11/7/11

Στους 12 ανέρχονται οι νεκροί

Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στη Λεμεσό
Χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος της Κύπρου - Πυροτεχνουργούς στέλνει η Ελλάδα
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 30 είναι οι τραυματίες από ισχυρή την έκρηξη που σημειώθηκε στις 5:40 το πρωί, κοντά στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι, 20 χιλ. ανατολικά της Λεμεσού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στη ναυτική βάση σε εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με πυρομαχικά και μεταφέρθηκε στον παρακείμενο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού.
Στη βάση δεν υπηρετούν Έλληνες φαντάροι. Το σημείο της καταστροφής επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος.
Μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με το Associated Press, είναι δύο κύπριοι ναύτες, δύο στρατιώτες και τέσσερις πυροσβέστες.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και περιέγραψαν ένα σύννεφο καπνού που κάλυψε τον ουρανό. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων, κάνουν λόγο για βομβαρδισμένο τοπίο.
Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Κύπρου, από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες που βρίσκονται σε παρακείμενα χωριά ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή χιλιόμετρα μακριά. 
Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά εντός της ναυτικής βάσης και καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάσβεσή της
Φωτογραφία από τις ζημιές που προκλήθηκαν στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειαςΦωτογραφία από τις ζημιές που προκλήθηκαν στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειαςΌπως έχει γίνει γνωστό στο σημείο βρίσκονταν στοιβαγμένα 130 εμπορευματοκιβώτια  με οπλισμό και πυρίτιδα. Το φορτίο είχε κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε φορτωθεί στο Ιράν με προορισμό την Συρία, κατά παραβίαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. 
Τα εμπορευματοκιβώτια ήταν στοιβαγμένα σε περιοχή μεταξύ της βάσης και του σημαντικότερου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Κύπρο, στο Βασιλικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τις τελευταίες μέρες μικρές εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια, ως αποτέλεσμα των ψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, όμως δεν δόθηκε η δέουσα σημασία. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων γύρω στις 4.30 το πρωί.
Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, ενώ ομάδα ναυτών έσπευσαν να σβήσουν την φωτιά. Όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη στις 5 και 50 το πρωί οι ναύτες ήταν κοντά στο σημείο και μερικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα.
«Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια, και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση» δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη ναυτική βάση όπου σημειώθηκε η έκρηξη.
Οι αρχές καλύπτουν με σεντόνια τις σορούς των θυμάτων της μεγάλης έκρηξηςΟι αρχές καλύπτουν με σεντόνια τις σορούς των θυμάτων της μεγάλης έκρηξηςΗ έκρηξη ήταν εκκωφαντική και αντικείμενα έχουν εκτοξευτεί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. "Η κατάσταση είναι τραγική, αυτό που συνέβη δεν περιγράφεται, το χωριό μας έχει διαλυθεί, ο κόσμος είναι πανικόβλητος", δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινοτάρχης του πλησιέστερου χωριού, Μαρί, Νίκος Άσπρος.
"Σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. "Δεν υπάρχει νοικοκυριό το οποίο δεν έχει υποστεί ζημιά, οι στέγες των σπιτιών έχουν καταρρεύσει, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, μόνο ένα τραυματία", είπε.  Ακόμη ο κοινοτάρχης είπε ότι την ώρα της έκρηξης ο ίδιος βρισκόταν στη φάρμα του, και πως το τρακτέρ του σηκώθηκε μισό μέτρο πάνω από τη γη.
Στο μεταξύ από την έκρηξη καταστράφηκε ο κύριος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Βασιλικό σε μια περίοδο αιχμής για την κατανάλωση. Οι οικονομικές συνέπειες εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς θα πληγεί η τουριστική βιομηχανία. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) απώλεσε το 50% της στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της έκρηξης. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού είναι εντελώς κατεστραμμένος σαν να έχει βομβαρδιστεί. Η ΑΗΚ έκανε έκκληση στους πολίτες να μη θέσουν σε λειτουργία κλιματιστικά, ενώ το θερμόμετρο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς στη Λευκωσία.
"Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ζημιών. Πρόκειται για βιβλική καταστροφή", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της κυπριακής Αρχής Ηλεκτρισμού, Κώστας Γαβριηλίδης. 
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, στην περιοχή επικρατεί πολύ χαμηλή ορατότητα, ενώ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.
Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Μαρί έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.
Ειρωνεία της τύχης
Η ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, όπου σημειώθηκαν σήμερα οι φονικές εκρήξεις φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης. Μαζί με τον Ευάγγελο Φλωράκη, σκοτώθηκαν ο τότε διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, και οι χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

