27/6/11

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

 LExpress με AFP
 Χάγη, 27/06/2011. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ανακοίνωσε σε δημόσια ακρόαση στη Χάγη ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη από τις 15 Φεβρουαρίου . 
Ο ανώτατος οδηγός και ο γιος του διώκονται επίσημα. 
Οι δικαστές εξέδωσαν επίσης εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του γιου του Μουαμάρ Καντάφι, του Σεΐφ αλ-Ισλάμ , και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης Αμπντάλα αλ-Σανούσι. 

Ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο είχε ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των τριών ανδρών από τους δικαστές στις 16 Μαΐου.
«Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν δείχνουν ότι ο Καντάφι διέταξε προσωπικά επιθέσεις εναντίον άοπλων αμάχων Λίβυων», είχε επιβεβαιώσει τότε ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Χάγη. 

Η εξέγερση στη Λιβύη στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Οδήγησε επίσης στην φυγή στο εξωτερικό περίπου 650.000 Λίβυων και στην εσωτερική μετακίνηση  άλλων 243.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Το προηγούμενο του Μπασίρ
Ο Καντάφι είναι ο δεύτερος αρχηγός κράτους που είναι αντικείμενο ένταλματος σύλληψης από το ΔΠΔ ενώ βρίσκεται σε ενεργή θέση Προέδρου. Ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ, ήταν ο πρώτος. Καταζητούμενος για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ , ο Μπασίρ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, και το αψήφησε τακτικά ταξιδεύοντας ανενόχλητος εκτός των συνόρων του Σουδάν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.