29/5/11

Προτιμάμε ελληνικά προϊόντα. Ας ξεκινήσουμε έτσι τη λύση του "Ελληνικού Προβλήματος"!

Γιορτάζουν τον ελληνικό… «διατροφικό πολιτισμό»
Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και η «ΕΣΤΙΑ» μας καλούν να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα


Σε μια εποχή όπου καταναλώνουμε λεμόνια... Αργεντινής και γκούντα αντί για φέτα, το κίνημα πολιτών "Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε" και η μη κερδοσκοπική εταιρία "Εστία - Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας" μας καλούν να γιορτάσουμε τον ελληνικό "διατροφικό πολιτισμό".
«Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά».
Η υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων αποτελεί… εθνικό χρέος για όλους μας, σύμφωνα με τους διοργανωτές της πρωτότυπης «Γιορτής του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού», η οποία θα γίνει το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη, 30 και 31 Μαΐου, στο Σύνταγμα. Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας» καλούν τους πολίτες να γνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα, να αγαπήσουν τις ντόπιες γεύσεις και να αποκηρύξουν την (εδραιωμένη) άποψη ότι «το ξενόφερτο είναι και καλύτερο».
«Μέσα από τη “φούσκα” της τελευταίας δεκαετίας οδηγηθήκαμε σε αλλαγή των προτύπων διατροφής μας, επιλέγοντας όλο και περισσότερα ξένα προϊόντα σε καθημερινή βάση. Απορρίψαμε τα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας που εγκωμιάζονται διεθνώς για την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία, και στραφήκαμε σε προϊόντα του εξωτερικού. Σήμερα έχουμε καταλήξει να καταγράφουμε αρνητικό ισοζύγιο 6,5 δις ευρώ κάθε χρόνο, να καταναλώνουμε λεμόνια… Αργεντινής, να τρώμε βούτυρο αντί για ελαιόλαδο και να επιλέγουμε ευρωπαϊκά τυριά αντί για φέτα. Αυτή η νοοτροπία ήρθε η ώρα να αλλάξει», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας, «ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας».

Μία έκθεση γαστρονομικής απόλαυσης
Αναγνωρίζοντας ότι η (γευστική) εμπειρία είναι η καλύτερη μέθοδος πειθούς, οι δύο οργανώσεις αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα «φεστιβάλ» ελληνικών γεύσεων, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να απολαύσει δωρεάν τα εδέσματα που έχουν κάνει διάσημη την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, το διήμερο 30 και 31 Μαΐου η πλατεία Συντάγματος θα μετατραπεί σε μία… έκθεση-εστιατόριο.
Άλλωστε ο διατροφικός πολιτισμός των Ελλήνων αποτελεί εξίσου σημαντικό τμήμα της ιστορίας και της παράδοσής τους, το οποίο αξίζει να προβάλλεται και να «διδάσκεται». Εξ ου και η διοργάνωση μαθημάτων γευσιγνωσίας ελαιολάδου και εκτέλεσης ελληνικών συνταγών, που θα παραδίδονται δωρεάν στην πλατεία. Ταυτόχρονα, εκατό σεφ της ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων θα παρασκευάσουν μία τεράστια ελληνική σαλάτα, η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της έκθεσης.

Οι Έλληνες καταναλωτές δεν βλέπουν τον φαύλο κύκλο
Όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Μπέης, πρόεδρος του κινήματος πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», οι Έλληνες καταναλωτές συχνά επιλέγουν απλώς το εισαγόμενο προϊόν επειδή είναι φθηνότερο, χωρίς να αντιλαμβάνονται το φαύλο κύκλο στον οποίο περιέρχεται η οικονομία μας. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο δεν αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, βοηθούν στην περαιτέρω εξασθένηση της ελληνικής οικονομίας. Οι καταναλωτές έχουμε δύναμη, μπορούμε να μετάσχουμε ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθούν οι Αγρότες μας, οι Παραγωγοί, ο εσωτερικός Τουρισμός», σχολιάζει.
Σε ό,τι αφορά την επικράτηση των ξένων προϊόντων στην ελληνική αγορά, ο κ. Μπέης πιστεύει ότι «οι ξένες πολυεθνικές εταιρίες έχουν μεγαλύτερη δύναμη προώθησης των προϊόντων τους και γι’ αυτό καταλήγουν να ελέγχουν όλο και περισσότερο το καταναλωτικό κοινό. Αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες για το ρουχισμό και τα παπούτσια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε και στη διατροφή, πράγμα παράλογο τη στιγμή που σε αυτόν τον τομέα δεν υπήρχε “΄κενό” στην ελληνική αγορά. Αντιθέτως, τα ξένα προϊόντα καταλήγουν να εξοβελίζουν τα ελληνικά», καταλήγει.

Info
Πού;
Πλατεία Συντάγματος
Πότε;
Δευτέρα, 30 Μαΐου
Τρίτη, 31 Μαΐου
9 π.μ. – 8 μ.μ.
Πόσο κάνει;
Η είσοδος είναι ελεύθερη
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. Δεν αρκει μονο να αγοραζουμε προιοντα παρασκευασμενα ή συσκευασμενα απο Ελληνικες βιομηχανιες...
    Πρεπει να καταναλωνουμε και προιοντα με συστατικα Ελληνικης προελευσης...
    Δηλαδη τα γιαουρτια της Φαγε δεν κατασκευαζονται με Ελληνικο γαλα...
    Ενω της Μεβγαλ περιεχει Ελληνικης προελευσης γαλα...
    Επισης ειναι πολυ σημαντικο περαν απο καθε ταση ρατσισμου κλπ. να τονιζεται η σημασια οχι μονον των Ελληνικων προιοντων αλλα και των Ελληνικων εργατικων χεριων...
    Μαθαμε αλλα το ξεχασαμε οτι η εργασια δεν ειναι ντροπη(και προφανως εννουσαμε την οποιαδηποτε εργασια που δεν εμπεριεχει βεβαια δολο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα είναι ότι παράγουμε ελάχιστα και αυτά είναι πανάκριβα.

    Για να γίνουν τα προιόντα μας ανταγωνιστικά, χρειαζόμαστε δραστική αύξηση παραγωγής και αυτοαπασχολούμενων, δραστική μείωση γραφειοκρατίας και φορολογίας για πολίτες και αυτοαπασχολούμενους, δραστική αύξηση εργατικού δυναμικού με εισαγωγή μεταναστών που θα παίρνουν άδεια εργασίας(κι όχι υπηκοότητα/δικαίωμα ψήφου), φθηνή ενέργεια(κι όχι την "πράσινη ενέργεια που κοστίζει 12 φορές περισσότερο από τον εγχώριο λιγνίτη), και κρατικοποιήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορει να φανει χαζο...
    Αλλα μπρος στην ιδεα της ελευθεριας το κοστος ειναι ασημαντο...
    Τα ξενα χερια ειναι μαχαιρια...
    Η εξυπναδα ειναι πολυτιμοτερη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.