10 σχόλια:

  1. Τι εντολή έχουν οι Ελλαδίτες πυροτεχνουργοί και άλλοι εμπειρογνώμονες να ανακοινώσουν άν ανακαλύψουν και επιβεβαιώσουν κάτι ύποπτο; Ότι φταίει ο... αέρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιoannes,
    Εχουν σαφεις εντολες, να παρουν την αδεια πρωτα απτον καμινη και τα πολυχρωμα μπαλονακια του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαινεται καποιος επαιζε με τα σπιρτα...

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοινώνονται είναι ότι, πιθανόν να πρόκειται για δολιοφθορά.
    Αυτό είναι πολύ πιθανό καθότι εκεί πλησίον πρόκειται να κατασκευαστεί και ο νέος σταθμός υγροποιήσεως για το αέριο που θα μεταφερθεί απο τα Ισραηλο-Κυπριακά κοιτάσματα, καθώς επίσης ότι παλαιότερα έχουν εντοπιστεί και πράκτορες των Τουρκομογγόλων.
    Αλλά άσχετα απο αυτά είναι εγκληματική η αδιαφορία της ύπαρξης των κοντέινερ στο ύπαιθρο επί 3ετίας με εκρηκτικά και πυρίτιδες.
    Ειδικά για τις πυρίτιδες ,έπρεπε να γνωρίζουν τουλάχιστον οι Πυροτεχνουργοί και όλοι οι Αξκοί ότι είναι απο τα πλέον ασταθή υλικά
    τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται σε συγκεκριμένες θέσεις με σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας.
    Εάν βεβαίως ισχύει αυτό που αναφέρεται σε ιστοσελίδα ότι τα κοντέινερ ήταν διογκωμένα σημαίνει πολλά και σίγουρα οι ευθύνες είναι τεράστιες και απαιτούνται να παρθούν πολλά ΄΄κεφάλια΄΄.
    Τί σημαίνει διογκωμένα;
    Ότι ήταν οι πυρίτιδες σε προχωρημένη αποσύνθεση, που εκλείονται θερμότητα και ατμοί οι οποίοι εφόσον δεν έχουν δίοδο διαφυγής προκαλούν διόγκωση και όταν η θερμοκρασία φτάσει στο κρίσιμο σημείο ''ΈΚΡΗΞΗ''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιά τούς αδελφούς λαθρομετανάστες καί τούρκους η απέραντη σέ μπουρδολογίες κυβέρνηση τού καταστρόφια είχε λεφτά...γιά τήν απομακρυνση τού επικίνδυνου υλικού δέν είχε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέρος 1
    Τα συλληπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων.Είναι τραγικό.Προβλέψιμο;Σε ένα μεγάλο ποσοστό,ΝΑΙ.Ήταν προβλέψιμο.Δεν θέλω να ξεκινήσω συζητήσεις που μπορεί να εξελιχθούν αποπροσανατολιστικά.Αλλά ολοένα και πληθαίνουν στο Διαδίκτυο οι φήμες για ενδεχόμενη δολιοφθορά.Αυτό θα φανεί.Αλλά δεν θα το μάθουμε εμείς.Πάντως αν βάλουμε στη σειρά κάποια γεγονότα,τότε όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι αν η τεράστια αυτή τραγωδία έγινε από καθαρή αμέλεια ή διαβολική συγκυρία, πρόκειται για ένα μεγάλο"δώρο"στους"φίλους"μας από απέναντι.1)Ξαφνικά,εν έτει 2011,"φουντώνει"μια άλλη πολύ μεγαλύτερη φωτιά:Οι Α.Ο.Ζ.,η οριοθέτησή τους και η εκμετάλλευση ή ακόμα και η συνεκμετάλλευσή τους.Τεράστιο θέμα.Ζωτικό για τα συμφέροντα πολλών.Η Κύπρος προβαίνει σε μια στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ.Πρώτη.Η είδηση"περνάει στα ψιλά".Γιατί"σκάει"η"Αφρικανική Επανάσταση"σε Τυνησία μέχρι που φτάνει στη Λιβύη και τη Συρία.2)Οι Τούρκοι επιμένουν σε μια"συγγνώμη"που ποτέ δεν άκουσαν από το Ισραήλ για το Navi Marmara.Το ζήτημα ανακινείται ξανά,πρόσφατα.Οι σχέσεις των δύο κρατών απλά...δεν υπάρχουν.3)"Δυνατός"(αλλά όχι "πανίσχυρος")ο"Αντί-Κεμάλ"ή αλλιώς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο δεύτερος αναμορφωτής του τουρκικού κράτους μετά τον ίδιο τον Κεμάλ αλλά από την...ανάποδη με σαφή μεταστροφή προς το σκληρότερο πρόσωπο του νέο-οθωμανισμού.Σκληρότερο και από εκείνο του Κεμαλισμού θεωρώ.4)ΑΝ (επαναλαμβάνω ΑΝ) αποδειχθεί ότι η τραγωδία ήταν προμελετημένη,τότε αν αυτό δεν είναι ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ τί είναι;Μια φωτιά(;)ξεκινά εκτός της Βάσης σε σημείο που είναι βέβαιο ότι θα κάψει τα επίμαχα εμπορευματοκιβώτια.