30/7/11

Από πρωθυπουργός κλητήρας

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Η πολιτική, όπως ασκείται σήμερα, δεν έχει σχέση με τον πολιτικό λόγο, αλλά με τη λεγόμενη επικοινωνία.Ειδικευμένοι επιστήμονες, διαφημιστές, επικοινωνιολόγοι γράφουν έναν ρόλο που ο ηθοποιός - πολιτικός καλείται να τον παίξει. Το πρώτο μέλημα είναι να λέει αυτά που αρέσουν στον κόσμο, χωρίς ακρότητες, να είναι ήρεμος και μειλίχιος, να δείχνει σιγουριά και βεβαιότητα.


Σε αντίθεση με τη διαφήμιση ενός προϊόντος που μιλούν άλλοι για τις εκπληκτικές του ικανότητες και δυνατότητες, ο πολιτικός πρέπει να διαφημίζει ο ίδιος τον εαυτό του και να βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Σε αυτό είναι άσος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος που στην ουσία είναι αργόμισθος. Κανείς δεν ξέρει τι κάνει. Συνειδητά λέει πού και πού καμιά μπούρδα και για μέρες ολόκληρες όλα τα μίντια και όλη η Ελλάδα τη σχολιάζουν. Και όπου συναντήσεις άνθρωπο σε ρωτάει: «Ακουσες τι είπε ο Πάγκαλος;»

Στο παιχνίδι της επικοινωνίας είναι και τα ΜΜΕ, κυρίως η τηλεόραση, χωρίς να κάνουν πίσω και τα φιλοκυβερνητικά έντυπα. Στην επικοινωνία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα πάντα εκτός από την αλήθεια. Το περίφημο σύνθημα του προεκλογικού κ. Γ. Παπανδρέου, πως «λεφτά υπάρχουν», έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως πολιτική απατεωνιά. Αλλά αυτά έχει η επικοινωνία. Πρέπει να σου πάρει την ψήφο σου με οποιονδήποτε τρόπο και να δώσεις ένα εν λευκώ πληρεξούσιο στην κυβέρνηση για να κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ' αυτά που υποσχόταν προεκλογικά.

Πρόβλημα ηθικής δεν υπάρχει στην εξουσία. Ολα δικαιολογούνται και όλα είναι προς το καλό της χώρας. Ακούσαμε πανηγυρισμούς για το νέο σχέδιο Μάρσαλ που, στην ουσία, είναι μια χρεοκοπία. Γιατί επιλεκτική χρεοκοπία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει βιασμός ευγενών προθέσεων. Το χρέος ποτέ δεν πρόκειται να αποπληρωθεί και θα αναγεννάται.

Υπάρχει και η εμπράγματος εγγύηση. Και είναι αυτή που ενδιαφέρει τους δανειστές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, J. Ackerman, έχει δηλώσει ότι «τείνω να αμφιβάλλω για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει, συν τω χρόνω, να είναι πραγματικά σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της». Και η Μέρκελ συμπληρώνει: «Ο,τι δώσαμε, θα τα πάρουμε πίσω στο πολλαπλάσιο». Και ο οίκος Fitch ανήγγειλε ήδη την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.

Μας δανείζουν εν γνώσει τους πως το χρέος που γιγαντώνεται, δεν είναι διαχειρίσιμο. Τότε γιατί το κάνουν; Μήπως είναι μια επένδυση για το μέλλον, σε μια τριτοκοσμική χώρα της Ευρώπης, όπου όλα θα έχουν διαλυθεί, η φτώχεια και η πείνα θα έχουν οδηγήσει αυτόν τον λαό στην εξαθλίωση, αλλά θα είναι πλούσια σε πετρέλαια, σε φυσικό αέριο και ορυκτό πλούτο;

Την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Μανιάτης. Να είναι αυτή η εμπράγματη εγγύηση; Και τι πετρέλαιο υπάρχει στο Αιγαίο; Και γιατί η Ελλάδα δεν τα κατοχυρώνει με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ); Είναι ηλίου φαεινότερον πως η ομάδα του Γ. Παπανδρέου πάει στις Βρυξέλλες, όχι για να διαπραγματευτεί, αλλά για να πάρει εντολές. Είδε ποτέ κανείς πουθενά τις ελληνικές προτάσεις για το χρέος και ποιες διαπραγματεύσεις έγιναν; Αυτή την υποτέλεια την έχουν υπογραμμίσει όλοι οι σοβαροί αναλυτές, Ελληνες και ξένοι. Η Αργεντινή επαναδιαπραγματεύτηκε το χρέος της και το έκοψε κατά 75%. Η Ελλάδα το δέχτηκε όπως ήταν.

