29/9/11

Πέτρες και ντομάτες κατά του Αμερικανού πρεσβευτή από υποστηρικτές του Άσαντ

Από τις διαδηλώσεις του Ιουλίου κατά της επίσκεψης του Ρόμπερτ Φορντ στην πόλη Χάμα.
Από τις διαδηλώσεις του Ιουλίου κατά της επίσκεψης του Ρόμπερτ Φορντ στην πόλη Χάμα.

Δαμασκός: Υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εκσφενδόνισαν πέτρες και ντομάτες κατά του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Φορντ και άλλων Αμερικανών διπλωματών που επισκέπτονταν προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό.Ο Αμερικανός πρεσβευτής παραμένει εντός του κτιρίου, που έχει περικυκλωθεί επί δύο ώρες από υποστηρικτές του Μπασάρ αλ-Άσαντ, περιμένοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να τον συνοδεύσουν.

Ο Ρόμπερτ Φορντ αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Δαμασκό μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιούλιο στη Χάμα, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Μαζί του βρισκόταν ο Γάλλος πρεσβευτής, ο οποίος έχει επίσης δεχθεί επίθεση με πέτρες και αυγά.

«Δύο αυτοκίνητα της πρεσβείας υπέστησαν ζημιές. Η αμερικανική αντιπροσωπεία εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί και το πλήθος έχει περικυκλώσει το κτίριο» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι διπλωμάτες επισκέπτονται τον Χάσαν Αμπντελαζίμ, έναν κεντρώο πολιτικό που ζητάει να τερματιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίες διαρκούν ήδη έξι μήνες, ως προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες με το καθεστώς Άσαντ.

Η Δαμασκός κατηγόρησε, εν τω μεταξύ, επίσημα την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ενθαρρύνουν τη βία ενόπλων ομάδων κατά των Σύρων στρατιωτών.

«Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, ιδιαίτερα του [εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ] Μαρκ Τόνερ, αποτελούν πασιφανή απόδειξη πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις ένοπλες ομάδες να ασκούν βία εναντίον του αραβικού συριακού στρατού» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήρισε φυσικές αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις, είναι ανεύθυνες και από τη φύση τους ενθαρρύνουν τις πράξεις τρομοκρατίας και το χάος, για να εξυπηρετήσουν ξένους στόχους, αντίθετους προς τα συμφέροντα του συριακού λαού» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Συρία καταγγέλλει κατηγορηματικά τις αμερικανικές δηλώσεις και υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, να υπερασπιστεί τους πολίτες της και να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις τη» καταλήγει το κείμενο.

Οι ΗΠΑ είχαν χαιρετίσει τη Δευτέρα «την αυτοσυγκράτηση» της συριακής αντιπολίτευσης έναντι της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων και έκριναν πως η πραγματοποίηση ένοπλων ενεργειών εναντίον του καθεστώτος θα ήταν φυσιολογική.

«Δεν προξενεί έκπληξη, δεδομένου του επιπέδου της βίας αυτών των τελευταίων μηνών, το γεγονός ότι αρχίζουμε να βλέπουμε στρατιωτικούς και μέλη της αντιπολίτευσης [...] να καταφεύγουν στη βία εναντίον του στρατού ως πράξη αυτοσυντήρησης» είχε δηλώσει ο Μαρκ Τόνερ.

Μέχρι τώρα, είχε προσθέσει, «η αντιπολίτευση έχει επιδείξει εξαιρετική αυτοσυγκράτηση έναντι της βαναυσότητας του καθεστώτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.