Η έκρηξη καταστρέφει το 80% της Βάσης καθιστώντας την επιχειρησιακά άχρηστη.Μαζί με αυτή,αχρηστεύεται και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ο.Υ.Κ. που εδρεύουν εκεί.Έτσι,σε μια αιφνιδιαστική επίθεση οι πλέον ταχυκίνητες ομάδες με αυξημένη δύναμη πυρός και ειδικές ικανότητες-δυνατότητες ΔΕΝ θα υπάρχουν σε μια επιθετική ενέργεια.5) Το"χτύπημα"είναι διπλό:Μαζί με τη Βάση,τίθεται εκτός λειτουργίας και μια σημαντική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας.Αυτόματα,σχεδόν το μισό νησί,δεν έχει ρεύμα.Υποδομές και δίκτυα "βγαίνουν εκτός".Το αποτέλεσμα σε μια επιθετική ενέργεια θα ήταν η πλήρης σύγχυση των φίλιων δυνάμεων και φυσικά ο πανικός,το καλύτερο όπλο του εχθρού που"φυτεύεται"στις ψυχές των πολιτών.Κυριευμένοι από φόβο,οι Κύπριοι πολίτες δεν ξέρουν τι να κάνουν,που να πάνε.Ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος όχι απλώς βασίζεται αλλά ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ στις δυνάμεις εφεδρείας της.Ένα γενικευμένο "black-out" λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα και κυρίως ψυχολογικά.Από το πολύ απλό(πχ η εξασφάλιση των στοιχειωδών της οικογένειας και των μελών της όπως παιδιών ή γηραιότερων-που χρήζουν φροντίδας)έως το πιο σύνθετο(πχ λειτουργία υδραγωγείων για παροχή πόσιμου νερού κλπ).Ο Κύπριος έφεδρος που θα κληθεί σε μια γενικευμένη κρίση,θα έχει μπροστά του ένα ανελέητο δίλημμα:Να εξασφαλίσει την οικογένειά του ή να φύγει για όπου τον διατάξουν;Φυσικά θα πράξει το δεύτερο αλλά το σώμα του θα είναι στο καθήκον και η ψυχή και το μυαλό του στην οικογένεια.Άρα το πλήγμα είναι βαρύ και βαθύ.
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέρος 2
    Και τώρα επιτρέψτε μου να δούμε και το αντίθετο σενάριο:Η φωτιά ήταν ως γεγονός ανεξάρτητο από την έκρηξη η οποία έγινε λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας.Αφού οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι στα συγκεκριμένα εμπορευματοκιβώτια φυλάσσονται πυρομαχικά γιατί κανείς δεν επιμελείται την μεταφορά τους έστω κάτω από ένα πρόχειρα στεγασμένο χώρο;Γιατί κανείς δεν μεριμνά για την επίλυση του ζητήματος της ιδιοκτησίας τους;Είναι περίπλοκο αλλά γιατί έπρεπε να παραμείνουν εκεί για ένα χρόνο;Δίπλα σε μια κρίσιμη μονάδα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας;Η Κύπρος την οποία έχω επισκεφθεί στο παρελθόν είναι ένα Κράτος που δείχνει ότι σε θέματα οργάνωσης είναι πολύ πιο"μαζεμένο"από ότι το Ελληνικό.Είτε λόγω μικρού μεγέθους, είτε λόγω της Αγγλικής επιρροής, οι Κύπριοι έχουν"στήσει"ένα Κράτος με συνείδηση. Ειδικά για να μην ζήσουν ξανά την τραγωδία του '74.Αν τελικά το σενάριο της εγκληματικής αμέλειας επιβεβαιωθεί,τότε λυπάμαι αλλά οι Κύπριοι πρέπει και αυτοί να αναθεωρήσουν τις δομές και κυρίως τη νοοτροπία τους που φαίνεται ότι έχει"μολυνθεί"ίσως και από την όποια"επαφή"με την ελληνική νοοτροπία.Ας μην ξεχνάμε τις ορδές των Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα σε ένα πανεπιστημιακό σύστημα με αγκυλώσεις και παραμορφώσεις.Η μεγαλύτερη:Η μεταδοτικότητα της κακής νεοελληνικής νοοτροπίας, αν θέλετε τη γνώμη κάποιου που δεν σπούδασε στην Ελλάδα και είδε τα πράγματα από μια άλλη προοπτική.Δεν είμαι αναλυτής.Απλά προσεγγίζω τα γεγονότα όπως τα καταλαβαίνω.Όλα τα παραπάνω θεωρήστε τα ως"τροφή για σκέψη"και θα ήθελα να διαβάσω και τις δικές σας σκέψεις μέσα από το δημιουργικό χώρο του infognomonpolitics.

