30/7/11

Παραιτήθηκε η ηγεσία του τουρκικού στρατού

Αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία η παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ και των αρχηγών του στρατού στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του πολεμικού ναυτικού ναύαρχου Ερσέφ Ουγούρ και της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάι. Μεθαύριο πρόκειται να αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα.


Οι παραιτήσεις προκάλεσαν ερωτηματικά, παρ' ότι εδώ και μέρες υπήρχε στην Άγκυρα έντονο παρασκήνιο περί τέτοιου ενδεχομένου. Τα προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το διάστημα 1 - 4 Αυγούστου, με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις, ήταν το θέμα που απασχολούσε εδώ και καιρό την τουρκική κοινή γνώμη. Χθες, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα, σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Ο διοικητής της «Στρατιάς Αιγαίου» (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α. Χασάν Ιγσίζ είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται. Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.

H κρίση στο στράτευμα

Η υπόθεση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δικαστικών υποθέσεων, όπως «Εργκενεκόν», «Κλωβός», «Βαριοπούλα», στις οποίες πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί κατηγορούνται για αντικυβερνητική προπαγάνδα και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, αφού προηγουμένως προκληθεί η διαμόρφωση χαοτικών συνθηκών στη χώρα. Το διάστημα 1 - 4 Αυγούστου θα συνέλθει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και θα γίνουν οι κρίσεις στο στράτευμα. Το γεγονός, όμως, ότι παραμένουν προφυλακισμένοι αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί, αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα.

Αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε τις τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ισίκ Κοσάνερ. Με τον δεύτερο, όμως, συναντήθηκε εκτάκτως και δεύτερη φορά. Ο κ. Γκιουλ σήμερα δήλωσε ότι «οι συναντήσεις δεν σημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα»
.http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/405907

Τουρκία: Κρίση στις σχέσεις στρατού-πολιτείας

Σαν βόμβα έσκασε λίγο μετά τις έξι χτες το απόγευμα στην Άγκυρα, η είδηση περί παραίτησης του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ. Λίγη ώρα αργότερα ήταν γνωστή και η παραίτηση των αρχηγών του στρατού, στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του πολεμικού ναυτικού ναύαρχου Εσρέφ Ουγούρ και της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα χρονικά της Τουρκίας κρίση στις σχέσεις μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας, παρότι χτες το βράδυ βρέθηκε η λύση για το ποιος θα αναλάβει αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Επόμενος αρχηγός των ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας θα είναι τελικά ο πέμπτος της κορυφής -ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής- στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο οποίος δεν παραιτήθηκε.

Η παραίτηση τεσσάρων από τους πέντε ανώτατους αξιωματικούς στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας, συνδυάστηκε με την καταγγελία των στρατιωτικών σχετικά με την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το βράδυ το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού αναφέρθηκε ότι ο μέχρι χτες αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ ανέλαβε αρχηγός ΓΕΣ και αναπληρωτής αρχηγός ενόπλων δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, δηλαδή στις 1-4 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα αναμένεται ο κ. Οζέλ να οριστεί αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες των τουρκικών στρατιωτικών πραγμάτων, ο στρατηγός που αναλαμβάνει αρχηγός ενόπλων δυνάμεων προέρχεται από τη θέση του αρχηγού ΓΕΣ.

Η μη παραίτηση του στρατηγού Οζέλ σημαίνει ότι στρατηγοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους προς την πολιτική ηγεσία μέσω των παραιτήσεων, αλλά έδωσαν ένα περιθώριο για να υπάρξει διέξοδος.
Εντούτοις, χαοτική θα ήταν η κατάσταση στην περίπτωση που επαραιτήτο και ο στρατηγός Οζέλ.
Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που εξέδωσε προς τις ένοπλες δυνάμεις, ο μέχρι χτες αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Κοσάνερ άφησε να εννοηθεί ότι ο λόγος της ρήξης είναι η υπόθεση των αξιωματικών που κατηγορούνται σε διάφορες υποθέσεις.

“Αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένοι και στερούνται την ελευθερία τους συνολικά 250 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εκ των οποίων οι 173 είναι εν ενεργεία”, ανέφερε ο Κοσάνερ και τόνισε ότι “όπως αναφέρουν και πολλοί νομικοί, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς ότι οι προφυλακίσεις είναι σύμφωνες προς τις οικουμενικές αξίες περί δικαίου, τη δικαιοσύνη και τις αξίες της συνείδησης.
έντονα αντέδρασε η αντιπολίτευση στην Τουρκία, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “η πολιτική εξουσία επιθυμεί να σχηματοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις με βάση τα δικά της πιστεύω. Οι στρατηγοί παραιτήθηκαν αντιδρώντας σε αυτό”.

