28/7/11

Ενάντια στη βία

της Ελίνας Γαληνού
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν γίνεται υπερασπιστής της βίας, όμως πολλοί φερόμενοι ως "ορκισμένοι εχθροί" της, την παράγουν πρώτοι. Ενα φαινόμενο που ευδοκιμεί δυστυχώς και στις λεγόμενες πολιτισμένες κοινωνίες, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και εκτρέφοντας καθεστώς επικράτησης του "δίκιου του ισχυροτέρου".
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συναντάμε περιστατικά βίας ακραία και απειλητικά για την υπόσταση μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Εχουμε ζήσει πολλά τέτοια τα τελευταία χρόνια και ίσως αυτό που βιώνουμε τώρα, να ήταν εν τέλει, η φυσική κατάληξη όλων αυτών. Ο εκτροχιασμός δηλαδή των ανθρώπων από την νομοταγή συμπεριφορά, να ήταν βασικό σύμπτωμα της ηθικής χρεωκοπίας. Ο ευτελισμός των θεσμών, ηχηρό σύμπτωμα της αδιαφορίας της Πολιτείας. Η κατάρρευση του κράτους Δικαίου που γνωρίζαμε, ίσως είναι η κατάληξη. Αρα, η πεποίθηση κατά την οποία "το ψάρι από το κεφάλι αρχίζει να βρωμάει" επιβεβαιώνεται ξανά...
Αυτές οι μέρες, οι τόσο βαριές για τις συνειδήσεις των Ελλήνων, ίσως αποδειχτούν από τις πλέον κρίσιμες της τελευταίας τριακονταετίας. Δεν γνωρίζουμε ίσως τι πρόκειται να αναδυθεί μέσα από το τωρινό σκοτάδι. Θα΄πρεπε όμως να χωνέψουμε για καλά, μια αλήθεια. Η αλλαγή που ζητάμε τώρα, ως αγανακτισμένοι πολίτες, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εμείς οι Ελληνες, ένας λαός με χαρακτηριστικό δυναμισμό στην αντίδραση, έχουμε ένα σοβαρό πλεονέκτημα στα χέρια μας το οποίο όμως, χρειάζεται προσανατολισμό για να αξιοποιηθεί προς όφελός μας. Και όταν λέμε "όφελος" δεν εννοούμε μόνο το οικονομικό, δηλαδή τους μισθούς και τα προνόμια που χάθηκαν. Διότι ζήσαμε και την εποχή της υλικής ευημερίας, αλλά και τότε πάλι διαπιστώναμε ότι όταν η κοινωνία δεν προστατεύται από το άδικο, μετατρέπεται σε ζούγκλα και η δυστυχία κυριαρχεί.
Βλέποντας και ακούγοντας αυτές τις μέρες την αγανάκτηση των πολιτών να κορυφώνεται ενάντια στους πολιτικούς, με εκδηλώσεις ακραίας οργής, ίσως προβληματίζονται κάποιοι "για το πού θα πάει αυτό...". Αργά το θυμήθηκαν όμως εδώ που φτάσαμε. Το ποτάμι της οργής έχει ξεχειλίσει γιατί η αγανάκτηση αυτή τη φορά, πηγάζει από το καταπατημένο δίκαιο όλων των Ελλήνων. Υπερασπίζονται κεκτημένα, τα οποία έχουν πληρωθεί από το αίμα των προγόνων μας και ορθά οργίζονται, βλέποντας την πολιτική ηγεσία άλλοτε να τους εμπαίζει και άλλοτε να τους φοβερίζει. Μπορεί τα γιαουρτώματα και οι προπηλακισμοί να είναι καταδικαστέες πράξεις, αλλά...πόσο δικαίωμα έχουν να διαμαρτύρονται οι "παραλήπτες"; Οποιος δέχεται να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, θα πρέπει να έχει και τα γένια και τα χτένια. Φαίνεται όμως, ότι οι "παίκτες" αυτοί, είχαν ξεχάσει τόσα πολλά που τώρα τρομάζουν με την εκτός ελέγχου κατάσταση, καθώς ουδείς είναι πια στο απυρόβλητο.
Εστω, όλα εδώ θα κριθούνε όταν έρθει η ώρα και καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει. Ομως εμείς που θα μείνουμε εδώ θα πρέπει να προσδιορίσουμε την συνέχεια. Και είναι ευκαιρία τώρα, που η βία έβγαλε άγρια πάνω στο δικό μας πετσί τα πλοκάμια της, να ανοίξουμε τα μάτια. Θα δούμε τότε, ότι κάπου μέσα σ΄όλα αυτά που συμβαίνουν, καθένας μας έχει μια μικρή ή μεγάλη συμμετοχή. Διότι βία, δεν είναι μόνο τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου και το ξύλο κατά των διαδηλωτών ή η αλαζονεία της πολιτικής ηγεσίας που αγνοεί προκλητικά τη λαική γνώμη εδώ και ένα χρόνο. Είναι πολλές άλλες πράξεις που μειώνουν και αδικούν, δυσκολεύουν τη ζωή, περιορίζουν τον ζωτικό χώρο και τις επιλογές μας. Πολλές μικρότερες ή μεγάλες αμαρτίες μεταξύ των μελών της κοινωνίας μας, η οποία εξανίσταται σήμερα (και δικαίως) κατά της αδικίας των πολιτικών. Καταστάσεις, λόγια και έργα που αδίκησαν συνανθρώπους μας, τα οποία η κοινωνία μας είτε προκάλεσε, είτε εξέθρεψε, είτε ανέχτηκε σιωπηλά. Γι΄αυτό η αλλαγή που θέλουμε, πρέπει πρώτα από μας να ξεκινήσει καταδικάζοντας το άδικο σε όλες του τις εκφάνσεις. Δεν μπορούμε από τα πιό μικρά, να φτάσουμε και στα μεγαλύτερα ως "αλλήλων μέλη";

