28/6/11

Το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στα Ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα

Δύο από τα μεγαλύτερα ζητήματα στα Βαλκάνια -- οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και οι στάσιμες μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (B-Ε) -- ήταν το επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.


Στο Βελιγράδι, δήλωσε στο σερβικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί τα νέα μέλη που έχουν εκκρεμή ή μη-εναρμονισμένα σύνορα με γείτονες χώρες.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι το ζήτημα της αναγνώρισης των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της ημερήσιας διάταξης, αλλά μειώνει τη σημασία του στο εσωτερικό της χώρας εν μέσω φόβων απώλειας ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σύντομα, αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς στους S ETimes.

Μετά από συνάντηση στις 15 Ιουνίου μεταξύ του Γκόρντον και του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, το Βελιγράδι εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι συνομιλίες υπογράμμισαν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αποκατασταθεί και ότι ο Γιέρεμιτς ενημέρωσε τον Γκόρντον για το αίτημα της Σερβίας για εφαρμογή διεθνών ερευνών για το έγκλημα βάσει των ισχυρισμών του Ντικ Μάρτι για διακίνηση οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Γιέρεμιτς έχει πει ότι η Σερβία δεν μπορεί να δεχτεί μια μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας από τμήμα του εδάφους της, επειδή "εάν αγνοήσουμε τους Αλβανούς αυτονομιστές, η μονομερής δήλωση ανεξαρτησίας στις 17 Φεβρουαρίου 2008 δεν θα είναι και η τελευταία που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε".

Στην Πρίστινα, ο Γκόρντον επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου και το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι δύο χώρες συζητούν τις διαφορές τους.

"Το όραμά μας για αυτήν την περιοχή είναι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να κινηθούν προς την ευρωπαϊκή ένταξη. Για να συμβεί αυτό, είναι σημαντικό αμφότερες οι χώρες να επιλύσουν τα πρακτικά ζητήματα που θα βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών, και γι'αυτό ακριβώς το λόγο διεξάγεται και αυτός ο διάλογος", δήλωσε ο Γκόρντον στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο Ατιφέτε Γιαχάγκα και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

O Γκόρντον, τόνισε επίσης ότι η ιδέα της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, που εκφράστηκε πρόσφατα από τον Σέρβο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ίβιτσα Ντάσιτς, δεν συμφέρει κανέναν και θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες σε όλη την περιοχή. Το περιέγραψε ως "συνταγή για την καταστροφή".

Η Σερβία πρέπει να λύσει το πρόβλημα των σχέσεων της με το Κοσσυφοπέδιο και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της δημοκρατίας, είπε ο Γκόρντον.

Αυτός και ο Θάτσι υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Κατανόησης που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης -- εν μέρει -- να βοηθήσει τα θεσμικά όργανα να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη και τη διοικητική αποκέντρωση. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν $9,7 εκατ. σε αυτό το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Σεράγεβο, ο Γκόρντον είπε ότι η Β-Ε έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τη δεκαετία του '90, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν πάει προς τη σωστή κατεύθυνση και η χώρα κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής."Είναι επικίνδυνο να αυξηθεί η εθνικιστική ρητορική… τα κυβερνητικά όργανα και η Συμφωνία του Ντέϊτον δεν συμβαδίζουν, και υπήρξαν προσπάθειες για καθυστέρηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σχετικά με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ", παρατήρησε.

Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να είναι πρόθυμοι για συμβιβασμό και προέτρεψε τις αρχές της Δημοκρατίας της Σέρπσκα (ΔΣ) να "αναθεωρήσουν τις πράξεις τους και τις προκλήσεις τους στο πλαίσιο του Ντέϊτον, οι οποίες προέρχονται από τη Συνέλευση της ΔΣ".

Στο Σεράγεβο, συμμετείχε σε διάσκεψη με τίτλο "Δυτικά Βαλκάνια: Πρόοδος, Στασιμότητα ή Οπισθοχώρηση" , η οποία διοργανώθηκε από το Βοσνιοαμερικανικό Ίδρυμα και το Κέντρο για τις Υπερατλαντικές Σχέσεις SAIS στο Πανεπιστήμιο John Hopkins στην Ουάσιγκτον.

"Τα Βαλκάνια αποτελούν σημαντικό μέρος της Ευρώπης, ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά και το μέλλον τους βρίσκεται στα ευρωατλαντικά όργανα. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν πάντα την "ανοιχτή πόρτα" για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε χώρες που θέλουν να περάσουν αυτή την πόρτα", είπε. Ο Γκόρντον συναντήθηκε επίσης με τον Ύπατο Αρμοστή για τη Β-Ε Βαλεντίν Ίνζκο στο Σεράγεβο.
SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.