26/9/11

Μια δυνατή ανάλυση για τα ενδεχόμενα από την πολιτική της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Χάρτης που σχεδιάστηκε από τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Άγκυρας και θεωρητικό της Τουρκίας για θέματα χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, Prof. Dr. Sertaç Başeren, που δείχνει τις προθέσεις της Τουρκίας. 


Η Τουρκία, οι απειλές και ο θησαυρός
του Απόστολου Αποστολόπουλου
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι δεν τίθεται «ακόμα» ζήτημα πολεμικής ενέργειας εκ μέρους της Τουρκίας με αφορμή τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αναβλητικός, παρά τις απειλές, δεν επιχειρεί, ως αυτή τη στιγμή, έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελλόριζου. Δηλώνει, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, ότι πολεμικά πλοία θα προστατεύουν τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία στη συμφωνημένη περιοχή με τους τουρκοκύπριους. Ουδείς, όμως, απειλεί τις γεωτρήσεις αυτές αν και παραβιάζουν κατάφορα κάθε έννοια νομιμότητας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.


Η Τουρκία είχε το χρόνο αλλά δεν έκανε καμία προετοιμασία ώστε να περάσει αμέσως από τα λόγια στην πράξη μόλις άρχισαν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Προφανώς δεν είχε εξ αρχής σκοπό να προκαλέσει την οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση. Η Τουρκία φάνηκε τελείως απροετοίμαστη και στο διπλωματικό πεδίο. Εξαπέλυσε απειλές, αγνοώντας, δήθεν, τη δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας στις κυπριακές ενέργειες. Η απειλητική ρητορική της κατέληξε σε διπλωματική ήττα που ίσως δεν της κοστίσει άμεσα αλλά αποκαλύπτει σοβαρές αδυναμίες της κυβέρνησης Ερντογάν. Ίσως οι αραβικοί λαοί να μην αντιληφθούν αμέσως την άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας αλλά ασφαλώς οι ηγεσίες των αραβικών χωρών θα της χρεώσουν την επιπόλαιη και αποτυχημένη μπλόφα. Δεν μπορεί να γίνεις περιφερειακή δύναμη με αποτυχημένες μπλόφες. Η Κύπρος ζύγισε σωστά τα δεδομένα, είδε ότι οι διπλωματικές ισορροπίες και όχι η στρατιωτική ισχύς, θα ήταν ο αποφασιστικός παράγων.


Ωστόσο ο κ. Ερντογάν άφησε περιθώριο (με εκείνο το «ακόμα δεν ήρθε η ώρα της πολεμικής βίας») να σκεφτούμε ότι η Τουρκία μπορεί, από τώρα και στο εξής, να προετοιμαστεί για ένοπλη σύγκρουση αν ή όταν το αποφασίσει. Αν αυτό εννοούσε ο κ. Ερντογάν, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν εγκαίρως και να ετοιμαστούν ανάλογα για να αντιμετωπίσουν την απειλή. Η Τουρκία δεν μπορεί να αιφνιδιάσει, κανείς δεν έχει αυτό το άλλοθι. Η Τουρκία έχει, ωστόσο, άμεσο και ισχυρό συμφέρον να αρπάξει κάτι από τον θησαυρό και γνωρίζει ότι μόνο με το «δίκαιο του ισχυρότερου» μπορεί να το καταφέρει. Αυτό ουδείς, πλέον, το αγνοεί εκτός αν εσκεμμένα επιλέξει να το «ξεχάσει».


Στρατιωτικός αντίπαλος της Τουρκίας δεν είναι βεβαίως η αδύναμη Κύπρος αλλά το Ισραήλ, το οποίο και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, θεωρείται ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει νικηφόρα τις τουρκικές δυνάμεις. Ιδίως λόγω της Ισραηλινής υπεροχής στον αέρα. Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό. Μια τουρκοϊσραηλινή σύγκρουση, με επίκεντρο το θησαυρό της κυπριακής ΑΟΖ, έχει ισχυρές πιθανότητες να εμπλέξει ή να δημιουργήσει σοβαρές αναταραχές και σε άλλες χώρες, από την Ελλάδα έως και αραβικά κράτη. Η Τουρκία, αναλαμβάνοντας μια πολεμική ενέργεια, θα δημιουργούσε τις «ιδανικές» προϋποθέσεις για ένα γενικευμένο «μεσογειακό» πόλεμο. Τούτο θα προκαλούσε αναπόφευκτα την άμεση ή έμμεση ανάμιξη και των Μεγάλων Δυνάμεων. Προληπτικά ή κατασταλτικά.


