29/6/11

Φάουλ Κομισιόν για «Βόρεια Κύπρο» Πολιτικός διαχωρισμός αντί γεωγραφικού προσδιορισμού σε ανακοίνωση της Ε.Ε.

ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟπεριεχόμενο προσέλαβε επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, διά της οποίας γινόταν αναφορά στη «Βόρεια Κύπρο», κάτι που εκ των πραγμάτων παρέπεμπε σε έναν επικίνδυνο πολιτικό διαχωρισμό, αντί του συνήθους γεωγραφικού προσδιορισμού περί «βορείου τμήματος» της Κύπρου.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν αφορούσε στην έγκριση κονδυλίων ύψους 26,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η αναφορά σε «Βόρεια Κύπρο» προκάλεσε την αντίδραση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία προέβη σε παραστάσεις για απόσυρση της εν λόγω αναφοράς και για τροποποίηση του κειμένου, κάτι που έπραξε άμεσα η Κομισιόν, αποδίδοντας την ορολογία που χρησιμοποιήθηκε, σε «λάθος». Πηγή της Κομισιόν ανέφερε στον «Φ» ότι όντως επρόκειτο περί «λάθους», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική σκοπιμότητα για αναβάθμιση του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση που περιελάμβανε και δήλωση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις, ειδικά λίγες μέρες πριν τη σημαντική τριμερή συνάντηση της Γενεύης, αφού τιτλοφορήθηκε «Βόρεια Κύπρος: νέα κονδύλια της Ε.Ε. υπέρ μιας μελλοντικής διευθέτησης». Ανάλογο τίτλο έφεραν τόσο η αγγλική μετάφραση «Νorthern Cyprus», όσο και η γερμανική μετάφραση «Νordzypern». Ωστόσο, στη γαλλική γλώσσα, ο τίτλος ήταν διαφορετικός, «partie nord de Chypre» (βόρειο τμήμα της Κύπρου), γεγονός που ενισχύει τα ερωτηματικά…

Μετά τις παραστάσεις που έγιναν, εκδόθηκε νέα διορθωμένη ανακοίνωση που αντικαθιστά το αρχικό προβληματικό κείμενο, αναφέροντας ότι «η Ε.Ε. συνεχίζει να βοηθά την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προετοιμαστεί για την επανένωση της Κύπρου». Επί της ουσίας, τα 26,5 εκατ. ευρώ θα παραχωρηθούν σύμφωνα με την Κομισιόν «για την προώθηση της συμφιλίωσης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης». «Αποδέκτες των κονδυλίων, θα είναι, μεταξύ άλλων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σχολεία, αγρότες, χωριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι «τα κονδύλια αυτά, ύψους 26,5 εκατ. ευρώ, καταδεικνύουν τη διαρκή δέσμευση της ΕΕ έναντι της τ/κ κοινότητας και υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού». Ο Τσέχος Επίτροπος Διεύρυνσης πρόσθεσε ότι «κίνητρο για τις δραστηριότητες που εφαρμόζει η Κομισιόν με αυτή τη νέα χρηματοδότηση είναι η επανένωση, γεγονός που υπογραμμίζει τις προσδοκίες της ΕΕ για μια επιτυχή έκβαση των συνομιλιών».

Η Κομισιόν διευκρίνισε ακόμη ότι η συνολική χρηματοδότηση της τ/κ κοινότητας θα ανέλθει σε 28 εκατ. ευρώ το 2011, δεδομένου ότι νωρίτερα εφέτος είχε εγκριθεί και κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών της Ε.Ε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 28/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.