Αλλά τα ερωτήματα δεν τελειώνουν εδώ. Γιατί η Ελλάδα δεν έψαξε και σε άλλες χρηματαγορές; Η Ρωσία μάς έδινε χρήματα κι εμείς δεν τα πήραμε. Οι Κινέζοι γυρίζουν με ένα βαλιτσάκι γουάν και δίνουν ιδιαίτερα χαμηλότοκα δάνεια. Υπάρχει ακόμα και η τράπεζα του Νότου στη Λατινική Αμερική, που είναι το αντίπαλο δέος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κάναμε τίποτα από όλα αυτά; Το θέμα δεν θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή για να μάθουμε γιατί δεν έγινε τίποτα;

ΥΓ.: Τελικά μήπως ο Γιωργάκης δεν είναι πρωθυπουργός, αλλά παίζει τον πρωθυπουργό και η πραγματική του δουλειά είναι κλητήρας των Βρυξελλών, των ΗΠΑ και, εσχάτως, του Ισραήλ;
perkor29@gmail.com-http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=297715

9 σχόλια:

  1. Όσο η τράπεζα της Ελλάδος θα έχει την ασυλία του Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, θα είμαστε υπόδουλοι στις ορέξεις των αεριτζίδικων δανείων των ιδιωτών μετόχων της, από την εποχή της Επανάσταση του 1821.

    Η σιωπή είναι χρυσός;
    http://vimeo.com/22433888

    ΕΔΩ! ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ! http://www.gopetition.com/petition/43171/sign.html
    Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν οι άνθρωποι αντί να κόβουν την καλημέρα για θέματα που είναι κοινά για το ευνομούμενο της Εκκλησίας του Δήμου, απεναντίας συσφίγγουν ακόμα περισσότερο την επικοινωνία μεταξύ τους, τότε θα αρχίσει το μέλλον να η ζωή να τραβά την ανηφόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αλλά τα ερωτήματα δεν τελειώνουν εδώ. Γιατί η Ελλάδα δεν έψαξε και σε άλλες χρηματαγορές; Η Ρωσία μάς έδινε χρήματα κι εμείς δεν τα πήραμε. Οι Κινέζοι γυρίζουν με ένα βαλιτσάκι γουάν και δίνουν ιδιαίτερα χαμηλότοκα δάνεια. Υπάρχει ακόμα και η τράπεζα του Νότου στη Λατινική Αμερική, που είναι το αντίπαλο δέος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κάναμε τίποτα από όλα αυτά; Το θέμα δεν θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή για να μάθουμε γιατί δεν έγινε τίποτα;"

    Τα είπες όλα Κοροβέση! Όποιος θέλει να ξετυλίξει τον μίτο τής Αριάδνης, από εκεί πρέπει να ξεκινήσει.

    Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως (και άσχετα με την ανάρτηση, αλλά είναι ακριβώς από κάτω), γιατί έβγαλε πολιτική διαφήμιση ο Πρωτόπαπας; Κλείδωσε η ημερομηνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

    Ειδικά στο θέμα του δανείου που μας πρόσφερε η Ρωσία θα συμφωνήσω,μακάρι να γινόταν,αλλά να έχουμε και υπόψιν ότι τα 25 δίς που ήταν διατεθιμένη να δανείσει δεν έφταναν ούτε για αστείο,και προφανώς θα ήθελαν και οι Ρώσοι ανταλάγματα.

    Να σου ξεκαθαρίσω μόνο ότι είμαι υποστηρικτής της Ελληνορωσικής συνεργασίας,απλά αυτό δεν θα πρέπει να μας παρασύρει.

    Απλά θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει πάση θυσία τον εγκληματικό όρο του μνημονίου που μας απαγορεύει να δεχτούμε δάνειο απο οπιαδήποτε χώρα εκτός ΕΕ,ώστε να είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε δάνεια απο πολλές πλευρές ανά πάσα στιγμή.

