8/9/11

Προειδοποιήσεις Σόιμπλε και για το δεύτερο πακέτο στήριξης

Η κυβέρνηση στο Βερολίνο κλιμακώνει την πίεση στην Αθήνα
Αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν σε θετική αποτίμηση από την τρόικα όχι μόνον δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη - έκτη - δόση, αλλά τίθεται εν αμφιβόλω και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Το Βερολίνο κλιμάκωσε τις πιέσεις προς την Αθήνα, μια ημέρα μετά τις σχετικά ήπιες συστάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να απορροφήσει τα κονδύλια των ευρωπαϊκών ταμείων .
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή», εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε από το βήμα της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής (Μπούντεσταγκ). Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τη γερμανική αλληλεγγύη, αλλά η χώρα, όπως είπε, πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, για να υπάρξει θετική αξιολόγηση των ελεγκτών της τρόικας. Για τη σοβαρότητα της κατάστασης παρέπεμψε στην εσπευσμένη αποχώρηση των ελεγκτών ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ από την Αθήνα πριν από μία περίπου εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή εισπράχτηκε πολύ αρνητικά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία. «Η Ελλάδα θα πάρει βοήθεια, μόνον εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας σήμερα στη βουλή.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε ένα ακόμα βήμα χτυπώντας «καμπανάκι» και για τη βοήθεια μέχρι το 2014. «Ενδέχεται να υπάρξουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες και για το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε στο Μπούντεσταγκ ο κ. Σόιμπλε. Χαρακτήρισε μάλιστα «πρόωρη» τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο, στο βαθμό που δεν είναι κάν σαφές, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρώτο πακέτο στήριξης.
Η θετική αποτίμηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ουσιαστική και τυπική προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των πιστώσεων. Τώρα όμως χρησιμοποιείται και πολιτικά ως μέσο πίεσης για την εκπλήρωση από την Αθήνα των ανειλημμένων δεσμεύσεων και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
Η κλιμάκωση των πιέσεων από το Βερολίνο ήρθε και με συνέντευξη του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό ραδιόφωνο 'Deutschlandfunk‚. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας, να τηρήσει τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για την συμμετοχή σε ένα κοινό νόμισμα», είπε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις».
Επιφανή στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου χρησιμοποιούν δραστικότερες διατυπώσεις από εκείνες του 'ευρωπαϊστή' Σόιμπλε.
«Η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά σε σημείο καμπής», εκτίμησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε. «Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να υποθηκεύει το μέλλον της, επειδή μία χώρα παραβιάζει ισχύουσες συνθήκες» ... «όποιος δεν τηρεί τους κανόνες παιχνιδιού τίθεται εν ανάγκη και εκτός παιδιάς», είπε ο κ. Μπρίντερλε, ευθυγραμμιζόμενος με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.
Για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πάντως θέμα εξόδου από το ευρώ δεν τίθεται, παραμένει ταμπού. Στις αρχές της εβδομάδας διαβεβαίωνε τους βουλευτές του κόμματός της ότι, όσο είναι η ίδια καγκελάριος, δεν θα υπάρξει μεμονωμένη αποχώρηση χώρας από το ευρώ.

Νέες «βολές» Σόιμπλε για Ελλάδα, Ευρωζώνη, στήριξη
Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να είναι χώρα μέλος της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά εάν η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν θα εγκριθούν περαιτέρω καταβολές της βοήθειας.
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αντίσταση μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού στα μέτρα λιτότητας... αλλά τελικά εναπόκειται στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο κοινό νόμισμα», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξής του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις», πρόσθεσε.
Ο Σόιμπλε, επίσης, παρότρυνε την Ιταλία να θέσει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της.
«Η Ιταλία γνωρίζει ότι πρέπει να διορθώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το υψηλό της χρέος και δόξα τον Θεό, μετά από ορισμένες οπισθοδρομήσεις, αποφάσισε να κάνει τεράστιες περικοπές ώστε να μειώσει το έλλειμμα. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει σε αυτήν την κατεύθυνση».
www.kathimeirni.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Πρίν απο μήνες έγραφα ότι ήταν προτιμότερο να χρεοκοπούσαμε απο την αρχή,για τον πολύ απλό λόγο ότι πάλι εκεί θα καταλήξουμε αφού πρώτα μας ξεσκίσουν,ενώ ταυτόχρονα κέρδιζαν τον πολύτιμο χρόνο που χρειαζόντουσαν,και τώρα που κέρδισαν τον χρόνο που ήθελαν μας αφήνουν να πνιγούμε.

    Ουδέποτε το μνημόνιο και αργότερα το μεσοπρόθεσμο προορίστηκαν για να σώσουν την Ελλάδα,μόνο για να κερδίσουν απαραίτητο για αυτούς χρόνο.

    Τώρα,αφού με δική μας πρωτοβουλία καταστρέψαμε την οικονομία και γενικότερα την Πατρίδα μας,θα αναγκαστούμε να δούμε επιτέλους τη σκληρή αλήθεια κατάματα.

    Υπόψιν ότι οι ΠΟΡΝΕΣ της πολιτικής,με πρώτη και καλύτερη την ΤΣΑΤΣΑ(Παπανδρέου) τους,θα βγούν και θα ρίξουν την ευθύνη στον Ελληνικό λαό,γιατί δεν δέχτηκε τα γκουλάγκ που του πρότειναν ώς μεταρυθμίσεις,βέβαια και ο λαός δεν πρέπει να ξαφνιαστεί απο το πόσο Μαλάκα τον θεωρούν,έδωσε δικαιώματα....

    Απο εδώ και στο εξής θα χυθεί Αίμα,ΤΩΡΑ θα γνωρίσουν την άλλη πλευρά του Έλληνα.

    ΥΓ
    Να δώ απο πού θα φύγουν τα δεκανίκια του καθεστώτος,οι Πρεσβείες σίγουρα δεν του χωράνε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν πάνε στο διάβολο οι γερμαναράδες,
    που ξανασήκωσαν κεφάλι και φοβερίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ξαναγυρίσουμε στα 1950 και 1960 που ζούσαμε με την Αμερικάνικη βοήθεια και λίγο αργότερα και με την Γερμανική και με την... "ευλογία" της μετανάστευσης. Θυμάμαι πιτσιρικάς τότε, που τρέχαμε πίσω από τους Αμερικάνους ναύτες και γυρεύαμε salem ... Εκεί μας ξαναπάνε. Μόνο που τότε δεν είχαμε και 3,5 εκ. Ισλαμάδες να θρέψουμε. Φέραμε τους ψεύτες και τους κλέφτες για να μας κάνουν σοβαρό κράτος το 1981 και μας έφεραν πίσω στο 1950. Οι σημερινοί 30ρηδες θα νοιώσουν από προσωπική εμπειρία πλέον αυτά που τους έλεγαν για εκείνα τα χρόνια οι μεγαλύτεροι. Ελπίζω να υπάρξει εισαγγελέας που θα καλέσει σε απολογία όσους δεν προφτάσουν να το σκάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.