1/8/11

Επιφυλακτική η Αθήνα Κρίσιμο τεστ για τα ελληνοτουρκικά θα είναι η Συνάντηση Κορυφής στην Αγκυρα

Του Νίκου Μελέτη
Με την προσδοκία ότι η «ανατροπή σκηνικού» που συντελείται στην Τουρκία με τη σταδιακή επικράτηση της πολιτικής εξουσίας επί του στρατιωτικού κατεστημένου θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις. Ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, εμφανίζονταν επιφυλακτικές για την τελική έκβαση της πολιτικής σύγκρουσης στην Τουρκία, καθώς όπως έλεγαν ο πραγματικός εκδημοκρατισμός της χώρας δεν μπορεί να επιτευχθεί με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Ερντογάν, που μετά την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη παίρνει υπό τον απόλυτο έλεγχό του και το Στρατό.

Εκκρεμότητες
Η αναμέτρηση του Ερντογάν με το στρατό γίνεται σε μία περίοδο που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όχι μόνο οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θέματα, στα οποία είχε αποφασιστικό ρόλο μέχρι σήμερα ο Στρατός. Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι μετά τις «θετικές δηλώσεις η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να περάσει και στις πράξεις».

Παρά το γεγονός ότι στο Κυπριακό έχουν δοθεί αρνητικά μηνύματα από τον κ. Ερντογάν, κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με τη «νέα Τουρκία» που δημιουργεί ο Τούρκος ηγέτης θα είναι το επόμενο δίμηνο, καθώς στη συνάντηση κορυφής των δύο χώρων που θα γίνει στην Άγκυρα (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα ήθελαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά στα ελληνοτουρκικά.
http://www.imerisia.gr/

3 σχόλια:

  1. Με τα όνειρα θα μείνετε "'Ελληνες πολιτικοί". Θα παρακαλάτε(με) να ξαναγυρίσουν οι στρατηγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερντογάν έδωσε δείγμα με την ομιλία του στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναί και το δείγμα αυτό άλλωστε, είναι πάρα πολύ σαφές και ενδεικτικό των προθέσεών του.
    Τι άλλο να περιμένει κανείς μετά απ αυτό, παρά τα χειρότερα;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.