    Ακριβώς εκεί θα πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος σε μια ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναί Χρήστο, αυτός ο όρος μας εγκλώβισε στην υποτέλεια.
    Ομως όταν δεν διαπραγματεύεσαι εξαντλώντας τα όρια των δικαιωμάτων σου, γίνεσαι για τους άλλους "πρόβατο επί σφαγή". Και οι άλλοι όπως ξέρουμε, δεν είναι κορόιδα να μην επωφεληθούν τα μέγιστα.
    Νομίζω πάντως ότι ο έλεγχος του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει, τουλάχιστον για την τιμή των όπλων.
    Σε οικονομική αδυναμία μπορεί να βρεθούν πολλοί. Η τύχη τους όμως εξαρτάται από το πόσο καλά γνωρίζουν τα χαρτιά που μπορούν να παίξουν. Η δική μας περίπτωση, μάλλον θα γραφτεί στην Ιστορία (πράγμα για το οποίο διψάει και ο πρωθυπουργός..) σαν διαπραγματευτικό παράδειγμα προς... αποφυγή. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελίνα

    Δεν νομίζω ότι δεν διαπραγματεύτηκε,απλά αυτός ήταν ο στόχος του,μια Ελλάδα δεμένη χειροπόδαρα,όσο περνάει ο καιρός τόσο επιβεβαιώνονται οι υποψίες μου.

    Όσο για το λογιστικό έλεγχο του χρέους,συμφωνώ,αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι κάτι τέτοιο έχει συγκεκριμένες συνέπειες,αν και όταν το αποφασίσουμε θα πρέπει να έχουμε τη βούληση και να είμαστε σε θέση να φτάσουμε μέχρι τέλους,γιατί δεν είναι κάτι που μπορείς να το αφήσεις στη μέση.

    Σκέψου να κάνουμε τον έλεγχο,και τα αποτελέσματα να βγάζουν 40 δίς χρέος παράνομο,τότε τίθεται δίλημα,γιατί αν δεν αποπληρώσεις τα συγκεκριμένα χρέη τότε είναι πιθανό να σε κυρήξουν πτωχευμένη χώρα,ο λογιστικός έλεγχος που θα κάνουμε εμείς δεν δεσμεύει τα υπόλοιπα Ευρωπαικά κράτη αλλά ούτε και τους οίκους αξιολόγησης.

    Είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνει αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και χειρουργική ακρίβεια.

    Πολλοί κάνουμε ένα λάθος,θεωρούμε βέβαιο ότι ο λογιστικός έλεγχος θα μειώσει το χρέος,κανείς δεν έχει σκεφτεί μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο να υπάρχει κρυφό χρέος,οι λεγόμενοι σκελετοί στις ντουλάπες που να αποκαλύψει επιπλέον χρέη,σκέψου το και πές μου πόσο απίθανο το θεωρείς στην Ελλάδα που κυβερνούν ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήστο, τα 25 δις (με χαμηλό τόκο) που έδινε ο Πούτιν τα μάθαμε από τη συνέντευξη τού Ιβάν Σαββίδη στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Στην αμέσως επόμενη πρόταση συνεχίζει ο Σαββίδης: "Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει (σ.σ. εννοεί ο Πούτιν) ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα...". Από εκεί κι έπειτα, όπως λες κι εσύ, θα μπορούσαμε να ψάξουμε κι άλλες πηγές, ανάλογα με τις ανάγκες. Όμως, αντί γι αυτά τι έκανε το δίδυμο ΓΑΠ - Παπακωνσταντίνου; Αφού συκοφάντησε με κάθε τρόπο τη χώρα και την οικονομία, επέλεξε να κλειδώσει τη χώρα στο ΔΝΤ (προαποφασισμένο) και την τρόικα. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε πια.

    Όσον αφορά τα ανταλλάγματα, προφανώς υπήρχαν (π.χ. ενεργειακά, αγωγοί, παραγγελίες εξοπλισμού και αποπληρωμή με τη μέθοδο τού clearing, κλπ). Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα είχαμε τούς στραγγαλιστικούς όρους που έχουμε τώρα. Και βέβαια, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να έχεις ανοιχτές επιλογές και να το παζαρεύεις με περισσότερους, παρά να έχεις εγκλωβιστεί αποκλειστικά σε ένα μόνο σχήμα (τρόικα) με δυσμενείς όρους και να έχουν στήσει χορό πάνω στο πτώμα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τους είπε: "τι θέλετε να κάνω, να πουλήσω την Πελοπόνησσο"; Αυτή ήταν η σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε. Και μόλις το είπε, ως δια μαγείας βρήκαν λύσεις οι υπόλοιποι. ΈΛΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήστο, δεν διαφωνώ ότι πρόκειται περί εγχειρήματος "λεπτής χειρουργικής επέμβασης". Στην δε παρούσα συγκυρία, αυτό που λές (για τους σκελετούς στην ντουλάπα), όχι δεν είναι απίθανο.
    Ας ξέρουμε όμως τι ακριβώς μπορούμε, έχει σημασία.

    Τώρα όμως που άκουσα αυτό που είπε "τι θέλετε να πουλήσω την Πελοπόννησο", ε πάει...με τούμπαρε. Τα σβήνω όλα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.