Σε μια διμερή σύγκρουση με το Ισραήλ, χωρίς ανάμιξη τρίτων, αν η Τουρκία ηττηθεί είναι αναμενόμενες θεμελιώδεις ανατροπές στο εσωτερικό της ενώ θα υποστούν θανάσιμο πλήγμα και οι περιφερειακές φιλοδοξίες της. Το χειρότερο, ωστόσο, για την Τουρκία θα ήταν μια διαφαινόμενη νίκη της επί του Ισραήλ που θα το αποσταθεροποιούσε και θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια ή και την ίδια του την υπόσταση. ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και η Ρωσία δεν επιθυμούν επ’ ουδενί μια τέτοια εξέλιξη επειδή θα έθετε σε ανεξέλεγκτη τροχιά όλο τον αραβικό κόσμο. Αλλά και επειδή η Τουρκία θα αποκτούσε ανεξέλεγκτη ισχύ σε μια από τι πλέον κρίσιμες περιοχές του κόσμου. Πράγμα ανεπίτρεπτο για τις αυθεντικές Μεγάλες Δυνάμεις.


Η Τουρκία δεν μπορεί να προκαλέσει ένα, έστω στιγμιαίο, «πολεμικό επεισόδιο» στην περιοχή των γεωτρήσεων της κυπριακής ΑΟΖ διότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ θα αποδεχθούν ένα είδος «Ιμίων» για τα συμφέροντά τους. Αντίθετα η Τουρκία ίσως αντιμετωπίσει τον ευνουχισμό των περιφερειακών φιλοδοξιών της, την έξαρση του κουρδικού, έως απόσχιση των κουρδικών εδαφών, ακόμα και απώλειες στην Κύπρο. Ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι υπέρμετρες φιλοδοξίες κάποιου είναι να κοπεί δραματικά το μέγεθος της ισχύος του. Και η ήττα και η νίκη μόνο δεινά θα προκαλούσαν στην Τουρκία.


Η Τουρκία θέλει να περιορίσει την ελληνική ΑΟΖ του Καστελλόριζου, για να επεκτείνει τη δική της ώστε να ενωθεί με την Αιγυπτιακή. Θα κερδίσει μέρος του θησαυρού και θα διατηρήσει τις φιλοδοξίες της ως περιφερειακής δύναμης. Αν η Τουρκία εξασφαλίσει μια τέτοια σύμπλευση με την Αίγυπτο, μπορεί να αποκτήσει ανεξέλεγκτη ισχύ πράγμα που συγκρούεται με τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της ΕΕ ακόμα και της Ρωσίας.


Η Ελλάδα μπορεί, λοιπόν, να έχει και να ισχυροποιήσει τις θέσεις της στο διπλωματικό πεδίο, αν κινηθεί προνοητικά όπως η Κύπρος. Αρκεί να λάβει υπ’ όψη ότι ο οποιοσδήποτε σύμμαχος μόνο αν έχει να υπερασπιστεί και δικά του καίρια συμφέροντα μπορεί να διακινδυνεύσει ένοπλη υποστήριξη. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές πέρα από οποιεσδήποτε ιδεολογίες, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Η Κύπρος πέτυχε επειδή καθόρισε, ως είχε δικαίωμα, τη δική της ΑΟΖ εμπλέκοντας τα δικά της συμφέροντα με εκείνα άλλων ισχυρότερων χωρών. Η Ελλάδα;

12 σχόλια:

  1. Μια προχειρη περιληψη των οσων εχουν γραφτει το τελευταιο διαστημα στον Ινφογνωμονα με κοπο και θυσιασμενες χρονοωρες.Τιποτα σαν προσθηκη των μεχρι τωρα σχολιων.Ποιο το νοημα της παρεμβασης μετα απο τοσο χρονο απουσιας???Η δεν υπαρχει ουτε νοημα
    σε αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sterg
    ο Αποστολόπουλος έκανε μια ανάλυση, στηριζόμενος και σε αυτά που γράφονται στο ιστολόγιό μας.
    Η ανάλυσή του έχει τάξη και εμβαθύνει σε γεωπολιτικές πτυχές, που δεν ανακαλύπτουν όλοι οι αναλυτές.
    Όσο για την απουσία του, έχεις δίκαιο, αδικαιολογήτως απών, όπως λέγαμε στο στρατό.
    Όμως ποτέ δεν είναι αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβερνήσεως,

