15/9/11

Ισραήλ-Ελλάδα συντονίζονται κατά των τουρκικών απειλών

Νετανιάχου και Παπανδρέου είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να σταθμευόσουν ισραηλινά μαχητικά και πλοία σε ελληνικές βάσεις στη Μεσόγειο.
Ενδεχόμενη επίθεση των Τούρκων στο Καστελόριζο εκτιμάται από το Τελ Αβίβ ότι θα σηματοδοτήσει επίθεση της Άγκυρας κατά των ισραηλινών πλατφορμών εξόρυξης φυσικού αερίου.
Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Τετάρτης οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που συνυπέγραψαν πριν από 12 μέρες, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο debkafiles - γνωστό για τις προσβάσεις του σε πηγές ασφαλείας του Τελ Αβίβ.


Η συνομιλία Νετανιάχου-Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη διάρκεια μακράς συνόδου του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός υπό το φως των τουρκικών στρατιωτικών κινήσεων στη Μεσόγειο και των απειλών της Άγκυρας για τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Νετανιάχου, πρόσθεσε και τις δικές του πληροφορίες για τις καταγραφόμενες κινήσεις του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος καθώς το τελευταίο 48ωρο παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο.

Η Αθήνα φοβάται τουρκική επίθεση κατά του Καστελόριζου, ο πληθυσμός του οποίου δεν υπερβαίνει τους 1.000 κατοίκους και προσπάθεια πρόκλησης πλήγματος ή και κατάληψης του νησιού, σύμφωνα με τις ίδιες ισραηλινές πηγές, οι οποίες σημειώνουν ακόμα ότι το Ισραήλ υποπτεύεται ότι οι τουρκικές επιθέσεις στο ελληνικό νησί θα είναι το σήμα για την τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πλατφόρμες που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου μεταξύ του Ισραήλ και η Κύπρος.

Το Ισραήλ υποπτεύεται ότι τουρκική επίθεση στο ελληνικό νησί θα είναι το σήμα για τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των πλατφόρμων του εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίες βρίσκονται στη Μεσόγειων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε οι Τούρκοι είναι ικανοί για αιφνιδιαστικές επιθέσεις και σε άλλα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.

Η Άγκυρα θα ενεργήσει στη βάση προσχήματος ότι το Ισραήλ και η Κύπρος δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείσουν την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου - μιας πλούσιας σε καύσιμο περιοχής που είναι γνωστή ως «Οικόπεδο 12».

Η Τουρκία στηρίζει επίσης την καταγγελία του Λιβάνου ότι το Ισραήλ αποστερεί τη χώρα από τους φυσικούς πόρους της. Η ίδια πηγή σημειώνει ακόμα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου -Κύπρου προς επίλυση του ζητήματος έχουν ναυαγήσει ενώ η Βηρυτός αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση με το Τελ Αβίβ.

Προστίθεται ακόμα ότι ούτε η Ελλάδα ούτε το Ισραήλ έχουν ανακοινώσει την ενεργοποίηση του νέου συμφώνου άμυνας.Στρατιωτικές πηγές που επικαλείται ο ιστοτόπος debkafiles αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο ισραηλινές δυνάμεις της αεροπορίας και του ναυτικού θα σταθμεύουν σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις στη Μεσόγειο, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών μοιράζονται ήδη πληροφορίες επί του ζητήματος.

Μέχρι τώρα το Ισραήλ μπορούσε να αντιδράσει σε πιθανή τουρκική απειλή μόνο από το έδαφος του. Με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων του σε ελληνικές βάσεις στη Μεσόγειο το Ισραήλ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να ενεργεί από τα νώτα των τουρκικών δυνάμεων σε περίπτωση επίθεσης τους στη Μεσόγειο.

Πολιτικοί και στρατιωτικοί εκπρόσωποι του Ισραήλ έχουν καταβάλει εμφανείς προσπάθειες να υποβαθμίσουν τις τουρκικές απειλές. Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου παραμέρισαν τις αναφορές περί των τουρκικών ναυτικών και αεροπορικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, η επίσημη γραμμή ήταν ότι το Ισραήλ ενεργεί με «αυτοσυγκράτηση απέναντι στην τουρκική αγριότητα» και ότι θα πρέπει να δοθεί στην Άγκυρα χρόνος να ηρεμήσει. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά την κρίση που δημιουργεί η Άγκυρα με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και δεν θα την αφήσουν να εκφυλιστεί σε τουρκική στρατιωτική δράση.

