28/5/11

Washington Post: Ιρανοί βοηθούν το συριακό καθεστώς

Ιρανοί σύμβουλοι βοηθούν το συριακό καθεστώς να καταστείλει τις διαδηλώσεις, υποστηρίζει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.
Το Ιράν στέλνει στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους στη Συρία για να βοηθήσουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που απειλούν το σημαντικότερο σύμμαχο της Τεχεράνης στην περιοχή, υποστηρίζει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ιράν παρέχει στη Δαμασκό όχι μόνο όπλα και εξοπλισμό αλλά επίσης και εξελιγμένα μέσα παρακολούθησης που επιτρέπουν στο καθεστώς να εντοπίζει όσους χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter. Η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με ιρανική βοήθεια επέτρεψε κατά τα φαινόμενα να συλληφθούν εκατοντάδες μέλη της αντιπολίτευσης στα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες.
Ένας διπλωμάτης και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι Ιρανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στάλθηκαν στη Δαμασκό για να διδάξουν στους Σύρους τις τεχνικές που χρησιμοποίησε η ιρανική κυβέρνηση για να καταστείλει το αντιπολιτευόμενο κίνημα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009. Αξιωματικοί της δύναμης Αλ-Κοντς - της επίλεκτης μονάδας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης -- φέρονται να διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία από τα μέσα Απριλίου.
Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις 15 Μαρτίου έχουν σκοτωθεί στη Συρία περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ενώ άλλες 10.000 έχουν συλληφθεί.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.