική και πιθανόν πλούσια σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους, μία πράξη η οποία ξεπερνά συμβολισμούς και συμβατικές υποχρεώσεις.

Όπως είπε, από οικονομικής απόψεως, «η συμφωνία παρέχει ασφαλές νομικό πλαίσιο, εντός του οποίου το Ισραήλ και η Κύπρος μπορούν από κοινού να προωθήσουν κοινά οικονομικά συμφέροντα και να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους στους κρίσιμους τομείς των επενδύσεων και της ενέργειας».

Η συμφωνία αυτή ανοίγει, επίσης, το δρόμο για ένα ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας σε ναυτιλιακά ζητήματα, μέσω της υπογραφής περισσότερο επικεντρωμένων διμερών συμφωνιών για θαλάσσια συνεργασία.

Νέοι δεσμοί στρατηγικής συνεργασίας
«Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της Μέσης Γραμμής Αποθεμάτων Υδρογοναθράκων (Cross Median Line Hydrocarbon Reservoirs)», είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αιμιλίου, αποκαλύπτοντας ότι η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα πραγματοποιηθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως από γεωστρατηγικής απόψεως, η εφαρμογή της συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ δημιουργεί νέους δεσμούς στρατηγικής συνεργασίας, καθώς δεν αφορούν μόνο τα όρια μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ με την Ε.Ε.

Κοινό δίκτυο συμφερόντων
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Αιμιλίου είπε ότι Ισραήλ και Κύπρος μοιράζονται ένα κοινό δίκτυο αξιών και συμφερόντων.
«Το Ισραήλ έχει έντονο συμφέρον να έχει έναν ισχυρό συνήγορο στην Ε.Ε., ο οποίος θα υποστηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μαζί της. Η Κύπρος, από τη μεριά της, στηρίζεται στην υποστήριξη του Ισραήλ στον αγώνα της για τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος κατά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με τις σχετικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της Χάρτας του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Σ.Α.», πρόσθεσε.
 http://www.sigmalive.com/

2 σχόλια:

  1. Τωρα τουτο δω τι ειναι;
    Mαλλον θα μας βαλλουν τυρακι στην φακα να τσιμπησει η τουρκια
    ή δεν τους κανει την χαρη η τουρκια να την μπεσει στο ιραν και προσπαθουν να την σπρωξουν με την βια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυράκι είσαι όταν θέλεις να είσαι τυράκι. Όλοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Κι εμείς το ίδιο. Να κάνουμε τη... δουλειά τους! Όποιου να 'ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.