30/5/11

Το Μοναστήρι (ξανα)μαθαίνει ελληνικά ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ

Τηλέμαχος Κόκκος
 Μετά από πολλά χρόνια καταπίεσης, η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός επιστρέφουν στο Μοναστήρι (Μπίτολα) της ΠΓΔΜ.Οι Έλληνες της περιοχής, που για πολλά χρόνια έκρυβαν την καταγωγή τους, έχουν τώρα την ευκαιρία να μάθουν ελληνικά, χάρη στα φροντιστήρια που λειτουργούν στην πόλη και την εδώ και δέκα χρόνια εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Περικλής».


Στα φροντιστήρια αυτά εργάζονται πλέον οι δάσκαλοι που γνώριζαν ελληνικά, αλλά τα μιλούσαν μόνο κρυφά στα σπίτια τους και πάντα με τον φόβο της αστυνομίας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχθηκαν «επισκέψεις» από κρατικά όργανα έτσι για ένα . . . καφεδάκι ! Φυσικά ποτέ δεν ενοχλήθηκαν αντίστοιχα φροντιστήρια ρουμανικής η τουρκικής ή οποιασδήποτε άλλης γλώσσας.

Ένα από τα πιο δυναμικά και αξιόλογα κέντρα της εκμάθησης των Ελληνικών είναι και αυτό του Θανάση Στεργίου στο Μοναστήρι που λειτουργεί με πολλούς μαθητές, χωρίς καμιά βοήθεια από την πατρίδα .

Με φιλανθρωπίες κάποιων περιστασιακών επισκεπτών στο Μοναστήρι (ο Κώστας Μπούγιας της ΕΡΤ, προϊστάμενος περιφερειακών ραδιοσταθμών είναι ένας από αυτούς), στέκεται ακόμα όρθιος, αλλά ως πότε;

Τουλάχιστον κάποιοι αρμόδιοι ...ξύπνησαν από τον λήθαργο και εδώ και μερικά χρόνια πηγαίνουν τους μαθητές εκδρομές στην πατρίδα και σε άλλες περιοχές όπου έχει ανθίσει ο ελληνικός πολιτισμός.

Βοήθεια προσφέρει και ο σύλλογος «Φίλοι του Μοριά», με εκπαιδευτικό υλικό.

4 σχόλια:

  1. Ὅλοι κάνουν ὅτι γουστάρουν ἐκτὸς ἡμῶν. Σὲ τὶ διαπραγματεύσεις θὰ πᾶμε γιὰ τὴν ὀνομασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακολουθούμε λάθος πολιτική στο Σκοπιανό.

    Το Σκοπιανό δεν είναι πρόβλημα, αλλά πλεονέκτημα για εμάς.

    Οι Σκοπιανοί είναι Σλαβόφωνοι Ρωμιοί, που δεν αισθάνονται Σλάβοι αλλά απόγονοι Ελλήνων.

    Το "πρόβλημα" ξεκίνησε πριν 100 χρόνια, την εποχή των "εθνογεννέσεων" στα Βαλκάνια. Οι άνθρωποι αυτοί επειδή ήταν Σλαβόφωνοι φοβόντουσαν να δηλώσουν Έλληνες(ύστερα από ότι είχε γίνει με τους Σλάβους θα τους
    απορρίπταμε), όμως δεν θέλαν σε καμία περίπτωση να δηλώσουν Σλάβοι-Σέρβοι-Βούλγαροι κτλ, γι'αυτό δηλώναν "Όρτοντοξ Ματσεντόνσκι"(Που φυσικά μετά λόγω Αθείας του κομμουνισμού έμεινε σκέτο "Ματσεντόνσκι").

    Ένα άλλο παράδειγμα Σλαβόφωνων που δεν αισθάνονται Σλάβοι, είναι οι Πομάκοι. Οι Πομάκοι, που είναι εκσλαβισμένοι και εξισλαμισμένοι Θράκες, μιλούν ίδια γλώσσα με τους Βούλγαρους, όμως δεν αισθάνονται ούτε Σλάβοι ούτε Τούρκοι.

    Η Ελλάδα δεν πρέπει να χαρίσει τα Σκόπια και τους Σκοπιανούς στους Σλάβους, ούτε στον Αλβανικό και Βουλγαρικό εθνικισμό.

    Η Ελλάδα πρέπει να επανελληνοποιήσει τους Σκοπιανούς, χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο κάτοικο των Σκοπίων θέλει να ξαναγίνει Έλληνας. Έτσι, σε 10 χρόνια τα Σκόπια θα γίνουν τμήμα της Ελλάδας.

    Επίσης οι Βλαχόφωνοι των Σκοπίων και όλων των Βαλκανίων είναι Λατινόφωνοι Ρωμιοί, που επίσης πρέπει να επανελληνοποιήσουμε. Και οι αλβανοί των Σκοπίων και όλων των Βαλκανίων είναι εξισλαμισμένοι Αρβανιτόφωνοι Ρωμιοί, που τώρα ξαναγίνονται Ορθόδοξοι και Έλληνες, και επίσης πρέπει να επανελληνοποιήσουμε. Ομοίως και οι Τσιγγάνοι-ΡΟΜ(=Ρωμιοί).

    Τα Σκόπια ανήκουν στον Ελληνισμό.

    ΥΓ.Δεν υπάρχει "Ρουμανική" γλώσσα. Τα "Ρουμάνικα" είναι τα βλάχικα, και είναι διάλεκτος της Ελληνικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομιζω οτι ομιλει σωστα ο Εαστ σαυτην την περιπτωση...
    Μονο που τους Ελληνες των Σκοπιων τους ειχαμε "γραμμενους" κατα τα φαινομενα παντα, τα τελευταια 20 χρονια...
    Τωρα δηλαδη τι κανουνε;
    Toυς στοχοποιουνε;
    Toυς βγαζουνε στον ντορβα χωρις να τους προσφερουνε προστασια;
    Αλλα ξεχασα εμεις τρωμε πατατακια...
    Κιαφηνουμε αλλους να σκεφτονται και να δρουν για εμας...
    Στο τελος δε θα τους κρινουμε αν τακαναν καλα ή οχι...
    Αυτο κιαν λεγεται καπηλευση της ενδοξης μας Ιστοριας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βεβαια αν το μεγενθυνουμε το θεμα της Ελληνικης καταγωγης θα καταληξουμε στο ΓΗ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ οποτε θα ερθουμε σε συγκρουση με τους Ιουδαιους, τους "Τουρανους" ,τους Αγγλοσαξωνες κ.ο.κ.
    Και πως αλλοιως μπορει να γινει;
    Aφου ο Κοσμος παντα θαχε την αναγκη συγκρουσεων,πολεμων και σπαραγμων και αρα θα οδηγουμαστε σε αναγκαστικη περιχαρακωση ,εστω κιαν ολοι ειμασταν που κατα βαθος ειμαστε αδερφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.