30/5/11

Σενάριο - πρόκληση από Financial Times

Εξωφρενικό σενάριο που προβλέπει ενεργά εποπτικό ρόλο του διεθνούς παράγοντα στους ελληνικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς αλλά και στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, δημοσίευσαν οι Financial Times.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διεθνή συμμετοχή στην είσπραξη φόρων και ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η συμφωνία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει διεθνή συμμετοχή στην είσπραξη φόρων και ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σε αντάλλαγμα για το νέο δανειακό πακέτο για τη χώρα μας.

Επικαλούμενοι πρόσωπο που συμμετέχει στις συζητήσεις, οι Financial Times αναφέρουν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει κίνητρα προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων προκειμένου να επιμηκύνουν εθελοντικά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής από την Αθήνα, καθώς και έναν ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας.
Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις ευελπιστούν ότι τα μισά από τα 60 - 70 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι του τέλος του 2013 μπορούν να εξοικονομηθούν χωρίς περαιτέρω δάνεια. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πώλησης κρατικής περιουσίας και την αλλαγή στους όρους αποπληρωμής για τους ιδιώτες επενδυτές.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, βάσει του πλάνου αυτού, οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χρειαστεί στην συνέχεια να δανείσουν ακόμη 30 - 35 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον από τα αρχικά 11 δισ., ως μέρος του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι κάθε σημείο, σχεδόν, του νέου πακέτου μέτρων αντιμετωπίζει την αντίδραση από μία τουλάχιστον ευρωπαϊκή κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν οι FΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί credit event - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.