Ωστόσο τόσο το Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα φαίνεται να ξέρουν καλύτερα: Αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το αμοιβαίο αμυντικό τους σύμφωνο –χωρίς να αναμένουν το πράσινο από την Ουάσιγκτον– καθότι πιστεύουν ότι οι τουρκικές απειλές που προκύπτουν από τις στρατιωτικές κινήσεις της Άγκυρας είναι και πραγματικές και απτές, καταλήγει στο σχετικό ρεπορτάζ του ο ιστοτόπος debkafiles.

Ερντογάν: Τα πλοία μας μπορεί να φτάσουν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή
Το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα δουν ποιες θα είναι οι αποφάσεις μας σε αυτό το ζήτημα. Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού μας μπορούν να φτάσουν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τυνησία. Την είδηση μετέδωσε η ηλεκτρονική σελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.

www.kathimerini.com.cy

12 σχόλια:

  1. "Η Τουρκία στηρίζει επίσης την καταγγελία του Λιβάνου ότι το Ισραήλ αποστερεί τη χώρα από τους φυσικούς πόρους της."
    - Η διαφορά του Λιβάνου με το Ισραήλ είναι ως προς την κλήση της γραμμής οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ούτε η Ελλάδα ούτε το Ισραήλ έχουν ανακοινώσει την ενεργοποίηση του νέου συμφώνου άμυνας."

    Προεχει αμεσα να γινει και αυτο επισημα.δεν υπαρχει χρονος.ολα τα υπολοιπα εγω δεν τα εμπιστευομαι ουτε καν την μετασταθμευση αεροπλανων.
    ΤΩΡΑ Η ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διορθωνω=


    Το Ισραήλ και η Ελλάδα επικαλέστηκαν το αμοιβαίο σύμφωνο άμυνας που υπέγραψαν, κρυφά, πριν από 12 ημέρες, υπό το πρίσμα των τουρκικών μετακινήσεων στη θάλασσα και τον αέρα στην Ανατολική Μεσογείο.
    Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι αυτό αποφασίστηκε μετά από μακρά τηλεφωνική συνομιλία τη νύχτα της Τετάρτης στις 14 Σεπτεμβρίου μεταξύ των πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας, Βενιαμίν Νετανιάχου και Γιώργου Παπανδρέου. Το ζήτημα παραπέμφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ στις οκτώ η ώρα που κλήθηκε σε συνεδρία λόγω της τουρκικής απειλής κατά των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα από τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρατηρώ κάτι στην http://kathimerini.com.cy , το οποίο δεν μου αρέσει. Στο πάνω αριστερό μέρος γράφει "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ". Γιατί, η κυπριακή έκδοση δεν είναι ελληνική; (Είναι ο σύνδεσμος που δίνει την δυνατότητα να διαβάσεις την αθηναϊκή, ελλαδίτικη έκδοση).

    Όσο για το περιεχόμενο του άρθρου, ναι μεν ευχάριστο, αλλά ομολογώ ότι δεν με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο που η χώρα μου περιμένει το μικρό Ισραήλ να την σώσει. Θα προτιμούσα η Ελλάδα να ήταν Ισραήλ, ώστε να μην έχει ανάγκη κανέναν για να την σώσει. Να μπορούσε να έχει ΕΔ που να προκαλούν φόβο και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ να τις χρησιμοποιήσει για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας.

    Κι ας μην αρχίσει κανείς να μου λέει ότι "μα πίσω από το Ισραήλ είναι" κλπ., διότι το ίδιο θα μπορούσε και ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να συμβαίνει με την Ελλάδα. Δόξα τω Θεώ, δεν μας λείπουν οι Έλληνες ούτε στις ΗΠΑ, ούτε πουθενά στον κόσμο. Όπου σηκώσεις πέτρα, θα βρεις Έλληνα από κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Nativist, γράφεις πολύ σωστά και με εθνική διάθεση και αγωνία την αδήριτη αλήθεια:
    "Κι ας μην αρχίσει κανείς να μου λέει ότι "μα πίσω από το Ισραήλ είναι" κλπ., διότι το ίδιο θα μπορούσε και ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να συμβαίνει με την Ελλάδα. Δόξα τω Θεώ, δεν μας λείπουν οι Έλληνες ούτε στις ΗΠΑ, ούτε πουθενά στον κόσμο. Όπου σηκώσεις πέτρα, θα βρεις Έλληνα από κάτω".
    Ξεχνάς όμως ότι οι έλληνες πατριώτες του εξωτερικού εξέλιπαν μετά τον 19ο αιώνα, γι' αυτό όποια πέτρα κι' αν σηκώσεις σήμερα μπορεί να βρίσκεις έλληνες αλλά όχι πατριώτες.
    Φιλικά
    Παύλος Γ. Φωτίου
    (για να ξεφύγω λίγο από το διεθνές δίκαιο και να εξωτερικεύσω φωναχτά την συναισθηματική απογοήτευσή μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ανόητη, ξεμπροστιάρα, κι ενδοτική πολιτική, μα την αλήθεια.

