3/8/11

Από την ύφεση στην ανάπτυξη

Περισσότερο θετική όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της είναι η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε σχέση με αντίστοιχες εκθέσεις άλλων διεθνών Οργανισμών και Φορέων Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ .

Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και το γενικό διευθυντή του ΟΟΣΑ με στόχο να δοθεί στην κοινωνία ένα αισιόδοξο μήνυμα το οποίο προέρχεται όχι από ελληνικό φορέα, αλλά από ανεξάρτητο διεθνή.
Το ουσιαστικό λοιπόν της έκθεσης είναι ότι εν αντιθέσει με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς προβλέπει μικρότερη ύφεση για φέτος, ενώ για τον επόμενο χρόνο οι οικονομετρικές προβολές σηματοδοτούν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Όμως από την έκθεση προκύπτει ότι για να μπει η χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να υλοποιηθούν οι πολιτικές που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα όσο κυρίως την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
Αλλωστε ο ΟΟΣΑ σε πολλές εκθέσεις του, κατά το παρελθόν, είχε επισημάνει ότι η ανυπαρξία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται δυσεπίλυτα προβλήματα τα οποία είναι ανασταλτικά της ανάπτυξης.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, κατά τον ΟΟΣΑ, πρέπει να καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και να μην επικεντρώνονται σε ένα μόνο τομέα οικονομικής δραστηριότητας.
Η απελευθέρωση των αγορών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε προσπάθειας για τη μετάβαση της οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη. Η απελευθέρωση και οι διαρθρωτικές αλλαγές όπως αναφέρεται σε παλαιότερες εκθέσεις θα πρέπει να γίνονται στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν από την ανατροπή τους στάτους κβο μιας επαγγελματικής ομάδας ή τάξης.
Αναγνωρίζει βεβαίως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, βραχυπρόθεσμα, έχουν κόστος, όμως το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο μεσομακροπρόθεσμα.
Το ζητούμενο όμως σε κάθε μεγάλη αλλαγή και μεταρρύθμιση είναι η συνειδητοποίηση από τους υπευθύνους στη χάραξη της πολιτικής ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μια χώρα η οποία δεν ακολουθεί τη φορά των πραγμάτων.
Κάτι ανάλογο θα πρέπει να αποτελεί και τον οδηγό δράσης των παραγωγικών φορέων. Εδώ που έχει φθάσει η χώρα, με τα υψηλά ελλείμματα, τα δυσθεώρητα χρέη, τη μηδαμινή παραγωγή, δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών. Ο δρόμος των διαρθρωτικών αλλαγών δεν είναι ευκολοδιάβατος. Χρειάζεται πολύ προσπάθεια και υπομονή από κυβερνώντες και πολίτες.
Δ. ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - dplak@naftemporiki.gr
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.