6 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά,αναζητώντας τους ενόχους θα πρέπει πρώτα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Η ευθύνη έχει διαβαθμίσεις. Φυσικά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, αλλά την κοματοκρατία την ανέχθηκε ο ελληνικός λαός με μόνο κριτήριο το στενό προσωπικό συμφέρον. Ανέχτηκε την κοινωνία των δύο τρίτων και συμπεριφέρθηκε κανιβαλιστικά στον συνάνθρωπο, ξεχνώντας αρχές και αξίες. Τώρα που καταργείται η μεσαία τάξη και έχουμε την κοινωνία του ενός τρίτου, μάλλιστα χωρίς πατρίδα, τα ψέματα τελείωσαν.
    Τώρα που έχουμε φάει το στάρι που είχαμε για να σπείρουμε και ενεχειριάσαμε το μέλλον των παιδιών μας, μόνο η υπεύθυνη και συλλογική στάση θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.
    Διαφορετικά...θα αφανιστούμε όντας άξιοι της μοίρας μας.
    Ή θα εκθρέψουμε το αυγό του φιδιού με ένα τρόπο που θα κάνει τον Νορβηγό μακελάρη ωχριά.
    Η επιλογή είναι δική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομως, εδώ θα παίξει ρόλο το προσωπικό παράδειγμα που δίνει ο καθένας μας.
    Οσο υφίσταται ακόμα το καθεστώς ατιμωρησίας, όσο η "μαγκιά" θα περνιέται για εξυπνάδα, όσο η ανυπακοή στους νόμους θα μένει ατιμώρητη, οι αδικούντες θα καμαρώνουν λέγοντας "τρέχα πιάσε με, τι θα μου κάνεις;"
    Κάποτε, η ατιμία και η ανεντιμότητα, πριν φτάσουν στο εδώλιο του Δικαστηρίου, περνούσαν απο το σκληρό δικαστήριο της γειτονιάς. Ο ένοχος δεν είχε μούτρα να βγεί από την πόρτα του. Αυτό λειτουργούσε ως αναστολή για την παλιανθρωπιά.
    Μετά η ανοχή της κοινωνίας αβμλύνθηκε, υπό την έννοια του κακώς εννοούμενου μοντερνισμού.
    Τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Προσωπικά πιστεύω όμως, ότι κανείς δεν γλιτώνει από τις παγίδες που στήνει το κακό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά πιστεύω όμως, ότι κανείς δεν γλιτώνει από τις παγίδες που στήνει το κακό (Ελινα)