    Ο μόνος εφικτός τρόπος να αυξήσετε τα έσοδα του κράτους είναι να επιβάλλετε χρηματικές ποινές μη μελέτης Ινφογνώμωνα και πάγιο τέλος αξιοποίησης κειμένων Ινφογνώμωνα από τρίτους.

    Φιλικά,
    Anaconda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλοδεχουμενος οποιος μπαινει η απλα ξαναμπαινει αλλα με μια προυποθεση.Αν ξαναμπηκε καποιος στο σπιτι αυτο επειδη μοιρισε απο τον δρομο που περασε τυχαια οτι μαγειρευεται εντος μυρωδατο φαγητο που τρελαινει μυτες και θελει μεριδιο επειδη ειναι γευσιγνωστης και παλαιος στο κουρμπετι ε, τοτε υπαρχει διαφωνια.Για ανθρωπιστικους λογους μονο ενα ποτηρι νερο και εξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sterg
    τα έχεις πάρει στο κρανίο ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Skal, πιθανώς να είναι εκνευρισμένος/απογοητευμένος από τη μη προβλεπόμενη υγιή εκμετάλλευση των προσπαθειών παραγωγής πνευματικής ουσίας που κάνουν μερικοί εδώ μέσα άνευ οιουδήποτε ανταλλάγματος πλην ενός καλού ύπνου λόγω της ηρεμίας της συνείδησής τους για την προσφορά προς την πατρίδα.
    (άσε που γιαυτό τον έρμο τον ύπνο δεν συνυπολογίζω άλλες κρίσιμες παραμέτρους που ισχύουν για όλους μας όπως κουνούπια, θόρυβο περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένου του ροχαλητού, κρεββατομουρμούρα (για όσους δεν κοιμούνται αμέσως ροχαλίζοντας), διαταρραχές πεπτικού λόγω μεγάλης κατανάλωσης φαγητού/ποτού, κτλ).

    Στο τζαμπαμαγκισμό εστιάζω τη φόρτιση και δεν το συζητώ άλλο για να μη συμφωνήσω και εγώ μαζί του και μην αρχίσω και εγώ τη δοξολογία...

    ΥΓ. Ακόμα και αυτές τις στιγμές όμως, είναι απολαυστικός, έτσι δεν είναι;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν πιστεύω ότι ήταν απροετοίμαστοι ή ότι δεν το περίμεναν,απλά ΑΠΕΤΥΧΑΝ,παταγοδώς.

    Πλέον,μέσα στον πανικό τους θα κάνουν και το λάθος να προκαλέσουν ένταση με την Ελλάδα με την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν πρός όφελος τους,φοβούμενες τη σύραξη.

    Κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι έχουν την ίδια δυνατότητα με το Ισραήλ να σύρουν τις ΉΠΑ σε κρίσεις πρός όφελός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα έχεις πάρει στο κρανίο ή κάνω λάθος;
    26 Σεπτεμβρίου 2011 3:37 μ.μ.
    Οχι Σκαλ δεν κανεις λαθος.καμμια φορα μιλαει πιο δυνατα η ισχυροτατη διαισθηση μου ιδιως οταν μου φτασει στην μυτη η πρωτη δυσοσμια.Εχω ισχυροτατη "οσφρηση" ξερεις.Αλλα πιστευω οτι δεν αξιζει το θεμα να ασχοληθω αλλο.Ξερω τι λεω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΑΒΒΑ,
    ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΙΜΙΑ Η ΧΩΡΑ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΝ.

    ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ;

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελα τωρα.Το ειπα καπου και το εδεσες σχοινι κορδονι...αν και δεν αποκλειεται!!!.Λες να συμβαλλουν και οι περικοπες?Δεν το πιστευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιώργο, δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό.
    Πάντως δεν μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για αυτο ας ηρεμησωμε ολοι.Κανενας δεν το πιστευει αυτο που εγραψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.