29/6/11

Μαζικές ολονύκτιες διαδηλώσεις στη Συρία

 Διαδηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη χώρα με αίτημα την πτώση του καθεστώτος. Ξεπέρασαν τους 1.000 οι συλληφθέντες την περασμένη εβδομάδα. Οι Επιτροπές Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης καταδικάζουν τη σύνοδο των αντιπολιτευόμενων.
Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας διοργάνωσαν πολλές διαδηλώσεις τη νύχτα της Δευτέρας προς σήμερα Τρίτη στη Συρία με αίτημα την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο συνέχισε από την πλευρά του τις συλλήψεις αντικαθεστωτικών, ανακοίνωσε οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Νυχτερινές διαδηλώσεις έγιναν σχεδόν παντού με αίτημα την πτώση του καθεστώτος και για την καταδίκη της συνόδου των αντιπολιτευόμενων» που διοργανώθηκε χθες στη Δαμασκό, δήλωσε ο Ραμί Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.
«Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Χομς (κεντρική Συρία), 7.000 ως 10.000 διαδήλωσαν στη Χάμα (βόρεια Συρία), 5.000 ως 7.000 στην Ντέιρ Εζόρ (στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας) και περισσότεροι από 2.000 στην Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία)», διευκρίνισε.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις αντικαθεστωτικών στο Ρουκν Εντίν και το Μπαρζέ στη Δαμασκό, στην Ιντλέμπ, όπως και στο χωριό αλ Νάτζια, το οποίο συνορεύει με την Τουρκία.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Συρία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας για τη συμμετοχή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα ακτιβιστές.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται περισσότεροι από 400 φοιτητές που συνελήφθησαν ενώ βρισκόντουσαν στους κοιτώνες του πανεπιστημίου τους στην βόρεια πόλη Χαλέπι, σύμφωνα με τις τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC) της Συρίας, οργάνωση που καταγράφει στο Διαδίκτυο τα στοιχεία για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Δεκάδες ακόμη συνελήφθησαν στην περιοχή Ταλ Ριφάτ της πόλης αυτής.
«Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν επίσης καθώς βρισκόντουσαν στους κοιτώνες του πανεπιστημίου της Δαμασκού μετά τη συμμετοχή τους σε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία», προσθέτει η οργάνωση, η οποία σημειώνει ότι οι φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν επίσης. Τουλάχιστον 60 φέρεται επιπλέον ότι συνελήφθησαν στα προάστια της Δαμασκού.
Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επίσης περίπου εκατό ανθρώπους στη νότια πόλη Τζάσιμ και δεκάδες συνελήφθησαν σε άλλες πόλεις, καταλήγει η οργάνωση αυτή.
Παράλληλα οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας που ξεκίνησαν την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία καταδίκασαν σήμερα τη σύνοδο των αντιπολιτευόμενων που έγινε χθες στη Δαμασκό.
«Οι Επιτροπές Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης καταδικάζουν επί της αρχής οποιαδήποτε σύνοδο ή συνέδριο που γίνεται υπό το λάβαρο του καθεστώτος», αναφέρουν οι επιτροπές αυτές, που είναι επικεφαλής των ακτιβιστών στη Συρία σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Facebook.
Σύροι αντιπολιτευόμενοι πραγματοποίησαν χθες μια άνευ προηγουμένου σύνοδο στη Δαμασκό. Όταν τελείωσε εξέφρασαν «την υποστήριξή τους στη λαϊκή εξέγερση, που επιθυμεί τη μετάβαση στη δημοκρατία» και ζήτησαν ταυτοχρόνως να τερματιστούν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, σε μια αναφορά τους στην αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία.
Συνολικά 1.342 άμαχοι και 343 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του κινήματος αμφισβήτησης, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι επαναστάτες θα πρέπει να πάρουν δεκάδες μέτρα ασφαλείας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια σύνοδο, προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλακή, τα βασανιστήρια ή την εξόντωση», προστίθεται στην ανακοίνωση των Επιτροπών Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης.
«Είναι επομένως πολύ φυσικό να διερωτηθεί κανείς όσον αφορά τη νομιμότητα αυτής της συνόδου, που προσποιείται ότι ανήκει στους δρόμους της Συρίας, την ώρα που το συριακό καθεστώς της εξασφαλίζει προστασία και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και υπολογίζει σε αυτήν για να χτίσει την εικόνα του πολιτισμού και της νομιμότητας που του λείπει», καταλήγει η ανακοίνωση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.