28/5/11

Σεξ, βίντεο και πολιτική στην Τουρκία

Γράφει η *Ariane Bonzon στο Slate.fr

Γυαλιά εξοπλισμένα με κάμερα

«Ήπια» βίντεο, αλλά με ριζικές συνέπειες: σε ένα μήνα, δέκα ηγετικά στελέχη  του  ακραίου εθνικιστικού κόμματος των Γκρίζων  Λύκων(MHP), παραιτήθηκαν μετά από τις εικόνες των εξωσυζυγικών κατορθωμάτων τους που προβλήθηκαν στο Διαδίκτυο. Μια «ειδεχθή και επικίνδυνη συνωμοσία» κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό που ελπίζει σε μεγάλη νίκη για το κόμμα του στις 12 Ιουνίου.
Η τουρκική κοινωνία δεν παίζει με το σεβασμό που οφείλεται στη σύζυγο, ή με τις οικογενειακές αξίες. Η αποκάλυψη της απιστίας ενός Τούρκου πολιτικού συνεπάγεται την σχεδόν αυτόματη παραίτησή του. 

Ενώ οι βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου πλησιάζουν, διάφορα ενοχοποιητικά βίντεο στοχεύουν, τις τελευταίες εβδομάδες, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), κόμμα «φασιστικό» στα μάτια της τουρκικής αριστεράς.

«Κλεμμένες» εικόνες δείχνουν δύο ηγέτες του MHP (Οι Γκρίζοι Λύκοι), μαζί με τις ερωμένες τους να εκφράζουν κάποια σοκαριστικά λόγια για τους συντηρητικούς και θρήσκους εκλογείς τους. 
Έπειτα ήρθε η σειρά δύο άλλων στελεχών του κόμματος.  
Τα τέσσερα στελέχη έχουν παραιτηθεί . 
Και στις 21 Μαΐου άλλα έξι στελέχη με τη σειρά τους αποχώρησαν από το κόμμα λόγω του φόβου ότι θα δημοσιοποιούνταν οι εξωσυζυγικές σεξουαλικές δραστηριότητές τους. 
Ακόμη και ο αριθμός 1 του ΜΗΡ, ο Ντεβέτ Μπαχτσελί, βρίσκεται σε καταιγίδα. 
Εάν δεν εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος, η εκβιαστική ομάδα που βαφτίστηκε «Άλλος Ιδεαλισμός» απειλεί για μετάδοση βίντεο που τα προηγούμενα,  σε σύγκριση,  θα ήταν ταινίες μέλι-γάλα.

Η απειλή ενός ακόμη μεγαλύτερου σκανδάλου
Δεν γνωρίζουμε πράγματι να κάνει παρέα με γυναίκες ο Ντεβέτ Μπαχτσελί -εκτός από τη μητέρα του- και τα κουτσομπολιά πάνε σύννεφο σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται ως «ασθένεια», όπως την όρισε μια Τουρκάλα υπουργός το περασμένο έτος.

Το ΜΗΡ έσπευσε να κατηγορήσει το κυβερνών κόμμα Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ-ισλαμικό-συντηρητικό), ότι βρίσκεται πίσω από τα «βίντεο του σκανδάλου».
Ορισμένες εικόνες γυρίστηκαν πριν από δύο χρόνια, άλλες πριν από οκτώ χρόνια και βγήκαν στη διασημότητα στο φόρτε της εκλογικής εκστρατείας, ενώ ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στην εξουσία εδώ και εννέα χρόνια, επιδιώκει μια σαρωτική νίκη στις εκλογές του Ιουνίου 2011.    

Ο στόχος για το ΑΚΡ: να κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών, προκειμένου να γράψει το νέο σύνταγμα και να καθιερώσει ένα προεδρικό σύστημα, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμμαχία με άλλο κόμμα και χωρίς την υποβολή του Συντάγματος σε δημοψήφισμα. 
Γι 'αυτούς τους λόγους, το ΑΚΡ επιδιώκει να αποτρέψει το ΜΗΡ να διασχίσει το 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, που θα απαγόρευε την εκπροσώπηση των υπερεθνικιστικών Τούρκων στο Κοινοβούλιο.

« Αν, όπως και το 2002, το MHP δεν περάσει το φράγμα του10% , οι ψήφοι του θα ανακατανεμηθούν σε τοπικό επίπεδο κατά τρόπο ευνοϊκό για τα μεγάλα κόμματα. Συνεπώς, είναι κατανοητό γιατί το ΑΚΡ έχει ανεβάσει τον ισλαμοεθνικιστικό τόνο της προεκλογικής εκστρατείας του: για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους από το ΜΗΡ.  Αλλά το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από ένα οφσάιντ του MHP γιατί «ψαρεύουν» στα ίδια νερά, στις μεγάλες πόλεις του κέντρου και τις μεσογειακής ακτής», εξηγεί η πολιτικός επιστήμονα Ελίζα Μασικάρωτ , ερευνήτρια στο γαλλικό Ινστιτούτο των Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη.  