    Εξαρταται τι εννοεις με την λεξη "κακο" γιατι στο Συμπαν δεν υπαρχει αυτη η ανθρωπινη εννοια.Εκτος και αν εννοεις οτι "κακο" ειναι ο,τι δεν εμπεριεχεται στο δικο σου συστημα.Τοτε εχεις δικαιο γιατι αυτο συμβαινει μεσα στην σχετικοτητα των παντων.Προεχει η επιβιωση του καθε συστηματος και το καλο και το κακο ειναι εντελωε υποκειμενικες και σχετικες εννοιες.Οταν ο ορθοδοξος παπας ευλογει τα δικα μας οπλα αυτα εξαγνιζονται απο αυτον τον αγιο ανθρωπο αλλα αν ο ιμαμης της χαμας κατακεραυνωνει την Δυση αυτος ειναι παρανοικος και εγκληματιας.Στον υποκειμενικο τομεα εχεις δικαιο.Εγω οσο περνανε τα χρονια αρχιζω και βλεπω και απο τις δυο μεριες και αποφασιζω...υπερ της δικης μου!!!!Αλλα συνειδητα Ελινα,οχι σαν χαυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ-ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.
    Μεγαλώσαμε με την ρύση πως ο Μεγαλύτερος Κλέφτης είναι το Κράτος. Γεγονός! Εκπαιδευτήκαμε σαν πολίτες να θέλουμε να γίνουμε λαμόγια στην θέση του Αρχιλαμόγιου.
    Ο Πάγκαλος έχει δίκιο: οι Κοπρίτες που διόριζε του διασφάλιζαν την ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, τον εκβίαζαν για να διορίσει το βλαστάρι τους.
    Δημιούγησαν συννενόχους για να διαιωνίζουν το καθεστώς που μας έφερε εδώ.
    Έχουμε ευθύνες, ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΜΕ, είδαμε το τυρί αλλά Δεν είδαμε την ΦΑΚΑ.
    Η κατάλυση της Δημοκρατίας έγινε σταδιακά και έντεχνα.
    Ο Πρόεδρος του Αρίου Πάγου ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! η οποία επεμβαίνει και στις αρχαιρεσίες των Δικαστικών Οργάνων.
    Η δικλείδα ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας εξουδετερώθηκε με την αφαίρεση εξουσιών.
    Η ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, που αφαιρούσε ποσοστά από τα εκλεγόμενα κόματα, εξισώθηκε με τα σκουπίδια ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΚΥΡΟΥ.
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΑΣ.
    ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ σε ένα μόρφωμα που χαριεντιζόταν υστερικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-τη στιγμή που γνώριζαν Τι ΥΠΕΡΑΨΑΝ ΜΕ ΤΗΝ GoLDMAN SACHKS και τι μέλλει γεννέσθαι. Κάτι που εμείς δεν θα μάθουμε ίσως ποτέ.
    Και επειδή έίπα πολλά, εν κατακλείδι, είναι ανάγκη ο μέσος Έλληνας να αφήσει τις ονειρώξεις περί λαμογιάς και να συναισθανθεί τις ευθύνες του.
    Τώρα που βγαίνει από την Καταναλωτική Υπνοβασία.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συνεπαγόμενη τιμωρία είναι ο ολικός αφανισμός γιατί εμείς είμαστε -δήθεν - το Βδέλυγμα της Ευρώπης.
    ΤΗΣ ΠΟΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ????
    ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΣΗΣ.
    ΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΟΥΜΕ ΑΡΧΕΣ. Παθόντες- Μαθόντες.
    ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑ ΤΙΣ (εκ) ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ serg
    Η έννοια του καλού, (ή αλλιώς αγαθού) συνδέεται πιστεύω, με την έννοια του "συμβάλλω". Το αντίθετό του "διαβάλλω" δηλαδή, από το οποίο προέρχεται το "διαβολικό" το οποίο έχει ταυτιστεί με το "κακό". Τα όρια αυτών των δύο, είναι περισσότερο ευδιάκριτα στον υλικό κόσμο, βέβαια.
    Και τα δύο όσον αφορά τον κοινωνικό κόσμο, προέρχονται (ως επί το πλείστον) από τους ανθρώπους-μέλη του κτίσματος της κοινωνίας. Οσο για τα "καλά" ή "δεινά" που προέχονται από τα φυσικά φαινόμενα, και αυτά κρίνονται από τον ανθρώπινο νού (το κατά δύναμη..) αναλόγως πώς επηρεάζουν την βιολογική του ύπαρξη μέσω των αισθήσεων κυρίως.

    "Καλός" ο προβληματισμός σου σχετικά με την έννοια του "συμβάλλω". Εχεις κατά νού το "Πόθεν το κακό" του Πλωτίνου μήπως;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελινα
    Ελειπα και για αυτο δεν απαντησα εγκαιρως στον προβληματισμο-απαντηση σου.Λες "..."διαβολικό" το οποίο έχει ταυτιστεί με το "κακό""".
    Ελινα δεν εχει ταυτιστει καθολου το κακο-σατανικο με το διαβολικο απο οσους το εψαξαν λιγο το θεμα για να δουνε τελος παντων τι ειναι αυτοι οι οροι και εννοιες.
    Το μεν σατανικο αστο να παει, αλλη φορα το συζηταμε και σιγουρα δεν ταυτιζεται με το ...εγκλημα,δεν μου αρεσει γιατι παριστα τον ανθρωπο φυση κακο απογονο του "Καιν",ενω στην πραγματικοτητα ο ανθρωπος γεννιεται με ενστικτα οπως ολα τα ζωντανα και με αυτα βοηθειται να επιβιωσει αυτος και η ομαδα του μεχρι και η εθνο-ομαδα του.Ο αλλος ορος "διαβολη-διαβολικος" δεν εχει σχεση με τον σατανα ουτε καν με τα "κακα" ενστικτα του ζωου και ανθρωπου.Ειναι η δημιουργια σε μια θεση μιας αντιπαραθεσης σκοπιμης για διαλεκτικη εξελειξη των παντων μεσω συγκρουσης και αμοιβαιας αλληλοαναιρεσης των δυο για χαρη της δημιουργιας μια τριτης και καινουργιας θεσης που θα ειναι εξελειξη των δυο,αυτης που υπηρχε και αυτης που με διαβολη τεθηκε + κατι τι καινουργιο και αυτο το +1
    ειναι και το ζητουμενο της εξελειξης.Δεν θελω να σε κουρασω αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.