Περιπτώσεις παραίτησης αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων υπήρξαν δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Στις 15 Ιουνίου 1987 είχε παραιτηθεί ο στρατηγός Νετζντέτ Ουρούγ για να αναλάβει ο στρατηγός Νετζίπ Τοροουμτάϊ, ο οποίος όμως παραιτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1990 αντιδρώντας στους χειρισμούς του τότε προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ ως προς τον Πόλεμο στον Κόλπο.
Ο τύπος έγραφε την εποχή εκείνη ότι ο Τορουμτάϊ παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με την απόφαση του Οζάλ να μετάσχει και η Τουρκία στον πόλεμο και στη διευθέτηση του ζητήματος της Μουσούλης και του Κιρκούκ. Ο στρατηγός στην επιστολή της παραίτησής του είχε υπογραμμίσει ότι παραιτείται “επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια να υπηρετήσω με βάση τις αρχές μου και την αντίληψή μου περί κράτους”.
 

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιλογή "ισλαμιστή" Αρχηγού στη Τουρκία.

Ισλαμιστής ή καιροσκόπος; Ότι κι από τα δύο κι αν αποδειχτεί ο νέος Αρχηγός των Τουρκικών ΕΔ,Νετζέντ Οζέλ ένα είναι βέβαιο: θα αποτελέσει μια νέα πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές στρατιωτικές σχέσεις,είτε αυτές είναι καλές ,είτε περάσουν σε φάση έντασης. Μια πραγματικότητα που θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση και καλή ανάλυση.

Μέχρι σήμερα οι Έλληνες στρατιωτικοί είχαν απέναντί τους το λεγόμενο κεμαλικό κατεστημένο. Παρά τις όποιες δαφοροποιήσεις που μπορεί να επέβαλε η προσωπικότητα του καθε Τούρκου Αρχηγού, τα χνάρια αυτού του κατεστημένου ήταν πλέον λίγο ,πολύ γνωστά για να μην πούμε …οικεία στους Έλληνες στρατιωτικούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν οι Έλληνες διπλωμάτες πανηγύριζαν για την άνοδο Ερντογάν στην εξουσία ,οι στρατιωτικοί μας ήταν -και είναι - πολυ επιφυλακιτκοί για τον “χαρισματικό” Ταγίπ.

Το πρόβλημα με τον νέο “Πασά” των Τουρκικών ΕΔ είναι ότι είτε πραγματικός ισλαμιστής αποδειχτεί,είτε καιροσκόπος που είδε που πάει το κύμα και το καβάλησε, θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει τα γαλόνια τα οποία πρόωρα φόρεσε. Και δεν εννοούμε στη κυβέρνηση Ερντογάν. Αυτή φαίνεται ότι έχει πειστεί από τον Οζέλ εδώ και πολύ καιρό και είχε ανοίξει το δρόμο για να αναλάβει την Αρχηγία το 2013 όμως ,όχι τώρα. Το ερώτημα είναι αν ο νέος Αρχηγός θα είναι αποδεκτός από το σύνολο της ελίτ των Τούρκων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών. Μπορεί οι ισλαμιστές να έχουν κατορθώσει εδώ και πολλά χρόνια να “εισβάλουν” και στις ΕΔ, με πολλούς αξιωματικούς να δηλώνουν πίστη στον Ερντογάν,όμως κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι Τουρκικές ΕΔ δεν είναι ακόμη το δημιούργημα του Κεμάλ.Η αποχώρηση όλων των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων δείχνει ότι το στράτευμα στη Τουρκία ακόμη αρνείται να υποταχθεί στη νέα πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.

Το προβλημα για την Ελλάδα θα προκύψει αν η ανάγκη επιβεβαίωσης του νέου Αρχηγού,τον οδηγήσει σε μία σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε επιλογές όξυνσης στο Αιγαίο και στη Κύπρο. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Ο Οζέλ θεωρείται πολύ σκληρός αξιωματικός και αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι Κούρδοι αντάρτες,τους οποίους αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ωμότητα όποτε χρειάστηκε να τους πολεμήσει. http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7275

1 σχόλιο:

  1. Ανησυχητικό σημάδι!
    Πολλές φορές το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΑΓΕΤΑΙ και μάλιστα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.