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε αυτό το «εκβιασμό μέσω κασέτας» ως «απεχθή και επικίνδυνη συνωμοσία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που βίντεο παρεμβαίνουν στην τουρκική πολιτική ζωή. Πριν από ένα χρόνο, ο αήττητος Ντενίζ Μπαϊκάλ, 72 χρονών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης μετά από την προβολή στο διαδίκτυο μιας υποτιθέμενης «5 με 7». Φωτογραφισμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, με σώβρακο και φανέλα, ο υπαριθμός 1 του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), καθόταν στην άκρη ενός ανοικτού κρεβατιού, και ξαναέβαζε τις κάλτσες του, ενώ η γραμματέας του, που έγινε βουλευτής από τότε, πηγαινοερχόταν με στρίνγκ και σουτιέν.

Μια μορφή της πολυγαμίας αποδεκτή;
Μέσα σε λίγες ώρες, η προβολή αυτή οδήγησε σε αυτό που κάποια κομματικά στελέχη ζητούσαν ανεπιτυχώς εδώ και μήνες: την παραίτηση του «Ισόβιου Αρχηγού» του HPC (10 συνεχόμενες θητείες) και την αντικατάστασή του στη κεφαλή του κόμματος .

Όσον αφορά τα «σεξ, βίντεο και πολιτική», η Τουρκία δεν στερείται ούτε της Ευρώπης ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Οι δημόσιες και πολιτικές αντιδράσεις, αντιθέτως, έχουν κάποια συγκεκριμένα πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Πρώτα, στην εφημερίδα Zaman, κοντά στην κυβέρνηση: Ο καθηγητής Οζέρ Σενσαρ υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το Κοράνι, οι άνθρωποι που καταγράφουν αυτές τις προσωπικές και μυστικές σχέσεις διαπράττουν μια πράξη ακόμη πιο επαίσχυντη από εκείνη που διαπράττεται από τους πρωταγωνιστές του βίντεο.
Υπάρχει επίσης η παράξενη νοοτροπία του Τούρκου Πρωθυπουργού σε ό, τι εμπίπτει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και σε ό, τι δεν εμπίπτει. 
Η συγγραφέας Ayse Önal αναφέρει σχετικές δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας:
«Όταν ένα άτομο είναι στο κρεβάτι με τη σύζυγό του, αυτό εμπίπτει στη προσωπική ζωή του (...), αλλά όταν ο ίδιος αυτός ο άνθρωπος είναι στο κρεβάτι με μια άλλη γυναίκα από τη σύζυγό του, τότε δεν υπάρχει πλέον θέμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής» . 

Είναι μια περίεργη ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που κυρώθηκε από τη Τουρκία το 1954. Στο άρθρο 8, η Σύμβαση υπενθυμίζει πράγματι το «δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του καθενός, στο  σπίτι του και στην αλληλογραφία  του» . Μια μοιχαλίδα σχέση είναι θέμα της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, αλλά προφανώς όχι σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν.  

Πιο έκπληκτο ακόμη: οι εν λόγω βουλευτές του ΜΗΡ ξεκίνησαν με μια ιδιαίτερα περίεργη άμυνα, κρυμμένοι πίσω από τις συζύγους τους. Αυτές, είπαν, γνωρίζουν και αποδέχονται ότι έχουμε αυτές τις εξωγαμίες σχέσεις. 

Στην Τουρκία, παρόλο ο Αστικός Κώδικας δεν επιτρέπει σε ένα άνδρα να πάρει πολλαπλές συζύγους, ο θρησκευτικός νόμος, αντίθετα, δεν αποκλείει πολλαπλές σχέσεις ενώπιο  του ιμάμη. Και οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι στις αγροτικές περιοχές, ιδίως, ορισμένα στελέχη του ΑΚΡ, το ισλαμικό-συντηρητικό κόμμα στην κυβέρνηση, είναι πολυγαμικοί, δηλαδή είναι παντρεμένοι πολιτικά με μια πρώτη γυναίκα και παντρεύτηκαν μια ή δύο άλλες θρησκευτικά. 
Γιατί  τότε ό, τι είναι δυνατόν για τα στελέχη του ΑΚΡ, χωρίς αντίρρηση  της «νόμιμης» συζύγου θα ήταν καταδικαστέο για μας; υποστηρίζουν τα στελέχη του υπερεθνικιστικού MHP.
Η πολυγαμία θα ήταν ένα θέμα περισσότερο ταμπού από αυτό ακόμη των σχέσεων που προκύπτουν από το σεξ, το Διαδύτυο και την πολιτική σήμερα στην Τουρκία;
Ariane Bonzon
*Δημοσιογράφος ειδική στην εξωτερική πολιτική. Στάθμευσε στη Κωνσταντινούπολη, την Ιερουσαλήμ και το Γιοχάνεσμπουργκ. Σήμερα ζει και εργάζεται μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Το τελευταίο βιβλίο της: «Διάλογος για το αρμενικό ταμπού», 2009.
Slate.fr                           26.05.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.