    Καλά, ο ΓΑΠ είναι Εβραίος και φυσικό είναι να μας βάλει κάτω από το Ισραήλ. Εκεί ήθελε να μας πάει, και τελικά το κατάφερε και με την συγκατάθεσή μας! Ο μύθος όπου ο νοικοκύρης φέρνει το ποντίκι στο σπίτι του για να διώξει τον ελέφαντα δεν μας διδάσκει τίποτα;

    Καλά ξεμπλέγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ποιος περηφανος ανθρωπος δεν θα το ηθελε αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα, μωραθήκαμε όλοι μας, ως φαίνεται. Ο μύθος του νοικοκύρη που για να διώξει από το σπίτι του τον ελέφαντα έφερε το ποντίκι, κι έτσι ξεκίνησε το χάος δεν μας λέει τίποτα;

    Καλά ξεμπερδέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Παύλο,

    Συμφωνώ απόλυτα. Αυτό δεν λέω κι εγώ; Ενώ όπου σηκώσεις πέτρα θα βρεις Έλληνα από κάτω, δεν έχει το ελληνικό λόμπυ την ισχύ του εβραϊκού. Γιατί; Την απάντηση την έδωσες εσύ. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, δεν καταφέραμε (καταφέρανε;) να διατηρήσουμε την συνοχή της Ομογένειας με την μητέρα-Πατρίδα. Υπάρχουν βέβαια ισχυρά σωματεία, όπως η "ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" και ο "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ", τα οποία δρουν για τα εθνικά μας θέματα, αλλά σκοντάφτουν στην άρνηση ... της Αθήνας. Ναι, σωστά το διαβάζεις, ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Η Αθήνα τους μέμφεται ότι κάνουν δική των εξωτερική πολιτική.

    Τι τα θέλεις, λοιπόν; Όταν το κεφάλι είναι σάπιο, είναι δυνατόν τα άκρα να είναι υγιή; Τους βοηθήσαμε ποτέ; Κάναμε κάτι να τους κρατήσουμε ενωμένους, να τους καλλιεργούμε την ελληνική των συνείδηση; Τους είδαμε ποτέ σαν όπλο της εξωτερικής μας πολιτικής; ΠΟΤΕ, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, καλύτερα που έχει γίνει μια προσέγγισή μας με το Ισραήλ. Οχι πως είναι επίτευγμα της κυβέρνησης ΓΑΠ (αν και το πουλάει..). Αυτό μάλλον θα γινόταν, διότι συνέφερε και το Ισραήλ στην παρούσα φάση και την Κύπρο.
    Γι΄αυτό έχει λυσσάξει η Τουρκία και δέρνεται με το Αιγαίο και τη Θράκη. Και αγωνίζεται να εμπλέξει το Ισραήλ σε διαμάχη επωφελούμενη την αυτονόμηση του Παλαιστινιακού κράτους. Τώρα προσπαθεί να μπλέξει τη γεώτρηση της Κύπρου με την ΑΟΖ στα κατεχόμενα. Πώς όμως θα το κάνει, αφού η ΒΔΚ δεν ειναι αναγνωρισμένο κράτος;
    Είναι κρίσιμα τα πράγματα όντως και θέλουν γερά νεύρα.
    Πάντως, η Τουρκία καλά κάνει και μοστράρει το ποιόν της..απ΄όλες τις μπάντες. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν η Τουρκια θελει να δειξει την "αγαπη" της για τους τουρκοκυπριους (αγαπη που εχει και ο αγροτης για τα βοδια του που καποτε ωργωνε με αυτα) δεν εχει παρα να αποσυρει 40000 στρατιωτες και 200000τουρκους εποικους που κουβαλησε απο τα βαθη της τουρκιας στην Κυπρο.Διοτι οι ιδιοι οι τουρκοκυπριοι νοσταλγουνε την εποχη που δεν ειχανε τον ζυγο της τουρκιας.Τοτε και εφ οσον πανε οι εληνοκυπριοι παντου στην Κυπρο και το ιδιο και οι Τουρκοκυπριοι τοτε και σε ενα ενιαιο κρατος αποκτουνε δικαιωματα επι του...ποσοστου που θα εισπραξει η Κυπρος,15-20%.
    Και να αφησει η τουρκια την μεταμορφωση της απο λυκος σε γιαγια διοτι βρωμαει απο μακρυα την ξυνισμενη μοιρωδια του αιματος που μυριζει στο νεκροτομιο οταν μπεις και αυτη την μυρωδια δεν την ξεχνας ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.