    Με εκτίμηση,
    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. V,
    Εχεις απολυτο δικιο στην αναλυση σου.
    Θαυμαζω την υπομονη σου ν'αναλυσεις τα δεδομενα...
    Εγω απλα αηδιαζω αφορητα με τις καμινοαηδιες και ταλλα συναφη που συμβαινουν εδω...
    Ας ελπισουμε οτι δεν στηριχθηκαν απολυτα ,γιαλλη μια φορα οι Κυπριοι στις "στρατηγικες" συμφωνιες τους με το Ισραηλ,αδιαφορωντας τοσο για τις δικες τους πραξεις ή αμελειες,οσο και για το ποσο αυτες εχουν την μεγαλυτερη σημασια απολες τις συμμαχιες του κοσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ειναι ετσι τοτε δικαιουνται και μιας απαντησης πολυ πολυ σκληρης για να ξερουν οτι καθε δραση δημιουργει και την αντιδραση σε αυτην.Αν και μου μυριζει κατι αλλο που δεν ειναι της στιγμης.Κατι σαν τις καραμπολες στο μπιλιαρδο οπου τα χτυπηματα ειναι πολλαπλα και εμμεσα.Αλλου κτυπας και αλλου σημαδευεις.Ελπιζω να κανω λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Στη βάση δεν υπηρετούν Έλληνες φαντάροι"

    Δεν ειναι Ελληνες; τι ειναι δηλαδη;

    Αντε χαθειτε ρε αχυρομυαλοι αχρηστοι "δημοσιογραφοι"... Πατε να σκουπιστε την τουαλετα του Μπεγλιτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.