29/5/11

Αυστηρό μήνυμα Χριστόφια στην Τουρκία

«Αν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της και δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αποσύροντας τα στρατεύματά της από το νησί, ποτέ δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ», διεμήνυσε από το Σίδνεϊ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Οπως είπε, ο εποικισμός που συνεχίζεται στο νησί είναι καταστροφικός πρώτα από όλα για τους Τουρκοκύπριους. «Υπάρχει δραστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου και πρέπει να καταδικάσουμε την παρουσία τόσων δεκάδων χιλιάδων Τούρκων της Τουρκίας οι οποίοι κρατούν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που εκτοπίστηκαν. Είναι παράνομο, είναι έγκλημα και σας ευχαριστώ που παίρνετε τόσο ξεκάθαρη θέση για αυτές τις παράνομες ενέργειες από τις τουρκικές Αρχές», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα «οι εκλογές στην Τουρκία να δώσουν την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν -εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα βγει νικητής- να αλλάξει τη στάση του και επιτέλους να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σεβαστεί τους Κύπριους».
Δυστυχώς πρόσφατα επειδή ο Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν έντονα και μαζικά ενάντια στον εποικισμό και των καταπιεστικών οικονομικών μέτρων από την Τουρκία σε αυτούς, ο κ. Ερντογάν επέδειξε κυνισμό και αλαζονεία και τους συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο προσβλητικό. Τότε οι Τουρκοκύπριοι αντέδρασαν πιο έντονα κατά αυτής της πολιτικής της Τουρκίας. Η Τουρκία θέλει να γίνει πιο πολιτισμένο κράτος, να εκδημοκρατιστεί και να μπορέσουν να ενταχθεί στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.
Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης σημείωσε ακόμη ότι για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει ριζικά την πολιτική της και «όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις με τους γείτονες τους και ένας από τους γείτονες τους είναι η Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν αποκλείουν και νομίζουν ότι αυτό θα τύχει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα».
«Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι ανοικτή επιταγή», ξεκαθάρισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.